Panert kylling med sesamfrø

Sprøtt og saftig – bedre enn dette blir ikke kylling!
Panert kylling med sesamfrø sett fra siden
Panert kylling med sesamfrø sett fra siden
Av

Jeg elsker schnitzel! Denne variant av panert kylling med sesamfrø er enkel å lage. Og – ikke minst – knallgod på smak! Her deler jeg også noen tips for å få ordentlig sprø overflate, og hva du kan servere til.

Schnitzel var en av mine favorittretter da jeg vokste opp. De fant jeg i fryseren, innpakket i plast, to og to.

Min favorittvariant hadde ost som rant ut etter en runde i stekepanna. Da var det lite annet i verden som var viktig.

I dag frister ikke barndommens schnitzel ikke like mye. Selv ikke varianten med ost. For hva var det egentlig inne i disse frosne pakkene?

Å lage snitzel selv er både kjapt og enkelt!

Det var en annen tid, og jeg har ikke behov for å gå tilbake for å finne ut hvor mye kjøtt – og hva slags – som var inni den paneringen. Eller hva slags stoffer de hadde tilsatt for holdbarhet, konsistens og andre ting.

For dette vet jeg nå: Hjemmelaget snitzel er mye bedre – og superenkelt å lage!

Stekin av panert kylling i panne, sett fra siden

Dessuten finnes varianter av snitzel i forskjellige varianter verden over, fra den klassiske Wienerschnitzel og italiensk cotoletta alla milaneze til japansk katsu. Dermed kan jeg reise hvor jeg vil når lysten på snitzel melder seg!

Jeg bruker i hovedsak kylling når fristen for snitzel melder seg. Det har med tilgjengelighet der jeg bor. Svinekjøtt er for eksempel uaktuelt. Lyst kalvekjøtt er heller ikke lett å få tak i.

Hvordan få sprø panert kylling

Selv om kvaliteten på kjøttet er viktig, ligger mye av smaken i paneringen. I denne oppskriften har jeg brukt en blanding av like deler panko og sesamfrø.

Panko er en veldig flakete type tørre loffsmuler fra Japan. På grunn av måten brødet fremstilles på, trekker den ikke til seg like mye olje som mange andre typer brødsmuler.

Pankopanert kylling gir derfor et særdeles sprøtt og luftig resultat, slik du kanskje er kjent med fra japanske retter som katsu.

Panko er ganske lett å finne i dag, men du kan selvfølgelig også bruke andre typer brødsmuler. Gjerne fra egne, daggamle brød. Smaken blir som regel god, men min erfaring er at det ikke blir like sprøtt og luftig som panko. Det kan også føles litt mer fett.

Uansett må kyllingfiletene innom to andre skåler, før de går i skålen med brødsmulene. Først hvetemel, for å tørre overflaten så egget fester seg. Deretter egg, så mange, mange brødsmuler vil feste seg fast på utsiden.

Panering av rå kyllingfilet

For perfekt resultat, innebærer å steke panert kylling en god del olje. Det er nemlig friteringen som er med på å gjøre retten så god! Raust med olje og ganske høy temperatur gir en god og sprø stekeflate.

Selv spiser jeg veldig sjelden fritert mat, så jeg har ingen kvaler med å bruke mye olje når jeg lager panert kylling.

Den vanligste teknikken her – og det jeg bruker – er det som på engelsk heter shallow fry. Altså en slags «delvis fritering», hvor bare deler av kjøttstykket er omkranset av olje. Så snur du det halvveis, og steker ferdig på den andre siden.

Ekstra god smak fra sesamfrø

Jeg vet ikke helt hvor jeg fikk idéen om å tilsette sesamfrø i paneringen fra, men jeg har sett det flere steder. Og den er helt genial!

Sesamfrø har en litt nøtteaktig og fyldig smak som gir utrolig god smak til paneringen. Det gjør, i mine øyne, bruk av krydder helt overflødig.

Jeg bruker ristede sesamfrø. Da kommer sesamsmaken enda tydeligere frem enn om du bruker vanlige, hvite sesamfrø.

Snuing av halvstekt panert kylling i panne, sett fra siden

I Tyrkia er det mulig å få kjøpt dem ferdig ristede, men det er enkelt å gjøre det selv. Alt du trenger å gjøre, er å riste dem i en stor, tørr stekepanne over medium/lav varme til de begynner å få farge. Det tar bare noen minutter. Rør godt eller rist på pannen hele tiden underveis, så det ikke brenner seg.

Og ikke gjør dem for mørke. Husk at de vil steke videre etter at de er kommet seg på kyllingen!

Serveringstips for pankopanert kylling med sesamfrø

Nystekt panert kylling trenger ikke så veldig mye for å bli helt perfekt. Du kan servere den med akkurat det tilbehøret du pleier til vanlig schnitzel.

Selv liker jeg kokte nypoteter til. Så enkelt, så godt. Kanskje er det barndomsminnene som kommer frem? Jeg synes i alle fall det er en knall kombo.

Panert kylling med sesamfrø sett ovenfra

Men i motsetning til i barndommen, må jeg også ha noen kraftigere saker til de panerte kyllingbitene.

For meg betyr det noe syrlig. En skvis sitron eller noen kapers. Og en god dæsj spicy sennep.

Og noen grønnsaker, selvfølgelig. En salat uten for sterke smaker er godt.

Da jeg tok bildene her om dagen, hakket jeg opp kjernen av en hjertesalat (den sprøeste og lyseste delen), en agurk og en liten grønn paprika, som jeg forsiktig toppet med en skvis sitronsaft, litt sumak og extra virgin olivenolje. Perfekt!

Oppskriften gir 2-3 porsjoner, avhengig av hvor sulten dere er – og hva annet som står på bordet.

Panert kylling med sesamfrø sett fra siden

Panert kylling med sesamfrø

Hjemmelaget panert kylling med herlig smak av sesamfrø!
4,7 (18 stemmer).
Middag
Midtøsten-inspirert
30 minutter
2 -3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2 stk (ca. 300 g) kyllingfilet, skåret i tynne skiver på tvers (se bilder)
 • 1 dl hvetemel
 • 2 egg
 • 2 dl brødsmuler, (gjerne panko)
 • 2 dl sesamfrø, (jeg bruker ristede)
 • 1 dl solsikkeolje, eller annen nøytral olje
 • 0,5 dl olivenolje
 • salt og pepper

Til servering

 • sitron
 • bladpersille, (kan sløyfes)
 • dijonsennep

Sånn gjør jeg det

 • Salt kyllingfiletene godt på begge sider. Sett til side i 10-15 minutter mens du klargjør resten.
 • Varm olje i en stor, tykkbunnet stekepanne over medium varme.
 • Ha hvetemel på et fat. Visp sammen egg i et fat med høye kanter. Bland brødsmuler og sesamfrø på et fat.
 • Vend kyllingskivene godt i hvetemel, deretter egg og til slutt brød- og sesamblandingen.
 • Stek de panerte kyllingbitene til gyllen på begge sider. Hos meg tar det 3-4 minutter på første side og et par minutter på andre side, men det avhenger av hvor varm panne du har. Gjør det i flere omganger. Det er best om du har litt plass mellom hver bit.
 • Ha den ferdigstekte panerte kyllingen over på et fat dekket med kjøkkenpapir eller bakepapir. La stå et par minutter før servering. Server med sitronbåter og sennep ved siden av. Skal du servere gjester, dryss gjerne litt bladpersille eller en annen urt du liker godt over – det ser pent ut!
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 kommentarer

 1. Hei. ?

  Takk for fantastisk oppskrift. Gleder meg til å utforske mer av bloggen din.

  Vennlig hilsen
  Tone

 2. Det er alltid spennende å prøve ut oppskriftene dine Vidar.
  Nå har kjøkkenhagen gitt mye squash, så nå blir det ny runde med Mücver.

  Hilsen Morten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.