Brokkolisalat med chili, hvitløk og labneh

Brokkolisalat med chili, hvitløk og labneh - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Brokkolisalat med chili, hvitløk og labneh - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Sist uke handlet jeg ikke på mitt vanlige marked her i Balat. Jeg tok i stedet turen oppover, til det mildt sagt interessante nabolaget Çarşamba.

Çarşamba er ett av Istanbuls aller mest konservative områder. Å gå hit føles nesten som å sette seg i en tidsmaskin til det 7. århundre.

Området er også hjem til ett av Istanbuls aller største og mest kjente ukentlige markeder. (Alt dette vet du allerede om du følger mine postkort fra Istanbul.)

Tyrkerne er ganske konservative i matveien, så utvalget er ganske standard uansett om man handler på markeder, hos grønnsaksforhandlere eller på supermarkedene. Men på markedet i Çarşamba (uttales «tsjar-sjam-ba») finner en ofte ting som ikke er så lette å få tak i andre steder.

Ikke alt, og sjelden to uker på rad. Men likevel.

Jeg var først og fremst på jakt etter urtene: Koriander, rosmarin, basilikum og friske laurbærblad. Mens bladpersille, mynte og dill finnes overalt er det trange kår for nær sagt alle andre urter i Tyrkia.

Jeg fant enkelt det jeg trengte av urter. Men med våren i emning hadde markedet denne uka ekstra mange godsaker å by på.

Da jeg kom over brokkoli av typen med lange, tynne stilker og små hoder kunne jeg ikke dy meg. De er jo så vakre! Og når noe er vakkert smaker det gjerne også bedre.

Brokkoli / Et kjøkken i Istanbul

Kulturskadd som jeg er etter to år i Tyrkia ba jeg om en kilo. Én kilo. Det er liksom flaut å be om noe mindre enn det, og selv om jeg ikke bryr meg noe om akkurat dét har jeg jo etterhvert funnet ut at jeg bruker det opp likevel.

Så da kan jeg like godt kjøpe en hel kilo, så har jeg for hele uka.

Men disse brokkolistilkene er jo ikke tunge greiene så jeg angret meg litt da jeg ble presentert en nesten full bærepose med brokkolistilker. Skulle kanskje bedt om en halvkilo denne gangen…

Men, men. Bare å ta på tenkehatten da, og finne på noe godt å gjøre med det før de mister spenst og smak!

Brokkoli med labneh - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg er egentlig ikke så veldig glad i brokkoli, men jeg har lenge vært svak for kombinasjonen brokkoli, hvitløk og chili. Det er ikke uten grunn at denne superenkle kombinasjonen etter mange år fremdeles er en av bestselgerne hos Ottolenghi i London, som jo er mest kjent for sine (i overkant) kompliserte smakskombinasjoner.

Dette er egentlig en variasjon av retten jeg kaller brent brokkoli. Men i stedet for å ovnsbake brokkolien steker jeg den på høyeste varme i en grillpanne. Det skaper røyk (husk å ventilere godt!) og gir en delikat røyksmak som kler brokkolien utrolig godt.

Hvitløk og chili varmer jeg separat, så de ikke brenner seg. Fantastisk godt, og enda bedre enn den brente brokkolien, spør du meg! Du kan helt fint bruke vanlig brokkoli om du ikke får tak i disse brokkolistilkene, bare skjær de i små buketter og la det være igjen en lang bit av stilken på hver bukett (husk at stilken er både spiselig og god).

Brokkolisalat med chili, hvitløk og labneh - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg serverte denne sist lørdag på en seng av labneh, som rett og slett er yoghurt som er avrent (i et klede eller kaffefilter) til det har fått konsistens som kremost. Det gir en fyldig motsats til chilien og hvitløken som jeg liker veldig godt.

Det er kanon enkelt å lage, men du kan også bruke en tykk yoghurt, eller du kan droppe hele greia og bare servere brokkolien som den er. Godt det og!

Server som del av et mezebord, en liten forrett eller sammen med en mettende salat. Den funker også veldig godt som siderett til stekt kjøtt eller fisk, da fortrinnsvis uten labneh.

Oppskriften gir 4-6 porsjoner som meze, litt mindre som siderett.

Brokkolisalat med chili, hvitløk og labneh - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Brokkolisalat med chili, hvitløk og labneh

Bli den første til å vurdere
Meze & tapas, Siderett
Midtøsten-inspirert
20 minutter
4 –6 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • ca. 300 g brokkoli, skåret i lange, tynne stilker, eller brokkolini
 • 1-2 ss solsikkeolje, eller annen nøytral olje
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 1 chili, frø og hinner fjernet, skjært i tynne skiver
 • 2 hvitløksfedd, skrelt og skjært i tynne skiver
 • 250 g labneh
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Sett en grillpanne på høy varme og la den bli ordentlig varm.
 • Bland brokkolistilker med litt solsikke olje. Stek brokkoli i grillpanna til den har fått noen mørke flekker og er varm, men fremdeles har godt med tyggemotstand. Sett til side på en tallerken og la komme til romtemperatur.
 • Varm olivenolje, chili og hvitløk forsiktig i en liten kasserolle eller panne. Når det lukter godt av hvitløk, trekk av varmen og la komme til romtemperatur.
 • Spre labneh på et serveringsfat. Legg brokkolien oppå. Topp med olivenoljeblandingen, flaksalt og nykvernet pepper.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Serveringstips

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.