Squashkaker (Mücver)

Klassiske tyrkiske squashkaker. Aldeles nydelig måte å bruke sommerens overflod av squash på!
Squashkaker mücver med yoghurt på gammel bakgrunn
Foto: Bahar Kitapcı
Squashkaker mücver med yoghurt på gammel bakgrunn
Av

Jeg har ennå tilgode å møte noen som ikke elsker squashkaker. Ikke rart det tyrkerne kaller mücver er deres absolutte favoritt på hjemmebane!

Det er ikke først og fremst på restauranter du opplever Tyrkias rike matkultur: det er i folks hjem.

Der restaurantene har en relativt standard mezemeny, som for all del stort sett er god – men utvalget er altså ganske så standard. De samme rettene overalt.

For det er hjemme hos mor det virkelig gode og varierte kjøkkenet kommer frem.

På gamlemåten

Mitt nabolag har beholdt litt av det gamle Istanbul i seg, og nå på sommeren sitter mange husmødre på gata for å forberede middagen. Det er jo så varmt både ute og inne.

Da er det ikke sjelden jeg ser de sitte og hule ut squash. Squashen fylles typisk med en risblanding og kokes i en tynn, tomatbasert saus.

Men hva gjør så disse damene med all innmaten de har tatt ut av squashen? Jo, de lager nok mücver. Squashkaker.

Squashburger - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Foto: Bahar Kitapcı

Nå trenger en selvfølgelig ikke å lage fylte squash for å lage mücver. Den er så saftig og god at den så absolutt fortjener mer enn å være en nødvendig attpåklatt. Mye enklere enn fylte squash er det og!

Squashkaker som er superenkle å lage

Røra tar bare fem minutter å slenge sammen (pluss ti minutter venting på at squashen skal slippe vann). Så er det bare å steke. Alt ferdig på mindre enn en halvtime, med mer enn nok tid til å multitaske med en rett eller to til, om man vil.

Disse squashkakene er fine og milde, uten for mye smak av verken det ene eller andre. Det betyr på ingen måte smakløst – men delikat og velbalansert.

Smaken av squashen forsvinner ikke, dillen er der men tar ikke over, det samme med osten.

Jeg har også i malte korianderfrø, som gir et hint av krydder, uten at det tar overhånd. Kanskje ikke helt autentisk men fantastisk godt!

Noen tips for å lykkes med squashkaker

Denne oppskriften er blant bloggens (og Hummus & granateples) aller mest brukte og populære oppskrifter. Likevel er det et par ting du bør passe på for å sikre best mulig resultat.

Det første er å skvise ut mye vann fra squashen. Selv når den virker tørr, er det ofte mye igjen!

Hold derfor trykket oppe når du presser ut vannet. Selv om det ikke lenger kommer vann med en gang, begynner det plutselig å renne ut (mye) mer i løpet av et sekund eller to.

Dersom du ikke presser ut nok vann, blir røra for bløt. Det gjør squashkakene ekstra saftige – men det blir også tilnærmet umulig å få fast konsistens på den. Den vil bli veldig bløt i midten.

Dette er riktignok en variant som er ganske bløt når den er nystekt, også om du presser ut mye vann. Jeg pleier derfor å servere den lun eller avkjølt. Da får kakene satt seg ordentlig, og de blir fastere i formen.

Squashkaker (Mücver) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Denne oppskriften passer altså best for deg som tenker å servere kakene lune eller avkjølte.

Opplever du likevel at de er for bløte for din smak, kan du tilsette et ekstra egg og øke melmengden til 90 gram. Da får du litt mindre smak av squash, men en fastere konsistens.

I Tyrkia får du av og til friterte squashkaker (squashballer) på restaurant. Er du på jakt etter oppskrift på dette, må du nesten se deg videre om. Friterte squashkaker skal være mer luftige enn saftige, og spises med en gang. Det vil du ikke oppnå med denne røra, som er for den hjemmelagde, flate varianten som stekes i panne.

Serveringstips

Jeg spiser disse squashkakene til alt. De funker like godt som forrett som hovedrett – og siden de kan spises både varme og ved romtemperatur er de perfekte som meze.

Like god til lunsj som middag er de og. Hva med å servere krydrede kikerter til? Eller bulgur og fattoush, den syrlig libanesiske tomat- og agurksalaten?

Blir det overskudd er det greit å vite at de er like gode neste dag og, dog er faren overhengende for at “noen” forsyner seg fra kjøleskapet lenge før neste måltid. Gir 12 squashkaker på størrelse med karbonader.

Squashburger - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Squashkaker (Mücver)

Enkel oppskrift på squashkaker.
Foto: Bahar Kitapcı
4,7 (45 stemmer).
Lunsj, Meze & tapas, Middag
Tyrkia
40 minutter
12 stk
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 3 (ca. 600 g) squash, raspet (jeg bruker den grove siden av et rivjern, men du kan bruke en finere innstilling om du vil)
 • 0,5 løk, raspet
 • 60 g siktet hvetemel
 • 2 egg
 • 2 ts malte korianderfrø
 • 3-4 ss (ca. 10 g) hakket frisk dill, (uten stilk)
 • 75 g fetaost, ev. geitost, smuldret
 • 2 dl yoghurt, gresk eller tyrkisk type
 • olivenolje, til steking
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Bland raspet squash med 1 ts salt og sett i en sil eller kolander over en bolle eller tallerken i 10 minutter. Skvis ut det meste av vannet – du får ut mye mer enn du tror (se teksten over). Jeg stopper når det fremdeles kommer vann, men det er nærmere å dryppe enn å renne, selv når jeg holder trykket oppe i flere sekunder.
 • Bland squash, løk, hvetemel, egg, malte korianderfrø, dill og litt pepper godt sammen med en gaffel eller visp. Vend inn fetaost eller geitost. Fetaosten er salt nok i seg selv, men bruker du en mindre salt ost, tilsett litt salt.
 • Varm godt med olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på medium varme. Bruk en spiseskje til å ha legge på squashkaker på størrelse med karbonader. Stek til gjennomstekt og brunet på begge sider, 5-6 minutter totalt. Ha over på bakepapir eller kjøkkenpapir for å renne av seg fettet.
 • Server squashkakene varme, lune eller avkjølte (jeg anbefaler lune eller avkjølt, se teksten over), med yoghurt ved siden av.

Tips & noter

 • Du kan godt pimpe yoghurten med litt hvitløk (mos 1/2 hvitløksfedd i en morter med litt salt og bland inn) – eller servere for eksempel cacık til i stedet.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

38 kommentarer

  1. Tusen takk! Jeg ville ikke ha grillet de, dessverre. Røra er ganske flytende, og jeg tipper den vil sette seg fast i eventuell folie.

 1. Hei! Har akkurat oppdaget siden, og er storfan allerede! Gleder meg så mye til å prøve ut oppskriftene dine, og jeg er så glad for at du formidler denne superspennende og rike matkulturen på en enkel måte til oss som ikke har noe peiling på mat fra denne regionen!

  Jeg tenkte å lage disse sqaushkakene, men jeg lurer på hvordan det er å lage dem uten ost? Evt om det er en annen type ost man kan bruke? fetaost og geitost er nemlig den eneste tingen min kjæreste ikke spiser:(

  1. Hei! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Håper du vil like oppskriftene 🙂

   Du kan fint bruke en annen type ost, men jeg ville brukt en som holder formen ganske bra selv når den er utsatt for varmebehandling. Type vanlig gulost eller mozzarella vil f.eks. smelte og vil kunne renne ut. Du kan også droppe osten helt, men husk da å smake til med litt mer salt. Også er det sånn at osten ikke er den mest fremtredende smaken i squashkaken, så kanskje går det bra med fetaost her likevel? Lykke til!

 2. Hei Vidar ?

  Kom over bloggen din i vinter da jeg søkte etter inspirasjon til kjøttfri måned og nå har jeg akkurat mottatt kokeboken din. For et smykke! Ikke bare er den ufattelig vakker og velskrevet, den er jo proppet av inspirasjon og gode oppskrifter. Jeg har bare rukket å lage pizza, hummus og squashkaker – men jeg gleder meg til neste rett jeg skal lage. Tyskisk mat og mat fra midtøsten har aldri vært noe jeg typisk har oppsøkt så her har du klart å fange en utenforstående ? Fortsett med arbeidet du gjør. Takk ?

  1. Hei Trine-Lise. Tusen takk for en kjempehyggelig kommentar! Veldig morsomt å høre at du har funnet mye inspirasjon i boka 🙂 Håper de neste rettene du prøver blir like bra som de første! Vidar.

   1. Hei. Takk for siden din, du formidler så man både kan smake og lukte og føle seg hensatt til en vakker verden av god mat. Jeg har laget disse kakene i sommer av egen squash og alle likte dem. Bare lurer på om det er ok å steke dem i god tid og så varme dem i ovnen til midsagsgjestene mine kommer?

 3. Går det an å fryse ned disse? Har hagen full av squash, og jeg må finne på noe som gjør at jeg kan få glede av dem utover vinteren også, alt for mange til å spise opp nå! 🙂

  1. Hei! Jeg har aldri gjort det, men et kjapt søk på nettet ser ut til at flere har gjort det med hell. Konsistensen blir ikke helt den samme som fersk, men smaken burde likevel bli god. Lykke til!

  2. eHei! Frysedisken i matbutikken har mange frosne grønnsaksblandinger og retter som inneholder squash, så frysing er nok OK dersom den skal brukes til varmretter. Kanskje lurt å dele opp i terninger og skiver (el. annen foretrukket form) før nedfrysing? Konsistensen etter tining kan gjøre det ugunstig å skjære opp…

 4. Takk for mange fantastiske oppskrifter! Gleder meg til å prøve disse squashkakene, men har du tips til hva jeg kan bruke istedenfor korianderfrø og dill? Er litt begrenset utvalg i nærbutikken. Hilsen Hilde

  1. Hei Hilde. Tusen takk for hyggelig melding! Du kan fint droppe korianderfrø. I stedet for dill kan du bruke en halv teskje tørkede urter etter smak (dill, oregano, timian e.l.). Lykke til! Vidar

 5. Hei Vidar.
  Jeg tilsatte to fedd hvitløk 🙂 Det ble utrolig godt. Takk for gode oppskrifter og ditt brennende engasjement.

 6. Hei! Har startet og prøve disse fine opskriftene og har prøvd Kylling med paprika som var helt nydelig.Har og laget den Tyrkiske varianten av Tzatziki som var supergod.Lagde squash kakene nå og de fikk jeg ikke helt til,dehang ikke sammen og ble heller ikke gjennomstekt,har du noen tips? Mvh Cathrine

  1. Hei! Det er vanskelig å si, men det kan være at du ikke har presset ut nok vann fra squashen. Den inneholder veldig mye vann, og røren blir for bløt hvis du ikke presser ut mesteparten. Et tips hvis det skulle skje igjen, er å spe med mer egg og hvetemel til røren henger sammen. Det kan være du da også må tilsette mer salt/krydder, avhengig av hvor mye egg eller mel som måtte til. Lykke til!

 7. Helt perfekt å få denne oppskriften på e-post! Bare minutter før satt jeg og undret over hva jeg kan gjøre med squashen jeg har i kjøleskapet (det er nemlig en helt ny grønnsak for meg). Jeg lurer på en ting angående fetaosten, er det mulig å bytte den ut med manchego eller parmesan?

 8. Hei Vidar! Første forsøk på squashkaker for meg. Får du dem virkelig gjennomstekt på under 3 minutter per side? Jeg stekte mine mye lenger enn det, og likevel er de bløte inni. De henger fint sammen, så jeg tror ikke jeg har klemt ut for lite vann heller. Noen tips?

  1. Hei! Hvor lenge du trenger, avhenger helt av hvor tykke de er, varmen i stekepannen osv. Se heller på at konsistensen og fargen er rett, enn å fokusere på antallet minutter. Du kan også lage dem litt flatere ved å bruke litt mindre røre per squashkake neste gang, om du vil.

   1. Jeg strever fortsatt med stekingen av disse her. 🙁 I dag laget jeg dem så flate jeg kunne, men likevel var de fortsatt helt bløte og «deigete» inni når de var blitt veeeldig godt stekt utenpå. Blir dine helt gjennomstekt?

    1. Jeg har gjort meg flere erfaringer siden jeg skrev dette innlegget, så skal få oppdatert det en dag jeg får tid. Jeg bruker fortsatt samme oppskrift, men du har rett i at de kan være litt bløte i midten om du serverer dem med en gang, særlig om du ikke har skvist ut nok vann (det går an å skvise ut ganske mye mer enn mange tror). Ser jeg har skrevet at de kan serveres både varme og avkjølte. Det kan de, men konsistensen blir bedre når de er avkjølte og har fått «satt seg». Særlig om de er blitt litt bløte i midten. Jeg pleier derfor å servere disse avkjølte. Da blir det som til å begynne med kan oppleves som noe understekt bli saftig og godt. For en fastere variant, se her: https://www.etkjokken.com/2018/08/squashburger-med-halloumi/

 9. Hei! Har lyst å prøve disse, men må ha dem glutenfrie. Vet du om jeg kan bytte ut hvetemelet med mandelmel, Johannesbrødkjernemel, fiberhusk eller annet glutenfritt? Mvh. Anne

  1. Hei Anne! Hensikten med melet her er å binde røra sammen, ikke gi smak. Jeg bruker derfor ganske lite mel. Jeg har ingen erfaring med glutenfrie versjoner, men velg et substitutt som kan utfylle samme funksjon – altså at det kan binde sammen røra uten å påvirke smaken. Lykke til!

 10. Hei!
  Først; en veldig fin side for vegetarinspirasjon! Kan man kjøre squashen i blender i Stedet for å raspe den? Innbiller meg at det blir lettere å få ut vannet da?

  1. Tusen takk! Squashen får nok en helt annerledes konsistens etter å ha blitt kjørt i blender, så det ville jeg ikke gjort. Legg gjerne inn en kommentar om hvordan det gikk om du velger å prøve likevel. Lykke til!

 11. Hei Vidar! Tusen takk for enda en veldig god matrett. Det er utrolig hvor velsmakende alle oppskriftene dine er! Vi har kost oss med mange ulike «sydenretter» denne våren og sommeren. Helsa hindrer oss fra å reise langt, men matoppskrifter dine tar oss med allikevel. Tusen takk!

 12. Fant oppskriften i forgårs og lagde dem til middag i dag. Har alltid vært litt rådvill når squash sesongen er her. Fantastisk godt! Gleder meg til å servere dem til flere.

 13. 5 stjerner
  Takk for flotte oppskrifter! Squashkakene er kjempegode. Tips: Tilsett noen spiseskjeer potetmel i røra. Da får de fastere konsistens. Jeg steker dem 5 minutter på hver side og synes det er passe.

 14. Disse kakene var veldig gode. Jeg klemte ut i et håndkle og fikk ut veldig mye vann. Brukte også godt med olivenolje og de fikk en fin sprø overflate. Jeg går på lavkarbodiett slik at dette er et veldig godt alternativ til mine potetpannekaker (røsti). Jeg synes faktisk de var best uten yoghurt 🙂

 15. 5 stjerner
  Kjempe oppskrift!
  «Fornorsket» den litt med friske ferskhakkede brennesler(helste grønne unge med mye væske) og et par fingerbøler revet muskattnøtt. Fant ut at gressløk passet som hånd i hanske til disse kakene, men først i ettertid under steking eg fikk ideén så fikk ha det på siden. Blir inni neste gang! Kjempe smaksrike å gode. Blir også mye grønnere i fargen med nesler å gressløk itilegg til dillen. Neslene gjorde ikke den største smaksendringen, kakene hadde fortsatt mye av den orginale smaken. Nesler kan gi litt mer smak av fisk, så kan dra det litt mer i fiskekakeretningen. Takk for fin oppskrift!

 16. Leste også feil i oppskriften å hadde 2ss olivenolje i røren uten at det gjorde noe. Grov raspe å litt mer tid enn en føler på å få det mest mulig tørt e nok tingen for at dem ikke skal gå i oppløsning samt sterk varme. Igjen fin oppskrift 😀

4,65 from 45 votes (42 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.