Velkommen til nye Et kjøkken i Istanbul!

Dette er de nye funksjonene på Et kjøkken i Istanbul. Pluss litt om det som kommer i løpet av året.
Ny logo for Vidar Bergum Et kjøkken i Istanbul over et bilde fra Istanbul som viser en gate rett etter soloppgang, med et stort løvtre i bakgrunnen
Ny logo for Vidar Bergum Et kjøkken i Istanbul over et bilde fra Istanbul som viser en gate rett etter soloppgang, med et stort løvtre i bakgrunnen
Av

I løpet av 2023 skal Et kjøkken i Istanbul bli en ordentlig ressurs for deg som liker mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Her skal du finne alle mine oppskrifter og det du trenger av informasjon om ingredienser, Istanbul, matreiser og den slags.

Dagens oppdatering er første steg for å ta Et kjøkken i Istanbul fra matblogg til å bli en slik ressurs. Her er det som er nytt og verdt å merke seg.

Ny forside

Forsiden legger nå større vekt på oppskriftsarkivet og nyhetsbrevene. Dette er de to mest brukte funksjonene på bloggen. Målet mitt er å oppdatere toppen av forsiden med ny inspirasjon hver uke.

Du finner fortsatt de nyeste innleggene og søkefunksjonen litt lenger ned på forsiden. De gamle temaforsidene (vegetariske oppskrifter, kjøtt & fisk osv.) er erstattet av det nye oppskriftsarkivet, som du kan lese mer om lenger ned.

Skjermdump av den nye forsiden

Forsiden vil nok justeres videre, så gi meg gjerne en tilbakemelding når du har brukt den en stund.

Nytt oppskriftsarkiv

Den største og viktigste oppdateringen! Jeg har overført oppskriftene til et nytt system som gjør at du nå kan filtrere dem etter en rekke kriterier.

Skjermdump som viser hvordan forsiden av oppskriftsarkivet ser ut nå
  • Kilde. Vis oppskrifter etter hva du har tilgang til av bøker og medlemskap i Meze. Foreløpig litt overflødig siden det er nesten bare oppskriftene på bloggen som ligger i systemet, men bøkene og arkivet på Meze kommer til i løpet av de nærmeste ukene og månedene.
  • Kategori. Vis oppskrifter etter tradisjonelle kategorier. Mest aktuelt for vegetarianere/veganere, eller om du er på jakt etter en kjøttrett. Velg «Favoritter» for å se samleinnleggene av typen «15 enkle suppeoppskrifter».
  • Måltid. Vis oppskrifter etter hva slags måltid du leter etter oppskrift på, om det nå er middag, lunsj eller meze.
  • Kjøkken/inspirasjon. Vis oppskrifter etter opprinnelsesland (inspirasjon for ikke-tradisjonelle retter).
  • Ingredienser. Vis oppskrifter med spesifikke ingredienser. Nb! Om du haker av flere ingredienser, vil du kun få opp oppskrifter med alle ingrediensene du har haket av. Vær obs på at nært beslektede ingredienser kan være lagt inn på forskjellige måter, f.eks. er kyllinglår og kyllingfilet to forskjellige ingredienser.

På mobil må du klikke «Filtrer etter kategori, måltid, kjøkken eller ingredienser» for å få opp filtrene.

Foreløpig ligger 274 av bloggens 370+ oppskrifter inne i dette systemet. De som ikke ligger inne er stort sett gamle oppskrifter med svært lite besøk. Jeg vil gå gjennom og legge til disse etter hvert (noen kan også bli slettet).

Etter hvert kommer også rettene fra bøkene til å bli lagt inn i systemet. Du må riktignok fortsatt videre til bøkene for oppskriftene, men for deg som har en eller flere av dem blir det altså lettere å finne frem til oppskrifter derfra.

Oppskrifter som du må videre til bøkene eller Meze for merkes tydelig i tittelen med 📗 (for oppskrifter i bok) og ➕ (for Meze).

Som standard vises oppskriftene etter dato, med de nyeste aller først. Du kan endre hva det sorteres etter helt øverst.

Skulle du foretrekke å søke etter noe spesifikt, finner du også et søkefelt helt øverst på siden.

Nye funksjoner på oppskriftene

Selve oppskriftene har fått mer informasjon og flere funksjoner.

Skjermdump som viser hvordan oppskriftene ser ut nå
Nytt: Måltid, opprinnelsesland, tid og porsjoner. Send som e-post. Kokemodus. Ingredienser kan dobles og tredobles.

Nå finner du informasjon om rettenes opprinnelse, forventet tidsbruk og antall porsjoner på oppskriftsarkene. Der finner du også knapp for å dele oppskriften via e-post i tillegg til å lagre som favoritt eller skrive ut.

Du kan nå også justere ingrediensene til dobbel eller tredobbel porsjon. Dette har vært en etterspurt funksjon, men vær obs på at beregningen skjer automatisk. Bruk derfor egen fornuft og erfaring i tillegg. Det er ikke alltid slik at f.eks. væske trenger å dobles selv om alle andre ingredienser gjør det. Vær også obs på at referanser til mengder i selve fremgangsmåten ikke vil endres.

Det er også tilkommet en knapp som heter «Kokemodus». Aktiver denne for å hindre at skjermen slår seg av mens du lager mat. Nyttig om du er på mobil eller nettbrett.

Stjernevurderingen og muligheten til å legge igjen kommentar er med videre. Bruk gjerne disse for å gi tilbakemelding om oppskrifter du liker, så andre lesere kan se at denne oppskriften anbefales. Det gjør du enklest ved å trykke det antall stjerner du ønsker å gi i det lyseblå feltet på oppskriftsarkene, eller i kommentarfeltet om du også ønsker å legge igjen en kommentar.

Noen designmessige justeringer

Kanskje har du lagt merke til at innlegget du leser ser litt annerledes ut enn før?

I hovedsak er det nye skrifttyper og en litt annen fargebruk som gir et friskere og enda mer delikat uttrykk. Siden er også bedre tilpasset for deg som bruker nettbrett. Det var imidlertid ganske bra før også, så de store endringene er det ikke.

Viktigere er at jeg har endret leverandør av skjema for påmelding til nyhetsbrev. Dette vil forhåpentlig gjøre dem mindre påtrengende, ikke minst for deg som allerede er abonnent.

Abonnenter kan nå registrere det på nettsiden, så vil de aller fleste påmeldingsskjemaene forsvinne for deg så lenge du er abonnent. Dette er en helt ny funksjon, så jeg krysser fingrene for at det vil fungere som forventet!

Dette kommer i løpet av året

Dette er altså første del av en større oppgradering av Et kjøkken i Istanbul gjennom 2023. Her er litt om det som kommer i løpet av året.

Alle oppskrifter blir søkbare

I løpet av året vil alle mine oppskrifter bli søkbare i arkivet. For retter som kun finnes i bøkene må du fortsatt til bøkene for å få oppskriftene, men de vil altså dukke opp som forslag når du filtrerer etter kjøkken, ingrediens osv. Som nevnt lenger opp, kan du filtrere så du bare ser oppskrifter du har tilgang til.

Det samme gjelder oppskrifter fra arkivet på Meze, samt oppskrifter som er publisert andre steder, som spalten i DN.

Nye temasider

Følgende nytt innhold vil komme til:

  • Istanbul-tips vil få en egen side som er godt synlig på menyen. Det gjelder alt fra ting å se til steder å spise på.
  • Ingredienser vil også få en egen side, så du har et enkelt sted å gå til for kjapp informasjon om ingredienser som za’atar, tahini og granateplesirup, med lenke videre til artikler som går mer i dybden hvor det er tilgjengelig.
  • Utstyrs-tips hvor jeg deler hva slags utstyr jeg bruker og anbefaler på kjøkkenet og til bloggen/Meze.

I tillegg vil både Meze og gratis nyhetsbrev få egne sider inne på bloggen med oversikt over de nyeste innleggene/nyhetsbrevene. Inntil videre går menylenkene henholdsvis rett til nettsiden for Meze og en enkel påmeldingsside for nyhetsbrev.

Når kommer de resterende endringene?

Jeg har ikke noe tidspunkt for når alt dette vil dukke opp, annet enn at jeg håper at alt er på plass i løpet av året.

Takket være inntektene fra Meze har jeg nå økonomi til å hyre inn hjelp til en del av dette. Håper derfor å ha det på plass før heller enn senere, samtidig som det i liten grad vil stjele tid fra arbeidet med nye oppskrifter og artikler for Meze og neste bok.

Nye oppskrifter

Nye oppskrifter og bakgrunnsartikler vil publiseres på min medlemsside Meze hver fredag.

Abonnerer du på mine gratis nyhetsbrev, har du frem til nå mottatt én gratisutgave av Meze hver måned.

Fremover vil jeg i stedet legge ut ca. én gratis oppskrift i måneden på Et kjøkken i Istanbul. De blir selvfølgelig behørig omtalt i de gratis nyhetsbrevene, så meld deg på for å holde deg oppdatert.

Alle nye oppskrifter (både gratis og de for medlemmer av Meze) vil gjøres søkbare i arkivet.

Abonnerer du på mine nyhetsbrev?

Hvis ikke anbefaler jeg å melde seg på!

Her får du fire nøye utvalgte oppskrifter til inspirasjon i innboksen hver søndag. Noen nye, noen fra bloggarkivet og noen fra bøkene.

Du får også Postkort fra Istanbul, en litt lengre e-post med en historie fra Istanbul én gang i måneden. Dessuten blir du den første til å få vite om nyheter om nye bøker, matreiser osv.

Melder du deg på nå, får du også en serie med e-poster de første to ukene som introduserer deg til de aller beste oppskriftene i arkivet.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.