Eggesalat med tahini og za’atar

Eggesalaten for deg som vil ha nye smaker på frokostbordet.
Eggesalat med tahini og za'atar på brødskive med skål i bakgrunnen
Eggesalat med tahini og za'atar på brødskive med skål i bakgrunnen
Av

Hva jeg elsker mer enn egg til frokost? Egg sammen tahini og za’atar. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har tatt dette det logiske stedet videre, men nå er det ingen vei tilbake. Eggesalat med tahini og za’atar får jevnlig plass i kjøleskapshyllene hos meg fremover.

Er du blant dem som alltid strekker hånda mot eggesalaten på det litt mer forseggjorte frokostbordet? I så fall kjenner jeg på en viss ærefrykt akkurat nå.

Klassisk eggesalat har aldri vært en favoritt hos meg. Ikke at jeg ikke har likt det. Jeg er veldig glad i egg, og spiser det til frokost hver eneste morgen. Men jeg synes ikke de nødvendigvis blir bedre av å bade i majones.

Spør du meg, er egg mer enn gode nok som de er. Kokt i 7 minutter på ukedagene, stekt på mer og mindre forseggjorte måter i helgene. (De mer forsseggjorte variantene har jeg samlet i frokostkapitlet i min andre bok, Aubergine & tahini.)

Eggerøre med spinat og dadler
En annen favoritt: Eggerøre med spinat og dadler. Oppskriften finner du i Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapci fra Aubergine & tahini

Men selv på ukedagene kan jeg av og til føle for å oppgradere det minimalistiske kokte egg med et lite dryss fleur de sel-salt. Da leter jeg frem krukken med za’atar, den arabiske krydderblandingen med en mild smak av villtimian, sumak og ristede sesamfrø. Perfekt til egg.

Har jeg litt tahinisaus til overs fra middagen kvelden før, har jeg også gjerne hatt på den. I alle fall så lenge den ikke hadde hvitløk i! Den jordaktige og fyldige smaken står nemlig godt til egg.

Og da er jeg vel egentlig allerede på vei til det man kanskje kunne kalt eggesalat à la Midtøsten? Før jul tok jeg i alle fall det logiske steget videre og lagde en eggesalat med smakene jeg elsker sammen med egg.

Klassiske frokostsmaker fra Midtøsten

Skjønt, det er ikke bare meg. Dette er smakene av frokost for mang en libaneser, palestiner og syrer – og de enda flere som har tatt disse fantastiske smakene inn i sitt frokostrepertoar.

Egg, tahini og za’atar er nemlig klassiske frokostsmaker i denne delen av verden.

Første gang jeg smakte det på ordentlig, var da jeg besøkte min gode venn Mor i Israel for snart ti år siden. Hun insisterte på at vi måtte spise frokost ute minst én dag. Så jeg fikk prøver ordentlig israelsk frokost, som hun kalte hun det. Som selvfølgelig drar på både palestinske og tyrkiske tradisjoner, og som jeg derfor neppe ville brukt samme begrep på i dag.

Tyrkisk frokost med te som helles i koppen
Finnes det noe bedre frokost enn den du får i Tyrkia eller Midtøsten? Foto: Bahar Kitapci fra frokostkapitlet i Aubergine & tahini

Hun hadde et spesifikt sted i tankene. Det hadde særdeles gode anmeldelser, og mitt besøk var en god anledning til å ta turen. I Tel Aviv gjelder det for øvrig å ikke nøle for mye med å besøke et sted. Mange lukker og åpner på nytt med nytt konsept så snart nyhetens interesse har gitt seg.

Likevel var denne frokosten ganske så klassisk. Kokt egg, oliven, oster, syltetøy, nutella, godt brød (deriblant bagel, selvfølgelig). Velkjente ting for meg.

Bortsett fra et par ting. En veldig finhakket tomat- og agurksalat var blandet med rause mengder tahinidressing, som var den en coleslaw. Og et lite beger med grønt krydder med ristede sesamfrø i. Za’atar.

Det var første gang jeg smakte egg, tahini og za’atar i samme munnfull. Ikke som en eggesalat den gangen, men fra tre forskjellige tallerkener som på Mors anbefaling fikk være med i samme munnfull.

Siden har jeg gått tilbake til nettopp denne kombinasjonen mange ganger. Som altså, for å feie enhver tvil til side, ikke er israelsk, men noe israelerne har hentet fra den levantinske matkulturen. Du finner det derfor i store deler av Midtøsten, deriblant Libanon, Syria og Palestina.

Eggesalat som er superenkel å lage

Har du prøvd å lage tahinisaus tidligere, trenger jeg neppe å fortelle deg at å lage eggesalat med tahini og za’atar er særdeles enkelt.

Til eggesalaten liker jeg å blande tahini med yoghurt. Det smaker ikke yoghurt av eggesalaten, men den lett syrlige yoghurten utfyller den fylden til tahinien veldig godt.

Eggesalat med tahini og za'atar i skål sett fra siden

Så er det bare å smaksette med sitronsaft, olivenolje, salt og pepper. Som kjent blir tahini først tykkere når den blandes med andre væsker og våte ting (som yoghurt), så deretter er det bare å spe på med vann til passe konsistens. Konsistensen skal være omtrent som sausen til «vanlig» eggesalat.

De gode smaksetterne

Jeg kjører også på med rause mengder bladpersille, for et friskt salataktig element som jeg ofte savner i den klassiske varianten. Vårløk er også kjempegodt i, men er du var for løksmak/løkånde, kan du droppe den. Smaken av vårløk blir sterkere det første døgnet eller så, før den mildner igjen.

Er du veldig glad i hvitløk, er det selvfølgelig fritt frem for å ha i det også! Det blir bare enda bedre, men det er ikke alle som liker den smaken til frokost.

Og på toppen, selvfølgelig, raust med za’atar. Ikke dropp denne – den er virkelig prikken over i-en som løfter denne eggesalaten til noe helt eget. Har du skeptikere til bords, kan du sette en liten skål ved siden av. Så kan du se på når gjestene tar på et bittelite dryss av za’atar på første bit, smaker, og går tilbake og heller over langt mer enn du selv hadde tenkt å gjøre…

Nærbilde av eggesalat med tahini og za'atar i skål sett fra siden

Za’atar finner du i butikker med godt utvalg av internasjonale varer, ofte grønnsaksforhandlere. Du kan også kjøpe det på nett fra utlandet. Palestinske merker som Zaytoun er høyt priset.

Selv kjøper jeg en syrisk variant her i Istanbul. Hovedingrediensene i za’atar er en type villtimian, sumak og ristede sesamfrø. Prøv å unngå varianter med veldig mye annet enn det, om du kan (men selv varianter av dårligere kvalitet er gjerne ganske gode på smak, i alle fall for den som ikke har spist veldig mye za’atar opp gjennom årene).

Slik serverer jeg eggesalat med tahini og za’atar

Jeg lagde denne første gang rett før jul. Men siden jula er en tid for tradisjon, tenker jeg at den passer vel så bra til frokostbordet nyttårshelga. Og hvilken som helst annen helg og anledning resten av året!

Når våren kommer, er den et utmerket tilskudd til 17. mai-frokosten. Og hyttefrokosten! Eller bare til helt vanlig hverdagsfrokost. Ingen anledning er for liten eller stor.

Oppskriften gir ca. 300 g eggesalat. Den holder seg fint flere dager i kjøleskapet om du pakker den inn tett. Den kan «lekke» litt myse fra yoghurten, men dette er det bare å renne av eller blande inn igjen når du tar den ut fra kjøleskapet.

Skal du lage den på forhånd, vent med å ha på za’atar til rett før servering. Eller server den ved siden av. Men pass på at alle i det minste prøver za’atar på toppen!

Ingen skal kunne risikere å gå glipp av noe så godt.

Eggesalat med tahini og za'atar i skål sett fra siden

Eggesalat med tahini og za’atar

4,8 (5 stemmer).
Frokost, Pålegg, Salat
Midtøsten-inspirert
25 minutter
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 4 egg
  • 50 g tahini
  • 50 g yoghurt, gresk eller tyrkisk type
  • 1 ss extra virgin olivenolje, pluss ekstra til å ringle over
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 lite hvitløksfedd, finmost med litt salt i morter eller med flatsiden av en kniv (valgfritt)
  • 1-2 ss vann
  • 1 vårløk, finhakket (kan sløyfes)
  • 1 håndfull (10 g) blader av bladpersille, finhakket
  • 2-3 ts za’atar
  • 1 klype tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper)
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Kok eggene i 8-10 minutter, avhengig av hvor hardkokt du ønsker dem. Avkjøl med kaldt vann, skrell eggene og grovhakk dem. Strø litt salt og pepper over dem.
  • Bland sammen tahini, yoghurt, sitronsaft og hvitløksfedd. Spe med 1 ss vann av gangen til du har en majonesaktig konsistens. Smak til med salt og pepper.
  • Vend inn egg, vårløk og bladpersille. Smak igjen om du må tilsette mer salt eller pepper.
  • Ha over i beholder eller på serveringsfat. Ringle over litt olivenolje (om du vil) og dryss over za’atar. Du kan også servere za’atar ved siden av, så hver enkelt kan ha på så mye eller lite de ønsker. Tilbereder du salaten på forhånd, vent med å ha på olivenolje og za’atar til første servering. Eggesalaten holder seg fint i 4-5 dager i tett beholder i kjøleskap.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.