Pasta med kylling, feta & za’atar

Alt-i-en-gryte pastarett med herlige smaker fra Middelhavet og Midtøsten.
Pasta med kylling, feta og za'atar i gryte på lys bakgrunn, sett fra siden
Pasta med kylling, feta og za'atar i gryte på lys bakgrunn, sett fra siden
Av

Nydelig middagsrett hvor alt går i samme gryte! Med mye kylling, enda mer smak og relativt lite pasta, er den egentlig perfekt hverdagsmat, om du spør meg. Slik lager jeg pasta med kylling, feta & za’atar.

Risonipasta er en av mine favoritt-typer pasta. Med en form som et riskorn, legger den seg mer i bakgrunnen og gir rom for andre smaker og ingredienser.

Perfekt for retter hvor du ikke vil at pastaen skal ta helt overhånd i smaksbildet!

Perfekt til smaker fra Midtøsten

Det er lett å tenke på pasta som italiensk. Sannheten er imidlertid mer nyansert. De aller fleste matkulturer har en eller annen form for pasta, selv om den heter nudler, mantı, lagman eller noe annet.

Det er derfor ingen grunn til å la seg begrense seg til italienske smaker på pastarettene! Selv om de italienske klassikerne selvfølgelig er knallgode de også.

Pasta med kylling, feta og za'atar i gryte på lys bakgrunn, sett fra siden

I denne retten har jeg lagd en enkel alt-i-en-gryte pastarett med herlige smaker typisk for Middelhavet og Midtøsten! Nydelig kylling, mild kryddersmak fra za’atar, en herlig sitron-syrlighet fra saltsyltede sitroner – og deilig fylde fra salt fetaost.

En perfekt kombinasjon, spør du meg. Og så enkelt å lage!

Hva er risonipasta, saltsyltet sitron og za’atar – og hvor får jeg kjøpt det?

Til denne retten bruker jeg altså risonipasta. Det er en type pasta som er formet som et riskorn. På mange språk betegnes den gjerne som orzo-pasta, mens tyrkerne kaller den arpa şehriye. Begge betyr de bygg på forskjellige språk.

Du finner det i alle butikker med noe utvalg av tyrkisk varer (i alle fall den tyrkiske varianten), og ganske sikkert også i italienske butikker.

Ferdig saltsyltet sitron på blankt glass stående på kjøkkenbenk, sett fra siden

En annen viktig ingrediens i smaksbildet her er saltsyltet sitron. Du kan kjøpe det i butikker med veldig godt utvalg av internasjonale varer, men det er også lett å lage selv! Det tar riktignok noen uker før de er klare til å brukes, men til gjengjeld holder de seg i månedsvis.

Til denne retten kan du også bruk en hurtigvariant som jeg har valgt å kalle hurtigsaltede sitroner. Den finner du oppskrift på i Nydelig! (annonselenke) på side 29.

Za’atar er en mild krydderblanding fra Midtøsten basert på villtimian, sumak og ristede sesamfrø. Knallgodt til kylling og ovnsbakte grønnsaker – og selvfølgelig retter som denne! Du finner det i butikker med veldig godt utvalg av internasjonale varer, eller på nett (bare søk).

Har du det ikke for hånden, kan du bruke en kombinasjon av timian, oregano og merian (det du har for hånden), samt litt ristede sesamfrø. Det gir ikke helt samme smak, men blir også veldig godt!

Serveringstips

Siden denne retten har så godt som alle elementer en god middag skal ha, trenger du ikke så mye til! Men den har ikke så mye grønnsaker, så en enkel, frisk salat er veldig godt til.

Pasta med kylling, feta og za'atar i gryte på lys bakgrunn, sett ovenfra

For tiden er jeg veldig glad i en helt enkel salat med rucculasalat (eller en blanding av grønne blader med mye smak) som jeg topper med granateplesirup og en god extra virgin olivenolje. Lykke! I stedet for granateplesirup kan du bruke balsamico.

I skrivende stund er det vinter, men er det blitt sommer når du leser dette, vil den tyrkiske tomatsalaten Gavurdag være helt perfekt til.

Oppskriften gir 3-4 porsjoner.

Pasta med kylling, feta og za'atar i gryte på lys bakgrunn, sett fra siden

Pasta med kylling, feta & za’atar

4,8 (6 stemmer).
Middag
Midtøsten-inspirert
30 minutter
3 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 6 ss olivenolje, (jeg bruker en mild extra virgin)
  • 400 g kyllingfilet, skåret i 1 cm terninger
  • 2 store purreløk, (kun den lyse delen), skåret i 1 cm skiver
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss finhakket saltsyltet sitron, (ikke fruktkjøttet)
  • 1 ts malt koriander
  • 180 g (2 dl) risoni, (orzo/arpa şehriye)
  • 5 dl vann
  • 125 g fetaost, smuldret
  • 1 håndfull (10 g) bladpersille, (uten tykke stilker), hakket
  • 2 ts za’atar, eller etter smak
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Varm en tykkbunnet gryte over høy varme. Ha godt med salt og pepper på kyllingen og brun i 2 ss olivenolje. Den trenger ikke gjennomstekes, men skal få farge fra stekingen. Gjør det i flere omganger om nødvendig. Sett til side.
  • Skru ned varmen til medium. Fres purreløk i resten (4 ss) av olivenoljen til den begynner å mykne, 5 minutter.
  • Når purreløken begynner å mykne, ha i hvitløk, saltsyltet sitron og malt koriander. Bland godt sammen og fres under omrøring i et lite minutt. Ha så i risonipasta og bland sammen på nytt. Ha til slutt i kylling og 5 dl vann. Ha i godt med salt og pepper. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til pastaen er klar, 10-15 minutter. Rør en gang i blant – risonipasta har en tendens til å sette seg fast i bunnen av gryten.
  • Når pastaen er passe kokt, trekk av varmen og smak til en siste gang med salt og pepper. La stå noen minutter før du smuldrer over fetaost, har over bladpersille og topper med za'atar. Jeg liker å ha på halvparten (ca. 1 ts), og lar hver enkelt ha på mer etter smak.

Tips & noter

Saltsyltet sitron kan du lage selv eller kjøpe i butikker med veldig godt utvalg av internasjonale varer.
Risonipasta er en type pasta formet som riskorn. Fås kjøpt i butikker med godt utvalg av internasjonale varer, ofte under navnet orzo eller arpa şehriye.
Za'atar er en krydderblanding fra Midtøsten. Fås kjøpt i butikker med veldig godt utvalg av internasjonale varer (velg grønn variant) eller på nett. Se teksten over for substitutt.
Fetaost er en smuldrete, salt gresk ost. Jeg anbefaler å kjøpe ekte gresk fetaost – det finnes i de fleste dagligvareforretninger. Jeg anbefaler ikke Apetina eller ostene du får kjøpt i runde tuber i enkelte internasjonale matbutikker, med mindre du personlig foretrekker dem. Disse ostene er mer kremete og mindre salte enn ekte fetaost og gir en litt annen smak.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 kommentarer

  1. Hei! Dette var en spennende rett! Jeg får ikke tak i saltsyltede sitroner, er det mulig å bruke «vanlig» syltede sitroner?

    1. Hei, vet ikke helt hva du mener med «vanlig» syltede sitroner? Vil tro det meste som omtales som syltet sitron er saltsyltet (jeg har i alle fall ikke sett det er vanlig noe sted å sylte sitron i eddiklake). Ellers står det tips til alternativ i teksten foran oppskriften. Du kan også bruke litt sitronzest og sitronsaft i stedet, eller droppe det helt. Det blir en litt annen smak, men fortsatt godt. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.