Spicy brokkolisalat

En glovarm stekeovn er brokkoliens beste venn.
Spicy brokkolisalat i lys bolle på trebord, sett fra øyenivå
Spicy brokkolisalat i lys bolle på trebord, sett fra øyenivå
Av

Anvendelig salat som løfter «tilbehøret» til noe som er minst like godt som det du serverer den til! Slik lager jeg spicy brokkolisalat med ordentlig trøkk i smakene.

Skal du lage god mat med grønnsaker, gjelder det å være åpen for å prøve litt andre metoder og smaksettinger enn du kanskje er vant til.

Jeg har alltid synes det er interessant at tyrkerne har så faste måter å tilberede mange av ingrediensene sine på. Hvite bønner, for eksempel, brukes nesten utelukkende til en tomatisert bønnegryte eller en bønnesalat som serveres til tyrkiske kjøttboller. Sellerirot brukes i hovedsak til å lage syrlig sellerirot. Og så videre.

Slik får du mye smak ut av brokkoli

Men når jeg tenker meg om, er det lett å falle slike i mønster for oss alle. Jeg vet ikke med deg, men jeg er i alle fall vokst med at brokkoli er noe som kokes eller dampes til mør. Etterhvert ble jeg ganske god på å få den perfekt kokt, med litt bitt, men litt for ofte ble den vassen og pregløs.

Det var først etter jeg flyttet til London at det gikk opp for meg at dette langt fra var en optimal måte å tilberede brokkoli på. Delien på hjørnet der jeg jobbet solgte nemlig ovnsbakt brokkoli, mørk og litt brent i tuppene, og smaksatt med lite annet enn olivenolje og salt. Men du verden så godt!

Med det gikk brokkolien raskt fra en grønnsak jeg brukte som sunnhetsalibi og av gammel vane, til en av mine favoritter.

Rå brokkoli på stekebrett, sett ovenfra
Ovnsbakt brokkoli på stekebrett, sett ovenfra

Ofte lager jeg den bare sånn, ovnsbakt på røff varme med god olivenolje, salt og pepper. Men brokkoli tilberedt slik er også et nydelig utgangspunkt for salat.

Gode smaksettinger for brokkolisalat

I denne retten har jeg gått for en enkel, men likevel betydelig, oppgradering med hvitløk, chili og mandelflak. Hvitløk og chili passer helt utmerket til å gi smak til brokkolien.

Jeg liker å steke hvitløk og chili for seg i sin egen olivenolje. Oljen tar da til seg de gode smakene og fordeler den også på brokkolien bedre om alt får følge med i ovnen.

Mandelflakene gir en herlig krønsj og smaksdybde. Med et så enkelt grep går du fra å ha enkel ovnsbakt brokkoli til å ha en herlig brokkolisalat!

I min nye bok Nydelig! spinner jeg videre på samme tema. Der byr jeg på to herlige oppskrifter til som tar utgangspunkt i nettopp ovnsbakt brokkoli. En litt enklere rett med en herlig saus, og en mer mettende salat med både bønner, nøtter og ost i miksen. Begge anbefales på det varmeste!

Brokkoli- og bønnesalat i lys skål på hvit duk med turkise striper, sett fra øyenivå
Foto: Bahar Kitapcı
Ovnsbakt brokkoli med tahinisaus på stekebrett, sett ovenfra

Boka er full av tips til måter å tilberede forskjellige grønnsaker på nye måter som gir dem spennende smaker. Nydelig! kommer i månedsskiftet februar/mars, men du kan forhåndsbestille den allerede nå. Alle som forhåndsbestiller hos Norli får maksimal rabatt og boka tilsendt signert så snart den kommer fra trykkeriet!

Serveringstips for spicy brokkolisalat

Jeg serverte akkurat denne retten til ovnsbakt hvit fisk, og det passer den utmerket til. Men den er ganske anvendelig og er også veldig god til alt av hvitt kjøtt, men også vegetarretter med utgangspunkt i belgfrukter som kikerter eller linser.

Spicy brokkolisalat i lys bolle på trebord, sett fra øyenivå

Prøv den for eksempel til grønne linser (bytt ut spinaten med spicy brokkolisalat) eller hvite bønner (i stedet for urter). Jeg vil også anbefale den til konfiterte kikerter eller ovnsbakte squashlapper, to herlige oppskrifter som kommer i min nye bok Nydelig!

Oppskriften gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet du serverer.

Spicy brokkolisalat i lys bolle på trebord, sett fra øyenivå

Spicy brokkolisalat

4,5 (2 stemmer).
Salat, Siderett
Italia
20 minutter
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 1 stor (ca. 400 g) brokkoli, skåret i lange buketter
 • 4 ss olivenolje, (jeg bruker en mild extra virgin)
 • 30 g mandelflak
 • 1-2 ss sitronsaft, etter smak
 • salt og pepper

Topping

 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 3 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
 • 1 rød chili, skåret i tynne skiver

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm ovnen til 230 grader, over- og undervarme. Kle et stekebrett med bakepapir.
 • Bland brokkoli med olivenolje, salt og pepper. Fordel på stekebrettet, fortrinnsvis med kuttsiden ned. Stek høyt i ovnen til brokkolien begynner å bli mør (men ikke er helt myk) og har fått litt farge på stilken og tuppene, 15-20 minutter.
 • Samtidig, varm en liten, tykkbunnet stekepanne over medium varme. Rist mandelflak til gylne. Rør eller rist jevnlig på stekepanna så det ikke brenner seg. Sett til side.
 • I den samme stekepanna, fres hvitløksfedd og chili i olivenolje i et par minutter, så oljen rekker å få godt med smak, men ikke så lenge at hvitløken blir gyllen.
 • Ha sitronsaft over den varme brokkolien. Hell over toppingen og mandelflakene. Bland forsiktig sammen og smak eventuelt til med mer salt, pepper eller sitron. Ha over på serveringsfat og nyt!
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.