Godt nytt år 2023!

Noen tanker om planene for året som står foran oss.
Vidar Bergum sittende under et tre ved Bosporosstredet med Istanbul i bakgrunnen
Foto: Bahar Kitapcı
Vidar Bergum sittende under et tre ved Bosporosstredet med Istanbul i bakgrunnen
Av

I 2022 gjorde jeg store endringer i min virksomhet. I 2023 vil det i hovedsak handle om justeringer for å finne rett flyt og form på det jeg gjør. Alt for å kunne fokusere på det aller viktigste: Å kunne dele enda flere unike og spennende oppskrifter og historier med deg enn før.

I dette innlegget går jeg gjennom hovedtrekkene for mine planer for det som er relevant for deg: Et kjøkken i Istanbul, Meze, nyhetsbrev, sosiale medier og ny kokebok.

Ønsker du å høre på den mens du går tur eller pusler med andre ting i stedet for å lese, har jeg spilt inn en podkastversjon av både denne og oppsummeringen av 2022. Du finner begge på Meze her.

Et kjøkken i Istanbul: Alle mine oppskrifter på ett sted

Da jeg jobbet med å starte Meze, ønsket jeg i utgangspunktet å gjøre det til en «pluss»-del av Et kjøkken i Istanbul. Dessverre viste det seg å være for teknisk avansert for en enmannsoperasjon som min.

I 2023 kommer jeg imidlertid til å investere en del av inntektene fra Meze til å gjøre Et kjøkken i Istanbul bedre. Målet er at det skal bli samlepunktet for all min virksomhet. Målet er at du herfra enkelt skal finne alle mine oppskrifter og relevante prosjekter som bøker, matreise osv. på ett sted.

Aller først vil du merke det på forsiden, som vil integrere oppskriftene på bloggen, Meze og nyhetsbrevet mye bedre. Resten av bloggen vil samtidig få en (liten) oppgradering i design, men vil i hovedsak fremstå ganske like som nå.

Jeg jobber også med å få på plass et mye bedre system for å finne frem i arkivet. Her vil du kunne finne frem til oppskrifter med spesifikke ingredienser, fra spesifikke kjøkken osv. i stedet for å måtte klikke deg gjennom mange sider i store kategorier.

Det største prosjektet for 2023 er at arkivet på Et kjøkken i Istanbul skal omfatte alle mine oppskrifter. Altså ikke bare de som allerede ligger på bloggen, men også dem du finner i bøkene mine, på Meze eller er publisert andre steder, som spalten i DN. Noen av dem må du så videre til bok, Meze eller en annen nettside for å få selve oppskriften.

Jeg vet ikke når alt dette kommer på plass. Forsiden og arkivsystemet håper jeg å ha på plass i løpet av januar eller februar. Så vil oppskriftene fra bøker, Meze osv. komme litt etter litt over tid.

Et kjøkken i Istanbul vil fortsatt være reklamefinansiert og med nyhetsbrevene godt synlig. Jeg har akkurat investert i et nytt program for påmelding til nyhetsbrev som forhåpentlig vil føles mindre masende for deg som allerede er abonnent. Dette vil dukke opp samtidig med den nye forsiden.

Meze: Min hovedprioritet for 2023

Nye innlegg på Meze vil være min hovedprioritet for 2023. Det vil komme nye innlegg hver uke, med unntak av påske, to uker sommerferie og en julepause.

Nå som jeg begynner å bli varm i trøya, vil jeg bruke litt tid fremover på å finpusse formatet, så det passer optimalt både for deg som leser og for meg som lager innholdet. I løpet av de nærmeste ukene kommer jeg til å dele en brukerundersøkelse, som forhåpentlig vil gi gode innspill til hva slags retning dere ønsker på Meze.

Jeg har også flere idéer selv som jeg ønsker å teste ut. Blant annet vil jeg prøve meg med tema som går over 2–4 uker i stedet for nytt tema hver uke. Da antakelig med en grundigere bakgrunnsartikkel første uka, og så bare en kort introduksjon med nye oppskrifter i påfølgende utgaver. Jeg vurderer også å separere bakgrunnsartiklene og oppskriftene til to separate innlegg, så det er mindre tekst å skrolle forbi når du skal bruke selve oppskriftene.

Hver fjerde utgave vil fortsatt være gratis for abonnenter på mine nyhetsbrev. Nytt fra nå er at disse oppskriftene også vil bli lagt ut i sin helhet på Et kjøkken i Istanbul.

Nyhetsbrevene: Tilbake til ukentlige gratis nyhetsbrev?

Nyhetsbrevene vil fortsatt være det viktigste stedet å holde seg oppdatert på, uavhengig av om du er medlem av Meze eller ikke.

Høsten 2022 sluttet jeg med ukentlige nyhetsbrev og gikk i stedet over til litt fyldigere Postkort fra Istanbul hver måned. Responsen på postkortene har vært veldig god, med enda høyere åpningsrate enn før. Likevel tror jeg mange savner litt mer jevnlig inspirasjon.

I januar og februar vil jeg derfor prøve meg på nytt med ukentlige gratis nyhetsbrev. Disse vil være korte, med fire oppskrifter til inspirasjon for uka som kommer. To fra bloggen, én fra Meze og én fra bøkene. De litt lengre betraktningene forbeholdes Postkort fra Istanbul, som fortsatt vil komme hver fjerde uke. I slutten av februar vil jeg så ta en vurdering på om jeg fortsetter med de ukentlige nyhetsbrevene.

Siden jeg ikke har ny bok å promotere og Meze er etablert, blir det mindre behov for å bruke nyhetsbrevene til egenreklame. Jeg vil prøve meg litt frem for å finne rette måte å minne lesere om bøkene og meze på, uten at det tar overhånd.

Smaken av Istanbul: Ny matreise lanseres i første kvartal 2023

Første utgave av matreisen Smaken av Istanbul var en stor suksess. Vi gjentar reisen med små justeringer. Foreløpig dato er satt til uke 37, men her kan det komme endringer. Det blir bare 20 plasser, så vær klar til å melde deg på når turen slippes! Jeg har ikke noe dato for slipp ennå, men vi håper å få det til i januar eller februar.

Ny kokebok: Arbeidet begynner

Å skrive kokebøker som jeg gjør det krever mye arbeid med usikker inntjening. For meg er verdien i å skrive bøker derfor ikke knyttet til det økonomiske, men å kunne bidra med noe unikt i floraen av norske kokebøker. At du som kjøper den skal lære om retter og matkultur du ellers neppe ville visst om.

Etter tre bøker på rappen har jeg hatt behov for å ta et steg tilbake og tenke på noe annet for en stund. Det kommer derfor ingen ny kokebok fra meg i 2023.

Det fine med å ta en slik tankepause, er at idéene kommer på løpende bånd. Jeg begynner allerede å ha en ganske klar idé for en ny bok, som jeg kommer til å fortsette å jobbe med de neste ukene og månedene. Det er altfor tidlig å si noe om den ennå, men tidligste utgivelse er nok andre halvdel av 2024. Så får vi se hva det blir til!

Sosiale medier: En (delvis) ny tilnærming

Jeg er heldig som fortsatt har god respons på Facebook og kommer til å dele både nye oppskrifter, godbiter fra arkivet og ett og annet glimt fra Istanbul på min Facebookside.

Siden jeg ikke gjør sponsede innlegg har Instagram aldri været en hovedprioritet for meg. Det vil den ikke være i 2023 heller, men den er en viktig plattform for å nå ut til både nye og eksisterende lesere. Hvis tiden strekker til vil jeg nok prøve så godt jeg kan å være mer aktiv der enn i fjor, fortrinnsvis med nytt innhold i stedet for å legge ut det samme som på Facebook. Du finner meg på Instagram her.

En liten oppsummering på tampen

Som du kanskje ser, er målene og planene mine for 2023 i stor grad knyttet til ting jeg skal gjøre, heller enn spesifikke tall på følgere eller inntjening. Som alle som er ansvarlige for egen økonomi har jeg selvsagt et budsjett og mål i den retningen også, men følger- og lesertall er mindre viktige for meg enn før.

Den røde tråden for 2023 er at jeg heller vil fokusere på deg som er genuint interessert i det jeg holder på med, enn å nå så mange som mulig. Selv om jeg selvfølgelig håper at stadig flere har lyst til å bli med.

Jeg gleder meg til året som ligger foran oss, og håper du har lyst til å bli med på reisen!

Vil du være med? Meld deg på mine nyhetsbrev her.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 Responses

 1. Hei!
  Ville bare si at jeg tenker det er fantastisk at det er matentusiaster som deg som setter matglede og formidling og kunnskap i fokus. Det er så viktig i tiden vi lever i nå, hvor raske klipp på ulike sosiale medier, raske løsninger for å tjene mest mulig penger og mest mulig klikk ser ut til å være drivkraften. Og for ikke å snakke om tik tok trender hvor man rett og slett misbruker flotte råvarer og lager søppelmat til stor popularitet fra brukere….
  Så TAKK for at du fremdeles formidler matkunnskap fra spennende regioner i verden! Jeg har kjøpt alle tre kokebøkene du har gitt ut (er litt gammeldags så foretrekker det framfor blogger, nettsteder etc.. har ikke Facebook engang..) og jeg gleder meg allerede til neste bok fra deg! Har som nyttårsforsett å bli flinkere til å prøve nye oppskrifter og lage mer mat hjemme og bli mer erfaren som hjemmekokk. Dermed blir dine bøker noen av de jeg vil ta for meg og forsøke meg på. Du inspirerer på en veldig positiv måte synes jeg og det er jo bra!
  Med vennlig hilsen øyvind gulbrandsen fra Bergen.

 2. Hei!
  Ville bare si at jeg tenker det er fantastisk at det er matentusiaster som deg som setter matglede og formidling og kunnskap i fokus. Det er så viktig i tiden vi lever i nå, hvor raske klipp på ulike sosiale medier, raske løsninger for å tjene mest mulig penger og mest mulig klikk ser ut til å være drivkraften. Og for ikke å snakke om tik tok trender hvor man rett og slett misbruker flotte råvarer og lager søppelmat til stor popularitet fra brukere….
  Så TAKK for at du fremdeles formidler matkunnskap fra spennende regioner i verden! Jeg har kjøpt alle tre kokebøkene du har gitt ut (er litt gammeldags så foretrekker det framfor blogger, nettsteder etc.. har ikke Facebook engang..) og jeg gleder meg allerede til neste bok fra deg! Har som nyttårsforsett å bli flinkere til å prøve nye oppskrifter og lage mer mat hjemme og bli mer erfaren som hjemmekokk. Dermed blir dine bøker noen av de jeg vil ta for meg og forsøke meg på. Du inspirerer på en veldig positiv måte synes jeg og det er jo bra!
  Med vennlig hilsen øyvind gulbrandsen fra Bergen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.