Til helga er det meldt snø! Snø og flere minusgrader, fem dager i strekk. Det skal bli noe, det.
Det er faktisk ikke uvanlig med snø i Istanbul på vinteren. Hvert eneste år har vi flere runder med blå gradestokk og hvite filler som faller ned utenfor vindusruta. Kanskje ikke lett dalende fnuggsnø, det har en tendens til å være ganske vått og ofte ganske vindete også.
Men for noen dager av gangen, noen ganger i året, er Istanbul hvitt. Ikke som i Norge, selvfølgelig. Men nok til at vi for en drøy måned siden skiftet til vinterdekk på bilen. Som man skal, også i Tyrkia. Om man kan stole på at de millioner av andre i denne byen også har skiftet dekk er vel kanskje et annet spørsmål…
En varmende gryte for kalde dager
Vi bor i et gammelt hus, så det er ikke til å unngå at det trekker litt her og der når gradestokken trekker såpass nedover. Enkelte rom er litt kaldere på vinteren, sånn er det bare. Da er det fint å kunne kompensere med noe skikkelig godt og varmende på middagsbordet. Særlig når det sender herlige, varmende dufter.
Denne gryta er inspirert av smaker fra både Midt-Østen og Nord-Afrika, og minner kanskje aller mest om Marokko.
Det er sødme fra søte grønnsaker og tørket frukt. Det er varme krydder med friske undertoner fra ingefær og gurkemeie. Og det er tilberedt på ganske lav varme over lengre tid, så hele kjøkkenet får tid til å fylles av de herligste dufter fra en putrende gryte.
Gryta er kjøttfri, men det er det ingen som kommer til å tenke på. Her er det så mye smak at kjøtt slett ikke er nødvendig. Perfekt søndagsmiddag når kulda biter ute.
Når det er sagt, passer den også utmerket til lammestek eller kylling, om du har lyst på det.
Noen tips på veien
Jeg serverer gryta med bulgur til, men ris funker også bra. Jeg spiser dessuten alltid noen spiseskjeer yoghurt til denne type mat. Den har litt samme effekten som rømme – den tilfører både fylde og syrlighet på samme tid.
Du trenger ikke bruke noen spesiell type gresskar til denne oppskrifta. Du kan også fint bruke søtpotet eller en blanding av søtpotet og gulrot i stedet, om det er enklere for deg.
Denne gryta er i utgangspunktet ikke spicy, men juster gjerne mengden chili etter egne smaksløker. Her har vi alle veldig forskjellige grenser for hva vi liker og tåler. Liker du at det er litt sterkt er det bare å ha i mer – gryta tåler utmerket å bli litt het! Du kan også sløyfe det helt om du vil.
Oppskriften gir 4-6 porsjoner, avhengig av hva som serveres til.
Gresskar- og kikertgryte
Ingredienser
- 3 ss olivenolje
- 1 løk, skrelt og hakket
- 3 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
- 1 ½ ts malte korianderfrø
- 1 ½ ts malt spisskummen
- 1 ts malt gurkemeie
- ½ ts malt ingefær
- 1 frisk chili, uten før og hinner, finhakket
- 1 ss tomatpuré
- 800 g tomat, hakket (fersk eller fra boks) + 2-3 dl vann
- 1 kg skrelt (nettovekt) gresskar, ev. søtpotet, skåret i store terninger
- 1 laurbærblad
- 1 liten kanelstang, ev. ½ ts malt kanel
- 3 tørkede aprikos, finhakket eller 2 ts sukker
- 500 g kokte kikerter, fra 2×400 g hermetiske, skylt og avrent, eller 200 g tørre kikerter, bløtlagt og kokt
- 2 ss sitronsaft
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Fres løk i olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på medium varme til løken er myk men ikke brun. rør jevnlig.
- Tilsett hvitløk, krydder og litt salt og pepper og fres videre i ett minutt til under jevnlig omrøring. Nå skal det lukte godt! Tilsett tomatpuré, hakket tomat og vann (eller passata) og rør sammen til tomatpuréen er helt oppløst. Kok opp og la putre noen minutter.
- Ha i gresskar, laurbærblad, kanelstang (eller malt kanel), aprikos eller sukker og litt salt og pepper. Bland godt sammen og kok opp på nytt. Når det koker, skru ned temperaturen til lav, sett på lokk og la koke til gresskaret er mykt, alt fra 45 minutter til godt over en time, avhengig av hvor store biter du skjærer de i. (De på bildet er ganske store og tok ca. 1 time og 15 minutter.) Rør om et par-tre ganger underveis og ha i litt mer vann om væskemengden ser ut til å være litt liten. Vær forsiktig når du rører mot slutten – gresskar moses veldig lett.
- 5-10 minutter før gryta er ferdig, tilsett avrente kikerter og sitronsaft. Smak samtidig til gryta. Er det nok salt og pepper? Er det nok chili? Trenger den et lite piff ekstra med krydderet du liker best? Litt mer sitronsaft kanskje? Dette vil variere litt fra gang til gang, så smak deg frem til du er fornøyd. Husk at gresskaret er ganske søtt, så ta med en liten bit av det når du smaker så får du med deg hele smaksbildet. Vær forsiktig når du rører om så du ikke moser gresskaret.
- Ta ut laurbærblad og kanelstang (eventuell fortell finnerne at de ikke er ment å spises!). Server gryta rykende varm.