Aubergine med grønn tahinisaus

Aubergine med grønn tahinisaus - oppskrift
Aubergine med grønn tahinisaus - oppskrift
Av

Jeg er mistenksom mot alle som sier de ikke liker aubergine. Ikke bare fordi jeg selv er så glad i den, men fordi denne fantastiske frukten er så versatil og kan tilberedes på så mange måter. Det må nærmest være matematisk umulig å ikke finne en eller annen auberginerett en kan like.

Nå er selvfølgelig ikke alle like nysgjerrige på mat som jeg. Mange slår seg raskt til ro med at dette, de likte de ikke, og holder seg uten problemer langt unna menypunkter med aubergine eller hva det nå måtte være man ikke likte for resten av livet. Og det er jo forsåvidt greit, det. Men tank på alt du går glipp av da! For eksempel:

Aubergine i tomatsaus | Fylte aubergine med kjøtt (karniyarik) | Auberginesuppe

Samtidig har jeg en viss forståelse for at mange sier de ikke liker aubergine. Vi glemmer fort at den er en relativt ny ingrediens i Norge og de færreste tilberedte den nok perfekt den første gangen eller to. For det er en del feller å gå i når en har med aubergine å gjøre.

Å ikke varmebehandle den nok, for eksempel, så den fremdeles har tyggemotstand, nesten som viskelæret på skolen. Ikke godt. Eller å la skallet, som kan bli både bittert og vanskelig å tygge, være på. Noen liker det – andre hater det. Og mange er nok for gjerrige med oljen, og da blir den både tørr og smakløs. For aubergine elsker olivenolje. Og det må den nesten bare få, med mindre du baker eller griller den hel.

Aubergine med grønn tahinisaus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Men vit dette: med riktig behandling ligger det en riktig så god belønning i andre enden av middagstilberedninga. For aubergine kan tilføre umami, sprøhet, bitterhet, fløyelsmykhet eller deilig røyksmak, alt ettersom hvordan den er tilberedt.

Tyrkerne hevder at de har over 100 måter å tilberede aubergine på, og uansett om det stemmer eller ikke er det ikke tvil om at auberginen er selve kongen blant grønnsakene (selv om den altså egentlig er en frukt). Den dukker opp både her og der i gryteretter og ikke minst på mezebord. Meze uten minst én auberginebasert meze er ikke meze i det hele tatt.

Aubergine med grønn tahinisaus - oppskrift

Denne varianten er veldig enkel å lage, men har likevel et smaksregister utover det vanlige. Auberginene deler du bare i to og lar ovnen gjøre jobben. Men ikke hopp over punktet hvor du lager et mønster på kuttsiden. Ikke bare gjør det at auberginen ser mye finere ut – det gjør også at den steker jevnere og gir masse plass for fyllet å lure seg inn i auberginekjøttet på. Og mens auberginen står i ovnen freser du fire ingredienser med en stavmikser, hakker et par tomater og rister pinjekjerner. Også er alt klart til å settes sammen.

Dette funker veldig bra som forrett eller som del av mezebord, ikke minst fordi den kan gjøres ferdig god tid i forveien (i så fall ville jeg ventet med å sette sammen de enkelte delene til like før servering). De funker også som vegetarisk hovedrett, for eksempel sammen med mujadarrah (ris og linser med løk og krydder), eller kokt bulgur. Gir fire auberginebåter.

Aubergine med grønn tahinisaus - oppskrift

Aubergine med grønn tahinisaus

Bli den første til å vurdere
Forrett, Meze & tapas
Midtøsten-inspirert
1 time
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 2 stk (ca. 400-500 g totalt) aubergine, delt i to på langs
 • 4-5 ss olivenolje
 • 50 g tahini
 • 50 ml vann
 • 10 g frisk koriander, (uten tykke stilker)
 • 1+1 ss sitronsaft
 • 1 stor tomat, skjært i små terninger
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • 2 ss pinjekjerner, lett ristet i en tørr stekepanne
 • 1 ss finsnittede ferske urter, til pynt (f.eks. mynte eller mer koriander)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 • Bruk en grønnsaksskreller eller tynn ostehøvel til å skrelle av en eller to striper av skallet på baksiden av auberginen. Skjær kryssmønster i kuttsiden. Kuttene skal gå dypt men ikke gjennom. Dynk begge sider i olivenolje og ha på litt salt. Stek til auberginene er myke, 40-60 minutter. Sett til side og la kjøles ned i alle fall noen minutter til auberginene ikke lenger er glovarme. De kan gjerne komme til romtemperatur (jeg steker de gjerne en stund i forveien og lar de stå på kjøkkenbenken om jeg likevel er hjemme).
 • Kjør tahini, vann, koriander og 1 ss sitronsaft med stavmikser eller kjøkkenmaskin til du har en grønn saus. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer sitronsaft eller tahini.
 • Bland sammen hakkede tomater med 1 ss sitronsaft og extra virgin olivenolje. Smak til med salt og pepper.
 • Anrett ved å ha tahinisausen over kuttsiden på auberginene. Topp med tomat, pinjekjerner og et dryss ferske urter. Server ved romtemperatur.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

  1. Hei Kristin. Det er nok bare et synsbedrag – tahinien gjør det veldig kremete selv uten melkeprodukter 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.