NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Grønn shakshuka med rødbeteblader

Med rødbeteblader i hus har du enkel og sunn helgelunsj med masse smak på få minutter!
Grønn shakshuka med rødbeteblader - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Grønn shakshuka med rødbeteblader - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rødbeteblader er nydelig mat som kan minne om mangold, men med undertoner av jordlig rødbete. Perfekt til en grønn shakshuka, hvor de får følge av egg og yoghurt.

– God dag, bror. Hvordan står det til?

Jeg har handlet hos dem en god stund nå, gutta ved boden på enden av det første strekket på markedet i Balat, der veien til høyre åpner seg ned mot hovedveien. De er ikke blant de billigste på markedet, men for en nordmann uansett latterlig billig, selv etter å ha bodd i Tyrkia i nesten tre år. Hos dem handler jeg alle basisvarene – tomat og agurk på sommeren, gulrot og neper på vinteren, aubergine, squash og paprika året rundt.

Denne uka la jeg merke til en haug nydelige rødbeter. Store og fine i størrelsen og, minst like viktig, fremdeles med de friske bladene på. I Tyrkia er det vanlig å trimme av det som kan trimmes før grønnsaken selges. Blomkålblader, gulrotkvaster – og altså rødbetblader.

Rødbeteblader / Et kjøkken i Istanbul

– Skal jeg rive av bladene?, spør selgeren meg.

– Ikke riv dem av, svarer jeg. – La dem være.

Jeg var nesten like fornøyd med å ha unngått å svare «nei», som tyrkerne aldri gjør men som fremdeles ligger i ryggraden og glipper ut før jeg har fått tenkt meg om, som jeg var med å ha fått med tre nydelige rødbeter, med stilk og blader, blant gulrøtter, aubergine, løk, sellerirot og alt det andre jeg hadde handlet denne uka.

Grønn shakshuka med rødbeteblader - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Grønn shakshuka med rødbeteblader - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rødbeteblader er ikke bare pene å se på. De er også nydelige på smak. De kan brukes som mangold eller spinat, men gir farge som rødbeter, om ikke like mye som rødbetene. Smaken gir også et hint av hva de har vokst ut av.

I denne oppskriften kan du fint bruke spinat, mangold, svartkål eller grønnkål i stedet for rødbeteblader, som jo ikke er veldig vanlig å komme over for den som er avhengig av hva den lokale dagligvarebutikken tar inn.

Grønn shakshuka med rødbeteblader - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Før jeg hadde på yoghurt og chiliflak. Så fine farger!

Grønn shakshuka er utrolig enkelt og raskt å lage. Det passer perfekt til helgelunsjen, eller som en lett middag. Uansett hvordan du spiser den, server med brød til. Gir én porsjon, men kan fint dobles. Bruk i så fall en stor i stedet for liten stekepanne.

Grønn shakshuka med rødbeteblader

Grønn shakshuka med rødbeteblader

Prøvd oppskriften? Legg til din vurdering
4,8 (5 stemmer)
Lunsj
Midtøsten-inspirert
20 minutes
1 -2 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 250 g rødbeteblader, ev. spinat, mangold, svartkål eller grønnkål
 • 2 ss olivenolje, (jeg bruker extra virgin), pluss ekstra til å ringle over
 • 1 hvitløksfedd, skrelt og skåret i tynne skiver
 • 0,25 ts hel spisskummen, ev. malt
 • 2 egg
 • 2 ss yoghurt
 • en klype chiliflak
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Skyll rødbetbladene godt, så du er sikker på at det ikke er noe sand i dem. Skjær ut de tykke stilkene og finhakk dem. Strimle bladene. Det samme gjelder om du bruker en annen type blader, med mindre du bruker babyspinat (bruk de som om de var strimlede rødbetblader i resten av oppskriften og ignorer anvisninger for stilkene).
 • Varm olivenolje i en liten tykkbunnet stekepanne på medium varme. Ha i de finhakkede stilkene og hvitløk. Om du bruker hel spisskummen, ha i de også (vent litt om du bruker malt spisskummen). Fres under omrøring til stilkene begynner å mykne, 3-5 minutter. Om du bruker malt spisskummen, ha det i nå og rør om. Ha så i de strimlede bladene og fres videre under omrøring til bladene har falt sammen. Smak til med salt og pepper.
 • Lag to groper og knekk i egg. Rør hvitene litt rundt med rødbetbladene, men ikke for mye. Sett på lokk, skru ned varmen til lav og la stå i 4 minutter. Sjekk om egget er som du liker det. Er det for rennende, la stå ett minutt til. Trekk av varmen og topp med noen klatter yoghurt, litt extra virgin olivenolje og noen chiliflak. Server umiddelbart.

SaveSave

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Én kommentar

 1. Dette var en utrolig god rett – og nå vet jeg hva jeg skal bruke rødbetblader på. Kjempegodt. Tusen takk for oppskrift.
  Mvh Torill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM