Peperonata (bresert paprika)

Nydelig italiensk paprikarett.
Av

Når paprika får stå i stekepannen lenge skjer det noe. Der den ferske paprikaen vi legger på gulostskiva eller slenger i salaten er frisk, sprø og ganske så vannholden, er den samme paprikaen etter en time på varmen blitt helt myk. Og full av fyldig sødme så god at du nesten kan (og vil!) spise en hel paprika i en munnfull.

Ingen har skjønt dette bedre enn italienerne.

For i dag reiser jeg litt vestover for inspirasjon. Det er ikke ofte jeg har italiensk mat her på bloggen, og det er ikke tilfeldig. Ikke fordi jeg ikke liker det – tvert om. Det er sjeldent lenge mellom at det står italiensk eller italienskinspirert på middagsbordet hjemme. Det er rett og slett fordi jeg på denne bloggen ønsker å formidle retter og smakskombinasjoner som mange kanskje ikke har prøvd før, i alle fall ikke hjemme. Og siden det nå en gang er så mange flinke folk som lager utrolig god italiensk mat finnes det ikke så mange gode grunner til å legge ut enda en oppskrift på carbonara eller bolognese.

For selv om mange helt sikkert kjenner godt til også denne er peperonata langt fra like godt kjent som mye annet fra det italienske kjøkken. Og det er egentlig litt pussig.

For denne er både enkel å lage, versatil og – ikke minst – ufattelig god. Jeg tullet ikke da jeg sa at du kan ende opp med å spise en hel paprika i en munnfull etter å ha laget denne.

Peperonata (1 of 4)

Peperonata er rett og slett paprika som har fått braisert i en panne under lokk sammen med litt løk og hvitløk til den er helt myk.

Noen tomater kommer også til etter hvert, men det er det, og det er så absolutt paprikaen som er stjerna her. Det hele nærmest smelter på tunga og det er nesten så en ikke kan tro at disse vannholdige paprikaene kan ha så mye smak.

Denne paprikaen kan brukes til det meste: som del av et tapas-/mezebord med litt godt brød til, som pastasaus, til kjøtt (like godt til kylling som biff eller lam), til fisk, til kikerter eller linser. Her er det bare å slå fast at klisjeen om at det bare er fantasien som setter grenser av og til faktisk har noe for seg.

Oppskriften holder til 2-4 porsjoner, avhengig av hvordan det brukes. Og lag gjerne dobbel porsjon, for dette får garantert ben å gå på også dagen etter.

Peperonata på tallerken, sett ovenfra

Peperonata (bresert paprika)

Siderett som virkelig får ut smakene av paprika.
5 (1 stemme).
Siderett
Italia
1 time
3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 2 ss olivenolje
  • 5 (ca. 500 g) røde spisspaprika, ev. vanlig paprika
  • 1 mellomstor rødløk, delt i to og skåret i tynne strimler
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 100 g hakket tomat, solmodne eller hermetiske
  • ev. 1 ss finhakkede ferske urter, til garnityr
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Skjær topp, kjerne og de hvite hinnene av paprikaen så du kun har det røde igjen, skjær de så i ca. 1 cm tykke strimler.
  • Varm olivenolje på medium varme i en stor tykkbunnet stekepanne eller kasserolle som du har lokk til. Ha i paprika, løk og litt salt og pepper. Rør godt rundt og skru ned temperaturen til lav. Når temperaturen er redusert, ha i hvitløk, rør godt rundt på ny og sett på lokk. Rør hvert tiende minutt eller så og la stå på varmen til paprikaen og løken er helt myk, men ikke brun, 40 minutter til en time.
  • Ta av lokket, skru opp varmen og ha i tomater. La frese videre under jevnlig omrøring til det meste av væsken har fordampet, 5-10 minutter. Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig. Server varm eller ved romtemperatur, gjerne med et lite dryss ferske urter på toppen.

Tips & noter

Blir det for søtt for din smak, bland inn litt rødvinseddik helt til slutt.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.