NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Smuldrekake med plommer

Alle vet at det beste med smuldrekaker er toppingen. Så hvorfor ikke gjøre det til hele kaken?
Ferdig smuldrekake med plommer på svart fat, sett fra øyenivå
Ferdig smuldrekake med plommer på svart fat, sett fra øyenivå

Superenkel smuldrekake som passer perfekt til mindre sammenkomster. Perfekt å slenge sammen i en fei når du venter besøk, eller vil ha en enkel dessert nå som vi endelig kan invitere til vennemiddag og søndagskaffe igjen!

Jeg innrømmer det glatt: Jeg er ingen stor kakebaker. Brød har jeg en stor lidenskap for og er, om jeg får si det selv, ganske god på. Kaker og søtsaker, derimot, har aldri fattet samme interesse hos meg.

Når jeg først lager kake går det som regel i kjente oppskrifter fra oppveksten eller det helt, helt enkle. Oppskrifter som kan lages i små porsjoner får dessuten et stort pluss i margen. I en husholdning på to med begrenset smak for søtsaker, skal du ha ganske mye besøk før en stor kake blir spist opp uten at det tilslutt føles nærmest som tvang til kaffen.

Enkel smuldrekake for små sammenkomster

Denne smuldrekaken er derfor helt etter min smak. Utgangspunktet er en oppskrift i den glimrende boken Aegean av Mariana Leviadataki, hvor hun gjenskaper mange av rettene og smakene fra familierestauranten på Kreta hun praktisk talt vokste opp i. En av oppskriftene er altså på smuldrekake, i hennes versjon med fersken og epler.

Dagen jeg skulle prøve meg på den, var det imidlertid plommer jeg hadde i overflod. Det ble så godt at jeg siden ikke har sett noen grunn til å en gang prøve meg på originalen!

Det aller mest geniale med denne kaken er at jeg er usikker på om den egentlig kvalifiserer som kake. Du vet hvordan smuldretoppingen alltid er det beste med smuldrekaker? Vel, her er smuldreblandingen både selve kaken og topping.

Med et tynt lag sursøt frukt imellom føles verken verken smør eller sukker påtrengende. Rett og slett nydelig!

Et par tips på veien

Kaken er ikke den enkleste å skjære i pene stykker, men det har jeg når sant skal sies aldri brydd meg om. Tvert om synes jeg de aller beste kakene ofte er de som er helt umulige å skjære opp uten at de nærmest går i oppløsning. Tenk bare på pavlova og Kvæfjordkake. Denne holder faktisk formen bedre enn begge disse to!

Som sagt har jeg bare lagd denne med plommer, men jeg er helt sikker på at den passer utmerket med det meste av frukt og bær du måtte ha for hånden. Juster i så fall sukkermengde etter hvor søte fruktene er – veldig søte frukter vil neppe en gang trenge å sukres før du legger dem i kaken. Du kan også øke mengden frukt om du vil ha en mer «fruktig» kake.

Melis has over smuldrekake i brødform

Mange synes det er rart med salt i søte oppskrifter, men jeg pleier alltid å ha i en klype eller to. Det gjør ikke at kaken smaker salt. Salt er nemlig like mye en smaksforsterker i søte retter som i salte, og gjør at du kan bruke litt mindre sukker og likevel få minst like mye god smak.

Jeg har halvert oppskriften fra Leviadatakis versjon, og da passer den perfekt i en liten brødform. Det gir ca. 8-10 stykker, akkurat passe til 6-8 personer. Du kan også doble oppskriften og bruke en vanlig kakeform.

Du kan servere kaken som den er, eller med pisket krem eller yoghurt til.

Vær obs på at smuldrekaken med plommer er klart best nystekt, mens den fortsatt er litt lun. Setter du den i kjøleskapet, blir den ganske hard (den eneste væsken her er jo smør), så du bør varme den opp igjen om du – mot formodning – får rester til dagen etter.

Ferdig smuldrekake med plommer på svart fat, sett fra øyenivå

Smuldrekake med plommer

Prøvd oppskriften? Legg til din vurdering
4,6 (11 stemmer)
Kake
Internasjonal mat
1 hour 30 minutes
8 -10 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 300 g (ca. 4) plommer, skåret i biter
 • ca. 50 g sukker
 • 125 g hvetemel
 • 60 g brunt sukker
 • 60 g mandelmel
 • en god klype salt
 • 125 g smør, kjøleskapskaldt og skåret i terninger
 • 25 g usaltede pistasjnøtter
 • melis, til å drysse over (valgfritt)

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm stekeovnen til 180 grader, over- og undervarme. Kle en liten brødform med bakepapir. Jeg klipper til to biter bakepapir så de passer akkurat hver sin vei i formen (se bildene over). Det hjelper å ha litt smør i selve formen før du har i bakepapiret).
 • Bland sammen plommer og sukker. La stå i 10-15 minutter, så sukkeret for det meste smelter.
 • Bland sammen mel, sukker, mandelmel og salt i en bolle. Ha i smør i terninger og smuldre med fingrene. Det trenger ikke bli helt oppløst, men skal bli godt blandet inn.
 • Ha 2/3 av smuldredeigen i brødformen og press forsiktig sammen. Ha over plommene (med sukker/safter). Topp så med resten av smuldredeigen (i smuler) og pistasjnøtter.
 • Bak midt i ovnen til gyllen på toppen og gjennomstekt, 50 minutter til en time eller mer. Avkjøl, men server gjerne lun. Dryss over litt melis rett før servering, om du vil.
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

3 kommentarer

 1. Her i huset elsker vi denne kaken, både plomme- og eplevariasjonen. Pleier å tilsette en klunk cognac eller calvados i fruktblandingen. Det gjør susen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM