Aubergine med sitronyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Aubergine med sitronyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Aubergine med sitronyoghurt

Aubergine med sitronyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Av og til føler jeg meg skikkelig bortskjemt når jeg handler inn det meste av ukas frukt og grønt på markedsdagen tirsdag. Ikke bare er det friske sesongvarer – det koster jo nesten ingenting.

Aubergine, for eksempel, betaler jeg for tiden fire kroner og femti øre kiloen for, forskjellige typer å velge i er det også. Den litt tjukke, lange varianten vi er mest kjent med i nord, en litt tynnere variant, og en skikkelig kraftig og kort plugg som tydeliggjør hvor den amerikanske betegnelsen eggplant har sitt opphav. Så det er ikke til å unngå at det ofte blir med en kilo hjem.

Og det er helt i orden. Ikke bare smaker den majestetisk i seg selv, den er også en fantastisk plattform for andre smaker.

Mange oppskrifter krever at du salter auberginen en halvtimes tid før du kan bruke den. Dette er noe som henger igjen fra gammelt av da enkelte auberginevarianter hadde en bitter smak. Det har ikke dagens varianter, så dette punktet kan du trygt hoppe over med mindre du skal fritere auberginene. Saltbehandlingen skal nemlig også gjøre at den trekker til seg noe mindre olje, men dette kan en jo uansett enkelt kontrollere ved ovnsbaking.

Disse auberginene passer godt som både forrett, siderett eller del av et tapasbord – eller vegetarisk hovedrett med for eksempel linser til. Litt godt brød passer fint til. Gir 4 porsjoner.

Ingredienser

 • 4-5 aubergine (ca. 1 kg), delvis skrelt og skjært i 2 cm. tykke skiver
 • ca. 1 dl olivenolje
 • 3 hvitløksbåter, i tynne skiver (kan sløyfes om du er var for hvitløk)
 • solsikkeolje
 • 250 g yoghurt naturell (gjerne gresk type)
 • 1 sitron, saften og skallet (revet)
 • 1/2 granateple
 • 1 liten bunt persille, finhakket
 • 2-3 kvister mynte, kun bladene, finhakket
 • salt

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Fordel aubergine på stekebrett og bland inn godt med olivenolje (jeg bruker ca. 1 dl) og litt salt. Stek i ovnen til skivene er myke og litt brune, ca. 20-30 minutter. La komme ned til romtemperatur.
 3. Skjær hvitløksbåtene i tynne skiver. Varm godt med solsikkeolje i en liten kasserolle og fres hvitløksbåtene til de har fått litt farge. Renn av på kjøkken papir. Pass på at oljen ikke blir for varm, hvitløken skal ikke bli brent. Hvitløken kan sløyfes om du ønsker.
 4. Riv sitronskallet over yoghurten og ha i sitronsaften. Bland sammen og smak til med salt.
 5. Ta kjernene ut av granateplet og finhakk persille.
 6. Anrett aubergineskivene på et stort fat. Ha over mesteparten av yoghurten og topp med hvitløken, granateplekjernene og urtene. Server ved romtemperatur med ekstra yoghurt ved siden av.

Tips

 • Smak på hvitløken når den er ferdig. Den brennes lett. Er den brent er det bare å prøve igjen, det hender jeg må prøve et par ganger før det blir bra. Heldigvis går det veldig raskt! Det blir også kjempegodt uten hvitløk, du kan jo for eksempel riste noen pinjekjerner eller skivede mandler i stedet for et sprøtt element i tillegg til granateplekjernene.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 7.11.20, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring