Lune kikerter med gulrot og karve i langpanne sett fra øyevinkel på skrå

Lune kikerter med gulrot og karve

Mettende og varmende lunsjrett med masse gode smaker.
Lune kikerter med gulrot og karve i langpanne sett fra øyevinkel på skrå

Det finnes altså ikke grenser for hvor mye godt du kan lage av enkle og billige ingredienser. Lune kikerter med gulrot og karve er perfekt lunsjmat. Enkel å lage, og med masse gode smaker!

Av en eller annen grunn skaper karve og spisskummen forvirring på norsk. De er riktignok beslektet, og ser nesten helt like ut. Men smaken, den er ganske forskjellig.

Der spisskummen er rund og jordaktig, og lett gjenkjennelig som smaken av taco, er karve skarpere, nærmest metallisk. Den er smaken av akevitt.

Opphavet til forvirringen er antakelig en nokså lemfeldig omtale av navnet på begge krydderne blant folk som burde vite bedre.

Lune kikerter med gulrot og karve i langpanne sett ovenfra

Det gjelder nemlig å holde tunga rett i munnen for den som leser oppskrifter på flere språk. Hos söta bror heter nemlig karve for kummin. Noen nordmenn sverger også til denne betegnelsen.

Når spisskummen da heter cumin på engelsk, er det ikke rart at den som ikke har krydder som jobb fort blir forvirret. Særlig når enkelte oppskrifter feilaktig skriver kummin når de mener spisskummen.

Så, kjære leser, la oss holde oss til de norske navnene som det er lett å skille. Karve og spisskummen. All tvil feid til side, intet grunnlag for forvirring.

Gode smaker som passer perfekt sammen!

Som du sikkert har lagt merke til, bruker jeg spisskummen utstrakt. I denne oppskriften er det imidlertid karve som får skinne i en lun rett av kikerter med gulrot som varmer kroppen og aktiverer smaksløkene.

Skjønt, karve er ikke det eneste som hjelper retten på vei. Det er ikke en gang den mest dominerende smaken. Selv om den umiskjennelig er til stedet når du biter over et sprø, ristet karvefrø.

Gulrøtter i stekeovn
Kikerter koker

Ovnsbakte gulrøtter har en intens og litt søtlig smak som står godt til krydder. Honning hjelper den på vei.

I tillegg har jeg i eddik før gulrøttene går i ovnen. Det høres kanskje litt rart ut, men det gjør ikke at gulrøttene smaker eddik. I stedet får de en liten syrlig motsats som løfter smaken enda mer. Perfekt! 

Fetaost er bestevenn med lune kikerter og gulrot, men du kan også bruke en annen salt ost som halloumi. Sistnevnte bør i så fall stekes i litt olje i en panne med slippbelegg.

Kikerter helles over i langpanne med bakte gulrøtter
Hånd skviser sitron over lune kikerter med gulrot og karve

Koriander gir en frisk og fargerik topping. Liker du ikke koriander, kan du også bruke en annen urt. Sånn generelt sett kan koriander nesten alltid byttes ut med bladpersille. Det gjelder også her.

Basilikum eller en blanding av urter er også et godt alternativ. Bruker du litt sterkere urter som estragon (som jeg også vil tro funker godt her!), kan det hende du trenger litt mindre. La smak og behag avgjøre.

Slik serverer jeg lune kikerter med gulrot og karve

Jeg serverer denne retten som lunsj, men den er også utmerket som en lett middag. Alt jeg trenger til er noe godt brød. I mitt tilfelle betyr det som regel ferskt surdeigsbrød, men nystekt pannebrød eller pitabrød er minst like godt!

Lune kikerter med gulrot og karve i langpanne sett fra øyevinkel

Lune kikerter med gulrot passer også utmerket til kylling. Ja, faktisk til de fleste retter av stekt kjøtt. Og selvfølgelig til alle slags middager hvor du serverer 2-3 eller flere forskjellige retter (slik jeg ofte gjør).

Med gryteretter kan det bli litt for mye smaker som blander seg, så jeg ville vært forsiktig der.

Oppskriften gir 3-4 porsjoner (obs: på bildene har jeg lagd ca. 2/3 porsjon, passende til to personer).

Eventuelle rester holder fint i kjøleskapet i flere dager, men jeg ville tatt av korianderbladene (de vil visne raskt). La retten stå fremme en stund før du spiser den, så den ikke lenger er kjøleskapskald når du spiser den.

Utsnitt av lune kikerter med gulrot og karve i langpanne sett fra øyevinkel på skrå
Mengde: 3-4 porsjoner

Lune kikerter med gulrot og karve

Ingredienser

 • 500 g gulrøtter, skåret i omtrent like store staver
 • 3+2 ss olivenolje (jeg bruker en mild extra virgin), pluss ekstra til servering
 • 1 ss hvitvinseddik
 • 1 ts honning
 • 1,5 ts hele korianderfrø
 • 1 ts hel karve
 • 3 hvitløksfedd, finhakket
 • 500 g kokte kikerter (fra 200 g tørre, bløtlagt og kokt eller 2x400 g bokser hermetiske, skylt og avrent)
 • 1 ss sitronsaft
 • 75 g fetaost, smuldret
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper) eller vanlige chiliflak/rå chili i skiver, etter smak
 • en håndfull (10 g) blader av koriander eller bladpersille, grovhakket
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
 2. Bland gulrøtter, 3 ss olivenolje, eddik, honning, korianderfrø, karve og litt salt og pepper. Ha i en passe form eller langpanne (kledd med bakepapir, om du vil). Bak midt i ovnen til gulrøttene er møre og har fått farge i kantene, 20-25 minutter.
 3. Varm de resterende 2 ss olivenolje i en tykkbunnet stekepanne over medium varme. Fres hvitløk til det lukter godt av hvitløk men den ikke har fått farge, 20-30 sekunder. Ha i kikerter og raus skvett vann (ca. 2/3 dl), samt litt salt og pepper om nødvendig. Bruk gjerne kraft fra kokingen av kikerter i stedet for vann, om du har kokt kikertene selv. Varm opp og la putre til vannet er så godt som helt fordampet. Dette gir en mildere smak av hvitløk. Foretrekker du en kraftigere hvitløkssmak, holder det å varme opp kikertene sammen med hvitløken i olje. Trekk av varmen.
 4. Når gulrøttene er klare, ha de lune kikertene over i den ildfaste formen sammen med sitronsaften. Bland godt sammen. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer sitronsaft, om ønskelig.
 5. Ha over fetaost, chiliflak og urter. Ringle gjerne litt mer extra virgin olivenolje over. Server med en gang.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

3 kommentarer

 1. Takk for gode oppskrifter og en liten oppklaring om spisskummin-cumin-karve-kummin. Det rare er at jeg har en krydderpose kjøpt i Sverige der det står kummin-cumin. Er det noe rart man blir forvirret. Men når først pakken/glasset er åpnet er det lett å kjenne forskjell heldigvis. Både på lukt og smak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring