fbpx
Annonse (Hvorfor?)
Hvordan lage labneh - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hvordan lage labneh

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Slik lager du labneh.

Om tyrkerne er glade i yoghurt, kan det samme sies om libaneserne og labneh. Ja, ikke bare libaneserne, i grunn. Labneh er utbredt over hele Midt-Østen og etterhvert også langt utenfor det. Og det er ikke det minste pussig: denne ferskosten setter den gode, gamle kremosten på plass med sin lett syrlige tone.

Det hevdes at en libanesisk familie gjerne satte til livs 300-400 kg av denne ferskosten i løpet av et år. Innkjøpt i store mengder ble hele den kvinnelige delen av familien satt til å rulle labnehen til små baller – alt fra klinkekuler til pingpongballer, ettersom familietradisjonene – før de ble satt til tørking på store fat i et par dager. Da var labnehen klar til å bli hatt på glass og dekt med olivenolje. Så hadde man ferskost vinteren igjennom og enda litt til.

Labneh er avrent yoghurt

Labneh er ganske enkelt yoghurt som er blandet med litt salt og så avrent i alt fra noen timer til et par-tre døgn, alt etter hvilken konsistens en ønsker. Den er slett ikke vanskelig å lage (faktisk latterlig enkel å lage) og resultatet er himmelsk: fløyelsmyk og kremete ferskost med en lett syrlig smak fra yoghurtkulturen. Ikke ulikt Skyr, med andre ord, bare tykkere. Jeg tenker på det som en slags luksusversjon av Philadelphiaost.

Selv om det er mest vanlig å bruke yoghurt av kumelk går det fint an å bruke for eksempel geiteyoghurt om en skulle få tak i noe slikt. Det viktigste er at yoghurten er god – for det er ikke noe annet enn yoghurt og litt salt i denne oppskriften. Velg derfor en yoghurt du liker godt. Eller lag den selv, om du liker den slags.

Labneh serveres som nevnt i forskjellige konsistenser – alt fra litt tynnere enn vanlig kremost til relativt fast ferskost som enkelt kan rulles til kuler eller andre former. Noen liker å rulle labnehballer i urter. Sjekk denne oppskriften hos Mat på bordet for inspirasjon til det.

Denne oppskriften er på labneh som kremost. Bruksområdet er også omtrent det samme. Ei brødskive med labneh, agurk og svart pepper er knall. Eller prøv denmed tomat og og timian eller za’atar, om du har. Eller server den som dipp, toppet med olivenolje og krydder, eller prøv denne varianten med koriander og chili.

Oppskriften gir ca. 250-300 g labneh, avhengig av hvor mye myse du renner av. Jeg lager gjerne dobbel porsjon.

Hvordan lage labneh
Mengde: 2-3 dl

Hvordan lage labneh

Ingredienser

 • 500 g yoghurt (hvilken som helst type som ikke er smakssatt)
 • 1/4 ts salt

Sånn gjør jeg det

 1. Ha en kolander i en kasserolle hvor den passer godt og har godt med luft under. Alle andre varianter som gir deg mulighet til å renne av funker også. Dekk kolanderen med et osteklede, rent kjøkkenhåndkle, en ny strømpe eller, som meg, et stort tykt kaffefilter (jeg bruker den kvadratiske typen som passer til Chemex – de til vanlige kaffetraktere er for tynne og kan gå i oppløsning). Det viktige her er at yoghurten holdes fast et sted mens mysen kan renne ut gjennom et stykke tøy eller papir og ut til et sted den ikke er i kontakt med yoghurten; akkurat hvordan det går til er ikke viktig. Men pass på at kleder etc. er helt rene og uten duft av vaskemiddel e.l.; smaken kan trenge inn i yoghurten.
 2. Bland yoghurt og salt og hell over på kledet/kaffefilteret, dekk over (jeg pleier å sette på lokket til kasserollen, men du kan også dekke med clingfilm eller et kjøkkenhåndkle).
 3. Sett i kjøleskapet til labnehen har fått riktig konsistens, 12-36 timer avhengig av hvor tykk yoghurten var i utgangspunktet, hvor raskt kledet/kaffefilteret renner av og hvor tykk du vil ha labnehen. Den vil være tykkere rundt kantene enn i midten, hvor den fremdeles kan være ganske løs. Blir den for tykk, bland inn litt av den avrente mysen. Er den for tynn, la stå litt til.
 4. Rør sammen og oppbevar i en tett beholder i inntil en uke.

Tips

 • Væsken som renner av yoghurten er myse. Bruk samme dag som væske til brød eller hell den ut.
 • Mange lar labnehen renne av i romtemperatur; gjør som du vil. Da ville jeg ikke brukt mysen til noe.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Flere serveringstips

Annonse (Hvorfor?)

Del med en venn

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Mer godt

Sveip for mer

Siste nytt

Sveip for mer

4 kommentarer

 1. Hei, har lyst å prøve dette, ser så godt ut. Tror du en saftsil fungerer eller bør det være litt større hull når man siler, saftsilen er relativt tett da

  1. Hei, det har jeg ikke prøvd, men det er bare å prøve! Det meste funker, men det er mulig det tar lengre eller kortere tid, alt etter hvor raskt den siler av mysen. Vidar

 2. Har fulgt denne oppskriften med stor suksess heime i Norge, men må er jeg i Uganda og får ikke yogurten her til å skille…? Har du en ide om hvorfor? Det er vanlig nøytral med 3,5 % fett.. tenker jeg må prøve igjen med et annet merke 🤷‍♀️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Annonse (Hvorfor?)

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring