Annonse

Istanbul: 21 restaurant-anbefalinger fra en nordmann bosatt i byen

Stedene jeg går til når jeg skal spise ute eller nyte en cocktail med utsikt i Istanbul.
ANNONSE → Escape Travel og Carpe Diem er mine samarbeidspartnere for matturer til Istanbul.
Av

Etter ni år i Istanbul er det min klare overbevisning at alle som kan bør besøke byen minst én gang i livet. Istanbul er unik, med så mye historie og kultur – og med en atmosfære som vil være med deg for livet.

Som profilert matskribent med tilhold i byen siden 2015, får jeg ofte spørsmål fra lesere og tilfeldige om tips til steder å spise på. Jeg har svart mange individuelt, men nå var det på tide å samle dem litt mer ordentlig her på nettsiden!

Hvordan jeg har valgt ut stedene på listen

Jeg er ingen restaurantkritiker. Mange av mine venner har spist på langt flere restauranter i byen enn det jeg har. Dette er derfor ingen definitiv «Topp 20 restauranter i Istanbul» type liste.

Det det er, er en liste over steden jeg personlig stadig kommer tilbake til etter ni år i byen. Stedene hvor jeg møter venner, tar med folk som kommer på besøk, foreslår som møtested når jeg skal treffe nye bekjentskaper.

Alle stedene passer inn med hva jeg ser etter når jeg spiser ute: Mat av høy kvalitet med gode råvarer, i en vennlig og avslappet setting. Greit priset (men ikke nødvendigvis billig).

Stedene frekventeres hovedsakelig av folk som bor her, hovedsakelig tyrkere men også noen utlendinger. De fleste stedene har menyer på engelsk og engelsk-talende servitører, men ikke forvent at alle snakker flytende engelsk. Vær beredt på å bruke peking og kroppspråk om nødvendig.

Gatemat er selvfølgelig noe helt annet, med andre kriterier. Her har jeg foreslått trygge steder å prøve noen av de mest kjente gatemat-rettene i Istanbul.

Hovedlisten er på 15 restauranter. Jeg har foreslått noen retter å prøve på hver av dem, med lenke til oppskrifter hvor jeg har dem.

Bonus for medlemmer

Medlemmer får tilgang på mine bonustips:

  • Mine tre favoritter blant Michelin-guidens 69 anbefalte restauranter i Istanbul, for deg som vil prøve deg på byens beste i kategorien «moderne tyrkisk mat».
  • Mine tre favoritter blant byens cocktailbarer for deg som vil nyte en god drink med en uslåelig utsikt over Bosporosstredet eller Det gylne horn.

Medlemmer får også tilgang til et Google-kart med alle restaurantene plottet inn, så du enkelt ser hvor alle ligger.

De forskjellige typene restauranter

Før vi går inn på de spesifikke restaurantene, må du vite litt om hvilke typer restauranter du finner i Istanbul. Jeg har gruppert anbefalingene etter dette:

Meyhaner

Meyhaner er meze- og sjømatrestauranter. Begynn med kalde forretter (meze), og fortsett med varme mellomretter (ara sıcak) og en raus bolle salat. Hovedretter (vanligvis fisk) er valgfritt. Vi pleier å kose oss med masse småretter i stedet og blir gode og mette uten hovedrett, og bestiller som regel heller en varm mellomrett eller to ekstra, om vi fortsatt er litt sultne.

Det er vanlig å bestille litt av gangen heller enn alt på en gang, og å nyte maten over en helkveld. Mezerettene først, deretter de varme mellomrettene. Det er helt innafor å bestille mer av én eller flere retter, eller fylle på med flere nye retter om det ikke ble nok i første omgang. De fleste steder har mezerettene på utstilling i en disk, be gjerne om å få bestille derfra, så får du sett utvalget med egne øyne heller enn som bokstaver i en meny. Servicen skal være årvåken og vennlig.

Den vanlige drikken til er rakı (anisbrennevin), men mange foretrekker nå vin (som også er den opprinnelige meyhanedrikken). Jeg anbefaler å starte med et glass rakı, og så gå over til hvitvin for de varme mellomrettene (eller fortsette med rakı, om du foretrekker det).

Kebab

Dette er stedene som har gitt tyrkerne rykte for å være gode på kjøttmat. Og bare for å ha feid all tvil av banen: Med kebab mener vi her grillspyd (for dönerkebab, se gatemat lenger ned).

Tempoet på disse stedene er høyt, servitørene ofte utålmodige. Maten serveres og ryddes bort raskt. Hvis du vil dra ut måltidet som på et meyhane, bestill i flere omganger som på meyhane.

Tradisjonelt sett ble kebaben servert med en lang rekke småretter på huset, men moderne kebabsteder følger samme flyt som meyhaner. Kalde forretter (meze), varme mellomretter, så kjøtt. Jeg anbefaler å hoppe over eller begrense deg med mezerettene (særlig om dere ikke er mange), og heller fokusere på varmrettene og kjøttet. Små lahmacun og içli köfte (kibbeh) er som regel verdt å prøve.

Mindre, mer gammeldagse steder vil ikke servere alkohol, men større, mer moderne steder har et godt utvalg av øl, vin og rakı. Jeg anbefaler øl eller ayran (yoghurtdrikk) til kebaben.

Hjemmelaget mat

Du finner også mange avslappede kantineaktige spisesteder som serverer hjemmelagd mat. Dette er for det meste supper, gryteretter og ovnsformer som står klare på varmeplater. Finere steder har bordservering, andre har selvbetjening, men åpen buffet av typen alt-du-kan spise er sjelden (jeg har aldri sett det i Istanbul).

Disse stedene er perfekte for en kjapp og god lunsj, med hyggelige priser. Jeg har aldri spist på et slikt sted hvor de serverer alkohol, og pleier å drikke farris (sade soda) til.

Gatemat

Allestedsnærværende i hele Tyrkia – her får du mat til en billig penge. Stedene jeg anbefaler er blant de beste og mest anerkjente stedene å prøve noen av de mest kjente typene gatemat.

Moderne tyrkisk mat

Dette er litt finere restauranter som bruker lokale ingredienser og smaksettinger på nye måter. De fleste er nykommere på Istanbuls restaurantscene. Disse passer oftest best til en anledning eller når du vil ha noe litt finere og mer raffinert. Vinkartene byr ofte på noen av de bedre tyrkiske vinene.

Cocktailbarer

Cocktailer har fått et oppsving i Istanbul de siste årene, og nå har vi mange gode barer å by på. Til god cocktail hører også god stemning og – når du er i denne byen – utsikt. Jeg byr på de tre stedene jeg pleier å ta med folk når jeg har besøk.

Fine dining

Istanbul har sju restauranter med Michelin-stjerne. Jeg spiser sjelden eller aldri på fine dining-restauranter, og har derfor ingen spesifikke anbefalinger å komme med her.

Et par ting til

Om priser

Kjøtt, sjømat og alkohol er kostbart i Tyrkia. På gode restauranter må du vente å betale omtrent det samme som i en hvilken som helst annen europeisk storby.

Importerte viner er sjelden vare, men noen tyrkiske viner er gode, selv om du aldri vil få det samme forholdet mellom pris og kvalitet som i for eksempel Spania eller Frankrike. I tillegg til høye alkoholavgifter, er det en ekstra luksusskatt på sprudlende viner, noe som gjør at de alltid er skandaløst dyre.

Om å reservere

Jeg anbefaler alltid å bestille bord i forveien. For de fleste steder holde det med samme dag, men for litt finere eller mer populære steder kan det være nødvendig å bestille en uke eller mer i forveien, særlig i helgene.

Unntaket er gatemat og de kantineaktige restaurantene som serverer hjemmelagd mat, hvor det sjelden er mulig å bestille bord på forhånd.

Meyhaner: Meze & sjømat

Mahkeme Lokantası

I den grad jeg har et stamsted, er det Mahkeme Lokantası. Her har jeg gått i mange år, og er like fornøyd hver gang.

Restauranter ligger på et tilsynelatende usannsynlig sted, midt blant små jernvareforretninger i bydelen Karaköy. Men restauranten selv er som en oase, i et nydelig oppusset gammelt han (gammeldags «kjøpesenter» for handelsmenn). Tvers over ligger et gammelt tinghus (mahkeme betyr domstol), og et halvt minutts gange bortover gata ligger Arap Camii, en moské som var bygd som en romersk-katolsk kirke på 1300-tallet før den ble konvertert til moské av osmanerne.

Maten er frisk og blant det aller ypperste du får på meyhaner, atmosfæren avslappet og behagelig. Det holder som regel å bestille samme dag, men for helgen kan det være best å bestille noen dager i forveien, særlig om du vil sitte ute i sommersesongen.

Bestill: Girit ezmesi (ostedipp med pistasjnøtter), hardallı levrek (marinert havabbor i sennepssaus) og kalamari (fritert akkar).

Mükellef

Mükellef er meyhanen for deg som vil nyte maten med en utsikt. Restauranten ligger i øverste etasje av Haze Hotel i Karaköy, med slående vakker utsikt over Bosporosstredet og gamlebyen.

Mezerettene er gode, men de varme mellomrettene er særdeles utsøkte.

Vær obs på at de tillater røyking i deler av restauranten. Bestill alltid bord på forhånd, gjerne noen dager i forveien, særlig i helgene.

Bestill: Kuru biber kızartması (yoghurt med sprøstekt tørket chili), grillet blekksprut, grillede reker.

Balat Sahil Restoran

Dette er meyhanen for entusiastene. Sahil er et sted av gammelsorten, med bilder, flasker og mønster tett i tett opp langs alle veggene som tar deg tilbake til en annen tid.

Maten er også utenom det vanlige. Både mezerettene og de varme mellomrettene er utmerkede, med mange uvanlige retter du ikke finner andre steder. Deriblant forskjellige varianter av villsopp og innmat.

Bestill: Mantar mezesi (villsoppmeze), soğan dolması (risfylte løk) og ciğer (stekt lever).

Kebab

Ali Ocakbaşı

Ali Ocakbaşı stedet har truffet en perfekt balanse mellom lokasjon og utsøkte kebab. Atmosfæren er avslappet, selv om servitørene er rappe på foten. En stor meny gjør at den passer like godt for familier, grupper, par eller deg som spiser ute alene. Det er også et godt valg for lunsj.

Hopp over mezerettene (eller bestill noen få om dere er mange til bords), og gå heller all-in på varmrettene. Jeg anbefaler å bestille noen forskjellige kebaber på deling, men de kan også servere hovedretten individuelt, om dere ønsker det.

Restauranten har 4 lokasjoner i Istanbul, jeg pleier å dra til den i Karaköy. Jeg anbefaler å reservere, helst noen dager i forveien, særlig for helgene.

Bestill: Ali kebab (köftekebab), küşleme kebab (grillet lammefilet), katmer (søtt bakverk).

Kevok (tidligere Yirmibir)

Kevok er et bråkete men atmosfærisk kebabsted som er populær blant både tyrkere og vestlige innvandrere, men med få turister. Settingen er moderne, men kvaliteten på kjøttet er utsøkt.

Helt nødvendig å bestille bord i forveien, alle helst noen dager i forveien, særlig i helgene.

Bestill: Adana kebab (köftekebab), kuzu şiş (grillet lammekjøtt), çiğer şiş (grillet lever).

Antiochia Concept

Antiochia er spesialister på mat fra Antakya, min favorittregion når det kommer til tyrkisk mat. Regionen er særlig kjent for å være hjem til kjøtt av høy kvalitet og utstrakt bruk av ingredienser som granateplesirup og milde tyrkiske chiliflak.

Siden jordskjelvet i 2023 har mange restauranter fra regionen åpnet i Istanbul. Alle jeg har prøvd har vært gode, men Antiochia ligger praktisk til og er et sikkerstikk.

Bestill bord i forveien, gjerne noen dager før, særlig i helgene.

Bestill: Mezetallerken, special grilled cheese (hjemmelagd mozzarella-aktig ost stekt i hvitløkssmør), tepsi kebab (ovnsbakt kjøttdeigkebab), künefe (sprø ostedessert).

Hjemmelagd mat

Çıya Sofrası

Çıya er Istanbuls kanskje mest unike restaurant er kjent fra Netflix-programmet Chef’s Table. Eieren Musa Dağdeviren brukte mange år på å reise rundt i Anatolia for å samle oppskrifter som var på randen av å bli glemt. Disse har han så brakt til liv i restauranten på den asiatiske siden av Istanbul.

Çıya serverer også kebab, pide og lahmacun, men jeg anbefaler å velge en eller flere av dagens mezeretter og gryteretter. Disse viser noen av de mer uvanlige (men nydelige!) tyrkiske rettene. Mine valg her pleier i alle fall å slå godt on og bli en minneverdig opplevelse for våre gjester på matreisene til Istanbul.

Bestill: Daglig meny, men se etter yoghurtbaserte eller syrlige gryteretter. Prøv gjerne den uvanlige desserten av blandede kandiserte frukter og grønnsaker og en kopp oregano-te.

Mahir Lokantası

Mahir Lokantası er en institusjon i Istanbuls velstående Nişantaşı-nabolag som aldri kompromisser på kvalitet. Menyen er lang og sesongbasert, og dermed et godt sted å prøve en blanding av lokale spesialiteter. Er dere flere, anbefaler jeg å bestille flere retter på deling – det er helt vanlig i Tyrkia selv hvor porsjonen er lagd for å spises individuelt.

Mange kommer hit spesifikt for deres lahmacun, som har mye kjøtt og anses av mange å være en av byens beste.

Stedet ligger litt utenfor turistrutene, men befinner du deg i denne delen av byen er dette det beste valget for lunsj. Ingen bordbestilling, men stedet er lite, så det kan være kø for å få bord. Gå opp trappen og sett deg på liste, så roper de deg opp når bordet er klart.

Bestill: Lahmacun og dine foretrukne retter fra dagens meny (jeg liker Diyarbakır güveç (spicy!) og kuru fasulye (bønner i tomatsaus, noen ganger med kjøtt, andre ganger uten)).

Hayvore

Hayvore lager mat fra den tyrkiske Svartehavsregionen, og er mitt valg for lunsj om jeg befinner meg i turistdistriktet rundt handlegata Istiklal Caddesi eller Galatatårnet.

Forvent deg supper, gryteretter og ovnsbakte retter. Utvalget endres daglig basert på sesong og hvilke ingredienser som er tilgjengelig.

Bestill fra disken ved inngangen, også bringer de maten til bordet.

Stedet har også pide (altså den pizza-liknende varianten), som også har en særskilt plass i Svartehavskjøkkenet. Den skal være god, men jeg har aldri prøvd den(!).

Bestill: Karalahana çorbası (svartkålsuppe), kuru fasulye (bønner i tomatsaus), laz böreği (sprø dessert med vaniljekrem).

Gatemat og snacks

For dönerkebab, prøv çağ kebab – originalen fra Erzurum som grilles horisontalt heller enn vertikalt – hos Şehzade çağ kebab nær kryddermarkedet. Hvis du er i Kadıköy på den asiatisker siden og ikke føler for å spise hos Çıya (se over), er dönerkebaben hos Tatar Salim særlig god.

Mange mener du ikke kan besøke Istanbul uten å prøve balık ekmek (fiskesandwich). Makrellen som brukes til sandwichen er visstnok ofte fra Norge! Det er ikke min favoritt (de fleste versjonene er dessverre ganske dårlige), men Mehmet Usta i Karaköy er kjent for å ha byens beste. Han server dem som dürüm (wrap) heller enn i brød, men du kan også få det som en mer tradisjonell sandwich (balık ekmek) om du ber om det. Vær forberedt på lang kø, uansett tid på dagen.

Når du er i Karaköy er Galata Simitçisi et utmerket sted å prøve simit, de velkjente sesambrødringene. Eller prøv min favoritt: tahinli simit (søt tahinisnurr).

For baklava er Karaköy Güllüoğlu, også i Karaköy, selve gullstandarden i Istanbul. (Tyrkias aller beste baklava finner du dog i Gaziantep).

Alle disse stedene (unntatt Mehmet Usta) har bord du kan sitte ved, dog må du forvente å sitte tett og vente en stund på ledig plass. Køene er ofte lange og du kan ikke bestille bord.

Moderne tyrkisk mat

Evelik

NB! Per 22. mai 2024 er Evelik overdratt til nye eiere med et helt nytt kjøkkenteam og konsept. Teamet fra gamle Evelik ventes å åpne ny restaurant i nærmeste fremtid. Denne anbefalingen gjelder derfor ikke lenger, men jeg lar den fortsatt ligge her til informasjon for dem som kan ha sett anbefalingen tidligere, så de vet at den ikke lenger gjelder. Mer info fra sjefskokken på gamle Evelik her.

Evelik åpnet for bare et drøyt år siden, og er et fantastisk tilskudd til vårt nabolag Balat. Beliggende på en takterasse med nydelig utsikt over Det gylne horn er dette et utmerket sted å prøve tyrkisk mat med en vri.

Menyen er sesongbaserte deleretter. Kokken kommer fra Şanlıurfa i sørøstre Tyrkia. Forvent kraftige smaker av granateplesirup og isot biber (Urfa-pepper). De har også en fin brunsjmeny på dagtid.

Bestill: Sesongbasert meny. Er det på menyen, prøv kubani-brødet, hummus og muhammara. Jeg liker å starte med deres isot-cocktail.

Moderne tyrkisk mat: Mine tre favoritter blant de Michelin-anbefalte restaurantene

Utover de sju restaurantene med stjerne, anbefaler Michelin-guiden 69 restauranter i Istanbul. Disse varierer fra små, lokale steder til fine dining, fra tradisjonell til moderne mat.

Jeg har besøkt en god del av disse restaurantene opp gjennom årene. Mange er utmerkede, men det er også en del jeg lurer litt på hvordan endte opp på listen.

Her er mine tre favoritter fra listen som serverer moderne tyrkisk mat. Steder som er perfekte som høydepunktet på turen, eller for å feire noe:

Resten av artikkelen krever medlemskap. Da får du de tre anbefalingene blant restaurantene fra Michelinlisten og mine tre favorittsteder å nyte en cocktail med utsikt.

Ønsker du tilgang til disse, eller ønsker å si takk for gode tips over, men ikke har interesse av øvrige medlemsfordeler? Kjøp en måneds medlemskap og kanseller med det samme. Du vil da ha tilgang i en hel måned.

→ Allerede medlem? Logg inn

Bli medlem i dag for full tilgang

150+ eksklusive oppskrifter og artikler, alle medlemsbrev, reklamefri tilgang og mye mer. Alle medlemsfordeler.

Månedlig
99,- /måned

Ingen bindingstid. Fornyes automatisk inntil oppsigelse. Avtalevilkår.

Halvårlig
349,- første halvår
Spar 33%
deretter kr. 449 /halvår

Ingen bindingstid. Rabatt kun for nye medlemmer og forutsetter bruk av kupongkode PITA. Fornyes automatisk inntil oppsigelse. Avtalevilkår.

FORTSETT Å LESE MED MEDLEMSKAP

Månedlige Masterclass, 150+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang og mye mer.

→ Allerede medlem? Logg inn

Månedlig
99,- /måned

Ingen bindingstid. Fornyes automatisk inntil oppsigelse. Avtalevilkår.

Halvårlig
Best verdi
349,- første halvår
deretter 449,- /halvår

Ingen bindingstid. Rabatt kun for nye medlemmer og forutsetter bruk av kupongkode PITA. Fornyes automatisk inntil oppsigelse. Avtalevilkår.

* Du sparer 32,83% på å velge halvårlig foran månedlig i kampanjeprisperioden (kr. 349 vs. kr. 594 per halvår). Deretter er besparelsen 24,41% (kr. 449 vs kr. 594 per halvår).

Dekorativt skille

Ikke klar for betalt medlemskap?

Meld deg på mine populære gratis nyhetsbrev og få 6 unike oppskrifter fra Istanbul i innboksen hver søndag.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.