Postkort fra Istanbul

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Kylling med frikeh og skåldede mandler i panne sett ovenfra
Foto: Bahar Kitapci
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp

Noe godt å spise i uka som kommer

Hei kjære leser,

Det er rart hvor tiden flyr.

I går rundet jeg siste bøye før jeg neste år blir 40. Bare noen uker tidligere, var det fem år siden samboeren og jeg flyttet inn i det oransje huset vårt i bydelen Balat i Istanbul. Når jeg neste år ser tilbake på 30-åra, vil mesteparten av dem altså ha vært tilbragt her.

Av og til føles det som om innflyttingsdagen var i går. Andre ganger føles livet før Istanbul som en hel evighet siden. En annen verden, nærmest. Kanskje er det sånn det må være når det skjer store endringer i livet?

Huset begynner også å fortelle oss at tiden går. Nødvendig vedlikehold dukker i alle fall opp oftere enn før. Neste uke, for eksempel, skal jeg slipe ned det gamle baketrauet som vi bruker som badeservant. Det holder ikke lenger å lakkere over med båtlakk for å stoppe lekkasje, slik jeg allerede har gjort et par ganger tidligere år. Denne gang er det ingen vei utenom. Det må slipes ned og legges ny lakk fra grunn av.

Jeg kan uansett ikke si annet enn at det har vært begivenhetsrike år. Og at responsen på det jeg holder på med, har vært overveldende. Det setter jeg veldig pris på! Jeg synes jo det jeg holder på med er kjempegøy, men det er jo ikke noe poeng om det ikke er noen der ute som setter pris på det. At lesertallene går oppover og at bøkene selger, er derfor viktig for å holde motivasjonen oppe!

Denne uka fikk jeg en ekstra boost i form av en mail fra forlaget om Hummus & granateple, min første kokebok som kom ut for over to og et halvt år siden. I september var det nemlig ingen faktabøker for voksne utgitt 2018 eller tidligere som solgte bedre enn den! Boka er altså «last man standing» av alle faktabøkene som kom ut i 2018.

Og selv om september er den store måneden for nye bokutgivelser, var det totalt bare 19 av årets utgivelser som solgte mer enn Hummus & granateple denne måneden. Helt vilt!

Bokhandlene er visstnok også fornøyd med responsen på årets bok, Aubergine & tahini. Så jeg krysser fingrene for at også den kan gjøre det brukbart inn mot jul etter noen litt stillere måneder i sommer. Jeg vet i alle fall at det er mange som har ønsket seg den til jul!

Det har blitt litt mindre tid til bloggen de siste ukene, men heldigvis ligger det jo veldig mye godt i arkivet. Og har du bøkene mine, er det mange nye oppskrifter å utforske der også.

I fravær av nytt blogginnlegg, legger jeg ved 6 oppskrifter fra arkivet, og en av mine favoritter fra Aubergine & tahini. Håper de faller i smak og er med på å inspirere til en god uke på kjøkkenet!

Med ønsker om en flott uke,

Vidar

Ukas oppskrift fra Aubergine & tahini

Kylling med korn og skåldede mandler (Mansaf frikeh)

Kylling med frikeh og skåldede mandler i panne sett ovenfra
Foto: Bahar Kitapci

Med varme krydder, kylling og mandler, har jeg ingen problemer med å forstå hvorfor denne retten er en klassiker i store deler av Midtøsten (jeg kjenner den best fra Palestina og Jordan). Det er noe med kombinasjonen av de varme krydderne, sprøstekte mandlene og kjøttet som gjør at det føles som den ultimate kosemat, selv for oss som ikke er vokst opp med den.

Kornet som brukes i retten, er frikeh – røkt hvete. Har du ikke smakt det, har du noe godt i vente. Men finner du det ikke (velassorterte grønnsakshandler har det), kan du fint bruke bulgur i stedet. Bare tilpass koketiden.

Mansaf frikeh, som retten heter på arabisk, kan tilberedes med både lam og kylling – dette er en av få retter hvor jeg foretrekker sistnevnte. Alt du trenger ved siden av, er en frisk salat.

Oppskriften finner du kun i min nyeste bok, Aubergine & tahini.

Ukas oppskrifter

AUBERGINE & TAHINI - Ny bok med over 50 helt nye oppskrifter! Deriblant ovnsbakt tyrkisk lammegryte, hete arabiske poteter, ovnsbakt kebab, blomkålburgere og arabisk melkepudding
Annonse (Hvorfor?)

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring