Rå rosenkålsalat med frø og granateple

Frisk salat som passer perfekt til hvitt kjøtt og vegetarmat.
Rå rosenkålsalat med frø og granateple sett ovenfra
Rå rosenkålsalat med frø og granateple sett ovenfra
Av

Rosenkålen har et frynsete rykte, men det er ingen grunn til å pine seg til grønt-poeng. Rå rosenkålsalat med frø, granateple og andre godsaker er nemlig en sterk kandidat som tilbehør til nyttårskalkunen! Friskt og godt – og enkelt å lage.

Ingenting passer bedre enn at siste oppskrift før mitt gamle hjemland Storbritannia forlater EU for godt, er en salat lagd på det de kaller brussels sprouts. «Brüsselspire». Rosenkål, altså.

Rosenkål er en del av julematen også hos våre øynaboer i sørvest. Brexit-forkjempere har de siste dagene hatt det moro med å lage ordspill på denne lille grønnsaken som altså er oppkalt etter EUs hovedstad. «No Brussels for me,» står det ene dagen, «Only sprouts for me!» (altså uten stedsbetegnelsen foran) den neste. 

Slik får du det beste ut av rosenkål

Rosenkålsesongen i Tyrkia starter ganske sent. Så sent at det bare var såvidt jeg fikk tak i den til julemiddagen!

Det hadde altså ikke vært noen krise uten. Men det føltes helt rett med litt rosenkål til skinkesteken jeg hadde fått tak i og serverte med ytterst tradisjonelt juletilbehør. Rosenkålen delte jeg i to og stekte godt brune i smør, før jeg hadde i en skvett vann som fikk dampe av seg.

Kokt rosenkål har jeg sluttet å spise for lenge siden. Har du vært på jakt etter oppskrifter med rosenkål i det siste, har du sikkert hørt utallige historier om hvordan du ikke må bedømme rosenkålen etter den kokte varianten (fra frossenpakke). Ofte bitter og ikke veldig god til noe som helst annet enn bonuspoeng for å ha fått i seg noe grønt.

Men det er altså ingen grunn til å pine seg til grønt-poeng. Her finnes det mange mer delikate veier til Rom!

Rosenkålsalat med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Prøv også: Lun rosenkålsalat med granateple.

Foruten å steke i panne eller ovnsbakt den, er det det en glimrende idé å lage salat. Med de rette smakene, kan den nemlig bli rett så god. Også rå!

Det fordrer riktignok at du får tak i fersk rosenkål. Rosenkål holder seg ikke så lenge når den først er plukket, så sesongen er ganske kort. Men rundt juletider og nyttår, er mulighetene til stede de fleste steder i landet.

Slik bruker jeg rå rosenkål til rosenkålsalat

Når jeg skal bruke den rå, liker jeg å finsnitte rosenkålen helt. Da blir både smaken og teksturen mer delikat, synes jeg.

Jeg tar som regel mandolinen i bruk. En og en rosenkål, hver og en kuttet så langt jeg føler fingertuppene er på betryggende avstand til det sylskarpe knivbladet. Så snitter jeg opp resten manuelt. En kjøkkenmaskin med kuttemuligheter er også et utmerket alternativ.

Rå rosenkålsalat med frø og granateple sett fra siden

Om det høres litt arbeidssomt, er det fine med denne finsnittingen at den øker volumet noe voldsomt! Som vanlig kål er rosenkål særdeles tettpakket. Dermed trengs det ikke så veldig mange rosenkåler før salatbollen er fylt opp.

Smakene som passer til rå rosenkålsalat

Rosenkålen har ikke en like sterk egen smakskarakter som for eksempel rødkål, men er likevel ganske så robust. Nøkkelen til en god rå rosenkålsalat er derfor å tilføre både ordentlig med syre, litt krønsj og noen smaker som kan komplettere den milde, litt bitre smaken av rå rosenkål.

Ristede frø og nøtter er utmerket. Her har jeg brukt en blanding av solsikkefrø, gresskarfrø og hakkede mandler, men du må gjerne bruke av det du har. Å bruke flere sorter gjør smaksbildet mer interessant, men det holder med 2-3 forskjellige typer.

Frø og nøtter ristes i tørr panne

Litt urter tilfører en friskhet som gjør salaten mer anvendelig. Også synes jeg at rå rosenkålsalat må ha et litt søtlig element. Her har jeg valgt granateple, men du kan også bruke klementiner eller tørket frukt. Slik Tom Hunt gjorde i en rosenkålsalat han la ut på Instagram for noen dager siden, og som ga meg inspirasjonen til denne varianten.

I dressingen har jeg både eddik og sitronsaft. Bruk en god hvitvins- eller sidereddik, om du har. Det utgjør en forskjell i smaken. Og ikke dropp honningen. Den gjør ikke dressingen (eller salaten) søt, men sørger for god balanse i smakene.

Jeg serverte denne rå rosenkålsalaten med frø og granateple til kalde skiver av skinkestek. Nybakt surdeigsbrød hadde jeg også til. Da var det bare å lukke øynene og nyte!

Salaten passer nok aller best til hvitt kjøtt, som svin, kylling eller kalkun, eller vegetariske måltider uten veldig mye krydder. Perfekt til nyttårsaften, spør du meg!

Oppskriften gir en god salatbolle, nok til 3-4 porsjoner som siderett. (Oppskriften gir mer salat enn du ser på bildene, hvor en raus porsjon ble spist opp før bildene var i boks.)

Rå rosenkålsalat med frø og granateple sett fra øyevinkel

Rå rosenkålsalat med frø og granateple

5 (5 stemmer).
Salat, Siderett
Midtøsten-inspirert
15 minutter
3 -4 porsjoner som siderett
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 15 g solsikkefrø
 • 15 g gresskarfrø
 • 15 g mandelflak, ev. hakkede mandler
 • 200 g rosenkål, finsnittet
 • 10 g blader av bladpersille, finsnittet
 • 5 g mynteblader, finsnittet
 • 75 g kjerner fra granateple

Dressing

 • 1,5 ss god hvitvinseddik, ev. sidereddik
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ts honning
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Rist solsikkefrø, gresskarfrø og mandler i en tørr stekepanne over medium varme i noen minutter. Rist på pannen eller rør jevnlig så det ikke brenner seg. Avkjøl.
 • Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. Smak til med salt og pepper.
 • Bland sammen rosenkål, urter, granateplekjerner og ristede frø og nøtter.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 kommentarer

 1. Hei og godt nytt år til deg Vidar! 🙂
  tusen takk for denne fine oppskriften! Har prøvd den nå med tørket aprikos i stedet for granatepplekjerner og salaten ble veldig bra 🙂
  Hvor mye sitronsaft bruker du i dressingen? Det står i teksten, at du bruker sitronsaft, men det står ikke i igredienslisten til dressingen…..
  Beste hilsen fra Norge til Istanbul 🙂
  Eva

 2. Denne salaten var fantastisk! Og vakker, med granateplefrø som rubiner i den lysegrønne revne rosenkålen. Herlig med friske og rå grønnsaker all julematen. Tror den går rett inn på hitlisten her i huset! Hjertelig takk for den og for din fine blogg, som jeg nettopp har oppdaget!

  Kristin BAa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.