Girit ezmesi (Ostedipp med pistasjpesto)

Min favorittmeze fra meyhanekulturen er en nydelig ostedeipp. Perfekt med rakı, ouzo eller arak til.
Fra medlemssiden Meze
Girit ezmesi på tallerken på blå duk, sett fra øyenivå
Girit ezmesi på tallerken på blå duk, sett fra øyenivå

Girit ezmesi er en nydelig ostedipp som du finner på tyrkiske meyhaner. Jeg elsker den og bestiller den alltid – ikke minst fordi alle har sin måte å lage den på. Noen er grønne, andre helt hvite – de fleste midt i mellom.

Meyhaner er en tyrkisk restaurant som springer ut fra drikkestedene i Istanbul under osmanerne – og bysantinerne før det. Det kan sammenliknes med greske taverna.

Her er det god drikke og god stemning som står i sentrum – men også god mat. Det begynner som regel med kalde mezeretter, etterfulgt av varme mellomretter, hovedretter og dessert. Fokuset er på sjømat.

Les mer om meyhaner i bakgrunnsartikkel på min medlemsside Meze: Meyhaner – en helkveld med meze og god drikke (+)

Fremgangsmåten

Enklere enn dette blir det ikke. Du lager en slags pesto av urter, olje og nøtter, som så blandes inn med osten. Som med pesto er det best å bruke kjøkkenmaskin, men du kan også bruke morteren eller bare finhakke med kniv om du ikke har en passende kjøkkenmaskin.

Osten skal være finsmuldret nok til at det blir en relativt «hard» dipp, men ikke så fine at det blir puré. Konsistensen skal være sånn at du enkelt kan ta ut så mye du vil med en teskje, men den skal være for hard til å dyppe brød i på samme måte som for eksempel hummus.

Ingrediensene

Alle har sin egen måte å lage girit ezmesi på, så her er det ingen harde regler. Oppskriften du har fått er en slags grunnoppskrift som også kan lages med ingredienser du finner i Norge. De aller beste girit ezmesi lages imidlertid av en blanding av flere ostesorter, og hver har sin egen preferanse når det kommer til urter.

Bruk en ekte gresk fetaost av god kvalitet. De er salte og småskarpe i smaken. Unngå de myke, milde ostene som selges som fetaost i enkelte internasjonale butikker. Det samme gjelder den lett tilgjengelige Apetina-osten, som er altfor mild. De firkantede pakkene i dagligvaren som det står feta på er som regel bra!

Skjørost er en helt mild ferskost – en slags «tørr» cottage cheese. Den likner veldig på det tyrkerne kaller lor peyniri. Rørosmeieriet lager den, og du finner også tyrkisk lor peyniri i enkelte internasjonale butikker. Formålet med denne osten er å gjøre smaken mindre intens. Et lettere tilgjengelig alternativ er cottage cheese, eller du kan droppe det. Det gir en mer intens smak på dippen, som også mange liker!

Pistasjnøttene er uvurderlige i denne retten. Både for sin grønne farge og den milde smaken. Noen bruker valnøtter, men jeg synes ikke den bitre smaken passer her. Mandler eller hasselnøtter blir for dominerende på smak.

Usaltede pistasjnøttkjerner er kostbart, men du finner det i delikatesseforretninger eller internasjonale butikker. Som et alternativ kan du bruke ristede pinjekjerner. Det blir ikke helt det samme, men også godt.

Pistasjnøttpesto sett ovenfra.

Befinner du deg i Tyrkia, bruker jeg en blanding av beyaz peynir (fetaost) av kumelk, lor peyniri og izmir tulum. Følg lenkene for merkene jeg bruker oftest.

Noen tilsetter også et hvitløksfedd i sin girit ezmesi. Jeg synes ikke det er nødvendig, men gjør det gjerne om du føler for en touch hvitløk!

Jeg har brukt bare olivenolje til å binde det sammen, men enkelte bruker også litt yoghurt. Det gir retten et hvitere utseende og noe mer kremete smak.

Hvis du ser på bildene i innlegget om meyhaner, ser du at girit ezmesi kan se ganske forskjellig ut, alt etter hvem som har laget den. Fra veldig grønn til nesten hvit eller gulaktig. Min variant ser gulere ut på bildene enn den er i virkeligheten, men fargen avhenger først og fremst av hvor mye urter du bruker, deretter av pistasjnøttene dine og hvor godt du blander pestoen inn i osten.

Jeg foretrekker relativt lite urter, og denne gangen var heller ikke pistasjnøttene mine veldig grønne. For en spenstigere grønnfarge, kan du tredoble mengden urter – men vær da klar over at de kan bli dominerende i smaken. Særlig om du bruker dill eller basilikum.

Her er det altså fritt frem for å justere etter egne smaksløker.

Serveringstips

Aller best er selvfølgelig girit ezmesi som en av flere mezeretter med rakı, ouzo eller arak til. Anissmaken fra spriten passer perfekt til retten! Girit ezmesi er også nydelig pålegg på risted brød/bruschetta som en liten forrett.

Gjør på forhånd

Girit ezmesi kan fint lages noen timer i forveien. Oppbevar godt tildekket i kjøleskapet, men ta den gjerne ut en time før servering.

Oppbevaring

Retten holder seg fint flere dager i tett beholder i kjøleskap, men vær obs på at den fine grønne fargen vil forvitre ganske raskt når urtene mister spensten.

Lykke til og afiyet olsun!

Girit ezmesi på tallerken på blå duk, sett ovenfra

Girit ezmesi (Ostedipp med pistasjpesto)

Bli den første til å vurdere
Denne oppskriften finner du på min medlemsside Meze her: Girit ezmesi (Ostedipp med pistasjpesto)
Meze & tapas
Tyrkia
10 minutter
4 –8 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 5 ss extra virgin olivenolje, (jeg bruker en mild type)
  • bladene fra 2–3 kvister bladpersille, ev. timian, dill, basilikum eller en blanding
  • 1 hvitløksfedd, (valgfritt – jeg bruker det ikke)
  • 40 g usaltede pistasjnøttkjerner
  • 150 g fetaost, smuldret
  • 50 g skjørost, ev. cottage cheese eller mer fetaost
  • ev. 50 g tyrkisk izmir tulum, eller parmesan, smuldret eller raspet

Sånn gjør jeg det

  • Kjør 3 ss olivenolje, bladpersilleblader og hvitløksfedd (om du bruker) fint i en liten kjøkkenmaskin eller stavmikser. Tilsett pistasjnøttkjerner og kjør videre til alt er finhakket, men ikke «smør». Du kan også bruke morter eller finhakke alt for hånd.
  • Bland inn smuldret fetaost, skjørost, izmir tulum/parmesan (om du bruker) og de restende 2 ss olivenolje for hånd. Smak eventuelt til med mer ost, pistasjnøtter, urter eller olivenolje etter smak.
  • Fordel på serveringsfat. Topp gjerne med litt mer olivenolje og et dryss urter og pistasjnøtter, så vet gjestene hva som befinner seg i dippen.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne oppskriften?Legg igjen din vurdering ved å klikke på stjernene:
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM