Annonse

Salat: 23 herlige oppskrifter for alle anledninger

Hva sier vel sommer mer enn rause salatfat? Her er 23 forslag til sommerens salater.
Utvalg av fire salater
Utvalg av fire salater
Utvalg av fire salater
Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Frisk, ovnsbakt, klassisk, eksotisk – jeg elsker salat i alle dens former. Det finnes så ufattelig mange variasjonsmuligheter at det går an å spise noe nytt hver eneste dag. Her har jeg samlet 23 av mine favorittsalater med en touch av Tyrkia og Midtøsten fra de siste årene.

Ok, da. Kanskje dro jeg på litt i overkant med den innledningen. Kinakålsalaten med vassen, opptint mais og paprika fra veikroa jeg jobbet på som 18-åring drømmer jeg sjelden om. Men alle andre!

For det er altså sånn at salat er så mye mer enn grønne blader med noen små biter ferske (eller, gud forby, frosne) grønnsaker i. Og en stor dæsj med ett eller annet fra en spruteflaske til 29,90. Heldigvis er de fleste av oss for lengst kommet oss forbi det stadiet.

Men hva gjør du når gamle vaner brytes opp og gjør vei for nye? En ny verden av muligheter er spennende, men kan også være overveldende. Hvordan kan du best komponere en salat som ikke først og fremst baserer seg på grønne blader?

Noen tips for å komponere en god salat

Det viktigste synes jeg er å velge seg ut en ingrediens som skal være hovedfokuset. Av en eller annen grunn, er det som om smakene visker ut hverandre om du har i for mange forskjellige ting. Om du synes en salat er ok, men mangler det lille ekstra, kan dette være årsaken.

Bønnesalat med søtpotet og fetaost
BALANSERT: Smaken blir ofte mye bedre om du gjør det enkelt, men gjennomtenkt, som denne bønnesalaten med krydret søtpotet, fetaost, mandler og urter. Oppskriften finner du i min andre bok Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapci

Resten av ingrediensene bør bygge opp under denne. Det er vanskelig å gi noen tydelige føringer – smaken er som kjent som baken. Noen tommelfingerregler lønner det seg likevel å følge.

Et kontrast-element eller to er nydelig. Vil du for eksempel lage en salat med utgangspunkt i fersken, har du med en søt hovedingrediens å gjøre. For å balansere salaten, trenger du noen kontraster.

Noe bittert er fint, ruccola for eksempel. Og gjerne noe ordentlig salt. Det er en grunn til at salt karamell er så godt – og det kan gjenskapes med mange andre søte ting. En salt ost, som halloumi eller feta, er gull i enhver salat med søte ingredienser. Spekeskinke gjør samme nytten.

Fersken- og halloumisalat - oppskrift for Smak av Vidar Bergum fra Et kjøkken i Istanbul
KONTRASTER: Søtt, salt og bittert i perfekt harmoni. Denne oppskriften lagde jeg for Dagens Næringsliv – du finner lenke til oppskrift lenger ned.

Det er også lurt å tenke på kontraster i konsistens. Er alle elementene myke, for eksempel, vil du gjerne føle at salaten mangler det lille ekstra. Selv om den i utgangspunktet er knallgod.

Her er nøtter og pinjekjerner gull verdt. Noen ristede mandler eller valnøtter (som jeg sjelden tar meg bryet med å riste) er nesten alltid verdt å tilsette om hovedingrediensen er myk. For eksempel fordi den er ovnsbakt. Det tilfører krønsj, fylde og god smak og løfter nesten uten unntak salaten flere hakk!

Noen friske og smaksrike urter er også godt i salater, om de nå er iblandet eller strødd over. Jeg bruker veldig ofte en kombinasjon av bladpersille og mynte, men andre myke urter som basilikum, koriander og dill er også utmerket. Det eneste unntaket jeg kan tenke meg her er om du allerede har veldig mye smaksrike blader i salaten, eller ellers veldig kraftige smaker.

URTER: Urter er mer enn garnityr, og tilfører både friskhet og god smak til mange salater, som denne spennende georgiske kidneybønnesalaten som smaker av sol og sommer. Oppskriften er i min andre bok Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapci.

Også kommer selvfølgelig dressingen. Det er kanskje det vanskeligste, og her er oppskrifter til ekstra god hjelp. De følger gjennomtestede og velbrukte smakskombinasjoner, ofte hentet fra (helt andre) mer tradisjonsrike retter. Om søtpotet og allehånde passer sammen i én rett, passer det nok godt i en salat også, for eksempel.

Det trenger ikke gjøres tradisjonelt, hvor dressingen blandes inn. Noen av mine absolutte favorittretter er ovnsbakte salater servert på en seng av smaksatt yoghurt, eller skiver av bakte grønnsaker toppet med smaksatt yoghurt, urter, nøtter og noe annet friskt og godt.

Og glem for all del ikke å salte godt. Også salater blir smakløse uten salt. Ha på litt på hvert element underveis, så slipper du å blande inn masse salt helt tilslutt.

Oppskrifter til god hjelp og inspirasjon

Hørtes det litt overveldende ut? Det er ikke så vanskelig som det høres ut, og bare å hive seg ut i det.

Samtidig er vi mange som har trådd opp veien før. Det aller beste, er derfor å rådhøre seg med oppskrifter fra dem du stoler på. Det gjør jeg hele tiden, og har et knippe matskribenter og kokker jeg følger og hvis kokebøker jeg rådfører meg med jevnlig. Jeg kan bare anbefale å gjøre det samme.

Hakket salat med tomat og agurk på hvitt fat
POPULÆR: Det enkle er ofte det beste. Denne salaten spises av millioner hver eneste dag, sommeren gjennom – også hos meg. Min beste oppskrift på tomat- og agurksalaten som er så allestedsnærværende finner du i min andre bok Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapcı.

Opp gjennom årene har jeg prøvd meg på utallige salatvarianter. De har også fått god plass i begge mine bøker. Vegetarkapitlet i Hummus & granateple inneholder klassikere som tomat- og granateplesalat, aubergine med spisskummenyoghurt og bulgursalat med tomat og aubergine. I tillegg finner du flere salater i mezekapitlet. Boka er ofte på tilbud, les mer om den og sjekk prisene her .

I Aubergine & tahini har jeg intet mindre enn to kapitler hvor salater spiller hovedrollen. I Bugnende salatfat handler det om retter som serveres avkjølt – alt fra rødbetesalat med linser, spinatsalat med dadler og kidneybønnesalat med urter til georgiske aubergineruller og tyrkiske linseboller.

Lenger bak i boka følger kapitlet Salat hele året, hvor jeg gir gode tips og oppskrifter til friske salater uansett årstid. Her finner du min favorittvariant av tomat- og agurksalaten som du finner over hele Midtøsten, en vintervariant av tabbouleh med grønt eple og en genial og enkel urtesalat med sitrusfrukter.

Du kan lese mer om eller kjøpe Aubergine & tahini her. I skrivende stund får du den til 50 kroner rabatt og med gratis frakt om du handler på nett!

Også har jeg selvfølgelig enda flere varianter liggende her på bloggen. Her følger 23 av mine favoritter, til inspirasjon. Håper du finner noe nytt du fikk lyst til å prøve!

Salat: 23 herlige oppskrifter for enhver anledning

Salater til enhver anledning: Som hovedrett, siderett, eller som en av flere retter.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?