Saltsyltet sitron (Preserved lemon)

Avhengighetsskapende smakstilsetning du enkelt lager selv.
Ferdig saltsyltet sitron på blankt glass stående på kjøkkenbenk, sett fra siden
Foto: Bahar Kitapcı
Ferdig saltsyltet sitron på blankt glass stående på kjøkkenbenk, sett fra siden
Av

Det tar litt tid, men innsatsen er minimal. Slik lager du hjemmelagde saltsyltede sitroner – som du får glede av i mange måneder! Bruk dem for å gi ekstra god smak til salater, taginer og gryteretter!

Saltsyltede sitroner er sterkt forbundet med det marokkanske kjøkken, hvor det er en viktig ingrediens i mange taginer. Men de brukes også i det sørlige Asia og er entusiastisk omfavnet av alle som lager det jeg kaller moderne mat fra Midtøsten.

En nydelig smaksetter i mange retter. Særlig passer den godt i vegetarmat, kylling og fisk.

Hva er saltsyltet sitron/preserved lemon?

Saltsyltet sitron er sitroner som er syltet i grovt salt. Saltet presser væsken ut fra sitronene, så de syltes/fermenteres i en lake av salt og sine egne safter. Fermenteringsprosessen tar 2-4 uker før du har syltede sitroner klare til bruk.

Du har kanskje sett det omtalt som preserved lemons i oppskrifter på engelsk.

Hva smaker saltsyltet sitron?

Smaken er en intens sitronsmak, et resultat av at saltet, sitronsaften og sitronskallet forsterker hverandres smaker over tid. Det er som når du bruker både saft og zest fra sitronen i en oppskrift – men mye mer komplekst og intens i smaken!

Ikke overraskende er saltsyltede sitroner veldig salte. Du kan derfor ikke spise dem som de er eller bruke dem som vanlig sitron. I stedet brukes de i små mengder som en salt smaksetter. 

Hvordan lage saltsyltet sitron hjemme

Mange har sterke meninger om hvordan en skal gå frem for å få perfekte saltsyltede sitroner, men de fleste metoder som involverer sitron fylt med store mengder salt gir et godt resultat. Og alle er de enkle!

Tradisjonelt brukes veldig små sitroner til dette formålet. Det kan være vanskelig å få tak i (også i Istanbul). Heldigvis går det helt fint å bruke vanlige sitroner også. Men bruk helst sitroner som er saftige og voksfrie.

Sistnevnte er et viktig poeng, siden det er skallet vi i hovedsak skal bruke når de sitronene er ferdig syltet. Økologiske sitroner er typisk voksfrie. Du kan også vaske av voksen fra andre sitroner med varmt vann og en god børste.

Den vanligste måten å lage saltsyltede sitroner på, er å skjære et kryss nesten helt gjennom på langs i sitronene. Dette fyller du på med masse grovt salt. Så legger du sitronene tett i tett i en sterilisert, tett beholder.

Etter et døgn skal sitronene ha sluppet så mye saft at de svømmer i sin egen lake. Om de da fortsatt ikke er dekt av væske, kan du ha i litt ekstra sitronsaft.

Derfra trenger du kun ta tiden til hjelp. Etter 2 uker i romtemperatur er de i prinsippet klare, men de blir enda bedre om du venter til de har stått 2 uker i kjøleskap også.

Ferdige saltsyltede sitroner holder fint i minst 6 måneder i kjøleskap, så lenge du er forsiktig med å bruke rent bestikk til å ta ut det du trenger underveis.

En 10-minutters hurtigversjon

Finner du en oppskrift med saltsyltet sitron (eller preserved lemons, om oppskriften er på engelsk) og ikke vil vente en hel måned, går det også an å lage en hurtigversjon.

Den finner du oppskrift på i min tredje bok Nydelig!, i et kapittel med over 10 enkle basisoppskrifter som er med på å løfte grønn mat til nye høyder. Boka kan du kjøpe hos Norli, min foretrukne samarbeidspartner for salg av bøker:

Hvordan bruke saltsyltet sitron

I prinsippet kan alt av ferdige syltede sitroner brukes, men selve fruktkjøttet blir ekstremt salt. Jeg pleier derfor å skjære det bort, men bruker både skallet og det hvite, som ikke lenger er bittert. Noen bruker selve fruktkjøttet (i beskjedne mengder) i gryteretter og sauser (husk at du i så fall vil trenge mye mindre salt).

Uferdig og ferdig saltsyltet sitron på glass, sett ovenfra
Nysaltet (v) og ferdig (h) saltsyltet sitron. Foto: Bahar Kitapci fra boka Nydelig! Spennende mat full av smak

Jeg bruker som regel 1/4 sitron av gangen, men finner du små sitroner kan det hende du må bruke en hel sitron. Den brukes som regel finhakket eller most. I mine oppskrifter oppgir jeg derfor mengden i antall teskjeer finhakket saltsyltet sitron.

Her er noen tips til bruk av saltsyltet sitron:

  • I dressinger eller salsa-aktig tilbehør (i Nydelig! bruker jeg den i en chimichurri-saus (s. 93))
  • I salater med korn og belgfrukter (f.eks. pastasalat med squash fra boka Nydelig! s. 111)
  • I gryteretter, for eksempel marokkanske taginer
  • I friske pasta- eller risottoretter

Og enda er det mye mer! Det kommer i alle fall flere oppskrifter med denne herlige ingrediensen i tiden fremover her på Et kjøkken i Istanbul. Så det er bare å sette i gang, så du er klar!

Gir 1 mellomstort glass.

Ferdig saltsyltet sitron på blankt glass stående på kjøkkenbenk, sett fra siden

Saltsyltet sitron (Preserved lemon)

5 (5 stemmer).
Ingrediens
Marokko
28 dager
1 mellomstort glass
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 8–10 voksfri sitron, (typisk økologisk)
  • ev. ekstra sitronsaft
  • grovt havsalt

Sånn gjør jeg det

  • Skjær et kryss på langs av sitronene så det går nesten helt gjennom, men de fortsatt henger sammen ved stilken. Press raust med havsalt inn i «åpningen» på sitronene (et par teskjeer pr. sitron) og pakk dem tett-i-tett i et sterilisert glass. Lukk glasset så det er helt tett og sett i et solrikt vindu i 14 dager. Sjekk status etter 2 dager. Da skal sitronene ha avgitt nok saft til at alle sitronene er dekket. Om så ikke er tilfelle, fyll på med mer sitronsaft til alle sitronene er helt dekket og lukk glasset på nytt. Snu og vend litt på glasset med jevne mellomrom i løpet av de 14 dagene det står i vinduskarmen.
  • Etter 14 dager, sett glasset i kjøleskapet. Du kan bruke av sitronene så snart de er kommet i kjøleskapet, men de blir best om de får stå i 14 dager til før du åpner glasset.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

7 kommentarer

  1. «Settes i et solrikt vindu i 14 dager»:-))) Her på Tustna, liksom?? Må nok se langtidsvarselet på yr.no først :-))
    Men det skal prøves, uansett. Høres fantastisk godt ut!

    1. I prinsippet kan du bruke alt, men jeg bruker skallet og det hvite. Selve fruktkjøttet blir veldig salt til bruk. Står mer i selve teksten til innlegget 🙂

  2. Hei , jeg heter Pia Stene og bor på Sør-Jæren . Jeg elsker sitroner , lukt og smaken av den , absolutt min favoritt frukt . Jeg skal saltsylte sitroner så det triller her i huset . Allikevel , mat fra Midt Østen er spennende det , problemet er bare at det finnes ikke butikker i nærheten til å kjøpe inn alle typer indegrienser som skal til , desverre . Det blir 4-5 mil til større steder / byer og uten bil i tillegg . Ja , det er dumt det . Men sitroner skal det bli , så får jeg finne ut om det går ann å lage retter med de innkjøpene jeg har adgang til . De Beste Hilsener Pia .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.