Godt nytt år 2022!

Et lite tilbakeblikk på året som er gått – og litt om året som kommer.
Vidar Bergum ser utover Bosporusstredet i Istanbul
Foto: Bahar Kitapcı
Vidar Bergum ser utover Bosporusstredet i Istanbul
Av

Året vi legger bak oss ble neppe slik noen av oss ønsket. For min del var det likevel ikke overraskende, så året var planlagt deretter. Her er en liten oppsummering av 2021, både med tanke på hva som skjedde på bloggen og utenfor. Og noen planer for 2022.

2021 var på mange måter et år i to halvdeler for meg. Mens Tyrkia var mer eller mindre nedstengt, testet jeg oppskrifter og blogget innimellom. Da landet åpnet, dukket jeg ned i bokbobla for å skrive manus til Nydelig! Men det skjedde også mer!

Innhold

Festen etter fasten

Årets høydepunkt var uten tvil å bli spurt om å være med på NRK-programmet Festen etter fasten. Det var ikke bare-bare å reise fra Istanbul til Norge våren 2021, midt i andre smittebølge. Lettere ble det ikke av at samboeren ble smittet bare et par uker før avreise!

Heldigvis slapp jeg med skrekken og samboeren fikk mildt forløp. Etter flere ekstra tester (for å være på den helt sikre siden), kom jeg meg til Norge som planlagt, men omtrent hele april gikk med i karantene på hver side av grensen. Det var det likevel verdt!

Selve programmet var så absolutt en fest! Det var kjempegøy å være med på en så stor og proff produksjon. Og ikke minst å få vise frem litt av maten og matkulturen jeg er blitt så glad i. Jeg lagde herlig mezebord, med hummus, muhammara, kısır, mücver og ramadanpide og hadde en fin passiar med programleder Yousef Hadaoui.

Skjermdump av Vidar Bergum og Yousef Hadaoui på Festen etter fasten på NRK

Se innslaget i Festen etter fasten i NRK TV her.

Mange nye oppskrifter

Resten av første halvår var preget av mye inneliv. Godt da, at jeg hadde mange oppskrifter å teste. Både til bloggen og til min nye bok «Nydelig!».

På vinteren hadde jeg fokus på gryteretter, og fikk blant annet ut to retter jeg lenge har hatt lyst til å gjøre. Den iranske klassikeren fesenjan, som er kjøtt i en spennende saus av valnøtter og granateple. Og en mild afghansk kyllingcurry jeg må ha spist et titalls ganger da jeg bodde i London. Begge ble de blant årets mest populære oppskrifter!

Utover våren kom flere hverdagsretter jeg også har hatt i bakhodet lenge, som libanesisk pasta med yoghurt og lammekjøtt, Jerusalem bagels og den populære tyrkiske gatematen tantuni.

De langt fleste oppskriftene jeg puslet med må du dog vente til 2022 før du får sette tennene i.

Ny bok: Nydelig! Spennende mat full av smak!

Da vi tippet juli, tok jeg pause fra blogging og sosiale medier. Formålet? Å få tid og ro til å skrive manuset til min nye bok. Med oppskriftene i boks, var det tid for å pakke dem inn i en ordentlig og inspirerende ramme.

Som du sikkert vet, er jeg glad i å pakke inn oppskriftene med historier, anekdoter, tips og annen bakgrunn. I mine øyne er dette helt essensielt for en god kokebok. Ikke minst når mat som er ukjent for mange skal presenteres.

For hva er det som gjør mors kjøttkaker og mormors lefser så uimotståelige? Selvfølgelig at de er gode. Men også fordi de bringer frem minner og historier som gjør rettene til noe mer enn en kombinasjon ingredienser på en tallerken.

Tekstene i kokebøker har samme funksjon. De gir en kontekst til rettene, som i sin tur gjør dem både mer fristende og interessante. For hva er vel ikke bedre enn å ha en historie å fortelle om maten du setter på bordet?

I mine to første bøker har det handlet mye om matkultur og historie. Den tredje har et annet tema.

I Nydelig er det min egen vei fra å ikke kunne tenke meg en middag uten kjøtt, til nå å sjelden tenke over om maten jeg spiser er vegetarisk eller ei, som danner bakteppet. Spoiler: Det har jeg gjort gjennom å ha fokus på gode smaker som gjør det lystbetont å spise mer grønt, ikke gjennom å ha mer eller mindre påtvungne vegetardager.

Nydelig! er ikke en vegetarbok skrevet for vegetarianere. Selv spiser jeg ofte kjøtt eller fisk ved siden av når jeg lager disse rettene, og tipser selvfølgelig også om hva som passer godt til underveis.

Min hovedtanke er denne: Med de rette oppskriftene, ingrediensene og teknikkene på plass, vil du helt naturlig spise mer grønt. For god mat vil vel ingen gå glipp av, uavhengig av om det er kjøtt på tallerkenen eller ikke?

Reklame Norli: Alle som forhåndsbestiller boka via denne lenken får boka tilsendt signert så snart den kommer fra trykkeriet!

Mens Istanbul kokte, skrev jeg altså på manuset. Så snart det var levert redaktør, var det i gang med bildene!

Tidligere har vi tatt bildene parallelt med at jeg jobbet med manuset, men på grunn av denne pandemien kunne vi først begynne med bildene i midten av september. Fotograf Bahar tar nemlig godt vare på sine ansatte, og studio var stengt i de 18 månedene fra alt brøt ut til alle hadde fått to vaksiner.

Av samme årsak var det i hovedsak bare meg og Bahar denne gang, der vi tidligere har vært et helt team. Det satte ekstra press på meg med forberedelser og planlegging, men det gikk faktisk som en lek! Det hjelper selvfølgelig at oppskriftene er lette å lage og maten så fargerik og fin at den ikke trenger veldig mye hjelp for å se smashing ut.

For smashing blir det! Bildene lever så absolutt opp til bokens tittel – og nå gleder jeg meg bare til å se det hele satt sammen.

Marinert squash på yoghurtsaus i hvit tallerken med grønn kant, sett ovenfra
Marinert squash med yoghurt fra Nydelig! Spennende mat full av smak
Galette med tomat, fetaost & za’atar fra Nydelig! Spennende mat full av smak

Selv om jeg ble ferdig med min del før jul, jobbes det fortsatt på spreng for å få boka klar til planlagt utgivelse i begynnelsen av mars. Noe som ble komplisert av papirkrisen som har rammet hele forlagsbransjen. Heldigvis har jeg et forlag som er på ballen og bestilte papir lenge før boka var i nærheten av å være klar for trykken!

En vidunderlig mottakelse!

Allerede før jul kom vi i gang med forhåndssalget. Alle som forhåndsbestiller via Norli, får boka tilsendt signert. Men vi hadde også en gulrot til de som var raske: De første 200 som bestilte, fikk muligheten til å få boka med personlig hilsen!

Det trodde jeg var et raust antall. Men allerede halvannen time etter at forhåndssalget åpnet fikk jeg spørsmål fra Norli om jeg ville utvide antallet. Det var nemlig veldig få eksemplarer igjen!

Selv om vi da nesten doblet antallet, ble det utsolgt for bøker med personlig hilsen i løpet av 24 timer. For en mottakelse!

Forhåndssalget er for øvrig fortsatt åpent. Alle som bestiller via Norli får boka tilsendt signert så snart den kommer fra trykkeriet. (Det er kun bøker med personlig hilsen som er utsolgt.)

Har du ikke gjort det allerede, håper jeg du også har lyst til å bestille den! Forhåndssalg er viktig for nye bøker, da det sender et signal til bokkjedene om hvilke bøker som er etterspurt. Jo større forhåndssalg, desto mer synlighet i butikk når den kommer ut (og større sannsynlighet for at boka gjør det bra).

Tilbake til en slags normal

Etter at manuset var unnagjort, listet jeg meg langsomt tilbake til bloggen og sosiale medier. Blant annet delte jeg ny juleoppskrifter med en vri hver søndag i advent! Veldig gøy at så mange prøvde seg på et alternativt slag eller to til jul i år.

Samtidig begynte jeg også å bevege meg litt mer ut og hilse på folk igjen. Tyrkia åpnet igjen i juni/juli, men da gikk jo jeg inn i bokbobla. Men fra oktober og ut året var det fint å kjenne på et litt mer normalt liv igjen.

Et kjøkken i Istanbul

Bloggen satte nok en ny besøksrekord i 2021. Særlig begynnelsen av året hadde eventyrlige besøkstall. Da samfunnet åpnet opp igjen falt trafikken naturlig nok litt tilbake, men selv i årets siste måneder holdt det seg på samme nivå som i 2020. Totalt var over 875.000 unike brukere innom bloggen dette året, opp nesten 20% fra i fjor. 

Nyhetsbrevene er fortsatt min viktigste kanal til å holde deg oppdatert med det jeg driver med. Det går ut de fleste søndager med en kort betraktning fra Istanbul og noen oppskrifter som passer godt til tiden vi befinner oss i. Ikke så heseblesende som sosiale medier kan være, og fri for alskens algoritmer som bestemmer hva du skal få se og ikke. Ved årets slutt var det 11.200 som mottok mine nyhetsbrev.

Ikke abonnent? Det er helt gratis å melde seg på.

Som i 2020, er bloggen delvis finansiert av annonser. Dette gir en forutsigbar inntekt som hjelper med å dekke kostnadene og noe av tidsbruken knyttet til bloggen. Jeg vet at ingen liker reklame, så jeg vil gjerne takke for din forståelse for at dette er nødvendig! Du kan lese mer om annonser på Et kjøkken i Istanbul her.

I løpet av året ble det også mulig å opprette bruker og lagre oppskrifter her på bloggen. Da trykker du bare på ikonet som sitter nederst til høyre på skjermen. Kjempelurt for å lagre det du har lyst til å prøve! Tjenesten er levert av Mediavine, som også leverer annonsene på bloggen.

Etter at jeg blåste liv i min engelske blogg igjen i fjor, opplevde den eventyrlig vekst i andre halvdel av 2021. Siden har nå rundt 30.000 besøkende i måneden, nesten fire ganger så mange som for ett år siden. Totalt var godt over 1 million unike brukere innom mine sider (norsk og engelsk) i dette året. Et ganske vilt antall!

På våren startet jeg en helt ny Instagramkonto på norsk. Det ble vanskelig å kommunisere til både et norskspråklig og et engelskspråklig publikum fra samme konto, så da delte jeg det rett og slett i to. Nyttårsaften 2021 hadde den norske Instagramkontoen 4.750 følgere, den engelske 16.700. 

Gjennom året har jeg også fortsatt å dele inspirasjon på bloggens Facebookside, som nå har 9.500 følgere.

Noen planer for 2022

Selv om vi nå vet alt om hvor raskt ting kan snu, er det fortsatt viktig å planlegge! Jeg har ikke landet helt på alt jeg skal gjøre i året som kommer, men noe kan jeg fortelle allerede nå.

De første månedene vil det handle mye om «Nydelig!». I februar/mars reiser jeg nordover for å signere bøker til alle som forhåndsbestiller. Det gleder jeg meg veldig til! Boka er allerede del av Norlis kampanje Bøkene vi gleder oss til i 2022, og du vil selvfølgelig få høre enda mer om boka også fra denne kanten. Den inneholder nemlig hele 60 oppskrifter som ikke tidligere er publisert, og noen av dem må du jo få høre om!

Bloggen vil fortsatt få et stadig tilsig av nye og spennende retter. Jeg vil fortsatt sette kvalitet foran kvantitet, og du kan vente deg godt gjennomarbeidede tekster og oppskrifter også i 2022. Jeg leker med tanken om å fokusere innleggene rundt et månedlig tema, slik jeg gjorde med adventsoppskriftene før jul, men har ikke landet på om det er noe jeg vil gjennomføre ennå. Tiden vil vise!

Sikkert er det i alle fall at det blir en blanding av tradisjonsmat og mer nyskapende retter, med føttene for det meste plantet i Tyrkia og Midtøsten – men med en og annen svipptur innom andre geografier. Men alltid unikt, og alltid godt og spennende på smak!

Den årvåkne har kanskje også lagt merke til at innlegget du leser har fått en aldri så liten ansiktsløftning, først og fremst gjennom en tydeligere skrifttype for overskriftene. Forskjellen er litt større på PC enn på mobil, men fortsatt veldig gjenkjennelig.

Forsiden er også blitt ny, med både mer nyttig innhold og mer oversiktlig design. Her finner du nå noen tidsaktuelle oppskrifter i tillegg til det nyeste. Kanskje gjør det det verdt å sjekke forsiden litt oftere? Resten av bloggen vil også bli oppdatert med tilsvarende små endringer etter hvert.

Nyhetsbrevet vil fortsatt være det beste stedet å holde seg oppdatert med nye innlegg og andre ting jeg holder på med (se påmeldingsboks litt lenger opp). Det vil fortsatt gå ut omtrent en gang i uka, typisk søndag kveld. Men følg meg gjerne også på Instagram og Facebook for inspirasjon litt oftere enn en gang i uka.

Min engelske blogg A kitchen in Istanbul vil også være viktig for meg fremover, men den vil ikke ha like høy prioritet som den norske. På den engelske siden vil jeg fortrinnsvis legge ut oppskrifter som er kjente for deg fra før. Helt nye oppskrifter kommer først og fremst på den norske.

Utenom bloggen håper jeg vi endelig får arrangert mattur til Istanbul i 2022! Den var på programmet i både 2020 og 2021, men ble avlyst begge gangene, av åpenbare årsaker. Turen er i samarbeid med Escape Travel, som står som arrangør. Første tur er planlagt i månedsskiftet september/oktober 2022. Du hører fra meg så snart de åpner for bestilling.

Det beste av det nye i 2021

Takk for følget i 2021! Det er et privilegium å kunne dele av maten og matkulturen jeg er så lidenskapelig opptatt av meg. Så tusen takk for alle oppmuntringer, delinger og likes!

En særlig takk til deg som tipser både venner og familie om denne gærne trønderen som flyttet til Istanbul for å skrive om mat. Veldig mange har oppdaget både bøkene og bloggen min på denne måten. Det er helt uvurderlig for meg som holder på med dette, så tusen takk!

Da gjenstår det bare å ønske deg et riktig godt 2022, og runder av med tolv av de beste nye innleggene på bloggen i året som er gått.

Godt nyttår!

Enkel åpen lahmacun sett ovenfra

Tyrkisk lahmacun

Perfekt tynn og sprø lahmacun, akkurat som du får den i Tyrkia.
→ Få oppskriften Lagre
Kolakaker på svart fatt stående på rød juleduk, sett fra øyenivå

Kolakaker (Brune pinner) med en liten vri

Norsk tradisjonsbakst med en forfriskende Midtøsten-touch
→ Få oppskriften Lagre

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 Responses

 1. Hei. Godt nytt år til dere. Gratulerer med snart bokutgivelse. Boka er bestilt og jeg gleder meg til den kommer. Jeg er litt spent på hvor enkelt det er å få tak i ingredienser til rettene. Jeg har feks prøvd å få tak i za’atar i både norske og utenlanske butikker her jeg bor. Ingen har det og det virker ukjent for alle. Kan det forhandles under annet navn? Er det et blandingskrydder?
  Vh
  Anne-Kristine

  1. Tusen takk! Za’atar finner du i mange internasjonale butikker. Spør gjerne i Facebookgruppa Mat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor om noen kjenner til hvor du kan få tak i det i ditt nærområdet – her er det ofte mange som har gode tips og erfaringer. Er det ingen som har det der du bor, finner du det også på nett, f.eks. hos Verdensmat eller Oluf Lorentzen (har ikke prøvd disse selv men hørt gode ting). Og sikkert flere andre steder også. Lykke til!

   I boka er det for øvrig en god blanding av retter som lages med ingredienser du finner i de aller fleste nærbutikker, og retter hvor spennende smaksettinger som za’atar og tahini er med på å løfte smakene.

   1. Beklager at jeg «maste» uten å se at du hadde svart her. Jeg får fortsette å spørre rundt etter krydderet. Takk for svaret.😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.