Børek med fetaost og bladpersille

Klassisk tyrkisk rett med lange tradisjoner i hele det tidligere osmanske riket. Enkel å lage, svært så anvendelig og utrolig godt!
Børek - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Børek - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Børek - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Jeg har ennå tilgode å møte en person som ikke liker børek. Myk på innsiden, litt sprø på utsiden, og deilig fyll. Det er enkelt å lage hjemme, og jeg lager det minst et par ganger i måneden. Denne varianten lager jeg oftest: Børek med fetaost og bladpersille.

Tyrkerne er glade i å ta kreditt for det meste, men når det kommer til børek er de nok i sin fulle rett.

Børek antas å ha oppstått i Anatolia i dagens sentrale Tyrkia. Det ble vidt utbredt under storhetstiden til det osmanske riket.

Like godt som turmat som til helgelunsjen

De senere åra har den blitt svært så populær også utenfor de gamle kolonimarkene. Akkurt dét er lett å forstå så snart en har prøvd det. Dette er kosemat på høyt nivå. Og variasjonsmulighetene er mange.

Dessuten passer det like godt som turmat som til helgelunsjen.

Også er det så enkelt å lage!

Halvferdig børek med fetaost og bladpersille
Børek lager du ved å smøre lag på lag med filodeig med en væske, og legge fyll i midten.

Børek finnes i en lang rekke forskjellige former. Fellesnevneren er løvtynne hvetelefser, kjent som filodeig.

Lefsene er så tynne at de er både vanskelig og tidkrevende og få til hjemme. De fleste kjøper i dag derfor ferdig filodeig. Enten i butikken eller fra markedet.

Akkurat dette er kanskje den største utfordringen med å lage børek i Norge. Men heldigvis finnes det etterhvert mange steder som selger det også! Både store kjedeforretninger, og de fleste grønnsaksforretninger eller butikker med godt utvalg av internasjonale varer.

Du finner dem ofte i frysedisken.

Halvferdig børek med filodeig på toppen
I denne børeken har jeg brukt den litt tykkere tyrkiske yufka-varianten, men du kan fint bruke den tynnere varianten som ofte er lettere å finne i Norge.

Det finnes for øvrig to varianter. En litt tykkere, som er stor og rund i formen. Tyrkerne kaller denne for yufka. På pakken kan det også stå böreklik yufka, om det er et tyrkisk merke (som de ofte er når du finner dem i andre land). Denne passer best til å lage børek.

Den mer vanlige å finne i Vesten, er den tynne. Den er først og fremst beregnet på baklava og andre retter hvor filodeigen skal bli sprø.

Den tynne filodeigen er likevel utmerket også til børek. Bare bruk den i doble lag. Altså to og to «ark» med filodeig sammen.

Børek klar for ovnen, toppet med eggeblanding og nigellafrø
Hell litt ekstra væske på toppen. Denne børeken er klar for ovnen.

Børek med fetaost i langpanne

Denne varianten er det tyrkerne kaller tepsi böreği, eller langpannebørek på norsk.

Den er typisk saftigere enn mange andre varianter, som er sprø. Ønsker du en sprøere børek kan du øke mengden olje i væsken og bruke mindre av den.

Børek med fetaost i langpanne fra Aubergine & tahini
I min andre bok Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, finner du en videreutviklet og enda enklere og bedre oppskrift på børek i liten langpanne med fetaost. Foto: Bahar Kitapci.

Det kan ofte være vanskelig å forstå seg på børekoppskrifter. Enkelte oppskrifter vil ha fem lefser, andre førti. Noen legger dem i en og en, andre dobbelt, andre igjen fleredobbelt.

Væskemengden kan også variere ganske mye.

Dette har antakelig sin naturlige forklaring: Det finnes nemlig ikke noen standard.

Børek med krydret kjøttdeig og pistasjnøtter - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Prøv også: Sprø børekruller med krydret kjøttfyll og pistasjnøtter.

Som nevnt finnes det forskjellige typer filodeig. I tillegg vil samme filodeig tiltrekke seg væske på forskjellig måte, avhengig av hvor fersk den er.

Jeg har derfor angitt vekt i stedet for antall lefser i oppskriften nedenfor, for å gi en pekepinn på hvor mye væske som er nødvendig i forhold til hvor mye filodeig en bruker.

Børek med fetaost og spinat fra boka «Hummus & granateple». Foto: Bahar Kitapcı
I min første bok Hummus & granateple: Mat fra Tyrkia & Midtøsten, finner du oppskrift på en mer Midtøsten-inspirert variant med spinat og fetaost. Foto: Bahar Kitapci

Øvelse gjør mester

Likevel kan forskjellige filodeiger altså ta til seg væske på forskjellig måte. Blir det for vått eller tørt, er det bare å justere væskemengden til neste gang.

Det er dessverre ikke så mange andre måter å bli god på å lage børek på enn å prøve seg frem.

Men som med brødbakst: Selv om det ikke blir perfekt første gang, blir resultatet blir kjempegodt likevel!

Børek passer perfekt som helgelunsj eller turmat. Eller til middag sammen med for eksempel enkle bønner i kraft.

Børek er også kjempegodt dagen etter. Bare varm den opp i en panne med slippbelegg i et par-tre minutter på lav/medium varme. Snu ofte, så den ikke brenner seg.

Oppskriften nedenfor holder til 1 langpanne.

Børek - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Børek med fetaost og bladpersille

Mengde: 1 stor langpanne

Enkel oppskrift på børek med fetaost og bladpersille i langpanne.

Ingredienser

 • 3 egg
 • 4 dl h-melk
 • 1 dl olivenolje
 • 0,25 ts salt
 • 800 g filodeig
 • 200 g fetaost (ikke fra glass)
 • 1 stor bunt bladpersille, grovhakket (ca. 35 g.) (kan sløyfes)
 • 1 ts nigellafrø (evt. sesamfrø)

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
 2. Visp egg, melk, olivenolje og salt lett sammen i en bolle.
 3. Ha bakepapir i formen. Jeg bruker en langpanne og får da en ganske flat børek. Det går fint an å bruke en annen form. Det viktigste er at filolefsene er større enn formen en bruker.
 4. Legg ett lag med filo som går noen centimeter utover kanten på hver side. Bruk flere lefser om nødvendig. Legg dobbelt i hvert lag om lefsene er papirtynne. Dekk til resten av filodeigen med et fuktet håndkle, ellers tørker de inn ganske fort og da blir de vanskeligere å jobbe med. Er lefsene for små for formen kan du også legge dem ved siden av hverandre, her må en nesten improvisere litt etter hva en har. Det viktigste er at den går noen centimeter utenfor formen, det nederste laget skal nemlig brettes over toppen helt til slutt.
 5. Ha på litt av væsken. Regn deg frem til hvor mange lag du kommer til å ha, og ha på så det blir omtrent like mye på hvert lag. Til denne børeken bruker jeg ganske tykke lefser (de er bare litt tynnere enn norske potetlefser) og får derfor bare fem lag. Så jeg har på ca. 1 dl. på hvert lag. Trenger du 10 lag for å bruke opp filodeigen, ha på ca. 1/2 dl. på hvert lag. Det er ikke så veldig nøye akkurat hvordan det går til, men filodeigen skal fuktes så godt at det ligger igjen litt væske på hvert lag. Men pass på å ha nok igjen til det øverste laget.
 6. Legg på like mye filodeig i lag to, men i stedet for å legge de rett oppå det første laget, krøll de lett sammen så du får plass til det hele i langpanna – se bildet nedenfor. Ha på like mye væske på dette laget. Det er ikke så nøye om det legger seg litt ekstra væske i gropene, men fordel det så godt du kan og forsikre deg om at ingen deler av filodeigen er tørr. Bruk gjerne en pensel.
 7. Fortsett til du har brukt opp halvparten av filodeigen. Da smuldrer du over fetaosten og har over bladpersillen. Du trenger ikke smuldre så fint som på bildet, jeg brukte her ferdigsmuldret ost og den var veldig finsmuldret.
 8. Fortsett så å legge lag på lag med krøllet filodeig og væske til du har ett lag igjen. Det siste laget med filodeig skal ikke krølles men legges flatt så overflaten blir jevn og fin. Brett over det som henger utenfor av det aller første laget, så det hele blir som en slags pakke. Bruk gjerne litt væske for å feste det hele sammen. Fordel det som er igjen av væsken på toppen, det er helt ok om det blir litt mer her enn på de andre lagene. Stikk noen hull med en kniv eller gaffel, så unngår du at den blåser opp under steking. Strø over nigellafrø, om du har. Det går også fint å bruke sesamfrø eller en blanding.
 9. Stek midt i ovnen til børeken har blitt litt brun i fargen, 25-35 minutter. Bruker du en annen form må du tilpasse steketiden.
 10. La børeken kjøles ned i minst 10-15 minutter før du skjærer i den. Oppbevar eventuelle rester i en tett beholder i kjøleskap.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Korrigering 8. april 2017: Artikkelen omtalte først denne type børek som «su böreği», men riktig benevnelse skal være «tepsi böreği». Oppskrift og tekst ble noe justert 7. juni 2019.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

3 kommentarer

 1. Takk for tips! Går det an å ønske seg en tilsvarende lettfattelig oppskrift på su böregi? ?

  1. Bare hyggelig! Su böreği har jeg faktisk ikke lagd selv, men prøver jeg det en dag og får det til kommer det helt sikkert på bloggen. Kan imidlertid ikke love det med det første dessverre.

 2. Nå har jeg kjøpt filodeig og skal prøve meg på langpannebørek!😊 Kan man fryse denne tror du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Det er i innboksen det skjer!

Unike oppskrifter og historier fra mitt kjøkken i Istanbul.

OVER 11.000 ABONNENTER

Ved å melde deg på aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

La meg lese bloggen først →

Få unike oppskrifter i innboksen

Få unike oppskrifter & historier fra Istanbul

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?