Bresert lammeskank med smak av Midtøsten

Langtidsbresert lammeskank med de herligste dufter og smaker! I Midtøsten kan de virkelig dette med lam.
Breserte lammeskanker i hvit skål med mønster, sett fra siden
Breserte lammeskanker i hvit skål med mønster, sett fra siden
Av

Varmende, braiserte lammeskanker med smak av krydder som fyller kjøkkenet med de herligste dufter. Kan det bli bedre etter en tur ute? Jeg tror altså ikke det. Slik lager jeg lammeskank med smak av Midtøsten.

Lammekjøtt er festmat, i Tyrkia og Midtøsten såvel som i Norge. Og slik har det vært lenge.

Lammekjøtt med lange tradisjoner

Faktisk er lammekjøtt på mange måter selve byggestenen til mat fra Midtøsten. Lenge var det stort sett lam de spiste av kjøtt i disse områdene.

Det er først de senere tiårene at storfe og kylling – billigere og enklere å produsere – har tatt over. Vilt har de aldri spist mye av. Med enkelte lokale unntak, selvfølgelig.

Det er derfor å anta at smaken av lam- og fårekjøtt har vært en viktig faktor i utviklingen av smakene vi i dag kjenner som «klassisk Midtøsten». Krydderblandingene, urtene og de klassiske smaksettings-teknikkene.

Ikke rart da, at de passer perfekt til nettopp lammekjøtt!

Bresert lammeskank med krydder

La meg være ærlig: Jeg har ikke spist veldig mye lammeskank i mitt liv. Inntil nylig spiste jeg det i så fall oftest på fransk-inspirerte restauranter. En ganske heftig men veldig god rett med mye saus og mektig potetmos!

Men etter å ha dyppet skankene i smakene fra Midtøsten, har jeg aldri snudd meg tilbake. De tilfører en ekstra dimensjon som virkelig løfter retten flere hakk!

Ferdig breserte lammeskanker i gryte

Jeg synes også de føles mer passende mektig, så jeg slipper å tilbringe resten av kvelden på sofaen.

De senere år har jeg derfor begynt å bruke rause mengder krydder som er typiske for Midtøsten i lammerettene jeg lager. Spisskummen og koriander, allehånde og kanel. Jeg har prøvd mange varianter, og alle er de aldeles nydelige!

I retten jeg gir oppskrift på her, breserer lammeskanken i en sursøt tomatsaus smaksatt med varmende krydder som allehånde, kanel og nellikspiker. Kryddersmakene, sammen med syrligheten fra sitronsaft, balanserer fyldigheten fra kjøttet perfekt, spør du meg!

Jeg var usikker på om jeg skulle ta med tomat i oppskriften. Jeg har lagd den både med og uten, og den er kjempegod på begge måter!

Uten kommer krydderne enda mer til sin rett, men tomatene gir samtidig en herlig umami-fylde og konsistens til sausen. Og er det en ting jeg er enige med franskmennene om, er det at rause mengder smaksrik saus er veldig godt på bresert lammeskank.

Breserte lammeskanker i hvit skål med mønster, sett ovenfra

Ønsker du en mer fremtredende kryddersmak, kan du altså fint droppe både tomatpuré og friske cherrytomater. Da får du en mer «klassisk Midtøsten»-type rett med renere smaker og kraft heller enn en tyknet saus. 

Server dette til lammeskank med smak av Midtøsten

Aller best blir denne retten med ris til. Rause mengder ris kokt på tyrkisk vis – som jeg like gjerne kunne kalt på Midtøsten-vis. Denne måten å lage ris på er nemlig populær over hele regionen!

Og ikke glem salaten til. Uansett hvordan du snur og vender på det, kan lammeskank være heftige greier. Selv om sausen er mer syrlig enn søt, skader det slett ikke med enda litt mer syrlighet ved siden av.

Selv synes jeg tomat- og granateplesalat er den perfekte salaten ved siden av her! Litt bitre vintertomater, sursøte «popp» fra granateplekjerner og friske urter. Perfekt!

Andre salater som kan passe godt til, er grønn salat i yoghurtdressing, finhakket rotfruktsalat eller rett og slett en enkel grønn salat med masse ruccula og andre sterke grønne blader i.

Og til dessert? Arabisk muhallebi med pistasjnøtter og granateple, selvfølgelig. En herlig melkepudding som er akkurat passe lett og parfymert. Den kan også lages god tid i forveien. Den perfekte avslutningen på måltidet!

Det varierer litt hvor mye kjøtt det er på lammeskankene, men som hovedregel trenger du én lammeskank per person. Er de små, som de jeg hadde for hånden da jeg tok bildene, kan det hende du trenger halvannen eller to skanker per person. Breseringstiden avhenger helt av hvor store lammeskanker du har.

Breserte lammeskanker i hvit skål med mønster, sett fra siden

Bresert lammeskank med smak av Midtøsten

4,7 (6 stemmer).
Middag
Midtøsten-inspirert
1 time 30 minutter
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 3-4 ss olivenolje
 • 4 lammeskanker
 • 150 g små sjalottløk, skrelt
 • 10 hvitløksfedd, skrelt
 • 20 g (1 ss) tomatpuré, (kan sløyfes)
 • 2 ss sitronsaft
 • 1 ss honning
 • 2 laurbærblad
 • 100 g cherrytomater, (kan sløyfes)
 • vann
 • finhakket bladpersille, til servering
 • salt og pepper

Krydderblanding

 • 2 ts malt allehånde
 • 1 ts malt kanel
 • 0,25 ts malt muskatnøtt
 • 4 nellikspiker, malt i en morter

Sånn gjør jeg det

 • Salt og pepre kjøttet raust. La det gjerne stå og godgjøre seg i kjøleskap i inntil ett døgn.
 • Bland sammen alle krydderne til krydderblandingen.
 • Varm en stor tykkbunnet kasserolle over medium/høy varme. Stek sjalottløk og hvitløk i 2 ss olivenolje til de får litt farge. Ta ut og sett til side.
 • Bruk så den samme kasserollen til å brune lammeskankene på alle sider. Gjør det i så mange omganger som nødvendig. Det viktige er å få en brun skorpe på kjøttet. Ta ut og sett til side. Smør halvparten av krydderblandingen på kjøttet.
 • Fres tomatpuré i det gjenværende fettet i kasserollen i ett minutt mens du rører hele tiden. Bland så inn resten av krydderblandingen, 5 dl kokende vann, sitronsaft, honning, laurbærblad og cherrytomater, samt salt og pepper. Legg i lammeskankene. Fyll på mer vann om nødvendig – det skal gå litt over halvveis på lammeskankene.
 • Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre i 45 minutter. Ha så i løk og hvitløk. Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig. La putre videre til kjøttet er helt mørt og faller av beina, typisk 1-2 timer. Hvor lenge det tar, avhenger av hvor store lammeskankene er. Sjekk gryta en gang i blant for å sikre deg at den ikke brenner seg i bunn. Fyll på med mer vann underveis om nødvendig.
 • Trekk av varmen og la stå i minst 15 minutter. Server med et dryss bladpersille på toppen.

Tips & noter

 • Er lammeskankene dine små, kan det være at så lite som halvannen time koketid er nok. (Skankene på bildet er ca 250 g/stykk og var klare på den tiden.) I så fall kan du ha løken og hvitløken tilbake i gryta samtidig med kjøttet. 
 • Er sausen din veldig tynn og du vil ha den tykkere? Ta lammeskankene ut av gryta når de er klare. La så sausen putre uten lokk til den er kokt inn til passe konsistens. Legg så lammeskankene tilbake i gryta og gi dem et lite oppkok, om nødvendig.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

 1. 5 stjerner
  Denne har jeg laget flere ganger. Magisk!!! I morgen lager jeg til 8 stk. Herlig at jeg bare kan trykke på «gange knappen» så blir oppskriften riktig. Prepper i dag. Jeg har i litt chili for å få litt ekstra sting. Serveres med potetmos, ris, tomat/granateple salat, pannebrød og baba ganoush. Yammi 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.