Squashkaker (Mücver)

Det er ikke først og fremst på restauranter du opplever Tyrkias rike matkultur: det er i folks hjem. Der restaurantene har en relativt standard mezemeny, som for all del stort sett er god – men utvalget er altså ganske så standard. De samme rettene overalt. For det er hjemme hos mor det virkelig gode og varierte kjøkkenet kommer frem.

Mitt nabolag har beholdt litt av det gamle Istanbul i seg, og nå på sommeren sitter mange husmødre på gata for å forberede middagen – det er jo så varmt både ute og inne. Og da er det ikke sjelden jeg ser de sitte og hule ut squash. Squashen fylles typisk med en risblanding og kokes i en tynn, tomatbasert saus. Men hva gjør så disse damene med all innmaten de har tatt ut av squashen? Jo, de lager nok mücver. Squashkaker.

Nå trenger en selvfølgelig ikke å lage fylte squash for å lage mücver; den er så saftig og god at den så absolutt fortjener mer enn å være en nødvendig attpåklatt. Mye enklere enn fylte squash er det og! Røra tar bare fem minutter å slenge sammen (pluss ti minutter venting på at squashen skal slippe vann) – og så er det bare å steke. Alt ferdig på mindre enn en halvtime, med mer enn nok tid til å multitaske med en rett eller to til, om man vil.

Squashburger - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Oppskriften finner du også i boka mi «Hummus & granateple», hvor du finner flere deilige vegetarretter med smak av Tyrkia og Midtøsten. Foto: Bahar Kitapcı

Disse squashkakene er fine og milde, uten for mye smak av verken det ene eller andre. Det betyr på ingen måte smakløst – men delikat og velbalansert. Smaken av squashen forsvinner ikke, dillen er der men tar ikke over, det samme med osten. Jeg har også i malte korianderfrø, som gir et hint av krydder, uten at det tar overhånd. Kanskje ikke helt autentisk men fantastisk godt!

Jeg spiser disse squashkakene til alt. De funker like godt som forrett som hovedrett – og siden de kan spises både varme og ved romtemperatur er de perfekte som meze. Like god til lunsj som middag er de og. Hva med å servere krydrede kikerter til? Eller bulgur og fattoush, den syrlig libanesiske tomat- og agurksalaten? Blir det overskudd er det greit å vite at de er like gode neste dag og, dog er faren overhengende for at “noen” forsyner seg fra kjøleskapet lenge før neste måltid. Gir 12 squashkaker på størrelse med karbonader.

Mucver 020716 (4 of 4)

Squashkaker (Mücver)

Ingredienser

 • 3 squash (ca. 600 g), raspet
 • 1/2 løk, raspet
 • 60 g siktet hvetemel
 • 2 egg
 • 2 ts malte korianderfrø
 • 3-4 ss hakket frisk dill (uten stilk) (ca. 10 g)
 • 75 g fetaost eller geitost, smuldret
 • 2 dl yoghurt (gresk eller tyrkisk type)
 • olivenolje, til steking
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Bland raspet squash med 1 ts salt og sett i en sil eller kolander over en bolle eller tallerken i 10 minutter. Skvis ut det meste av vannet, men ikke alt – da blir kakene tørre. Jeg stopper når det fremdeles kommer vann, men merkbart mindre enn til å begynne med.
 2. Bland squash, løk, hvetemel, egg, malte korianderfrø, dill og litt pepper godt sammen med en gaffel eller visp. Vend inn fetaost eller geitost. Fetaosten er salt nok i seg selv, men bruker du en mindre salt ost, tilsett litt salt.
 3. Varm godt med olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på medium varme. Bruk en spiseskje til å ha legge på squashkaker på størrelse med karbonader. Stek til gjennomstekt og brunet på begge sider, 5-6 minutter totalt. Ha over på bakepapir eller kjøkkenpapir for å renne av seg fettet.
 4. Server squashkakene med yoghurt ved siden av.

Tips

 • Du kan godt pimpe yoghurten med litt hvitløk (mos 1/2 hvitløksfedd i en morter med litt salt og bland inn) – eller servere for eksempel cacık til i stedet.

SaveSave

SaveSave

10 Comments

  • Tusen takk! Jeg ville ikke ha grillet de, dessverre. Røra er ganske flytende, og jeg tipper den vil sette seg fast i eventuell folie.

 • Hei! Har akkurat oppdaget siden, og er storfan allerede! Gleder meg så mye til å prøve ut oppskriftene dine, og jeg er så glad for at du formidler denne superspennende og rike matkulturen på en enkel måte til oss som ikke har noe peiling på mat fra denne regionen!

  Jeg tenkte å lage disse sqaushkakene, men jeg lurer på hvordan det er å lage dem uten ost? Evt om det er en annen type ost man kan bruke? fetaost og geitost er nemlig den eneste tingen min kjæreste ikke spiser:(

  • Hei! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Håper du vil like oppskriftene 🙂

   Du kan fint bruke en annen type ost, men jeg ville brukt en som holder formen ganske bra selv når den er utsatt for varmebehandling. Type vanlig gulost eller mozzarella vil f.eks. smelte og vil kunne renne ut. Du kan også droppe osten helt, men husk da å smake til med litt mer salt. Også er det sånn at osten ikke er den mest fremtredende smaken i squashkaken, så kanskje går det bra med fetaost her likevel? Lykke til!

 • Hei Vidar ?

  Kom over bloggen din i vinter da jeg søkte etter inspirasjon til kjøttfri måned og nå har jeg akkurat mottatt kokeboken din. For et smykke! Ikke bare er den ufattelig vakker og velskrevet, den er jo proppet av inspirasjon og gode oppskrifter. Jeg har bare rukket å lage pizza, hummus og squashkaker – men jeg gleder meg til neste rett jeg skal lage. Tyskisk mat og mat fra midtøsten har aldri vært noe jeg typisk har oppsøkt så her har du klart å fange en utenforstående ? Fortsett med arbeidet du gjør. Takk ?

  • Hei Trine-Lise. Tusen takk for en kjempehyggelig kommentar! Veldig morsomt å høre at du har funnet mye inspirasjon i boka 🙂 Håper de neste rettene du prøver blir like bra som de første! Vidar.

 • Går det an å fryse ned disse? Har hagen full av squash, og jeg må finne på noe som gjør at jeg kan få glede av dem utover vinteren også, alt for mange til å spise opp nå! 🙂

  • Hei! Jeg har aldri gjort det, men et kjapt søk på nettet ser ut til at flere har gjort det med hell. Konsistensen blir ikke helt den samme som fersk, men smaken burde likevel bli god. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *