fbpx
Annonse (Hvorfor?)

Språkforvirring

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Vidar Bergum i Gökceada, Tyrkia

Hei kjære leser,

Å skrive bok kan være litt ensomt til tider. Det innebærer mange timer foran PC-en, ofte bare avbrutt av at jeg bare må teste den retten – en gang til.

Det var derfor veldig godt å komme igang med å ta bildene for et par uker siden. Som sist er det Bahar Kitapcı som tar bildene. Vi har en utrolig god kjemi, så selv om det er utrolig lange og slitsomme dager, er det også kjempegøy!

Også hjelper det selvsagt at jeg er utrolig fornøyd med bildene vi har tatt så langt. Det er så herlig å se hvordan boka, sakte men sikkert, beveger seg fra mitt hode og over mot et fysisk produkt. Jeg gleder meg sånn til den er klar!

Men nå er det bayram og ferietid i Tyrkia. Mer om det kan du lese i månedens historie fra Istanbul. Som vanlig får du også mine nyeste oppskrifter, og denne gang også mine siste medie-opptredener, hvor du også finner et par nye oppskrifter. Og, om du er typen som er glad i kokebøker, har jeg tipset om en av kokebøkene jeg har brukt mest de siste ti årene.

Håper du har hatt en fin sommer så langt!

Alt godt,

Vidar


Bosporosstredet i Istanbul fra båt
PENDLERRUTE: Jeg kan tenke meg en verre start på dagen enn å pendle, i båt, gjennom Det gylne horn og over Bosporusstredet til fotograf Bahars studio i bydelen Kuzguncuk.

Julebukk i august

Dørklokka ringer. De må være sjuende eller åttende gang i dag, og klokka er knapt passert 11 en søndags morgen. Det er bayram.

Tyrkia følger de muslimske høytidene, og de neste dagene er det kurban bayrami, offerfest og offentlige fridager fem dager til ende. Sammen med ramazan bayrami, som markerer avslutningen av fastemåneden ramadan, utgjør den en halvdel av de to viktigste helligdagsperiodene i landet.

For barna betyr ikke det bare skolefri. De første par dagene av bayram, om det nå er den første eller den andre, går de fra dør til dør og ønsker naboene god bayram. Men det de egentlig kommer for? Lommepenger og godteri.

Skjønt, godteri slår ikke lenger så godt an. Ungene vil ha harde kontanter. De vil selv velge hva de vil bruke dem på.

Det er heller ikke så lett å vite hvor mye en skal gi. Forventningene stiger for hvert år, særlig hos de største. Og at de snakker sammen, seg i mellom, er det ingen tvil om.

Noen av dem er kravstore. «Fem lira? Gi meg ti!». Andre er beskjedne og holder seg til en større gruppe, og stiller seg litt i bakgrunnen. De aller fleste takker likevel pent før de haster videre til neste dør.

Nøkkelen synes uansett å være å holde seg til samme sum for alle. Rettferdig fordeling kan ingen argumentere mot, om de nå er vel oppdradde eller ei.

Selv om de fleste barna er mest ivrige etter å få sine lira og komme seg videre, er denne gamle tradisjonen en hyggelig mulighet til å hilse litt på dem. Balat er en av få nabolag hvor denne tradisjonen holdes i live, og selv denne lille interaksjonen bidrar til å holde nabolaget sammen og gir oss følelsen av å bo i et samfunn. Et aldri så lite bidrag til sosialt lim i en tid hvor avstandene og forskjellene stadig blir større.

Og hvor ender pengene tilslutt?

I den lokale butikken på hjørnet, som tyrkerne kaller bakkal. Dit går både ungene og vi i skytteltrafikk dagen gjennom. Ungene, for å kjøpe is, brus og godteri. Vi, for å veksle sedler i mynter.

Kjøpmannen har selvfølgelig sørget for å veksle til seg rimelig med mynter og småsedler i forkant av ramadan, vel vitende om at det meste som veksles kommer tilbake i butikken på to små føtter.

I media

Jeg har vært å se i flere medier denne sommeren, og du finner lenke til et som finnes på nett under.

I tillegg finner du også en lengre artikkel (og ny oppskrift!) i siste utgave av Godt-magasinet. Skulle du befinne deg i Istanbul, er jeg også intervjuet i august-utgaven av Time Out Istanbul (på engelsk). Jeg har fått tillatelse til å legge det ut på bloggen etterhvert, så det kommer når den avløses av neste utgave.


Kokeboktips: Moro: The Cookbook

Det beste av smaker fra Spania og det muslimske Middelhav: Den første boken til London-restauranten Moro er blitt en moderne klassiker av en grunn.

Da ekteparet Sam & Sam (Samantha & Samuel) Clark bestemte seg for å åpne egen restaurant i London, ville de gjøre noe eget og annerledes.

Etter å ha reist rundt i Spania i flere måneder, åpnet de restauranten Moro i øst-London. Inspirasjonen: mattradisjonene som kom med maurerne, de muslimske innbyggerne i middelalderens Spania, Portugal og Nord-Afrika. De kombinerte de beste smakene fra det spanske, nord-afrikanske og arabiske kjøkken. 

Dette var midt på 1990-tallet, lenge før øst-London, tapas og hummus ble hipt.

Braksuksess

Mot alle odds ble restauranten en braksuksess. På kort tid ble det in-stedet for alle som var noe innen mat. Folk som Nigella Lawson og Nigel Slater var blant de første stamgjestene. 20 år senere står stedet like solid, nå med to lillesøstre i tapas-restaurantene Morito og Morito Hackney Road.

Forlag kjempet hardt om å få gi ut kokebok fra restauranten, og i 2001 kom Moro: The Cookbook. Det er en av kokebøkene som har formet meg mest på kjøkkenet. Den åpnet øynene mine for at spennende mat slett ikke trenger være komplisert. Tvert om.

Gjennomførbare oppskrifter

Noen retter krever kanskje litt tid, eller at du legger litt innsats i å finne ingrediensene. Men har du det, er alt i boka gjennomførbart for en helt vanlig hjemmekokk. Og det til en standard som slett ikke står tilbake til det du får servert på Moro eller Morito da jeg bodde i samme nabolag i London.

I boka finner du masse inspirasjon til kombinasjoner du neppe har tenkt på før, fantastiske grunnoppskrifter på sause og dressinger og, ikke minst, gode og poengterte tekster mellom oppskriftene, hvor du lærer om både rettens opprinnelse, hva som gjør den spesiell og hva som er viktigst å tenke på når det gjelder ingredienser eller fremgangsmåte.

18 år senere er boka fremdeles i salg, og det sier jo også sitt. Hør med din lokale forhandler om de kan ta den inn for deg, eller kjøp den på nett. Den er lett tilgjengelig både hos utenlandske og enkelte norske netthandler.


Neste ukentlige nyhetsbrev kommer 17. august.

Neste Postkort fra Istanbul kommer ca. 7. september.


Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Bestselger! Nå i 7. opplag

Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

Nå i 2. opplag!

Annonse | Norli

Kjøp Aubergine & tahini nå og få:

  • 50 kroner rabatt
  • Gratis frakt
  • Boka levert i postkassen

👇

Min nye bok på ett minutt 👇

Lyst på noe annet?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring