Om bloggen

Hoş geldiniz! Velkommen!

Om meg | I media | Kontakt

Jeg heter Vidar Bergum og er en matglad fyr hvis liv etter et tiår i London har brakt meg til Istanbul. Her bor jeg i et gammelt men nyoppusset hus i bydelen Balat, en femminutters busstur fra Eminönüs turistattraksjoner og med utsikt til både det gylne horn og, i horisonten, skyskraperne i forretningsbydelen Levent. Gammelt og nytt i skjønn forening på alle fronter, akkurat slik jeg liker det.

Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
Meg på mitt kjøkken i Istanbul. (foto: Mette Randem)

Her har jeg også mulighet til å ta del i en matkultur som er like levende nå som den har vært i hundrevis av år. Mye av verdens krydderhandel gikk gjennom Istanbul, eller Konstantinopel, lenge før nordmenn flest hadde hørt om pepper, kanel eller allehånde. Utstrakt reisevirksomhet, som del av handel eller imperiebygging, kombinert med tradisjonene tyrkerne plukket med seg på veien fra nord-Kina til Anatolia da de begynte vandringen for godt over 1000 år siden har gjort sitt til at det tyrkiske kjøkken er både svært omfattende og komplekst, med røtter i det fjerne østen og sentral-Asia såvel som Persia, Anatolia og Middelhavsregionen.

Balat og Det gylne horn, Istanbul / Et kjøkken i Istanbul
Utsikt fra takterrassen. (foto: Mette Randem)

Mattradisjoner er svært viktige den dag i dag, og tyrkerne er ikke særlig glade i moderniseringer av gamle klassikere. Tvert i mot setter de sin stolthet i å vedlikeholde de tradisjonelle oppskriftene og å lage god mat for hele familien. De er også glad i å handle mye av maten sin på det vi kanskje kan kalle gammelmåten: på markeder eller spesialforretninger. Folk flest handler ferske grønnsaker og frukter på markeder eller hos grønnsakshandleren, kjøtt hos slakteren, fisk hos fiskehandleren, baklava hos baklavamakeren, brød på bakeriet…du begynner å forstå tegninga. Og når en selv har fått gjort som tyrkerne en stund forstår en hvor mye råvarekunnskap, tradisjoner og glede som går tapt når en blir tvunget til å handle i flombelyste supermarkeder hvor alt er pakket inn i umenneskelige mengder med plast og sesong er et ord som forbeholdes sportens verden.

Tyrkerne setter sin stolthet i å vedlikeholde de tradisjonelle oppskriftene og å lage god mat for hele familien

Fremdeles er svært lite av maten og matkulturen i Tyrkia og dets naboland i det østre Middelhav og Midt-Østen kjent i Skandinavia, og det som folk kjenner til begrenser seg som regel til hummus, falafel, kebab og tabbouleh. Og det er regelen heller enn unntaket at disse serveres i en eller annen form for vestifisert utgave som i større eller (som oftest) mindre grad minner om originalen, uten at det nødvendigvis er noe galt i det.

Kryddermarkedet i Eminönü / Et kjøkken i Istanbul
Jeg handler det meste av ingredienser på markeder, som her hos en nøtteselger på kryddermarkedet i Eminönü. (foto: Mette Randem)

Gjennom denne bloggen ønsker jeg å gi et innblikk i de fantastiske smakene og tradisjonene som finnes i denne regionen – og vise at denne typen mat faktisk er enkel å lage. Oppskriftene er en blanding av enkle oppskrifter på tradisjonell mat og mine egne kreasjoner med inspirasjon fra råvarer, krydder og smaker herfra. Jeg skal ikke på noen måte påberope meg fullstendig autoritet over denne matkulturen, til det er den for mangefasettert og jeg for ung og uerfaren, men etter ti år i mer eller mindre tyrkiske vennegjenger, en genuin interesse for mat og matkultur og nå med bostedsadresse Istanbul har jeg lagt meg til en del kunnskap om både tilberedning og historien bak mange av rettene som serveres i regionen som jeg gjerne vil dele med flere. For her er det mange enkle og knallgode smakskombinasjoner som også passer svært så godt til nordiske ganer.

Gjennom denne bloggen ønsker jeg å gi et innblikk i de fantastiske smakene og tradisjonene som finnes i denne regionen – og vise at denne typen mat faktisk er enkel å lage

Maten som presenteres her på bloggen er den jeg lager hjemme på mitt eget kjøkken, og den spises som regel av undertegnede og samboeren umiddelbart etter at bildene er tatt. Jeg legger en del arbeid i bloggpostene, så legg gjerne igjen en kommentar eller et spørsmål!

Afiyet olsun! Vel bekomme!

Meze / Et kjøkken i Istanbul
Foto: Mette Randem

Lik Et kjøkken i Istanbul på Facebook!

SaveSave

16 Comments

 • Hei,

  for en flott side og ikke minst instagram du har. Veldig kjekt å følge med deg. Du gir meg masse matlagingsinspirasjon. Ingvild 🙂

 • Hei!

  Takk for en flott og inspirerende matblogg. Dette er noe jeg har savnet fra jeg var 10-12 år og jeg hadde min første store matopplevelse hjemme hos en tyrkisk familie. Det er over 30 år siden. Den retten jeg husker best er fylt paprika. Har laget et par varianter av den selv, men ikke en skikkelig tyrkisk variant. Har lett på din side, men fant ingen oppskrift på fylt paprika. Så hvis det stemmer så kommer jeg med et lite ønske om verdens beste oppskrift på fylt paprika:-)

  • Tusen takk, Kjersti! Veldig hyggelig å høre. Jeg har ingen oppskrifter på fylt paprika på bloggen ennå, men det kommer helt sikkert etterhvert 🙂

 • Kjempefin side 🙂 Gode tips og ideer!

  Er det lov å si at jeg har spist en del retter (okse/kylling/mix) som serveres i ildfaste former/terracottagryter, de er gode, og skulle gjerne hatt noen oppskrifter ?

  • Tusen takk Anneli! Jeg er litt usikker på hva du tenker på. Kanskje det er anatolske gryteretter – typisk kjøtt og en eller to grønnsaker i en ganske vassen saus? Eller var de ovnsbakte?

 • Det er en stor glede å lese bloggen din og få lære mer om matkultur, historie og dagligliv i Tyrkia! Du skriver så fint! Nå har jeg ikke prøvd så mange av oppskriftene dine ennå, men kan love deg at det skal jeg😊Vi tilbringer et par mnd hvert år utenfor Alanya og det jeg liker aller best er når vi blir invitert hjem til tyrkere vi kjenner og blir servert tyrkisk mat. Ser fram til flere innlegg fra deg og flere oppskrifter😊

  • Tusen takk for hyggelige ord! Tyrkisk mat er knallgod. Håper du blir inspirert til å prøve å lage litt av det hjemme, det meste er faktisk ganske enkelt å lage selv 🙂

 • Dette blir en spennende side å følge. Vi bor halve året i Tyrkia og har stadig vært på jakt etter tyrkise matretter og mattradisjoner, så denne blir spennende.
  Der kommer kanskje også noen tips til severdigheter og opplevelser i Istanbul.
  Vi planlegger en tur dit neste vår

 • Takk for en flott og inspirerende blogg!
  Har du en liste med basisvarer det er kjekt å ha når man skal lage tyrkisk mat? Grønnsaker, krydder og andre tørrvarer osv….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *