Hvit pizza med spinat og geitost

Jeg elsker tykke pizza. Men de må være lagd på romersk vis.
Hvit minipizza med spinat, geitost og hasselnøtter - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Hvit minipizza med spinat, geitost og hasselnøtter - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Romersk pizza, møt topping fra Tyrkia. Helledussan for en kombinasjon! Hvit pizza med geitost, spinat og hasselnøtter er akkurat det jeg vil ha om dagen. Til frokost, lunsj og middag. Med en god salat til.

Princi het stedet, beliggende sentralt i London mellom Soho og Oxford Street. Her var jeg innom både titt og ofte da jeg bodde i London.

Attraksjonen? Romersk pizza.

Luftig og saftig pizza

Det er bunnen som utgjør den store forskjellen fra den mer velkjente napolitanske pizzaen (den med syltynn bunn). Romersk pizza har en tykk, men luftig og saftig bunn.

Den er nesten mer som en ekstra luksuriøs og mindre oljete focaccia, enn en pizza.

Hvit minipizza med spinat, geitost og hasselnøtter - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Jeg elsker smaken og konsistensen på denne pizzaen. Ikke skader det at den er knallgod som hvit pizza, heller.

Men det er ikke det eneste jeg elsker med denne pizzavarianten.

Pizza som er lett å lage hjemme

Pizza serveres ofte som et måltid i seg selv. Ok, kanskje har du en salat ved siden av, men vi vet begge to godt at den er mest for syns skyld.

Med denne typen pizza, er det imidlertid sånn at det ikke bare er godt med rom til en god salat ved siden av. Det passer utrolig godt sammen! Du får rett og slett lyst til å ha noe friskt og godt ved siden av.

Det gjør underverker for smaksopplevelsen. Du får flere typer smaker, konsistenser og farger i samme måltid. Mer enn det, hjelper det også for velfølelsen. Måltidet blir både sunnere og mer balansert enn om du bare spiser pizza. Du slipper å bli stinn.

Og kanskje aller viktigst av alt: Den er mye lettere å gjenskape i en vanlig stekeovn enn de syltynne  pizzaene du får på pizzarestaurant. Sistnevnte stekes på temperaturer langt over det en vanlig stekeovn klarer. Romersk pizza, derimot, blir best et sted mellom 250 og 300 grader. Absolutt oppnåelig i de fleste ovner.

Hvit pizza med italiensk og tyrkisk inspirasjon

Selv om pizzaen hos Princi er inspirasjonen her, er dette ingen autentisk romersk pizza. I stedet for å finne frem en klassisk, italiensk oppskrift, bruker jeg min grunnoppskrift på pide. Den har mange av de samme egenskapene jeg er på jakt etter: Luftig, saftig, mye smak.

Hvit minipizza med spinat, geitost og hasselnøtter - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Hvit minipizza med spinat, geitost og hasselnøtter - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Toppingen min har dessuten et avtrykk som er mer tyrkisk enn italiensk. Som med all italiensk mat, handler det om å holde seg i jernet og satse på noen få, delikate smaker.

I hvit pizza brukes gjerne creme fraiche eller andre fete fløtebaserte produkter som base. Jeg foretrekker labneh, en saltet og avrent yoghurt fra Midtøsten.

Den gjør pizzaen mye lettere. Den lett syrlige smaken passer dessuten utrolig godt inn. Ikke minst står den godt til den tyrkiske geitebaserte osten jeg bruker (keçi beyaz peyniri). Du finner neppe den samme osten i Norge, men en blanding av en hvit geitost du liker og fetaost gir mye den samme smaken. Sammen med spinat og hasselnøtter gir dette en uimotståelig kombinasjon!

Tradisjonelt lages romersk pizza i store, rektangulære former, før de skjæres opp i porsjonsbiter. Jeg har i stedet valgt å lage flere minipizza. Med en god salat til (se tips under oppskriften), er én slik minipizza nok for de fleste. Men de mest sultne (og minst salat-ivrige) klarer neppe å motstå fristelsen om en til. Gir 8 hvite pizza, nok til 4-8 personer, avhengig av hva annet som serveres til.

Hvit minipizza med spinat, geitost og hasselnøtter - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Hvit pizza med spinat, geitost og hasselnøtter

5 (2 stemmer).
Middag
Middelhavs-inspirert
3 timer
8 små pizza
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Pizzadeig (pidedeig)

 • 550 g hvetemel
 • 1 ts sukker
 • 25 g fersk gjær, eller 6 g tørrgjær
 • 350 g (3,5 dl) vann, kaldt eller romtemperert
 • 10 g salt
 • 1 ss olivenolje, (gjerne extra virgin)

Fyll

 • 2 ss olivenolje, (gjerne extra virgin)
 • 2 løk, skåret i to og så i tynne skiver
 • 400 g spinat, grovhakket og uten tykke stilker
 • 2 hvitløksfedd
 • 400 g labneh, creme fraiche eller veldig tykk yoghurt
 • 1 ts tørket oregano
 • 125 g geitost
 • 125 g fetaost
 • 100 g hasselnøtter, (uten skall), lett knust i en morter
 • extra virgin olivenolje, til å ringle over

Sånn gjør jeg det

Deig

 • Bland sammen 350 g hvetemel, sukker, gjær og vann. Dekk til og la stå til det bobler godt og har hevet seg til dobbel størrelse, typisk 30-45 minutter.
 • Ha i resten av melet, salt og olivenolje. Kna til deigen er myk og smidig. Jeg bruker en kjøkkenmaskin og kjører på middels hastighet til deigen består glutentesten. Det vil si at når du tar tak i en bit deig og strekker den ut, skal du klare å få den til å bli nesten gjennomsiktig før den sprekker. Klarer du ikke det, bør deigen eltes litt mer. Det tar 5-10 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Blir den varmere enn fingrene dine, sett den i kjøleskapet i noen minutter før du fortsetter. Dekk til og la heve til dobbel størrelse. Det tar 1-2 timer. Sett gjerne deigen i kjøleskapet i inntil 24 timer for ekstra smakfull deig.
 • Forvarm ovnen til høyeste varme, bruk pizzafunksjon om du har. Sett inn en pizzasten eller bakesten, om du har.
 • Del deigen i åtte biter og trill til boller. Bruk så lite mel som mulig. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la stå i 15-20 minutter.
 • Bruk hendene til å strekke hvert emne til en sirkel. Jeg liker den tykk, og strekker dem til de er på størrelse med en CD-plate. Lag dem tynnere om du vil.

Fyll

 • Samtidig, varm olivenolje i en tykkbunnet kasserolle eller stekepanne med høye kanter over medium varme. Fres løk til myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutte. Rør jevnlig.
 • Ha i spinat og hvitløk. Vend stadig til spinaten har falt sammen og en del av væsken har kokt inn. Sett til side. Så snart blandingen er tilstrekkelig avkjølt, press ut mesteparten av vannet.
 • Bland sammen labneh og oregano.

Minipizza

 • Ha labneh på pizzaemnene. Topp med spinatblandingen, ost og knuste hasselnøtter. Ringle over litt extra virgin olivenolje.
 • Stek minipizzaene til gjennomstekt. Jeg gjør det i to omganger. Hvor mange du får plass til i gangen, avhenger av hvor flate eller tykke pizzaer du lagde. Hvor lenge de trenger i ovnen, avhenger helt av hvor varm ovnen din er og hvorvidt du bruker bakesten/pizzafunksjon. Min ovn står på 300 grader med bakesten, og min pizza trenger 6-7 minutter. I en vanlig ovn på 250 grader, trenger du en god del lenger.
 • Server varm eller lett avkjølt.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Serveringstips

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.