Velkommen til Balat

Bli med på en tur i nabolaget i Istanbul som har vært mitt hjem siden 2015.
Fargerike hus i Balat, Istanbul
Huset vårt i Balat, Istanbul.
Fargerike hus i Balat, Istanbul
Av

– Nihan foreslår Balat. Det er kanskje ikke så dumt.

Det var sommeren 2012. Etter mange år i London hadde vi begynt å tenke på en fremtid utenfor både the big smoke og finansbransjen, hvor vi begge jobbet. Jeg, nordmannen som bare skulle være i London i et par år og nå hadde vært i sju. Han, tyrkeren som kom til England som 16-åring og etterhvert fikk britisk pass. Vi hadde det ikke travelt. Dette var jo først og fremst en investering for fremtiden. Men hvorfor ikke investere i noe som på sikt kunne bli vår egen bolig? Kunne jo hende at vi en dag kunne tenke oss å bo i Istanbul for noen år, også.

Jeg smakte på ordet. Balat. Aldri hørt om det før.

– Ja det kan vi jo tenke på. Hva slags område er det da?

Gateliv i Balat, Istanbul

Fargerike hus i Balat, Istanbul

Fargerike hus i Balat, Istanbul

Utsikt mot Det gylne horn fra Balat, Istanbul
Fargerike dører i Balat / Fener, Istanbul
Graffiti i Balat / Fener, Istanbul

Det gikk over ett år før vi fikk tilslag. Enda ett før vi tok beslutningen: Nå flytter vi til Istanbul.

***

Balat er et historisk nabolag. Det ligger innenfor de gamle bymurene som frem til langt ut på 1800-tallet betegnet bygrensen til det som den gang het Konstantinopel. Det er også, historisk sett, et av Istanbuls mest kosmopolitiske nabolag.

Her bodde, både samtidig og til forskjellige tider, folk fra et bredt spekter av både religioner og nasjonaliteter, i den grad man kan snakke om den slags såpass langt tilbake i tid. Mange jøder slo seg ned her, det samme gjorde ortodokse grekere. Sistnevnte har kanskje satt det største preget på området med den majestetiske Fener Rum Okulu, en gigantisk skole bygd i rød mur på en bakketopp. Den ble bygd på slutten av 1800-tallet og er i bruk den dag i dag. Etter at de fleste grekerne ble tvunget til å forlate Istanbul på 1900-tallet har skolen i dag bare rundt 50 elever.

Huset vårt, som vender seg mot denne skolen og har god utsikt til den, er antakelig også bygd av grekere i samme tidsrom. Offisielle papirer finnes ikke, men funn fra oppussingen tyder på at huset ble bygd mot slutten av 1800-tallet.

I Balat finner man også Den ortodokse kirke i Konstantinopel, den viktigste av fire patriarkater i den ortodokse kommunionen, flere synagoger, en bulgarsk kirke og en armensk kirke. Og, selvfølgelig, en av Istanbuls eldste moskeer, bygd like etter at osmanerne erobret byen i 1453.

Med all denne historien, og historiske bygg som er mer eller mindre vel bevarte, er det kanskje ikke så rart at området er beskyttet av blant annet UNESCO. Balat har derfor beholdt nabolagsfølelsen som forsvinner fra mange moderne bydeler. Her er ingen høybygg, brede veier eller fancy hoteller. Bare gamle hus, brostein og hipsterkaféer.

Fener Rum Lisesi - Den greske skolen i Balat / Fener, Istanbul
Utsikt mot Det gylne horn fro Balat / Fener, Istanbul
Trappeoppgang ved den greske skolen i Balat / Fener, Istanbul
Kvedetre i grønn blomst i Fener / Balat, Istanbul
Vodina Caddesi i Balat, Istanbul

Hus fra filmen "The Water Diviner" ved Fener / Balat, Istanbul

Hus ved Balat / Fener, Istanbul
Vodina Caddesi i Balat, Istanbul

Da grekerne og andre minoriteter forsvant mer eller mindre over natten på 1950-tallet ble husene deres overtatt av fattige innvandrere fra rurale deler av Tyrkia. Sakte men sikkert forfalt bygningsmassen inntil UNESCO kom inn i 2007 og pusset opp en rekke bygningsfasader. Det ble starten på en omfattende gentrifisering.

De siste åra har en knapt kunnet runde et hjørne uten lyden av et større oppussingsprosjekt. Mange har solgt, nye har flyttet inn. Den sjarmerende boligmassen gjør området til et yndet mål for både profesjonelle filmteam og amatørfotografer.

Hovedgaten Vodina Caddesı er også transformert. Nye kaféer dukker opp nesten hver uke nå i starten av sommersesongen. Innimellom finner du bruktbutikker, keramiske verksted og enda flere kaféer. Det kan virke som om det er hit byens hipstere kommer for å henge, nå som områdene rundt Taksim og Cihangir helt i sentrum av Istanbul ikke lenger er hva de var.

Hovedgaten i Fener, Istanbul
Vintagebutikken Rag and Roll i Fener, Istanbul
Keramisk verksted i Balat, Istanbul
Gatebilde fra Balat, Istanbul
Hobbit House Breakfast i Balat, Istanbul
Hobbit House serverer hjemmelagd økologisk frokost, samtidig som de samler inn både leker og penger til barn som trenger det.
Cumbali kafe i Balat, Istanbul

Og får man behov for litt sjøluft eller åpne arealer, er det bare å krysse veien til grøntområder som åpner opp mot Det gylne horn, med Galatatårnet, Istanbuls asiatiske side og andre kjente landemerker i horisonten.

Den politiske situasjonen til tross: Jeg kan tenke meg ganske mange verre steder å være akkurat nå.

Annonse: Vil du oppleve Istanbul med meg?

Jeg arrangerer matreise til Istanbul sammen med Escape Travel! Sammen med en profesjonell guide har vi satt sammen et unikt program med historie, kultur og matopplevelser. Bli med meg på kryddermarket og matmarked – og på mine favorittrestauranter. Dette er også eneste anledning jeg holder matkurs! Sjekk lenken for å lese mer og finne ut når neste tur er.

Det gylne horn ved Fener / Balat, Istanbul

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 170+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

17 Responses

  1. Har veldig lyst til å reise til Istanbul, så vakkert! Setter pris på alle oppskrifter, tips og bilder du deler. Har lagd mange av oppskriftene dine, og er godt fornøyd hver gang. Er særlig glad i auberginerettene. I tillegg har du gitt meg et helt nytt syn på blomkål, det kan faktisk være særs godt. Må også nevne at du skriver særs godt; blir dratt inn i en så fin verden av å lese innleggene dine.

    En ting jeg savner her inne, er en falafeloppskrift. Håper at det dukker opp etterhvert:-)

    1. Tusen takk Nora, så utrolig hyggelig tilbakemelding! ☺️☺️

      Mange spør etter oppskrift på nettopp falafel, så du skal ikke se bort fra at det dukker opp etterhvert ?

  2. Hei,

    Gleder meg til å dykke ned i oppskriftene dine! Fantastiske bilder fra Istanbul, og Balat er helt klart en bydel som må besøkes.

    Hilden Bente

  3. Hei. Idag har jeg bestilt boken din. Jeg har vært i Istanbul flere ganger tidligere og synes du har svært fine bilder derfra. Du burde nesten vært guide for turister I byen ? 🙂 Jeg er betatt av den tyrkiske kultur og særlig for Istanbul. Gleder meg til boken.. Takk for at du deler de fine bildene…

  4. Så gøy med nyhetsbrev! Har kokeboken og den brukes masse. Har venner i Tyrkia som jeg er så heldig å få besøke og det er et fascinerende land. Takk for inspirasjon, god mat og flotte bilder!!

  5. Hei! Kokeboka er kjempebra og eg gleder meg til å følge med på blogg og nyhetsbrev! Kokeboka var med i kofferten til vår årlige sommarferie i Dalyan. Kosar oss med matlaging i ferien. Ein dag skal vi stoppa att i Istanbul, er kun flyplasser vi har fått med oss i Istanbul til no.

  6. Takk for gode oppskrifter og for at du forteller så levende om denne fantastiske byen. Jeg har kjøpt begge bøkene og er særlig begeistret for den pga kulturhistorien du formidler og de flotte bildene.
    Jeg har et konkret spørsmål som jeg håper du kan svare på. Det gjelder granateplesirup som du har overbevist meg om at jeg bør bruke på hoummus! I min kurdiske nærbutikk i Oslo har de to sorter, den ene har jeg allerede avskrevet pga stor andel glukose. Derimot lurer jeg om den andre som kalles granateplesalatdressing og oppgis å inneholde granateplekonsentrat samt sitronsyre E330, karamell E 150A, natriumbenzoat E 211, kalium? E202 og vann er OK. Hvis ikke er det noen forretning i Oslo som du vet om som selger den fornødne type grsnsteplesirup. På forhånd takk!

    1. Tusen takk for hyggelig melding! Først – jeg bruker ikke granateplesirup til hummus, så det må du ha sett hos noen andre. Men, jeg bruker det til veldig, veldig mye annet! Jeg er ikke veldig godt kjent med de forskjellige butikkene i Oslo, men vet jeg har sett det på Vulkan Frukt & Grønt (Mathallen) og Sagene Frukt & Grønt. Det beste er å bli med i Facebookgruppen Mat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor og spørre der – der er det mange Osloboere som kan tipse 🙂 Det som kalles granatepledressing er som regel veldig søt og sjelden verdt å kjøpe. Lykke til!

  7. Her fikk jeg også lyst til å bo. Fantastiske bilder, så stemningsfulle. Det virker som et godt sted å være, så skjønner valget fullt ut.

  8. Dette ser spennende ut. Har vært i Istanbul en gang og lurer på om det var her jeg bodde. Like ved 1. greske kirke nede ved sjøen. Gå avstand til Haga Sofia og Den blå moske. Maten i Istanbul var fantastisk!!
    Dette virker inspirerende😊😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.