Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Anvendelig salat som løfter «tilbehøret» til noe som er minst like godt som det du serverer den til! Slik lager jeg spicy brokkolisalat med ordentlig trøkk i smakene.

Skal du lage god mat med grønnsaker, gjelder det å være åpen for å prøve litt andre metoder og smaksettinger enn du kanskje er vant til.

Jeg har alltid synes det er interessant at tyrkerne har så faste måter å tilberede mange av ingrediensene sine på. Hvite bønner, for eksempel, brukes nesten utelukkende til en tomatisert bønnegryte eller en bønnesalat som serveres til tyrkiske kjøttboller. Sellerirot brukes i hovedsak til å lage syrlig sellerirot. Og så videre.

Slik får du mye smak ut av brokkoli

Men når jeg tenker meg om, er det lett å falle slike i mønster for oss alle. Jeg vet ikke med deg, men jeg er i alle fall vokst med at brokkoli er noe som kokes eller dampes til mør. Etterhvert ble jeg ganske god på å få den perfekt kokt, med litt bitt, men litt for ofte ble den vassen og pregløs.

Det var først etter jeg flyttet til London at det gikk opp for meg at dette langt fra var en optimal måte å tilberede brokkoli på. Delien på hjørnet der jeg jobbet solgte nemlig ovnsbakt brokkoli, mørk og litt brent i tuppene, og smaksatt med lite annet enn olivenolje og salt. Men du verden så godt!

Med det gikk brokkolien raskt fra en grønnsak jeg brukte som sunnhetsalibi og av gammel vane, til en av mine favoritter.

Rå brokkoli på stekebrett, sett ovenfra
Ovnsbakt brokkoli på stekebrett, sett ovenfra

Ofte lager jeg den bare sånn, ovnsbakt på røff varme med god olivenolje, salt og pepper. Men brokkoli tilberedt slik er også et nydelig utgangspunkt for salat.

Gode smaksettinger for brokkolisalat

I denne retten har jeg gått for en enkel, men likevel betydelig, oppgradering med hvitløk, chili og mandelflak. Hvitløk og chili passer helt utmerket til å gi smak til brokkolien.

Jeg liker å steke hvitløk og chili for seg i sin egen olivenolje. Oljen tar da til seg de gode smakene og fordeler den også på brokkolien bedre om alt får følge med i ovnen.

Mandelflakene gir en herlig krønsj og smaksdybde. Med et så enkelt grep går du fra å ha enkel ovnsbakt brokkoli til å ha en herlig brokkolisalat!

I min nye bok Nydelig! spinner jeg videre på samme tema. Der byr jeg på to herlige oppskrifter til som tar utgangspunkt i nettopp ovnsbakt brokkoli. En litt enklere rett med en herlig saus, og en mer mettende salat med både bønner, nøtter og ost i miksen. Begge anbefales på det varmeste!

Brokkoli- og bønnesalat i lys skål på hvit duk med turkise striper, sett fra øyenivå
Foto: Bahar Kitapcı
Ovnsbakt brokkoli med tahinisaus på stekebrett, sett ovenfra

Boka er full av tips til måter å tilberede forskjellige grønnsaker på nye måter som gir dem spennende smaker. Nydelig! kommer i månedsskiftet februar/mars, men du kan forhåndsbestille den allerede nå. Alle som forhåndsbestiller hos Norli får maksimal rabatt og boka tilsendt signert så snart den kommer fra trykkeriet!

Serveringstips for spicy brokkolisalat

Jeg serverte akkurat denne retten til ovnsbakt hvit fisk, og det passer den utmerket til. Men den er ganske anvendelig og er også veldig god til alt av hvitt kjøtt, men også vegetarretter med utgangspunkt i belgfrukter som kikerter eller linser.

Spicy brokkolisalat i lys bolle på trebord, sett fra øyenivå

Prøv den for eksempel til grønne linser (bytt ut spinaten med spicy brokkolisalat) eller hvite bønner (i stedet for urter). Jeg vil også anbefale den til konfiterte kikerter eller ovnsbakte squashlapper, to herlige oppskrifter som kommer i min nye bok Nydelig!

Oppskriften gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet du serverer.

Spicy brokkolisalat i lys bolle på trebord, sett fra øyenivå

Spicy brokkolisalat

Mengde: 2-4 porsjoner

Ingredienser

 • 1 stor (ca. 400 g) brokkoli, skåret i lange buketter
 • 4 ss olivenolje (jeg bruker en mild extra virgin)
 • 30 g mandelflak
 • 1-2 ss sitronsaft, etter smak
 • salt og pepper

Topping

 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 3 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
 • 1 rød chili, skåret i tynne skiver

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 230 grader, over- og undervarme. Kle et stekebrett med bakepapir.
 2. Bland brokkoli med olivenolje, salt og pepper. Fordel på stekebrettet, fortrinnsvis med kuttsiden ned. Stek høyt i ovnen til brokkolien begynner å bli mør (men ikke er helt myk) og har fått litt farge på stilken og tuppene, 15-20 minutter.
 3. Samtidig, varm en liten, tykkbunnet stekepanne over medium varme. Rist mandelflak til gylne. Rør eller rist jevnlig på stekepanna så det ikke brenner seg. Sett til side.
 4. I den samme stekepanna, fres hvitløksfedd og chili i olivenolje i et par minutter, så oljen rekker å få godt med smak, men ikke så lenge at hvitløken blir gyllen.
 5. Ha sitronsaft over den varme brokkolien. Hell over toppingen og mandelflakene. Bland forsiktig sammen og smak eventuelt til med mer salt, pepper eller sitron. Ha over på serveringsfat og nyt!

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?