fbpx
Annonse (Hvorfor?)
Børek - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Børek med fetaost og bladpersille

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Annonse

Ny kokebok med spennende hverdagsmat!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Jeg har ennå tilgode å møte en person som ikke liker børek. Myk på innsiden, litt sprø på utsiden, og deilig fyll. Det er enkelt å lage hjemme, og jeg lager det minst et par ganger i måneden. Denne varianten lager jeg oftest: Børek med fetaost og bladpersille.

Tyrkerne er glade i å ta kreditt for det meste, men når det kommer til børek er de nok i sin fulle rett. Børek antas å ha oppstått i Anatolia i dagens sentrale Tyrkia og ble vidt utbredt under storhetstiden til det osmanske riket.

Like godt som turmat som til helgelunsjen

De senere åra har den blitt svært så populær også utenfor de gamle kolonimarkene. Akkurt dét er lett å forstå så snart en har prøvd det: dette er comfort food på høyt nivå, og variasjonsmulighetene er mange. Passer like godt som turmat som til helgelunsjen. Også er det så enkelt å lage!

Fellesnevneren er løvtynne hvetelefser, kjent som filodeig. Lefsene er så tynne at de er både vanskelig og tidkrevende og få til hjemme, så de fleste kjøper i dag derfor ferdig filodeig, enten i butikken eller fra markedet.

Akkurat dette er kanskje den største utfordringen med å lage børek i Norge: å få tak i filodeig. Men får du tak i det anbefaler jeg virkelig å prøve å lage børek!

Børek med fetaost i langpanne

Denne varianten er det tyrkerne kaller tepsi böreği, eller langpannebørek på norsk. Den er typisk saftigere enn mange andre varianter, som gjerne likner mer på butterdeig. Ønsker du en sprøere børek kan du øke mengden olje i væsken og bruke mindre av den.

Halvferdig børek med fetaost og bladpersille
Halvferdig børek med filodeig på toppen
Halvferdig børek med eggeblanding over filodeigen
Børek klar for ovnen, toppet med eggeblanding og nigellafrø

Det kan ofte være vanskelig å forstå seg på børekoppskrifter. Enkelte oppskrifter vil ha fem lefser, andre førti. Noen legger dem i en og en, andre dobbelt, andre igjen fleredobbelt.

Væskemengden kan også variere ganske mye. Dette har antakelig sin naturlige forklaring: Det finnes nemlig ikke noen standard. Både tykkelse og størrelse kan variere ganske substansielt. Her i Tyrkia selges forskjellige typer filodeig til forskjellige typer børek, men så heldig er det ikke sikkert en er andre steder.

Jeg har derfor angitt vekt i stedet for antall lefser i oppskriften nedenfor, for å gi en pekepinn på hvor mye væske som er nødvendig i forhold til hvor mye filodeig en bruker.

Øvelse gjør mester

Likevel kan forskjellige filodeiger absorbere væske på forskjellig måte, så blir det for vått eller tørt er det bare å justere væskemengden til neste gang. Det er dessverre ikke så mange andre måter å bli god på å lage børek på enn å prøve seg frem. Men til gjengjeld er det veldig enkelt å lage børek, og resultatet blir kjempegodt uansett!

Børek passer perfekt som helgelunsj eller turmat. Eller til middag sammen med for eksempel bønner i tomatsaus. De er også kjempegode dagen etterpå, bare varm den opp i en non-stick panne i et par-tre minutter på lav/medium varme; snu ofte. Oppskriften nedenfor holder til 1 langpanne.

Børek med fetaost og bladpersille
Mengde: 1 stor langpanne

Børek med fetaost og bladpersille

Enkel oppskrift på børek med fetaost og bladpersille i langpanne.

Ingredienser

 • 3 egg
 • 4 dl h-melk
 • 1 dl olivenolje
 • 0,25 ts salt
 • 800 g filodeig
 • 200 g fetaost (ikke fra glass)
 • 1 stor bunt bladpersille, grovhakket (ca. 35 g.) (kan sløyfes)
 • 1 ts nigellafrø (evt. sesamfrø)

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
 2. Visp egg, melk, olivenolje og salt lett sammen i en bolle.
 3. Ha bakepapir i formen. Jeg bruker en langpanne og får da en ganske flat børek. Det går fint an å bruke en annen form. Det viktigste er at filolefsene er større enn formen en bruker.
 4. Legg ett lag med filo som går noen centimeter utover kanten på hver side. Bruk flere lefser om nødvendig. Legg dobbelt i hvert lag om lefsene er papirtynne. Dekk til resten av filodeigen med et fuktet håndkle, ellers tørker de inn ganske fort og da blir de vanskeligere å jobbe med. Er lefsene for små for formen kan du også legge dem ved siden av hverandre, her må en nesten improvisere litt etter hva en har. Det viktigste er at den går noen centimeter utenfor formen, det nederste laget skal nemlig brettes over toppen helt til slutt.
 5. Ha på litt av væsken. Regn deg frem til hvor mange lag du kommer til å ha, og ha på så det blir omtrent like mye på hvert lag. Til denne børeken bruker jeg ganske tykke lefser (de er bare litt tynnere enn norske potetlefser) og får derfor bare fem lag. Så jeg har på ca. 1 dl. på hvert lag. Trenger du 10 lag for å bruke opp filodeigen, ha på ca. 1/2 dl. på hvert lag. Det er ikke så veldig nøye akkurat hvordan det går til, men filodeigen skal fuktes så godt at det ligger igjen litt væske på hvert lag. Men pass på å ha nok igjen til det øverste laget.
 6. Legg på like mye filodeig i lag to, men i stedet for å legge de rett oppå det første laget, krøll de lett sammen så du får plass til det hele i langpanna – se bildet nedenfor. Ha på like mye væske på dette laget. Det er ikke så nøye om det legger seg litt ekstra væske i gropene, men fordel det så godt du kan og forsikre deg om at ingen deler av filodeigen er tørr. Bruk gjerne en pensel.
 7. Fortsett til du har brukt opp halvparten av filodeigen. Da smuldrer du over fetaosten og har over bladpersillen. Du trenger ikke smuldre så fint som på bildet, jeg brukte her ferdigsmuldret ost og den var veldig finsmuldret.
 8. Fortsett så å legge lag på lag med krøllet filodeig og væske til du har ett lag igjen. Det siste laget med filodeig skal ikke krølles men legges flatt så overflaten blir jevn og fin. Brett over det som henger utenfor av det aller første laget, så det hele blir som en slags pakke. Bruk gjerne litt væske for å feste det hele sammen. Fordel det som er igjen av væsken på toppen, det er helt ok om det blir litt mer her enn på de andre lagene. Stikk noen hull med en kniv eller gaffel, så unngår du at den blåser opp under steking. Strø over nigellafrø, om du har. Det går også fint å bruke sesamfrø eller en blanding.
 9. Stek midt i ovnen til børeken har blitt litt brun i fargen, 25-35 minutter. Bruker du en annen form må du tilpasse steketiden.
 10. La børeken kjøles ned i minst 10-15 minutter før du skjærer i den. Oppbevar eventuelle rester i en tett beholder i kjøleskap.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Korrigering 8. april 2017: Artikkelen omtalte først denne type børek som «su böreği», men riktig benevnelse skal være «tepsi böreği». Oppskrift og tekst ble noe justert 7. juni 2019.

Del med en venn

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)

Mer godt

Sveip for mer

Siste nytt

2 kommentarer

  1. Bare hyggelig! Su böreği har jeg faktisk ikke lagd selv, men prøver jeg det en dag og får det til kommer det helt sikkert på bloggen. Kan imidlertid ikke love det med det første dessverre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Annonse (Hvorfor?)

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring