15 enkle suppe-oppskrifter som varmer

De enkle suppene med masse smak jeg stadig vender tilbake til.
Fire supper i kollasj: Blomkålsuppe, varmende vintersuppe, tomatsuppe og tyrkisk tomatsuppe med kjøttdeig
Fire supper i kollasj: Blomkålsuppe, varmende vintersuppe, tomatsuppe og tyrkisk tomatsuppe med kjøttdeig
Av

Når dagene er korte og kulda truer med å krype inn, er det lite som slår en dyp suppetallerken med rykende varm, hjemmelaget suppe. Her er ni av mine favoritter blant suppe-oppskrifter. Alle er de enkle å lage – og smaker masse.

Jeg blir alltid litt forundret når jeg ser folk annonsere at i dag skal de ha blomkålsuppe eller gulrotsuppe til middag.

Trøndersodd, for eksempel, en kjøttsuppe med rotgrønnsaker som serveres rykende varm og tiner opp ethvert frossent legeme.

Ikke fordi jeg ikke vil ha det selv – tvert om! Men hos meg er suppe nesten alltid én av minst to deler av måltidet. Skal jeg ha suppe som eneste hovedrett, må det være noe ordentlig raust og mettende.

Og som et familiemedlem liker å fleipe med på varme dager i Syden: —Nå hadde det gjort seg med trøndersodd til middag!

Når jeg tenker meg om, har jeg aldri lagd trøndersodd selv. Kanskje er det fordi vi pleide å kjøpe den i store spann, og så spe på med litt ekstra kjøtt og kanskje noen ekstra grønnsaker selv? Spannene er jo ikke akkurat å få kjøpt hos kjøpmannen på hjørnet her i Balat.

Kanskje det er et prosjekt for senere i vinter, for alle ingrediensene er jo lett tilgjengelige også her i Tyrkia.

Men tilbake til de litt lettere blomkål- og gulrotsuppene.

Suppe – forrett, siderett eller hovedrett?

Jeg spiser mye av dem i vinterhalvåret. For også i Istanbul blir det kaldt på vinteren. Selv om global oppvarming og nedhogging av skogen rundt Istanbul gjør dem stadig varmere.

I skrivende stund er det 10. desember og temperaturen skulle vært faretruende nær null grader, kanskje under på nattestid. I stedet viser den 13 grader, og det er bare de siste dagene bladene har falt av trærne i bakgården.

Linsesuppe 4x3
Klassisk tyrkisk linsesuppe fra min andre bok, Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapci.

For meg er suppe altså noe jeg spiser som en liten forrett eller siderett til middag. Gjerne når det er noe helt enkelt til middag, som børek eller pannekaker. Eller vafler, som vi en sjelden gang har til middag hos oss når vi ikke føler for ordentlig middag en søndag kveld!

Hemmeligheten til enkle supper med mye smak

Når jeg lager suppe, skal det derfor helst gå raskt unna. Jeg har ikke timesvis å bruke på å koke mørt kjøtt. Det handler om å finne oppskrifter som likevel gir mye smak på kort tid.

Hjemmelagd kraft gir mye smak til supper, men det har jeg sjelden stående. Jeg lager det riktignok så ofte jeg kan, men med begrenset plass i både fryser og kjøleskap, har jeg det ikke tilgjengelig så ofte som jeg skulle ønske.

Kyllingkraft [enkel oppskrift] Et kjøkken i Istanbul
Hjemmelaget kyllingkraft er veldig godt, men ikke alltid oppnåelig i hverdagen.

Mange liker å bruke buljongterning eller fond. Det har jeg sluttet med for flere år siden, av to årsaker. Aller mest fordi jeg føler smaken ofte er så dominerende at alt blir smakende det samme. Men også fordi jeg vil ha på kontroll på hva jeg har i meg. Det har jeg ikke med ultraprosessert buljong eller fond.

Mange av mine supper er derfor av typen som har så mye smak, at det holder lenge med vann som væske! Gode krydder, tomatpuré og røde linser er blant triksene jeg bruker.

Har du kraft stående, er det selvfølgelig bare et pluss å bruke den, selv om det ikke er nødvendig. Og liker du å bruke buljong eller fond, er det selvfølgelig bare å kjøre på. Ditt valg!

Tyrkisk tomatsuppe med kjøttdeig og pasta i tallerken sett fra siden
Tyrkisk suppe som får masse herlig smak fra kjøttdeig, tomatpuré og løk – og derfor ikke trenger kraft.

Men vit at de aller fleste suppene jeg har samlet her, blir utrolig gode med vann fra springen som eneste væske. Jeg har nemlig tenkt mye gjennom smaksettingen av suppen, så du skal få masse smak ut av den selv uten kraft.

Noen gjengangere hjemme hos meg

Den store gjengangeren hos meg er linsesuppe. Den har jeg lagd i utallige varianter nå. Røde linser er nemlig geniale i supper. De koker raskt, er næringsrike og – ikke minst – tilfører masse herlig smak!

Lite slår en god linsesuppe. Her chunky linsesuppe fra min første bok, Hummus & granateple. Oppskriften finner du også lenke til under. Foto: Bahar Kitapcı.

Men du kan også få mye god smak ut av grønnsaker om du behandler dem på rett måte. Prøv sellerirotsuppe (her kan du også supplere med liknende rotgrønnsaker som persillerot og pastinakk) eller blomkålsuppe av bakt blomkål og smaksatt med spisskummen, for eksempel.

Kjøttdeig og tomatpuré gir også en enkel men utrolig god hverdagssuppe, som i tyrkisk tomatsuppe med kjøttdeig og pasta. Hvorvidt du lager pastaen selv, som i den klassiske tyrkiske oppskriften, eller bruker tørket, er helt opp til deg.

Håper du finner noe du liker, og lykke til!

Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger

Tomatsuppe

Enkel oppskrift på klassisk hjemmelaget tomatsuppe, inspirert av boken 6 Seasons av Joshua McFadden.
→ Få oppskriften Lagre
Kyllingsuppe med grønne linser - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kyllingsuppe med linser

Enkel, smakfull og næringsrik kyllingsuppe med linser, gulrøtter og masse smak!
→ Få oppskriften Lagre
Chunky linsesuppe med grønnsaker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Chunky linsesuppe med grønnsaker

Enkel oppskrift på sunn og god linsesuppe med grønnsaker.
→ Få oppskriften Lagre
Tunisisk kikertsuppe med brød og egg (Lablabi)

Tunisisk kikertsuppe

Oppskrift i min andre bok, Aubergine & tahini
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci
Linsesuppe med bulgur og ris (Ezogelin corbasi)

Tyrkisk linsesuppe med bulgur (Ezogelin corbasi)

Oppskrift kun i min første bok, Hummus & granateple
Kjøp boka
Foto: Bahar Kitapci

Innlegget ble først publisert med 6 oppskrifter i oktober 2017, men kraftig utvidet og oppdatert 10. desember 2020.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

  1. Hei Vidar og takk for fine og interessante postkort fra Tyrkia og Istanbul!
    I dag har jeg prøvd «Chunky linsesuppe med grønnsaker». Rene slankesuppa, vil nå jeg si. Og den smakte utrolig godt. Skal ikke bli siste gang jeg lager dette. Etterhvert skal jeg prøve meg med andre oppskrifter også. Takk så lenge! Gleder meg til fortsettelsen!
    mvh PerH

    1. Hei PerH. Tusen takk! Og så bra at linsesuppa falt i smak 🙂 Håper andre retter også faller i smak, og tusen takk igjen for at du tok deg tid til å gi tilbakemelding!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.