Vannmelonsalat med halloumi

Sommerens friskeste salat er her.
Vannmelonsalat med halloumi sett ovenfra
Vannmelonsalat med halloumi sett ovenfra
Av

Ingen sommer uten vannmelon. Med en hel vannmelon i hus, er det bare å være kreativ for å få brukt opp hele. Her er sommerens favoritt: En frisk vannmelonsalat med halloumi og noen godsaker til. Lukker du øynene, er det nesten så du hører bølgebruset, kjenner den svalende brisen og ser de hvite husene med blå karmer på en gresk ferieøy.

Jeg er alltid usikker på når det rette tidspunktet er kommet. Men én eller annen gang i løpet av sommeren, kjøper jeg vannmelon.

«Bare én gang?!», tenker du kanskje, vel vitende om at jeg bor i en by med 35 grader og solstek hver dag sommeren gjennom. Hvor du får noen av verdens saftigste, rødeste og aller mest smakfulle vannmeloner nærmest på hvert gatehjørne. Hvor de fleste ville gitt mye for å sette tennene i et kaldt, søtt og rennende stykke vannmelon, som var det et grådig godt pizzastykke.

Det har seg dog sånn at vannmeloner i Tyrkia ikke selges stykkevis og delt. Skal du ha vannmelon, kjøper du hele greia. Aller helst langs landeveien, rett fra bonden. Eller fra et godt marked, eller en grønnsakshandler du stoler på, hvis ikke. I alle fall ikke fra super’n.

For å bruke terminologi fra mitt tidligere liv som finansmann: Vannmelon i Tyrkia er ikke et innkjøp. Det er en investering. I to akter, sågar – ingen av dem monetære.

Meloner på vogn i sollys
Meloner til salgs på markedet i Balat. Vannmelonene ligger bakerst. De oppskjærte melonene er for å vise hvor fine de er på innsiden – skal du kjøpe må du ha med et helt eksemplar. Foto: Bahar Kitapci fra Hummus & granateple

Første investering er i innkjøpet, når du må drasse med deg melonen med alle sine 6-7-8 kilo opp de smale, svingete gatene dit vi bor. Også må den brukes opp. I en husstand med to personer (katten er uinteressert i meloner), tar det gjerne litt tid å komme seg gjennom de nevnte 6-7-8 kilo med vannmelon.

Det har seg også sånn at sesongen for vannmelon overlapper med alle de andre godsakene vi har gledet oss til gjennom hele vinteren. Moreller, aprikoser, honningmelon og – årets nye tilskudd for min del – hvite nektariner. Mindre og litt syrligere enn vanlige nektariner. Helt perfekt, spør du meg, som synes fersken og nektariner ofte kan bli i overkant søte.

Hvordan velge vannmelon

Men for to uker siden var det klart for årets innkjøp. I tråd med at jeg har «oppdaget» netthandel for mat i vår, et direkte resultat av pandemien vi lever i, ble det bestilt på nett. 7 kilo vannmelon ble levert på døra neste dag, sammen med andre grønnsaker og frukter som ble seende ut som miniatyrer i forhold.

Jeg satte klammetegn rundt «oppdaget» i forrige avsnitt fordi jeg har jo hele tiden visst at netthandel eksisterer i Tyrkia. Jeg har bare foretrukket å dra på markedet selv, kjenne på grønnsakene og fruktene og lære meg dem å kjenne. Prate kort med noen av selgerne. Det gjør jeg fremdeles, men som det er, får nettet duge inntil videre.

Det betyr også at jeg slapp unna problemet med å velge vannmelon. Eller, det vil si, det har jeg vel egentlig aldri gjort. Jeg har bedt selgeren velge ut sitt beste eksemplar til meg. Helst blant de minste, så jeg faktisk kan bære det med meg hjem.

—Hvilket er det fineste?, spør jeg. Vel vitende om hva de kommer til å svare.

—Hepsi güzel, svarer de, like forutsigbart som en MGP-låt. «Alle er gode.»

Vannmelon- og fetasalat på mezebord
Prøv også: Vannmelon- og fetasalat fra min første bok, Hummus & granateple. Foto: Bahar Kitapci.

To tips har jeg likevel plukket opp på veien.

En god vannmelon er ganske tung i forhold til størrelsen. Da inneholder den mye vann, som betyr at den er ordentlig saftig.

Også kan du banke på den. Lyder den litt som en tromme, er den perfekt. Jeg vet ikke helt hva slags andre lyder som kan komme. Men høres det ikke ut som en tromme, prøv å høre på en annen.

Har du fått med deg et eksemplar hjem som viser seg å ikke ha denne trommelyden, kan du også la den stå på benken en stund for å godgjøre seg. Matskribenten Anna Jones, som bor i London, har fortalt at hun ofte har sine vannmeloner stående på kjøkkenbenken et par-tre uker før hun skjærer i den.

Frisk og spennende vannmelonsalat

Det var en lang digresjon på vei til årsaken til at du har klikket deg inn på dette innlegget. Oppskriften på sommerens aller beste vannmelonsalat!

Melon er, som kjent for de fleste, bestevenner med salte elementer. For min del har det de siste årene betydd fetaost. Like godt med vannmelon som honningmelon. For deg har det kanskje betydd spekeskinke, som vi av overnaturlige årsaker ikke har så mye av her i Tyrkia.

Vannmelonsalat i blå skål
Prøv også: Vannmelonsalat med fetaost, rødløk og oliven.

I sommer har vannmelonen fått en for meg ny følgesvenn. Halloumi-ost.

Selvfølgelig! Enda saltere og fetere enn fetaosten som den er, står den jo bare enda bedre til den søte og vannholdige vannmelonen.

Tips! Halloumi-ost er en beskyttet betegnelse som bare kan brukes om oster fra Kypros. Lokalproduserte oster av samme type har gjerne andre navn – alle salte oster som holder formen ved steking passer her.

Du trenger egentlig ikke så mye mer enn det. Jeg liker likevel å legge på noen ekstra lag med smaker, og fikk god inspirasjon i The Guardians spalte med fem sommersalater forleden. Der hadde nemlig Sami Tamimi (hvis siste kokebok jeg snakket lenge om i episode 10 av matpodkasten Vaffel) en oppskrift på min nye kjærlighet: Vannmelonsalat med halloumi.

Det var bare å prøve Tamimis versjon. Som selvfølgelig tilfredsstilte på alle punkter. Jeg gjør likevel noen ting litt annerledes.

Jeg liker for eksempel å tilsette litt agurk. Grønnsaksverdenens melon, frisk og vannholdig som den er. Den utfyller melonens sødme fint, og gir litt mer tyggemotstand enn den porøse melonen kan by på.

Og der Tamimi kjører på med både chili og za’atar, foretrekker jeg det ene eller det andre. På bildet har jeg chili, men av og til strør jeg litt za’atar over i stedet. Du kan selvfølgelig ha over begge om du vil, men jeg synes altså den blir best med det ene eller det andre.

Aller viktigst her, er likevel oreganoen. Vannmelon, halloumi og oregano er altså en helt genial kombinasjon! Så ikke dropp den. Med mindre du hater assosiasjoner til kritthvite strender, sjarmerende greske landsbyer og late feriedager når du lukker øynene, da.

Vannmelonsalat med halloumi passer perfekt til sommerens grillmat, som en frisk og (veldig) lett lunsj eller som en herlig forrett under sommerens solstråler med et glass ved noe godt ved siden av. Dette er en av få salater som passer dårlig med brød til, så vil du ha noe mer mettende i tillegg, foreslår jeg å servere det som en separat rett som inntas før eller etter. Gir 2-3 porsjoner som lett lunsj.

Vannmelonsalat med halloumi sett ovenfra

Vannmelonsalat med halloumi

5 (1 stemme).
Lunsj, Salat
Middelhavs-inspirert
15 minutter
2 -3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 1 kg vannmelon, skåret i store biter (ca. 700 g nettovekt)
 • 200 g agurk, kjernen fjernet, skåret i biter på skrå
 • 2 ss sitronsaft
 • 1 ss olivenolje
 • 200 g halloumi, skåret i 4-5 mm tykke skiver
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 6-8 kvister frisk oregano
 • 1 grønn chili, skåret i tynne skiver ELLER 2 ts za’atar
 • salt

Sånn gjør jeg det

 • Bland sammen vannmelon, agurk, sitronsaft og litt salt. Ha over på et serveringsfat.
 • Varm en tykkbunnet stekepanne over medium varme. Stek halloumi i 1 ss olivenolje til gyllen på begge sider. Det tar bare et minutt eller to på den ene siden, og halvparten så mye på den andre.
 • Ha stekt halloumi rett over på serveringsfatet. Topp med extra virgin olivenolje, frisk oregano og grønn chili eller za’atar (se teksten over). Server med en gang.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

 1. Ser lekkert ut!
  Dessverre har jeg har vært uheldig med melonkjøpet – de er uten sødme og smak. På første bomtur/-kjøp lot jeg den ligge minst 2 uker før jeg åpnet den. Så tok jeg sjansen en gang til fordi de var på salg… Ha, ha.

  Spørsmålet er – kan jeg bruke det til noe annet enn det man vanligvis forbinder med vannmelon? Jeg hørte rykter om at det gikk an å steke den. Kreative innspill mottas med takknemlighet da dette er økologiske og dermed ganske kostbare «skatter» OG jeg vil gjerne utvide repertoaret.

  1. Hei! En råvare uten smak er det dessverre sjelden mye å gjøre med… Å grille dem kan få ut litt ekstra smak, men du mister friskheten og konsistensen – og det blir uansett ikke det samme som en ordentlig god vannmelon. Beklager å ikke kunne være mer til hjelp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.