Pulled lam med libanesiske krydder

Langtidsstekt lammekjøtt med aldeles nydelige kryddersmaker fra Midtøsten.
Pulled lam med libanesiske krydder
Av

Lammekjøtt elsker smaker av Midtøsten. Her er nøkkelordene langtiddssteking og libanesisk 7-krydder – en fantastisk blanding av varmende krydder som løfter lammet, heller enn å ta over hele smaksbildet. Jeg lover deg at du ikke vil angre om du prøver pulled lam på denne måten!

Pulled pork blir det av naturlige årsaker lite av her i Tyrkia. Før i tiden, faktisk inntil ganske nylig, skal det riktignok ha vært en rekke slaktere som spesialiserte seg på nettopp svinekjøtt.

Istanbul har gjennom flere århundre vært en smeltedigel av forskjellige kulturer som har levd side om side. Men etter at grekerne og armenerne, som de siste store kristne folkegruppene, ble sendt ut og forlot landet på 1900-tallet forsvant naturlig nok mye av markedsgrunnlaget for disse slakterne. Likevel ga de mange mer sekulære tyrkerne (og noen utlendinger) etterspørsel nok til at mange av de holdt frem.

Men siden de sittende makter tok over i 2003, har islam og muslimske tradisjoner fått en større plass i det offentlige rom. Nye reguleringer i 2004 tok knekken på mange slakteri. Det svinnende kundegrunnlaget som følge av økt stigma rundt spising av svinekjøtt gjorde også livet vanskelig for mange.

I dag skal det bare være ett svineslakteri igjen i Istanbul: Ideal Salam, bortgjemt i nederste etasje i en sidegate 10-15 minutters gange fra Taksimplassen.

Dit skal jeg definitivt en dag i nærmeste fremtid, men inntil da får jeg holde meg til det de fleste slakterne tilbyr når kjøttsuget melder seg: lam, storfe og kylling.

Slik får du nydelig krydret pulled lam

Den gode nyheten (for min del) er imidlertid denne: pulled lam er minst like godt som pulled pork.

Lam har mer iboende smak enn svinekjøtt, og det er såpass robust at den tåler litt krydder. Her har jeg brukt en variant av libanesisk 7-krydder, som gir en mild og varmende kryddersmak uten å overdøve lammet – og en herlig aroma.

Krydderblandingen kan du helt fint lage på egne hånd av krydder du finner i et vanlig norsk supermarked. Det eneste som kan være vanskelig å få tak i er bukkehornkløverfrø, eller fenugreek på engelsk. Det finner du helt sikkert i en velsortert spesialforretning, men har du ikke tilgang på sånt går det helt fint å droppe den.

Oppskriften nedenfor gir mer enn du trenger av krydderblandingen. Oppbevar restene tett og mørkt så holder det seg lenge, eller lag bare det halve om du ikke vil ha noe ekstra til senere bruk.

Jeg serverte denne som del av et mezebord, men den passer også fint som hovedrett med for eksempel pitabrød til, og kanskje noen syltede agurker og en frisk salat eller to. Holder til 6-10 porsjoner som del av mezebord.

Pulled lam med libanesiske krydder

5 (3 stemmer).
Middag
Midtøsten
1 Dag
6 -10 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Libanesisk 7-krydder

 • 2 ts hel* svart pepper
 • 2 ts hel* bukkehornkløverfrø, (fenugreek)**
 • 2 ts hel* allehånde
 • 1 ts hel* nellikspiker
 • 2 ts malt kanel
 • 2 ts malt ingefær
 • 2 ts malt muskatnøtt, gjerne raspet fra hel muskatnøtt

Sånn gjør jeg det

 • Rubb inn krydder, olivenolje og 1,5 ts salt godt inn i lammekjøttet. Dekk til og la stå i kjøleskapet i inntil 24 timer.
 • Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 • Ha lammet i en form som gjør at stykkene ligger godt sammen uten for mye avstand. Sett i ovnen og la stå i 15 minutter.
 • Skru ned varmen til 160 grader, over- og undervarme. Hell i 1 dl vann og dekk til godt med aluminiumsfolie (men ikke brenn fingrene!). La stå til kjøttet er helt mørt og lett faller fra beinet, 2-2,5 timer. La det heller stå litt for lenge enn litt for lite.
 • Riv av kjøttbitene og ha i en kasserolle sammen med stekesjyen. Kok inn til det meste av væsken er fordampet, smak til med salt, pepper og eventuelt mer 7-krydder underveis. Rør så mye eller lite du vil underveis, river du godt med gaffel får du pulled lam.

Libanesisk 7-krydder

 • Rist pepper, fenugreek, allehånde og nellikspiker i en stekepanne på lav/medium varme i noen minutter. Ta av varmen så snart fargene begynner å endrer seg
 • Kjør det hele i en krydderblander eller bruk en morter til det hele er mer eller mindre finmalt. Bland inn malt kanel, ingefær og raspet eller malt muskatnøtt.
 • Oppbevar tørt og mørkt i en tett beholder, så holder blandingen seg fint i månedsvis.

Tips & noter

* Det går an å bruke malt om du ikke får tak i hel, eller bare vil spare litt tid. Da trenger ikke krydderne ristes.
** Fenugreek kan droppes om du ikke får tak i det.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

9 kommentarer

 1. I oppskriften til pulled lam pkt 2 står d:
  Rubb inn ca. halvparten av krydderblandingen med litt olivenolje og 1,5 ts salt. Dekk til og la stå i kjøleskapet i inntil 24 timer.
  Jeg regner med at når du har blandet krydder med olivenolje og salt så skal kjøttet gnis inn med dette og marineres i kjøleskap i 24 timer. Stemmer d

 2. Hei! Hvis man har lammelår og ønsker det på samme måte, hvor lang steketid bør man beregne da? Lammelåret i dette tilfellet er 3,2kg.

  1. Hei. Det er jeg faktisk usikker på, men siden lammelår ofte er litt tykkere enn bog må du nok påregne en del ekstra tid. Det fine med denne oppskriften er at kjøttet fint kan varmes opp igjen, så det gjør ingenting om det blir klart et par timer før servering. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.