Inneholder annonser [info]

squash-11-varierte-oppskrifter-tips

Squash: Slik får du det beste ut av den [+11 varierte oppskrifter]

La deg begeistre av squash! Her er masse tips til å gjøre det beste ut av den milde sommergrønnsaken.

Squash er en mild grønnsak, et perfekt utgangspunkt for smakrike retter. Med rett smaksetting kan den nemlig smake utrolig godt! Her har jeg samlet mine beste oppskrifter og tips til å tilberede denne milde sommergrønnsaken.

Squash er grønnsaken som ofte beskrives som pregløs, vassen eller kjedelig. Likevel har jeg den nesten alltid i kjøleskapet sommeren gjennom. For med rett behandling, kan squash danne grunnlaget for de nydeligste og mest spennende retter!

Pasta med squash [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul
Pasta med squash og valnøtter

Denne grønnsaken er nemlig svært så anvendelig. Mild som den er, tar den også til seg smaker på en utmerket måte.

Forskjellige typer squash

Det finnes mange forskjellige typer squash. Da den fremdeles bare vokste vilt, kunne squash bli enorme. Det kan flere varianter fremdeles bli om de får lov til å vokse lenge nok, men i dag er de fleste typene som dyrkes av en mer passende størrelse.

Generelt sett mister den litt smak jo større de blir. Når jeg handler selv, plukker jeg derfor alltid de minste squashene.

De mørkegrønne er vanligst i Norge. Antakelig er det denne du tenker på når du tenker på squash. Den kan vokse seg ganske stor og bli vassen, og er derfor best når de er små.

Squashburgere med halloumi og chilidipp - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Squashburgere med halloumi

I Tyrkia er en lysegrønn variant vanligst. Disse er som regel litt mindre i størrelse (selv om også disse kan vokse seg store). De er også litt mer fast i kjøttet og med en litt mer utpreget og aromatisk smak. De holder også formen litt bedre og er derfor utmerket til for eksempel å grille. Den skal også være valget for de fleste kokker.

Du får også squash som ikke er avlange, men runde. Disse er utmerket til å fylle med noe godt og lage dolma av. Oppskrift på dolma finner du i min første bok Hummus & granateple.

Det finnes enda flere varianter enn dette, for eksempel gule, men disse er de mest vanlige å finne.

Også må vi ikke glemme squashblomsten! En ordentlig delikatesse du finner mange steder ved Middelhavet, som Hellas eller Tyrkia. Har du squash i hagen og tilgang på squashblomster, fyll den med ost og urter eller et klassisk tyrkisk dolmafyll av ris. Squashblomster må plukkes grytidlig på morgenen, det er da blomsten er åpen nok til å kunne fylles etterpå.

Mange måter å tilberede squash på

En av mine første virkelige squashfavoritter, var en brunchrett av stekt squash med chiliflak, yoghurt og egg. Fantastisk godt med rennende plomme over det hele!

Squash med mynte, chiliflak, yoghurt og posjert egg

Squash er også en av grunnstenene i det tyrkiske kjøkken, hvor jeg jo har oppholdt meg noen år nå. Den er tilgjengelig året rundt og alltid billig.

Den mest kjente (og beste!) tyrkiske retten med squash er uten tvil mücver – squashburgere, squashkaker, squashfritters eller hva du nå vil kalle dem. De finnes i mange forskjellige varianter, fra de helt enkle med bare revet squash, salt, egg og mel til de mer forseggjorte med urter, krydder og ost. Du får dem også i alt fra relativt kompakt stekt form (som karbonader) til lette og luftige, friterte baller. I oversikten under finner du to forskjellige varianter.

Grillet, eller stekt så den får brunet seg litt, får squashen også noe egen karakter. Da kan den danne et utmerket utgangspunkt for en lun grønnsakssalat.

Selv i rå tilstand kan den brukes i salat, så lenge kombinasjonene er gjennomtenkte. Den passer i så fall best med få og kraftige ingredienser. Dessuten må du bruke unge, små squash med litt konsentrert smak. De litt større blir for pregløse uten varmebehandling.

Fylte squash
Fylte squash med kjøttdeig og ost fra min andre bok, Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapci

Og hvem kan si nei til fylte squash? De uthulte variantene i yoghurtsaus som er så populære i Midtøsten kan være litt tricky å lage. Jeg gjør det mye enklere. Med inspirasjon fra min gode venn Irmak deler jeg squashen i to, skraper ut den våteste innmaten og ovnsbaker den med et herlig krydret kjøttfyll. Litt ost har jeg også i mot slutten. Fantastisk tilfredsstillende hverdagsmat!

Uansett hvordan du best liker din squash, er jeg sikker på du finner noe du liker blant oppskriftene under.

Squash: 11 varierte og spennende oppskrifter

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

For å gjøre det enklere for deg som leser, lenker jeg til steder du kan kjøpe produkter som omtales. Noen av disse er annonselenker, hvor jeg får en noen små prosenter om du velger å handle. Prisen for deg er den samme som den ellers ville vært. Disse lenkene er merket med * eller (annonselenke). Produktene omtales helt uavhengig av dette. All omtale er basert på egne erfaringer og anbefalinger. Det er i alle tilfeller butikken det lenkes til som er ansvarlig for salget på alle måter.

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring