To blingser med labneh, agurk og aprikos

Smaken av sommeren 2020. Friskt, ufattelig godt og latterlig enkelt!
To blingser med labneh og hhv stekt aprikos (øverst) og agurk (nederst)
To blingser med labneh og hhv stekt aprikos (øverst) og agurk (nederst)
Av

Dette er smaken av sommeren 2020 for meg. Blingser med labneh, og noe annet sommergodt på toppen. Friskt, ufattelig godt og latterlig enkelt!

Det begynte med et beger økologisk labneh som stod der og kikket på meg hver gang jeg åpnet kjøleskapsdøren.

Labneh, som helt enkelt er yoghurt som er saltet og avrent til det har fått konsistens som kremost eller ferskost, har for meg vært tettest forbundet med mezebordet. Enklere mezerett skal du nemlig lete lenge etter.

Alt du trenger er noe å toppe den med. Det kan være alt fra litt olje, chili og urter til ovnsbakte chilitomater eller stekte vårgrønnsaker. Alt etter hvor enkelt eller avansert du vil gjøre det.

Men nå er det lenge siden sist, og utsiktene til nye mezefester i vårt oransje hus i Balat, er fortsatt ganske labre.

De beste agurkene

Jeg dro ut grønnsaksskuffen, og så det lille lasset med friske agurker som kom med gårdagens levering. I Tyrkia bryr vi oss ikke med små pakker eller enkeltkjøp av grønnsaker. Det er minst en kilo av hver ting i gangen. Til nød en halvkilo, om det er en vare du bruker lite av.

Vidar Bergum velger små agurker på marked
Det er lett å velge når alle agurkene er like fine. Her fra mitt lokale marked i Balat, i år 3 før pandemien. Foto: Bahar Kitapci

Det selges flere typer agurk i Tyrkia, alle av dem mindre enn slangeagurken som er mer utbredt lenger nord. Aller best er den som tyrkerne kaller mandelagurk (badem salatalik).

De små agurkene er fastere i formen og har en tydeligere smak enn slangeagurk. Så mye god smak er det i dem, at jeg kun kjøper dem på sommeren, når de er i sesong. Da smaker de aller best.

I Norge finner du disse agurkene i mange grønnsakshandler, men selv synes jeg du får mye av det samme om du kjøper de enda mindre agurkene som selges som snacksagurk på mange kjedebutikker.

Og med det, var sommeren 2020s faste mellommåltid født.

Blings med labneh og agurk

En blings, enten helt fersk eller ristet, daggammel, toppet med et raust lag labneh, nymalt svart pepper, tykke skiver frisk agurk, tett i tett, og en god klunk extra virgin olivenolje. Så godt at øynene lukker seg selv i ren nytelse så snart du setter tennene i den!

Blingser med labneh kan toppes med veldig mye forskjellig

Det er lite som slår akkurat iskald, skivet agurk som topping når sola steker og temperaturen for lengst har bikket 30 grader. Men av og til har også jeg behov for å variere litt. 

Aprikos er en av mine favorittfrukter på sommeren. En perfekt moden, akkurat passe myk aprikos, full av sødme og nærmest parfymeaktige smaker, er blant sommerens store høydepunkter.

Blings med labneh og stekt aprikos

Dessverre er det ofte langt mellom de gode aprikosene, også i Tyrkia. For et par somre siden var de ufattelig gode, hver gang. I år har de vært helt gjennomsnittlige. Da gjelder det å gi dem litt hjelp.

Varmebehandling og honning gjør underverker med selv den tammeste av aprikoser. Litt urter på toppen, og du har den perfekte topping på blingsen med labneh når sulten melder seg mellom måltidene, eller før leggetid.

Her gjelder det å bruke sine egne instinkter fremfor å følge oppskriften slavisk. Er aprikosene ganske søte, er det ikke sikkert du trenger honning i det hele tatt. Er de veldig tamme, nesten sure eller bitre, kan de trenge en god del. Her er det bare å smake seg frem.

Noen alternativer

Det ligger mye tilfredsstillelse i å få noe så godt ut av det litt skuffende fruktbegeret på så kort tid. Men blingsen med labneh og aprikos blir også knallgod med ferdig syltetøy – du finner oppskrift på et knallgodt aprikossyltetøy i Aubergine & tahini.

Nærbilde av snitte med labneh og agurk, med flere snitter i bakgrunnen

Andre syltetøy passer også utmerket. Selv foretrekker jeg syltetøy av ganske søte bær eller frukter, som jordbær.

Var det ikke aprikosene som skuffet deg, men noen fersken eller nektariner, kan du transformere dem på samme måte. Da ville jeg skjært dem i skiver og stekt i panna til myk. Runden i ovnen kan du ganske sikkert droppe.

Fire snitter med labneh og hhv stekt aprikos og agurk

Når det gjelder alternativer til labneh, som du de fleste steder i Norge er fint nødt til å lage selv i fravær av kommersielle varianter, blir det litt som å be om alternativer for rødvin til rødvinssaus. Men for all del, liker du kremost blir disse blingsene veldig gode også med det, selv om kremost mangler noe av syrligheten og friskheten som kjennetegner labneh i forhold til kremost.

Selv om jeg begynte med å fortelle om begeret med labneh jeg hadde stående i kjøleskapet, vil jeg slå et flag for å lage labneh selv. Det er nemlig kjempeenkelt. Bland en boks yoghurt med litt salt og sett i kaffefilter i kjøleskapet over natten. Så er det klart på morgenen.

To blingser med labneh og hhv stekt aprikos (øverst) og agurk (nederst)

Blings med labneh og agurk

5 (1 stemme).
Brød, Frokost, Lunsj
Midtøsten-inspirert
5 minutter
2 blingser
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2 skiver godt brød, jeg liker halvgrovt surdeigsbrød
 • 50-60 g labneh
 • 2 små agurk, ev. 4–6 snacksagurker, skåret i 3-4 mm tykke skiver
 • 1 ss extra virgin olivenolje, (gjerne fruktig type)
 • 2 ts finhakket bladpersille, (kan sløyfes)
 • flaksalt og nymalt svart pepper

Sånn gjør jeg det

 • Smør labneh på blingsene. Det skal være et raust lag. Ha så på pepper, agurk, flaksalt og olivenolje. Topp med bladpersille, om du vil. Server med en gang.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.
To blingser med labneh og hhv stekt aprikos (øverst) og agurk (nederst)

Blings med labneh og aprikos

5 (1 stemme).
Brød, Frokost, Lunsj
Midtøsten-inspirert
20 minutter
2 blingser
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Stekt aprikos

 • 2 ss olivenolje
 • 4-5 mellomstore aprikos
 • 0,5-2 ss flytende honning, (jeg liker en floral type)
 • noen blader frisk timian, oregano eller basilikum
 • flaksalt

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
 • Varm en ovnssikker tykkbunnet stekepanne over medium varme. Ha i olje og aprikos. Stek til den har fått noen mørke flekker her og der, 4-5 minutter. Rist på pannen en gang i blant så aprikosene ikke blir brente.
 • Sett stekepannen i ovnen til aprikosene er myke, 5-10 minutter, avhengig av hvor store aprikosene er. Avkjøl i pannen.
 • Fjern steinene fra aprikosene og legg på et lite fat med kuttsiden opp. Smak på en aprikos. Er den veldig søt, bruk lite honning. Er den litt sur, bitter eller smakløs, vær rausere. Ha så over urter og litt flaksalt. La gjerne stå slik noen minutter, men er du sulten er det ingenting i veien for å sette sammen blingsen så snart aprikosene er avkjølte.
 • Smør et raust lag labneh på blingsene. Topp med aprikos. Server med en gang, med mer honning ved siden av for den som ønsker det.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.