Annonse

Salat: 23 herlige oppskrifter for alle anledninger

Hva sier vel sommer mer enn rause salatfat? Her er 23 forslag til sommerens salater.
Utvalg av fire salater
Utvalg av fire salater
ANNONSE → Norli er min valgte samarbeidspartner for salg av bøker. Jeg lenker kun til egne bøker og anbefalte bøker jeg selv eier.
Av

Frisk, ovnsbakt, klassisk, eksotisk – jeg elsker salat i alle dens former. Det finnes så ufattelig mange variasjonsmuligheter at det går an å spise noe nytt hver eneste dag. Her har jeg samlet 23 av mine favorittsalater med en touch av Tyrkia og Midtøsten fra de siste årene.

Ok, da. Kanskje dro jeg på litt i overkant med den innledningen. Kinakålsalaten med vassen, opptint mais og paprika fra veikroa jeg jobbet på som 18-åring drømmer jeg sjelden om. Men alle andre!

For det er altså sånn at salat er så mye mer enn grønne blader med noen små biter ferske (eller, gud forby, frosne) grønnsaker i. Og en stor dæsj med ett eller annet fra en spruteflaske til 29,90. Heldigvis er de fleste av oss for lengst kommet oss forbi det stadiet.

Men hva gjør du når gamle vaner brytes opp og gjør vei for nye? En ny verden av muligheter er spennende, men kan også være overveldende. Hvordan kan du best komponere en salat som ikke først og fremst baserer seg på grønne blader?

Noen tips for å komponere en god salat

Det viktigste synes jeg er å velge seg ut en ingrediens som skal være hovedfokuset. Av en eller annen grunn, er det som om smakene visker ut hverandre om du har i for mange forskjellige ting. Om du synes en salat er ok, men mangler det lille ekstra, kan dette være årsaken.

Bønnesalat med søtpotet og fetaost
BALANSERT: Smaken blir ofte mye bedre om du gjør det enkelt, men gjennomtenkt, som denne bønnesalaten med krydret søtpotet, fetaost, mandler og urter. Oppskriften finner du i min andre bok Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapci

Resten av ingrediensene bør bygge opp under denne. Det er vanskelig å gi noen tydelige føringer – smaken er som kjent som baken. Noen tommelfingerregler lønner det seg likevel å følge.

Et kontrast-element eller to er nydelig. Vil du for eksempel lage en salat med utgangspunkt i fersken, har du med en søt hovedingrediens å gjøre. For å balansere salaten, trenger du noen kontraster.

Noe bittert er fint, ruccola for eksempel. Og gjerne noe ordentlig salt. Det er en grunn til at salt karamell er så godt – og det kan gjenskapes med mange andre søte ting. En salt ost, som halloumi eller feta, er gull i enhver salat med søte ingredienser. Spekeskinke gjør samme nytten.

Fersken- og halloumisalat - oppskrift for Smak av Vidar Bergum fra Et kjøkken i Istanbul
KONTRASTER: Søtt, salt og bittert i perfekt harmoni. Denne oppskriften lagde jeg for Dagens Næringsliv – du finner lenke til oppskrift lenger ned.

Det er også lurt å tenke på kontraster i konsistens. Er alle elementene myke, for eksempel, vil du gjerne føle at salaten mangler det lille ekstra. Selv om den i utgangspunktet er knallgod.

Her er nøtter og pinjekjerner gull verdt. Noen ristede mandler eller valnøtter (som jeg sjelden tar meg bryet med å riste) er nesten alltid verdt å tilsette om hovedingrediensen er myk. For eksempel fordi den er ovnsbakt. Det tilfører krønsj, fylde og god smak og løfter nesten uten unntak salaten flere hakk!

Noen friske og smaksrike urter er også godt i salater, om de nå er iblandet eller strødd over. Jeg bruker veldig ofte en kombinasjon av bladpersille og mynte, men andre myke urter som basilikum, koriander og dill er også utmerket. Det eneste unntaket jeg kan tenke meg her er om du allerede har veldig mye smaksrike blader i salaten, eller ellers veldig kraftige smaker.

URTER: Urter er mer enn garnityr, og tilfører både friskhet og god smak til mange salater, som denne spennende georgiske kidneybønnesalaten som smaker av sol og sommer. Oppskriften er i min andre bok Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapci.

Også kommer selvfølgelig dressingen. Det er kanskje det vanskeligste, og her er oppskrifter til ekstra god hjelp. De følger gjennomtestede og velbrukte smakskombinasjoner, ofte hentet fra (helt andre) mer tradisjonsrike retter. Om søtpotet og allehånde passer sammen i én rett, passer det nok godt i en salat også, for eksempel.

Det trenger ikke gjøres tradisjonelt, hvor dressingen blandes inn. Noen av mine absolutte favorittretter er ovnsbakte salater servert på en seng av smaksatt yoghurt, eller skiver av bakte grønnsaker toppet med smaksatt yoghurt, urter, nøtter og noe annet friskt og godt.

Og glem for all del ikke å salte godt. Også salater blir smakløse uten salt. Ha på litt på hvert element underveis, så slipper du å blande inn masse salt helt tilslutt.

Oppskrifter til god hjelp og inspirasjon

Hørtes det litt overveldende ut? Det er ikke så vanskelig som det høres ut, og bare å hive seg ut i det.

Samtidig er vi mange som har trådd opp veien før. Det aller beste, er derfor å rådhøre seg med oppskrifter fra dem du stoler på. Det gjør jeg hele tiden, og har et knippe matskribenter og kokker jeg følger og hvis kokebøker jeg rådfører meg med jevnlig. Jeg kan bare anbefale å gjøre det samme.

Hakket salat med tomat og agurk på hvitt fat
POPULÆR: Det enkle er ofte det beste. Denne salaten spises av millioner hver eneste dag, sommeren gjennom – også hos meg. Min beste oppskrift på tomat- og agurksalaten som er så allestedsnærværende finner du i min andre bok Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapcı.

Opp gjennom årene har jeg prøvd meg på utallige salatvarianter. De har også fått god plass i begge mine bøker. Vegetarkapitlet i Hummus & granateple inneholder klassikere som tomat- og granateplesalat, aubergine med spisskummenyoghurt og bulgursalat med tomat og aubergine. I tillegg finner du flere salater i mezekapitlet. Boka er ofte på tilbud, les mer om den og sjekk prisene her .

I Aubergine & tahini har jeg intet mindre enn to kapitler hvor salater spiller hovedrollen. I Bugnende salatfat handler det om retter som serveres avkjølt – alt fra rødbetesalat med linser, spinatsalat med dadler og kidneybønnesalat med urter til georgiske aubergineruller og tyrkiske linseboller.

Lenger bak i boka følger kapitlet Salat hele året, hvor jeg gir gode tips og oppskrifter til friske salater uansett årstid. Her finner du min favorittvariant av tomat- og agurksalaten som du finner over hele Midtøsten, en vintervariant av tabbouleh med grønt eple og en genial og enkel urtesalat med sitrusfrukter.

Du kan lese mer om eller kjøpe Aubergine & tahini her. I skrivende stund får du den til 50 kroner rabatt og med gratis frakt om du handler på nett!

Også har jeg selvfølgelig enda flere varianter liggende her på bloggen. Her følger 23 av mine favoritter, til inspirasjon. Håper du finner noe nytt du fikk lyst til å prøve!

Ferskensalat med paprika og tomat på rundt fat

Ferskensalat med bakt paprika

En symfoni av tre søte sommersmaker som utfyller hverandre perfekt med litt hjelp av friske urter og en herlig dressing.
Oppskrift i Aubergine & tahini s. 79
Kjøp boka (Norli)
Foto: Bahar Kitapci
Kikertsalat med tomat og avokado i bolle

Kikertsalat med tomat og avokado

Enkel oppskrift på frisk kikertsalat med en herlig dressing.
→ Få oppskriften Lagre
Fattoush (Levantinsk brødsalat) – oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Fattoush (Levantinsk brødsalat)

Libanesisk salat-klassiker som er rask og enkel å lage.
→ Få oppskriften
Hakket salat med tomat og agurk på hvitt fat

Hakket sommersalat

Salaten millioner av mennesker i Midtøsten og området rundt – meg selv inkludert – spiser omtrent hver dag, sommeren gjennom. Passer til alt!
Oppskrift i Aubergine & tahini s. 173.
Kjøp boka (Norli)
Foto: Bahar Kitapci

Halloumi- og ferskensalat

Søt frukt + salt ost = sommerlykke
Oppskrift på Smak
Foto: Vidar Bergum for Smak
Tomatsalat med friske urter

Tomatsalat med urter + Agurksalat med sumak

Friske, enkle og supergode! Disse lager jeg mye på sommeren, sammen eller hver for seg. Perfekt til grillmat og vegetarmat.
Oppskrift i Aubergine & tahini s. 174.
Kjøp boka (Norli)
Foto: Bahar Kitapci
Krydrede kikerter med hakket salat

Ristede kikerter med hakket salat

Enkel hverdagsoppskrift som er gjort på 10 minutter!
→ Få oppskriften Lagre
Tabbouleh med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tabbouleh med granateple

Enkel og klassisk oppskrift på tabbouleh med granateple.
→ Få oppskriften Lagre
Bønnesalat med søtpotet og fetaost

Bønnesalat med søtpotet/gresskar og fetaost

Et velkjent krydder er alt som skal til for å løfte denne enkle bønnesalaten til smakshimmelen.
Oppskrift i Aubergine & tahini s. 71
Kjøp boka (Norli)
Foto: Bahar Kitapci
Grønn salat med yoghurtdressing

Grønn salat med yoghurtdressing

Hvitløksyoghurt slår aldri feil, heller ikke i salater.
→ Få oppskriften

Tyrkisk bulgursalat (Kisir)

Spicy tyrkisk klassikre det er umulig å ikke like. Oppskrift i Hummus & granateple s. 104.
Kjøp boka (Norli)
Foto: Bahar Kitapcı
Oppskrift på squash- og brødsalat med raspet tomat og urter fra Et kjøkken i Istanbul

Lun squashsalat med krutonger

Squash blir ikke mye bedre enn dette.
→ Få oppskriften
Spinatsalat med surdeigskrutonger

Spinatsalat med dadler og surdeigskrutonger

En himmelsk blanding av smaker hvor ingen munnfull smaker likt! Og verdens beste krutonger.
Oppskrift i Aubergine & tahini s. 68.
Kjøp boka (Norli)
Foto: Bahar Kitapci
Bulgursalat med ovnsbakt aubergine og tomat / Et kjøkken i Istanbul

Bulgursalat med aubergine og tomat

Enkel bulgursalat med en uimotståelig dressing.
→ Få oppskriften Lagre

Grillet salat med hjertesalat, squash, knutekål, fetaost og kapers

Stol på meg. Du kommer til å bli så glad for at du grillet alle disse grønnsakene.
→ Få oppskriften

Kidneybønnesalat med urter

Frisk og mettende salat med spennende smaker! Hemmeligheten ligger i den unike smaksettingen som er typisk for det georgiske kjøkken.
Oppskrift i Aubergine & tahini s. 90.
Kjøp boka (Norli)
Foto: Bahar Kitapci
Linsesalat med aubergine og urter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Linsesalat med aubergine

Linser, aubergine og tomat – denne står ikke lenge på bordet.
→ Få oppskriften
Kikertsalat med gulrot fra Hummus & granateple. Foto: Bahar Kitapcı.

Kikertsalat med gulrot

Sommerlig kosemat jeg aldri får nok av. Oppskrift i Hummus & granateple s. 145.
Kjøp boka (Norli)
Foto: Bahar Kitapcı
Aubergine i tomatsaus - tyrkisk oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine i tomatsaus (Patlıcan soslu)

Denne retten har jeg laget jevnlig i godt over et tiår nå – går aldri av moten!
→ Få oppskriften

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.