Kolakaker (Brune pinner) med en liten vri

Barndomsfavoritten kolakaker i ekstra god utgave
Kolakaker i biter på svart bakgrunn, sett ovenfra
Kolakaker i biter på svart bakgrunn, sett ovenfra
Av

En herlig vri på kolakaker, eller brune pinner om du vil! Daddelsirup ig pistasjnøtter gir kolakakene en ekstra smaksdybde, samtidig som det ikke er noen tvil om at det er nettopp kolakaker du spiser.

De sju slagene har kanskje ikke helt utspilt sin rolle. Men det er kanskje ikke bare i vår familie at mange av de mer tradisjonelle variantene av sukker, smør og mel i forskjellige fasonger strever med konkurransen på stadig mer bugnende kakefat til julekaffen?

Hos oss tok mamma konsekvensen av det for mange år siden og gikk over til å kjøpe goro, fattigmann og kransekake fra bakeri. Etter flere år hvor bakeriboksene er nesten like fulle nyttårsaften som de var første søndag i advent, er det blitt slutt også på det.

Det betyr selvfølgelig ikke at det ikke finnes julekaker i det Bergumske hjem. Tvert om! Det er bare et litt mer spisset utvalg enn før, med mammas lefser med Namdalsgomme i spissen, tett fulgt av krumkaker og den relative nykommeren Sarah Bernard. Hjemmebakt julebrød er selvfølgelig også selvskrevent.

Kolakaker på svart fatt stående på rød juleduk, sett fra øyenivå

Men også to kjenninger som kanskje skårer aller høyest på det jeg kaller «den sjette smaken» – smakene som bringer frem gode minner fra svunne tider.

Kolakaker, eller brune pinner som mange kaller det. Og sjakkruter, som alltid var min søsters ansvar til også hun flyttet hjemmefra.

En ny vri på kolakaker

Som en som er uvanlig opptatt av tradisjoner og historie når det kommer til mat, har jeg stor respekt for de tradisjonelle fremgangsmåtene. Det er jo en grunn til at de har blitt store favoritter!

Samtidig har denne interessen for mathistorie også vist meg veldig tydelig at ingen matkultur er statisk. I møte med nye smaker og endrede preferanser, vil også maten vi spiser utvikle seg. Jeg synes derfor det er spennende å prøve vrier på det tradisjonelle, kanskje særlig der hvor det tradisjonelle er på vei ut. Kanskje er det nettopp denne vrien som kan gi tradisjonsbaksten et nytt liv på kakefatene!

Ustekte kolakaker på silikonmatte, sett ovenfra
Ferdigstekte kolakaker på silikonmatte, sett ovenfra

Når det er sagt, er jeg ikke typen som endrer oppskrifter til det ugjenkjennelige. Da blir det jo en helt annen rett! 

Det gjelder i høyeste grad denne vrien på kolakaker, en av mine store barndomsfavoritter som jeg også har tatt med meg i voksen alder. Med et par ekstra ingredienser i deigen og nøtter på toppen, får de en ekstra smaksdybde og en litt mer voksen smak. Samtidig som det åpenbart fortsatt er kolakaker det er snakk om. Knallgodt spør du meg!

To ingredienser som gir brune pinner ekstra god smak

Tradisjonelle kolakaker er enkel bakst. Søker du dem opp på nett, gjør det ingenting hvor du klikker. Oppskriften er omtrent akkurat den samme.

Som med så mange julekjekser, er det smør, sukker og hvetemel som er hovedingrediensene. Den gode smaken kommer fra at kolakakene stekes akkurat nok til at de begynner å karamelliseres. Det er jo også dette som gjør at svenskene (og noen av oss i Norge) kaller det kolakaker. På svensk er jo kola det som på godt norsk heter toffee, en slags konfektaktig og myk karamell.

Tradisjonelle kolakaker er kjempegode, men samtidig litt endimensjonale i smaken. Jeg tilsetter derfor et par spennende ingredienser som gjør at smaken får flere ben å gå på, også for oss voksne som liker litt mer kompleksitet i smaksbildet.

To hender som forsyner seg av kolekaker fra et svart fat, sett ovenfra

Daddelsirup, eller daddelmelasse, er en populær ingrediens fra Midtøsten. Det er en ganske tyntflytende sirup lagd av dadler. Den er ikke så søt som en kanskje skulle tro, og har en ganske kompleks smak av tørket frukt som passer perfekt til julebakst. Bruker du den i stedet for vanlig sirup i kolakaker, får du en helt egen smaksdybde og en litt mer voksen smak på dem.

Fortsatt utvilsomt kolakaker, men samtidig med en ubestemt ekstra god smak. Anbefales!

Du finner daddelsirup i butikker med godt utvalg av internasjonale varer, ofte i nærheten av tahini eller granateplesirup. Noen helsekost har det også! Det kan selges under utenlandske navn som date syrup, date molasses eller silan. Er du i Tyrkia, heter det hurma pekmezi.

Finner du ikke daddelsirup der du bor, kan du prøve tyrkisk druesirup (üzüm pekmezi) i stedet. Jeg har ikke prøvd det selv, men smaken er ikke ulik, så jeg ser for meg at det går fint. Druesirupen er litt mindre søt, men her er det så mye sukker i kjeksene likevel at det tror jeg går helt fint.

Får du først daddelsirupen i hus, anbefaler jeg også å prøve den blandet med tahini, til en slags frokostdipp. Kjempegodt! Oppskrift på det finner du i min andre bok Aubergine & tahini (s. 46).

Jeg har også litt kardemomme i deigen for ekstra julesmak, men det er daddelsirupen som utgjør den største forskjellen her.

I tillegg topper jeg det hele med pistasjnøtter for en litt mer voksen smak på mine brune pinner. Knallgodt! Du kan også bruke andre typer nøtter, f.eks. mandler eller hasselnøtter, om du foretrekker.

Oppskriften gir 2 stekebrett kolakaker.

Kolakaker på svart fatt stående på rød juleduk, sett fra øyenivå

Kolakaker (Brune pinner) med en liten vri

Norsk tradisjonsbakst med en forfriskende Midtøsten-touch
5 (3 stemmer).
Kjeks
Midtøsten-inspirert, Norge
45 minutter
2 stekebrett (ca. 60 kolakaker)
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 200 g mykt smør
  • 200 g sukker
  • 60 g daddelsirup, ev. druesirup eller mørk sirup
  • 340 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts malt kardemomme, (kan sløyfes)
  • en raus klype salt
  • 110 g usaltede pistasjnøttkjerner, finhakket

Sånn gjør jeg det

  • Forvarm stekeovnen til 180 grader, over- og undervarme. Kle to stekebrett med bakepapir.
  • Visp smør og sukker hvitt. Jeg bruker k-vispen i kjøkkenmaskinen, da tar det noen minutter.
  • Bland inn daddelsirup til det er akkurat sammenblandet.
  • Sikt hvetemel, bakepulver, kardemomme og salt i en bolle. Bland sammen og ha det over i bollen smør- og sukkerblandingen. Vend forsiktig sammen til godt blandet.
  • Del deigen i fire like store biter (hver vil veie 200 gram). Rull hvert emne forsiktig til en pølse som er like lang som lengsiden av stekebrettene.
  • Ha deigpølsene over på stekebrettet. Press dem ganske flate, som vist på bildene i teksten over. Kolakakene vil ikke flyte ut veldig mye i ovnen. Strø over hakkede pistasjnøtter og press dem godt ned i deigen (ellers vil de ramle av etter steking).
  • Stek midt i ovnen til gylne, omtrent 15 minutter. Perfekt stekte kolakaker skal i mine øyne være sprø i kantene, men litt seige i midten. Vær obs på at de vil være myke når de kommer ut av ovnen, men vil bli sprøere når de er avkjølte. Avkjøl i noen minutter før du skjærer dem i 1-2 cm tykke biter på skrå. La dem så avkjøle helt. Jeg lar dem stå i stekebrettene til de er helt avkjølte.
  • Oppbevar i tett beholder, så holder de lenge.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

  1. Setter pris på oppskriftene dine, og bøkrne rlsker jeg. Har også gitt bort noen i gaver.
    Ellers velkommen hjæm te trøndelag i jula Vidar 🌲❄
    Ellers er jo Istanbul en favoritt hos meg. 🇧🇻🇹🇷

  2. 5 stjerner
    Nydelige kaker!
    Jeg laget disse kakene i går og de er bare såååå gode.
    Takk for nok en deilig oppskrift Vidar.
    I dag blir det havrekjeks og til helgen tjukklæms.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.