Middelhavsk vårgryte med erter, potet og tomat

Tenk at så enkle ingredienser som erter, potet og tomat smaker så godt sammen! Enkel og superbillig hverdagsmat fra Middelhavet.
Erter og potet i tomatsaus i hvit bolle, sett ovenfra med gryte øverst til høyre
Erter og potet i tomatsaus i hvit bolle, sett ovenfra med gryte øverst til høyre
Av

Erter er gode når de er grønne og spenstige. Men aller best blir de om du gir dem tid i en enkel men nydelig saus! Denne retten er en klassiker ved Middelhavet. Ikke uten grunn, for dette er aldeles nydelig vårmat!

Nå om dagen er erter i sesong her i Istanbul. Markedene bugner over av ferske erter i belgen til nærmest gi-bort-pris. Fristende!

Samtidig er det sånn at du kjøper deg et stykke arbeid.  Ertene må jo ut av belgen før de kan spises! I år, som i fjor, er det en ypperlig måte å sysselsette seg på søndager på. Vi har jo fortsatt ikke å lov til å gå ut da, uansett hvor mye solen måtte skinne.

Hva kan du lage med ferske erter?

Sesongen er kort, så det gjelder å benytte seg av den mens en kan. Jeg kjøper gjerne både en og to kilo av gangen, når jeg likevel først skal i gang.

En del av det går i fryseren. Ferske erter er nemlig perfekte til å fryse! De trenger ikke forvelling eller noe. I fjor fikk jeg flere fryseposer fra min samboers foreldre, til bruk vinteren gjennom. I tillegg hadde jeg fryst ned noe selv. Nyttig!

Ferske grønne erter i belgen /

Jeg synes ferske grønne erter er fint å tilsette til veldig mye av vårlig mat. Etter et kjapt oppkok og like kjapp avkjøling, passer de godt i salater med de andre godsakene markedene byr på om dagen. De er også uunnværlige i enkelte tyrkiske klassikere, som bresert artisjokk.

Også lager jeg en skikkelig vårklassiker fra Middelhavet. Kokt med potet i en enkel tomatsaus. Lett, vårlig og supperbillig kosemat nå som vi alle er ferdige med vinterens tunge gryteretter!

Ikke vær redd for å koke erter en stund

Som de fleste er jeg oppvokst med at erter bare såvidt skal innom varmen. Den må for all del beholde grønnfargen og snerten!

Joda, det er noe i det. Men, som mange andre grønnsaker, er også erter helt nydelige når de får putre en god stund over lav varme i en enkelt men gjennomtenkt smaksatt saus.

Nærbilde av erter og potet i tomatsaus i gryte

Det de mister i farge og spenst, mer enn tar de igjen i smaksdybde. Med frisk tomat og masse god olivenolje i sausen, får retten den tilfredsstillende smaken som gjør at vi beveger oss inn i comfort food-territorie.

Dette vet de selvfølgelig alt om ved Middelhavet. Her har de lenge lagd en slags vegansk gryte av erter og potet som breseres over lav varme i en enkel, men nydelig tomatsaus.

Erter og potet er en fantastisk match som jeg har brukt i for eksempel potetsalat før. Med tomat i tillegg må det jo bare bli godt!

Erter og potet i tomatsaus i hvit bolle, sett tett på med gryte øverst til høyre

Hvor opphavet er har jeg ikke helt funnet ut, men det er ikke usannsynlig at retten er gresk opprinnelig. I dag nytes den i alle fall i både Hellas, Tyrkia og Kypros – og helt sikkert mange flere til.

For dette er helt fantastisk hverdagsmat. Og så billig! Vegansk også, for den som er opptatt av det.

Noen tips på veien

Du trenger selvfølgelig ikke å bruke ferske erter, rett fra belgen til å lage denne retten. Den blir også helt nydelig med frosne erter fra frysedisken! Kan da hende at du trenger litt kortere koketid.

Retten blir aller best med ferske tomater, som jo nå er på full fart inn i sin beste tid på Middelhavets breddegrader. Er ikke tomatene du får tak i helt på det nivået ennå, kan du fint bruke hermetiske tomater i stedet.

Jeg spiser denne retten som den er på dager hvor jeg har godt, ferskt brød stående. Da trenger jeg ikke noe annet til! Kanskje en enkel frisk salat i tillegg (se salat-kapitlet i Aubergine & tahini for tips), men det er ikke nødvendig om du vil holde det helt enkelt.

I stedet for brød, er ris eller bulgur også utmerkede alternativer! Eller du kan bare nyte den som den er. Enkelt og godt.

Også er erter og potet lagd på denne måten nydelig med for eksempel kylling eller laks ved siden av. Siden ertene og potetene har så mye smak, trenger du bare salt, pepper og en stekepanne til å tilberede kjøttet eller fisken!

Oppskriften gir 3-6 porsjoner, avhengig av hva du serverer til.

Erter og potet i tomatsaus i hvit bolle, sett tett på fra øyenivå

Erter og potet i tomatsaus

4,9 (9 stemmer).
Lunsj, Middag
Gresk, Middelhavs-inspirert
1 time
3 -6 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 1 dl olivenolje, (jeg bruker en mild extra virgin)
 • 450 g potet, skrelt og skåret i store biter
 • 2 mellomstore løk, delt i to på langs og skåret i tynne skiver på tvers
 • 3 mellomstore (ca. 200 g totalt) gulrot, skåret i store biter
 • 3 hvitløksfedd, i tynne skiver
 • 400 g flådde tomat, finhakket eller raspet
 • 3 dl vann
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper), etter smak
 • 600 g grønne erter, ferske eller frosne
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Varm en tykkbunnet stekepanne med høye kanter over medium varme. Ha i olivenolje. Fres potet til den begynner å få farge. Snu på den av og til (men ikke for ofte, da får den ikke farge). Poteten skal kokes videre senere og trenger ikke være gjennomstekt. Sett til side på kjøkkenpapir.
 • Stek løken og gulrot i oljen som er igjen til løken har fått litt farge, 10-12 minutter. Rør en gang i blant så det ikke brenner seg, men siden løken godt kan få litt farge trenger du ikke følge med hele tiden.
 • Ha i hvitløksfedd og fres videre et par minutter. Ha så i tomat, vann og chiliflak, samt godt med salt og pepper. Bland sammen og ha i erter og potet. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til grønnsakene er helt møre og sausen tyknet, 30-40 minutter. Er sausen fremdeles flytende etter 40 minutter, la putre noen minutter uten lokk.
 • Trekk av varmen og la stå noen minutter før servering.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

4 kommentarer

 1. 5 stjerner
  Brukte et av Bulgur oppskriftene som tilbehør til denne retten. Hele familien likte rettene. Takk for mange inspirerende retter. Kjøpt den nyeste boken din og bruker mye derfra. Takknemlig for mange vegetar retter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.