Kollasj med fire retter
Annonse

Norli er min valgte samarbeidspartner for salg av bøker. Innlegget kan inneholde annonselenker eller annen reklame for Norli. Jeg lenker kun til egne bøker eller bøker jeg selv eier og anbefaler.

Det er tilbake til striskjorta og havrelefsa. Eller kanskje noe litt mer spennende? Det går nemlig an å lage veldig mye enkel, spennende og god mat til en billig penge. Her er noen tips til enkel og billig middag med smak av Tyrkia og Midtøsten, hvor de har tusenårige tradisjoner for å lage nettopp denne type mat.

Jeg tenkte ikke så mye over det den gangen, men allerede som student var jeg opptatt av å få mye smak og næring ut av det lille matbudsjettet jeg hadde.

Joda, jeg har spist mine Grandiosa (ingen oppvask!) og Fjordland, jeg også. Men de fleste middagene lagde jeg selv, fra bunn av.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Den gang hadde jeg begrenset med kunnskap, og ikke den samme lidenskapen for mat som jeg har i dag. Men jeg var opptatt av å spise i alle fall noenlunde sunt og variert. Og, ikke minst, å holde meg innenfor de rundt 6.000 kronene jeg den gang fikk utbetalt i lån og stipend hver måned i skoleåret.

Stekte grønnsaker med strimlet svinekjøtt og ris var middagen jeg stadig gikk tilbake til. Smaksettingen bestod av tørre krydder. På den tiden elsket jeg ferdige woksauser, men de kostet en del. Jeg ante ikke den gang hvor enkelt det var å lage den selv.

Grønnsakene handlet jeg også ferske, smaken var ikke til å sammenlikne med de frosne. Svinekjøtt valgte jeg fordi det var halv pris i forhold til kyllingfilet.

Det jeg ikke lagde så mye av, var middager med belgfrukter. De kunne jeg nemlig ingenting om!

Hadde jeg vært student i dag, eller på annet vis vært påkrevd å lage billig middag nærmest hver dag, hadde jeg nok nærmest levd på bønner, kikerter og linser. Med kjøtt som krydder i hverdagen bare sånn en gang i blant.

Belgfrukter er nemlig gode og mettende. Og ikke minst: Et perfekt lerret for herlige smaksettinger. I mine øyne er de et naturlig sentrum for et kosthold som er sentrert rundt å spise billig, men godt.

Å spise billig, sunt og godt trenger ikke innebære å finne opp kruttet på nytt

Våre tradisjoner med bruke av linser, kikerter og bønner er begrenset. Vi har også gått vekk fra rettene hvor kjøtt er smaksetter mer enn hovedingrediens. Men det er ingen grunn til å finne opp kruttet på nytt!

I store deler av verden har nettopp belgfrukter vært en viktig del av kostholdet i tusenvis av år. Her i Tyrkia, hvor jeg bor, har for eksempel kikerter vært viktig helt siden jordbrukets spede begynnelse for over 10.000 år siden. Da var det riktignok ikke tyrkere som bodde her. Men bruken av belgfrukter har vært uavbrutt i dette området siden da.

Mat fra Tyrkia og Midtøsten er derfor ekstremt rikholdig i sin bruk av belgfrukter.

De er også gode på å lage retter hvor kjøtt er smaksetter heller enn hovedingrediens. Perfekt for den som vil ha mye smak på lavt budsjett! Så kan du heller legge noen kroner i ordentlig kjøtt når du først skal kjøpe det.

Dette gjenspeiler seg både her på bloggen, og i bøkene mine. Særlig Aubergine & tahini, som handler om hverdagsmaten i Tyrkia og Midtøsten, inneholder raust med enkle, mettende og billige middager. Tenk linser, kikerter, blomkål, brokkoli, kjøttdeig og bulgur.

Stekte blomkålburgere på turkis fat
Foto: Bahar Kitapci.

Noen populære retter fra boka:

  • Blomkålburgere fra Midtøsten – superpopulære på tvers av generasjoner, og enda enklere å lage enn for eksempel squashkaker
  • Ovnsbakte grønnsaker med halloumi og grønne linser – min gå-til-middag på late dager i mange år, og hadde nok vært i fast rotasjon om jeg var student, også
  • Ovnspanne med kikerter, brokkoli, blomkål og herlige krydder. Sunt, billig og superenkelt – retten gjør seg selv i ovnen

Dette er bare tre av de rundt 90 rettene du finner i Aubergine & tahini. Boka koster bare 349 kroner – mindre enn fire kroner per oppskrift!

Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum
Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor

Du finner den i alle bokhandler. Handler du på nett, for eksempel hos Norli (annonselenke), får du garantert billigste pris og gratis frakt. Handler du i butikk, bestill med klikk-og-hent på samme lenke, så sikrer du deg den lave nettprisen (i mange butikker er prisen 399).

Billig middag: 15 oppskrifter med maksimal smak til minimal pris

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

    Hummus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
    Festmeny: Mezebord. Foto: Bahar Kitapci
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?