Ovnsbakte tomater med chiliflak

Enkel fremgangsmåte som får maks ut av tomatene.
Av

Når du venter på at tomatene skal bli på sitt aller søteste og beste, er ovnsbaking løsningen. Eller, for å være ærlig: Disse tomatene er så gode og avhengighetsskapende at du fort blir å lage dem midt i tomatsesongen også. Det gjør i alle fall jeg. Bruk ovnsbakte tomater i salater, pastaretter, gryteretter, til ostefatet og overalt hvor du ellers ville brukt soltørkede tomater.

Mange synes å tro at vi har like fantastiske tomater året rundt her jeg bor. Det kunne ikke vært lenger fra sannheten. Vintertomater er like pregløse og kjipe, uansett om drivhuset de kommer fra er i Nederland eller i Tyrkia.

Bare tenk på de smakløse belgiske jordbærene du får kjøpt på vinteren. De er ikke en gang verdt å sammenlikne med norske jordbær midt i juli.

Helling av tomater på stekebrett kledd med bakepapir

Sånn er det med tomater også. På vinteren kjøper jeg derfor aldri tomater.

Sesongens første tomater er best ovnsbakte

Da er det ikke fritt for at jeg blir ivrig når tomatene på markedene igjen begynner å få farge på våren. Litt for ivrig. Og plutselig er det med et kilo med hjem

I begynnelsen av sesongen, går jeg alltid for de små tomatene. De er de første som blir bedre – og blir uansett aldri like dårlig som de store tomatene.

Et generelt tips er derfor: Er du usikker på hvor gode tomatene er, gå for de minste. De har som oftest mest smak.

Likevel er det ikke til å unngå at jeg av og til får tomater som er litt mer sure enn de burde vært i hus. Da er løsningen ovnsbaking.

Bakte tomatskiver med hasselnøtter
Prøv også: Ovnsbakte tomater med hasselnøtter og urter. Oppskriften finner du i Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapci

Å steke tomatene på lav varme over lang tid, fremhever søtsmaken i tomatene mer, mens det syrlige svinner hen. Umamien, smaken som gjør maten ekstra god, blir også mer fremtredende.

Smaksett etter egne preferanser

Ekstra gode blir ovnsbakte tomater om du smaksetter dem.

Aller synes jeg de blir med chiliflak på toppen. Det bygger opp under de bakte tomatenes gode egenskaper og løfter dem på alle måter. Det trenger ikke bli spicy om du bruker en mild type chiliflak. Du kan også blande med litt paprikapulver.

Helling av olivenolje på stekebrett

De tyrkiske chiliflakene er perfekte til dette formålet. De er relativt milde, og har mange gode aromatiske smaker i tillegg til bare hete. Perfekt til å gi ekstra god smak til tomatene, uten at kicket fra chilien tar overhånd.

Jeg bruker en type tyrkiske chiliflak som heter isot biber, ofte solgt som Urfa-pepper på engelsk. De er mørke i fargen, nesten rosinaktig. De har en smak som står i stil med fargen – litt røykaktig, rosinaktig og ganske så dyp. Jeg har skrevet mer om isot biber i et eget blogginnlegg om tyrkiske chiliflak.

Jeg har sett den til salgs hos flere grønnsaksforhandlere i Oslo, så den er mulig å finne i Norge også. Men du kan altså som nevnt fint bruke de chiliflakene du har for hånden. Vanlige tyrkiske chiliflak (pul biber) er også utmerket.

krydrede og oljede tomater på stekebrett klar for ovnen, sett fra oven

Vil du ha noe mer urteaktig, kan du også bruke tørkede urter som timian eller oregano. Det gir et helt annet smaksbilde, men også 

Slik bruker jeg ovnsbakte tomater

Jeg lager alltid en stor batch med ovnsbakte tomater når jeg først er i gang. Både fordi det krever litt tid i ovnen, og fordi det alltid går mer enn jeg tror. Disse får nemlig alltid ben å gå på!

Ovnsbakte tomater med chiliflak på stekebrett sett fra siden

De første tomatene serverer jeg ofte som de er, lune, som tilbehør til for eksempel stekt kjøtt eller kylling. Eller jeg gjør den til stjernen i en pastarett, for eksempel med spagetti, squash, olivenolje og parmesan.

Ofte lager jeg også nok til at jeg har dem over på glass. Da har jeg også i et hvitløksfedd og dekker med olivenolje. Slik holde de seg lenge i kjøleskapet.

Hvitløken setter god smak både på tomatene og oljen. Sistnevnte blir helt fantastisk smaksatt når du har spist opp tomatene i glasset! Perfekt utgangspunkt for dressing eller en enkel pastarett.

Ovnsbakte tomater med chiliflak i glass med olivenolje sett fra siden

Ferdig ovnsbakte tomater er også perfekte til å ha i salater, hvor de gir veldig mye smak. Samtidig er de ikke like intense som kjøpte, soltørkede tomater på glass, som ofte kan bli litt dominerende. Dermed kan du være rausere med mengden!

Tomatene er også utmerket til ostefat. Og legger du dem på en tykk yoghurt eller labneh og topper med noe friske urter og noe av oljen fra glasset, har du en herlig mezerett!

Oppskriften gir omtrent ett stekebrett med tomater, nok til å fylle to små syltetøyglass.

Ovnsbakte tomater med chiliflak

Enkle ovnsbakte tomater med masse smak. Perfekt til salater, pastaretter, gryteretter, ostefat – eller som en liten snack på egen hånd.
5 (22 stemmer).
Ingrediens
Middelhavs-inspirert
2 timer
1 stekebrett
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 750 g cherrytomater, skåret i to
 • 4 ss olivenolje
 • salt
 • 2-3 ts isot biber (Urfa-pepper), eller et annet krydder du liker
 • ev. extra virgin olivenolje, til oppbevaring
 • ev. 1 hvitløksfedd, til oppbevaring

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm ovnen til 120 grader, varmluft. Kle et stekebrett med bakepapir.
 • Fordel tomatene på stekebrettet med kuttsiden opp. Ringle over olivenolje og dryss over raust med salt og chiliflak.
 • Stek midt i ovn til tomatene er gode og rynkete, 1,5-2 timer. Følg med underveis, siden dette avhenger av hvor store og saftige tomatene er. Dessuten kan det være til dels store variasjoner fra ovn til ovn. Avkjøl helt før bruk.
 • Skal du ikke bruke tomatene i løpet av en dag eller to, ha dem over på et sterilisert glass sammen med et skrelt hvitløksfedd. Hell over olivenolje så det dekker og lukk glasset ordentlig. Oppbevar i kjøleskap.

Tips & noter

 • Det er ikke veldig nøye hvilken temperatur du bruker. Jeg synes 120 grader er en passende avveining mellom å få effekten av langtidsstekt, uten at det tar altfor lang tid. Øk den med 20 grader om du har det travelt, eller senk den til 100 grader og la den stå en del lenger, om du ønsker det.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.