Finhakket rotfruktsalat (Vinter-Gavurdağ)

Smaksrik vintersalat inspirert av en tyrkisk klassiker.
Finhakket rotfruktsalat med granateple - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Finhakket rotfruktsalat med granateple - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

En vinterversjon av min tyrkiske favorittsalat. Den perfekte balansen mellom forskjellige smaker gjør finhakket rotfruktsalat til en ny favoritt!

Tanken slo meg i ett av de utallige øyeblikkene hvor jeg åpner kjøleskapsdøren for å se hva som ligger innenfor.

Jeg vet jo veldig godt hva som ligger der, jeg har selv båret det hjem fra marked, osteforhandler og slakter. Men av og til dukker idéene opp når jeg bare kikker inn, og ser ukens mer eller mindre tilfeldige utvalg av grønnsaker i kjøleskapet.

Gavurdagsalat er en av mine tyrkiske favorittsalater. Jeg har tidligere delt oppskriften her på bloggen, og den er også med i mezekapitlet i boka mi «Hummus & granateple». Den er dog en sommersalat, basert på frisk tomat.

Da jeg så gulrøtter, neper og rødbeter linet opp fint i skuffen foran meg, var det likevel til denne salaten tankene gikk. For disse smakene måtte vel passe bra til den syrlige, litt sterke dressingen i Gavurdagsalaten?

Finhakket rotfruktsalat med granateple - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Følger du meg på Instagram, har du kanskje allerede fått den med deg. Første gangen jeg lagde den, dokumenterte jeg nemlig hele prosessen på Stories. I så fall vet du også at den var en umiddelbar hit! (Følg meg for øvrig gjerne på Instagram for daglig inspirasjon. Der legger jeg også ut mye som aldri kommer på bloggen.)

Granateple eller honning – ditt valg

Det er balansen mellom smakene som gjør denne salaten så utrolig god. Den har alt! Frisk sødme fra gulrøtter. Jordaktige smaker fra rødbeten. Et bittelite kick fra nepen. Fyldige valnøtter. Søte granateplekjerner, og umami fra granateplesirup. Alt bundet sammen av en litt sterk og ganske så syrlig dressing. Himmelsk!

Da jeg tok bildene, hadde jeg ikke friske granatepler i hus. For å få rett balanse, hadde jeg derfor litt honning i dressingen i stedet. Det ble også veldig godt! Jeg holder likevel en knapp på varianten med friske granateplekjerner. Men har du ikke det for hånden, er en teskje honning i dressingen en god måte å gjenopprette balansen mellom sødme og syrlighet på.

Server finhakket rotfruktsalat som siderett til alt som tåler litt kraftige smaker. Den er også utmerket som del av et mezebord eller koldtbord nå på vinteren. Gir 3-4 porsjoner som siderett, omtrent det dobbelte som meze.

Finhakket rotfruktsalat med granateple - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Finhakket rotfruktsalat (Vinter-Gavurdağ)

5 (5 stemmer).
Salat, Siderett
Tyrkisk-inspirert
20 minutter
3 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 2 vårløk, finhakket
  • 2 mellomstore gulrot, skrelt og skåret i bittesmå terninger
  • 1 mellomstor nepe, skrelt og skåret i bittesmå terninger
  • 1 liten rødbete, skrelt og skåret i bittesmå terninger
  • 20 halve valnøtter, finhakket
  • 0,5 granateple, kjernene
  • 1 liten håndfull (10g) bladpersille, (uten tykke stilker), finhakket

Dressing

Sånn gjør jeg det

  • Finn frem kjøkkenskuffens skarpeste kniv og skjær rotgrønnsakene i små terninger. Jeg pleier først å skjære i tynne skiver på langs. Deretter skjærer jeg skivene i tynne strimler, som jeg så kutter på tvers for å få små terninger.
  • Bland sammen alle ingrediensene til dressingen. (Tips: Har du ikke friske granateplekjerner, ha i 1 ts honning i dressingen.)
  • Ha vårløk, rotgrønnsaker, valnøtter, granateple og bladpersille i en bolle. Vend inn dressingen. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer av det andre om du bil. La stå noen minutter før servering, så smakene får satt seg.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.