Vidar Bergum ser på tørkede grønnsaker på kryddermarkedet i Istanbul
Foto: Bahar Kitapcı

Velkommen!

Mitt navn er Vidar Bergum. Jeg er en matglad fyr hvis liv etter et tiår i London i 2015 brakte meg til Istanbul.

Her bor jeg i et gammelt men nyoppusset hus i bydelen Balat, en femminutters busstur fra Eminönüs turistattraksjoner og med utsikt til både det gylne horn og, i horisonten, skyskraperne i forretningsbydelen Levent.

Gammelt og nytt i skjønn forening på alle fronter. Akkurat slik jeg liker det.

Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
Meg på mitt kjøkken i Istanbul. (foto: Mette Randem)

Her har jeg også mulighet til å ta del i en matkultur som er like levende nå som den har vært i hundrevis av år.

Blant verdens mest spennende matkulturer

Mye av verdens krydderhandel gikk gjennom Istanbul, eller Konstantinopel, lenge før nordmenn flest hadde hørt om pepper, kanel eller allehånde.

Utstrakt reisevirksomhet, som del av handel eller imperiebygging, kombinert med tradisjonene tyrkerne plukket med seg på veien fra nord-Kina til Anatolia da de begynte vandringen for godt over 1000 år siden har gjort sitt til at det tyrkiske kjøkken er både svært omfattende og komplekst, med røtter i det fjerne østen og sentral-Asia såvel som Persia, Anatolia og Middelhavsregionen.

Balat og Det gylne horn, Istanbul / Et kjøkken i Istanbul
Utsikt fra takterrassen. (foto: Mette Randem)

Mattradisjoner er svært viktige den dag i dag, og tyrkerne er ikke særlig glade i moderniseringer av gamle klassikere. Tvert i mot setter de sin stolthet i å vedlikeholde de tradisjonelle oppskriftene og å lage god mat for hele familien.

Tyrkerne er også glade i å handle mye av maten sin på det vi kanskje kan kalle gammelmåten: på markeder eller spesialforretninger.

Folk flest handler ferske grønnsaker og frukter på markeder eller hos grønnsakshandleren, kjøtt hos slakteren, fisk hos fiskehandleren, baklava hos baklavamakeren, brød på bakeriet…du begynner å forstå tegninga.

Og når en selv har fått gjort som tyrkerne en stund forstår en hvor mye råvarekunnskap, tradisjoner og glede som går tapt når en blir tvunget til å handle i flombelyste supermarkeder hvor alt er pakket inn i umenneskelige mengder med plast og sesong er et ord som forbeholdes sportens verden.

Tyrkerne setter sin stolthet i å vedlikeholde de tradisjonelle oppskriftene og å lage god mat for hele familien

Mat som passer godt til nordmenn

Fremdeles er svært lite av maten og matkulturen i Tyrkia og dets naboland i det østre Middelhav og Midt-Østen kjent i Skandinavia, og det som folk kjenner til begrenser seg som regel til hummusfalafel, kebab og tabbouleh.

Og det er regelen heller enn unntaket at disse serveres i en eller annen form for vestifisert utgave som i større eller (som oftest) mindre grad minner om originalen, uten at det nødvendigvis er noe galt i det.

Kryddermarkedet i Eminönü / Et kjøkken i Istanbul
Jeg handler det meste av ingredienser på markeder, som her hos en nøtteselger på kryddermarkedet i Eminönü. (foto: Mette Randem)

Gjennom denne bloggen ønsker jeg å gi et innblikk i de fantastiske smakene og tradisjonene som finnes i denne regionen.

Jeg vil også vise at denne typen mat faktisk er enkel å lage. For dette er mat alle kan lage, også i Norge. Ingrediensene er stort sett velkjente, fremgangsmåtene veldig enkle.

Oppskriftene er en blanding av enkle oppskrifter på tradisjonell mat og mer moderne kreasjoner inspirert av råvarer, krydder og smaker herfra.

Jeg skal ikke på noen måte påberope meg fullstendig autoritet over denne matkulturen, til det er den for mangefasettert og jeg for ung og uerfaren.

Men etter over femten år i mer eller mindre tyrkiske vennegjenger, en genuin interesse for mat og matkultur og nå med bostedsadresse Istanbul i sju år har jeg lagt meg til en del kunnskap om både tilberedning og historien bak mange av rettene som serveres i regionen som jeg gjerne vil dele med flere.

For her er det mange enkle og knallgode smakskombinasjoner som også passer svært så godt til nordiske ganer.

Gjennom mitt arbeide ønsker jeg å gi et innblikk i de fantastiske smakene og tradisjonene som finnes i denne regionen – og vise at denne typen mat faktisk er enkel å lage

Bestselgende bøker

I tillegg til bloggen, er jeg så heldig å ha fått dele av min kunnskap og mine erfaringer i bokform. Jeg har gitt ut tre kokebøker, alle på Cappelen Damm.

Bøkene Hummus & granateple, Aubergine & tahini og Nydelig! stående på bord

Hummus & granateple er en uformell introduksjon til den mest kjente og beste maten fra Tyrkia og Midtøsten. Boka kom ut i 2018 og er blitt en ordentlig bestselger med totalt opplag på over 18.000 bøker. Boka er også oversatt til tysk.

Aubergine & tahini handler om den beste hjemmelagde maten, slik du får den i Tyrkia, Midtøsten og landene deromkring. Mat som er kjær og elsket i disse delene av verden, og fortjener å bli bedre kjent i Norge! Boka gikk rett inn på 2. plass på bestselgerlisten da den kom ut i 2020 og er trykt i over 13.000 eksemplarer.

Nydelig! Spennende mat full av smak handler om å få ekstra mye smak ut av den grønne delen av måltidet, også for deg som ikke er vegetarianer. En nydelig samling oppskrifter som lærer deg å få masse smak ut av grønnsaker du kjenner godt, med eller uten kjøtt ved siden av. Boka kom ut i mars 2022.

Afiyet olsun! Vel bekomme!

Meze / Et kjøkken i Istanbul
Foto: Mette Randem

Følg meg videre:

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

48 kommentarer

 1. Hei,

  for en flott side og ikke minst instagram du har. Veldig kjekt å følge med deg. Du gir meg masse matlagingsinspirasjon. Ingvild 🙂

 2. Hei!

  Takk for en flott og inspirerende matblogg. Dette er noe jeg har savnet fra jeg var 10-12 år og jeg hadde min første store matopplevelse hjemme hos en tyrkisk familie. Det er over 30 år siden. Den retten jeg husker best er fylt paprika. Har laget et par varianter av den selv, men ikke en skikkelig tyrkisk variant. Har lett på din side, men fant ingen oppskrift på fylt paprika. Så hvis det stemmer så kommer jeg med et lite ønske om verdens beste oppskrift på fylt paprika:-)

  1. Tusen takk, Kjersti! Veldig hyggelig å høre. Jeg har ingen oppskrifter på fylt paprika på bloggen ennå, men det kommer helt sikkert etterhvert 🙂

 3. Kjempefin side 🙂 Gode tips og ideer!

  Er det lov å si at jeg har spist en del retter (okse/kylling/mix) som serveres i ildfaste former/terracottagryter, de er gode, og skulle gjerne hatt noen oppskrifter ?

  1. Tusen takk Anneli! Jeg er litt usikker på hva du tenker på. Kanskje det er anatolske gryteretter – typisk kjøtt og en eller to grønnsaker i en ganske vassen saus? Eller var de ovnsbakte?

 4. Det er en stor glede å lese bloggen din og få lære mer om matkultur, historie og dagligliv i Tyrkia! Du skriver så fint! Nå har jeg ikke prøvd så mange av oppskriftene dine ennå, men kan love deg at det skal jeg?Vi tilbringer et par mnd hvert år utenfor Alanya og det jeg liker aller best er når vi blir invitert hjem til tyrkere vi kjenner og blir servert tyrkisk mat. Ser fram til flere innlegg fra deg og flere oppskrifter?

  1. Tusen takk for hyggelige ord! Tyrkisk mat er knallgod. Håper du blir inspirert til å prøve å lage litt av det hjemme, det meste er faktisk ganske enkelt å lage selv 🙂

 5. Dette blir en spennende side å følge. Vi bor halve året i Tyrkia og har stadig vært på jakt etter tyrkise matretter og mattradisjoner, så denne blir spennende.
  Der kommer kanskje også noen tips til severdigheter og opplevelser i Istanbul.
  Vi planlegger en tur dit neste vår

 6. Takk for en flott og inspirerende blogg!
  Har du en liste med basisvarer det er kjekt å ha når man skal lage tyrkisk mat? Grønnsaker, krydder og andre tørrvarer osv….

 7. Jeg henger tydigvis ikke med, men fant bloggen din i går?
  Den er så fantastisk, tenk at du lager dette hjemme hos deg selv – du er virkelig flink og jeg elsker den type mat.
  Jeg har allerede invitert til middag i morgen der jeg skal lage 4-5 retter. (Erter ligger i vann og deig til brød på heving)

  Brukes det mye kje/geitekjøtt i Midtøsten?

  Gratulerer med bok, den skal kjøpes.

  Mvh
  Silje

  1. Tusen takk! Kjempegøy å høre og velkommen 🙂

   Det er tradisjoner for bruk av geitekjøtt i Midtøsten, men med noen lokale unntak, er det i dag lite vanlig.

   Håper du blir fornøyd med det du finner på bloggen og i boken!

   Vidar

 8. Aldri vært i Tyrkia, og kjenner lite til maten der, men oppdaget Za’atar ved tilfeldighet (en artikkel på Aftenposten) og ble hekta! Veien videre førte meg til deg, og jeg bare elsker maten din! Er godt i gang med å komme meg gjennom mange av dine fristelser! Takk:)

 9. Hei! Jeg leita etter en oppskrift på Hummus, og oppdaget ditt fantastiske univers av smaker og mat til å bli glad av! Inspirert av dine oppskrifter gikk jeg til Drammens beste innvandrerbutikk Elite Mat, og fikk god hjelp til å finne både Za’tar, Sumac, Pul biber samt granateplesirup, samt alt av frukt og grønt. Igår hadde vi jentekveld, og jeg bestemte meg for å lage en meze – prøvde din Hummus, Tabbouleh,Falafel, Auberginer m hvitløksyoughurt, Muhammara, fetaostkrem, og lagde Khubus lefser. Muhammara er herved mitt nye favorittilbehør – FOR en smak! og Tabboulehen er jo et fyrverkeri av smaker, granateplekjernene løftet det virkelig! Men den aller største overraskelsen var de ovnsstekte aubergineskivene! Fatet ble tomt på 1-2-3! Derfor; en stor TAKK fra ditt nye fan her i Drammen, som har tatt med link til siden din, og rester så kollegaer skal få smake i lunsjen, slik at mange flere enn meg kan lage all denne gode maten fra Midt-Østen! Ha en strålende dag!!

  1. Hei Elin. Tusen takk for en veldig hyggelig melding! Veldig gøy å høre at maten slo an så veldig 🙂 Muhammara er en stor favoritt også her hjemme, den passer jo til så mye også.

   Ønsker deg en fin dag og håper du fortsetter å finne mye inspirasjon her! Vidar

 10. Hei.
  Husker din beskrivelse av velfyllte innmat-disker i Istanbuls kjøttbutikker og her får du en utfordring fra meg:
  Norsk lungemos. hva slags retter kan du få ut av det med utgangspunkt i ditt tilllempede tyrkiske kjøkken.
  I mitt hus spiser vi både lever og nyrer (lager lever på akkurat samme måte som deg, men foretrekker kalvelever hvis jeg får tak i det
  Og takk for en kjempebra blogg. Forsøker nå å legge om matlagingsrutinene ved å tenke grønnsaksretter først og så kjøtt/fisk som protein-supplement, men det er ikke lett….
  Hilsen
  Trine

  1. Hei! Tusen takk for hyggelige kommentarer og tips 🙂 Når det gjelder lungemos, er ikke det noe jeg spiser selv, så det kommer det nok ikke noen nye tips for inntil videre i alle fall. Ha en fin kveld!

 11. Hei Vidar
  I et forsøk på å redusere kjøttforbruket har jeg brukt dine vegetariske oppskrifter 2-3 ganger i uka siden nyttår. Og det har gått over all forventning. Har fått tak i de aller fleste ingrediensene, bortsett fra freekeh. Kan kjøpes på nett, men til blodpris (240 kr for 200 gr inkl frakt….)
  Selv har jeg både tid og interesse for matlagning, men jeg merker jo at dette er litt tidkrevende for vanlige, travle familier. Lurer derfor på om de har noen gode tips for mat-prepping som kan gjøre det litt enklere i en travlere hverdag

  1. Hei Trine,
   Tusen takk for hyggelig kommentar! Og et veldig godt tips. Den kanskje største utfordringen med å spise mye grønnsaker, er jo at det ofte innebærer mye prepping. Jeg har ikke noe supertriks på lur, men du har absolutt gitt meg noe å tenke på. Det jeg ofte gjør, er å lage to eller flere retter når jeg likevel er i gang. Da kan jeg enten ha rester eller en kombinasjon av rester og en enkel, ny rett neste dag. Du kan også lage dobbelt opp av en hovedrett og servere med et annet tilbehør på dag to. Et annet tips kan være å holde seg til en eller to hovedingredienser på de 2-3 middagene. Da kan du preppe for flere middager i samme slengen. Oppkuttede grønnsaker holder seg som regel fint et døgn i tett beholder. En annen ting jeg av og til gjør, er å surre løk for flere oppskrifter samtidig. Er jo veldig mange oppskrifter hvor du må bruke 15 minutter på å kutte og surre løk før du kan komme ordentlig i gang. Supper, børek og gryter er fine å lage ferdig på forhånd.
   Dessverre er det ikke så lett å få tak i frikeh i Norge – ellers hadde jeg helt sikkert hatt mange flere oppskrifter med det! Du kan som regel fint bruke bulgur, perlehvete, perlebygg e.l. i stedet. Du må da tilpasse koketiden. Bor du i Oslo, har de freekeh til en litt mer overkommelig pris i mange grønnsaksforhandlere nær sentrum, og hos Vulkan i Mathallen.
   Lykke til videre med kjøttfrie dager!

 12. Takk for svar. Har prøvd å lage større porsjoner ( f.eks bakte grønnsaker) men dehar en tendens til å bli liggende i kjøleskapet litt for lenge. Her i huset spiser vi fisk 3-4 ganger i uka og ektemannen er ikke veldig begeistret for det rent vegetariske, så kabalen går ikke alltid opp.
  Hva egner seg for å fryse og hva skal man absolutt ikke fryse av ferdige retter eller bakte/ varmebehandlede grønnsaker. Glad for tips….

 13. Hei. Vi bor deler av året på nord-Kypros. En utfordring ved å følge oppskriftene dine er at jeg bare har de norske navnene, spesielt på bladgrønnsaker og krydder. Finner heller ingen lister der en har norske navn og oversatt til tyrkisk. Kunne du legge ut oppskrifter med både norske og tyrkiske navn, ville det hjulpet mye. Jeg kan jo ikke gå på markeder og spørre etter de norske ingrediensene. Eller vet du om steder der jeg kan finne det?

 14. Hei Vidar, takk for en veldig inspirerende blogg! Familien vår er glad i tyrkisk mat og bruker oppskriftene dine ofte. Vi skal reise til Istanbul med barna og det hadde vært gøy å ta dem med på et kokkekurs. Kjenner du til noen som arrangerer noe sånt hvor barn kan være med?

  1. Hei Synne,
   Tusen takk for hyggelig kommentar! En bekjent av meg drev matkurs i sentrale Istanbul, men hun har dessverre lagt ned driften og flyttet ut av byen. Per i dag har jeg derfor ingen egne erfaringer med matkurs i Istanbul.
   God tur!
   Vidar

 15. Etter å ha drømt meg litt bort på den lokale tyrkiske grønnsakshandleren i Oslo, begynte jeg å tenke at jeg ville lære mer om tyrkisk matlaging!

  Da jeg kom hjem begynte jeg å lete på nettet etter oppskrifter, og fant denne bloggen!

  Så inspirerende, grundig og lekkert denne bloggen er satt sammen! Denne skal jeg dele med venner og familie!

 16. Hei, jeg lurer på om du holder matlagingskurs i Istanbul. Alternativt, kan du anbefale et kurs? Skal dit første helgen i september. Mvh Frid

  1. Hei! Jeg holder dessverre ikke kurs, og kjenner heller ikke til kursene som finnes godt nok til at jeg kan anbefale det ene eller andre. Anbefaler å søke deg frem så godt du kan via Google. Lykke til! Vidar

 17. Hei !
  Selv om en er mett blir man likevel sulten når en ser på matbildene dine !
  Bloggen din er kjempefin !

 18. Hei. Takk for gode bøker og spennende blogg. Jeg ser at du bruker mye druesirup. Og jeg har leita etter oppskrift for å lage det sjøl, men finner det ikke. Vi har så mye druer i drivhuset vårt i år. Det er mulig at det bare er å koke inn druesaft, men med eller uten sukker? Hva tror du?

  1. Hei! Jeg bruker veldig sjelden druesirup, mulig du blander med granateplesirup? Jeg har aldri lagt druesirup selv, men såvidt jeg vet er det litt mer komplisert enn å koke ned druesirup. De pleier bl.a. å blande inn et pulver for å klarne druesaften, men mulig du kan hoppe over dette og bare koke ned ren druesaft (fri for skall, stein, fruktkjøtt) til den begynner å tykne. Det skal ikke være sukker i. Noen blander også inn eggehvite i saften og skummer av underveis. Druesirup skal være helt mørk i fargen, men kan gjerne være litt mer flytende enn for eksempel granateplesirup. Du må røre hele tiden underveis, det skal ha lett for å brenne seg. Lykke til!

 19. Jeg elsker nettstedet ditt og ikke minst oppskriftene. Ønsket meg kokeboka i julegave fra samboer, men han fant den ikke (?!!). Har brukt noe fra nett, men ikke kommet i havn fordi minste i familien er ikke helt med. Men satser på at det går bra.

  1. Tusen takk for hyggelig melding! Begge bøkene var utsolgt en del steder før jul, særlig i Oslo-området. Men begge er å finne i alle bokhandler på nett! Du finner lenke til det ved å velge bøker fra menyen. Håper resten av familien henger med etter hvert!

 20. Hei, har begge bøkene dine, de gir meg inspirasjon til å prøve nye retter. Oppskriftene er lette å forstå fordi du skriver alternative forslag , når det kan være ingredienser som kan være vanskelig å få tak i .jeg har leilighet i Tyrkia, gleder meg til vi kan reise igjen og kose oss med tyrkisk mat. Takk for at du gir Oss matglede😀

 21. Hei. Takk for fine bøker. Du bruker mynte i flere oppskrifter. Jeg har et par forskjellige mynter i hagen, men synes smaken kan være litt vanskelig! Har du et råd om hva slags mynte som grei, og som kan dyrkes i Sørnorge?

  1. Takk for hyggelig melding! Jeg har dessverre liten erfaring med å dyrke urter i Norge, så anbefaler å se til andre som er flinkere enn meg på det. Lykke til!

 22. Hei, Vidar!
  Etter å ha hatt den første boka di i oppskrifthylla en god stund, bestemte jeg meg for å gjøre noe med saken. Jeg valgte ut noen oppskrifter jeg ville gå for, skrev ned alt jeg ikke hadde i huset og gikk resolutt til vår emninente internasjonale butikk her på Hadeland. Ekspeditøren plukket smilende fram fra hyllene sine absolutt alt! Til å med granateplesirup. Jeg setter pris på de gode forklaringene dine som gjør at det er enkelt å lage helt fremmed mat. I tillegg ble det utrolig fantastisk godt, og jeg måtte dele matrester på jobben dagen etter.

  Nå har jeg et lite ganske ubetydelig spørsmål å komme med. Hvis du skal servere utvalgte retter til, la oss 40 personer – ville du da bare multiplisere oppskriftene dine med 10 – sånn i utgangspunktet?

  Og hvis du skulle sette sammen en treretters meny for 40 personer – hva ville du gå for da?

  Som sagt, bare et aldri så lite spørsmål 🙂

  I dag skal jeg skaffe meg den siste boka di og supplere med noen flere ingredienser. Jeg må jo teste ut noen desserter også.

  Takk for matglede, og jeg kan ikke en gang forestille meg alt arbeidet (og de herlige måltidene) som ligger bak.

  Beste hilsen
  Sigrun Konstad

  Ps.
  Jeg vil også nevne at tipset ditt med å benytt tahini i julebaksten gjorde at jeg orket å bake noen kjeks til jul for første gang på et tiår. Fantastisk godt!

  1. Hei, og takk for hyggelig melding! Jeg er ikke utdannet kokk, så jeg har dessverre ingen erfaring med å gange opp til så store mengder. Men i utgangspunktet kan du multiplisere opp, men du må se an væskemengder, krydder osv. De fleste oppskriftene mine er for 2-3 personer, men det kan variere, så sjekk litt nøye på hvor mange det er beregnet til.

   Når det gjelder hva jeg ville satt sammen, kommer det helt an på anledningen. Men et utvalg småretter som forrett (mezetallerken eller mezebord) og noe med kjøttboller og ris som hovedrett slår som regel godt an. Velg det du selv liker godt og som passer anledningen.

   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?