Romersk pizza, møt topping fra Tyrkia. Helledussan for en kombinasjon! Hvit pizza med geitost, spinat og hasselnøtter er akkurat det jeg vil ha om dagen. Til frokost, lunsj og middag. Med en god salat til.
Princi het stedet, beliggende sentralt i London mellom Soho og Oxford Street. Her var jeg innom både titt og ofte da jeg bodde i London.
Attraksjonen? Romersk pizza.
Luftig og saftig pizza
Det er bunnen som utgjør den store forskjellen fra den mer velkjente napolitanske pizzaen (den med syltynn bunn). Romersk pizza har en tykk, men luftig og saftig bunn.
Den er nesten mer som en ekstra luksuriøs og mindre oljete focaccia, enn en pizza.
Jeg elsker smaken og konsistensen på denne pizzaen. Ikke skader det at den er knallgod som hvit pizza, heller.
Men det er ikke det eneste jeg elsker med denne pizzavarianten.
Pizza som er lett å lage hjemme
Pizza serveres ofte som et måltid i seg selv. Ok, kanskje har du en salat ved siden av, men vi vet begge to godt at den er mest for syns skyld.
Med denne typen pizza, er det imidlertid sånn at det ikke bare er godt med rom til en god salat ved siden av. Det passer utrolig godt sammen! Du får rett og slett lyst til å ha noe friskt og godt ved siden av.
Det gjør underverker for smaksopplevelsen. Du får flere typer smaker, konsistenser og farger i samme måltid. Mer enn det, hjelper det også for velfølelsen. Måltidet blir både sunnere og mer balansert enn om du bare spiser pizza. Du slipper å bli stinn.
Og kanskje aller viktigst av alt: Den er mye lettere å gjenskape i en vanlig stekeovn enn de syltynne pizzaene du får på pizzarestaurant. Sistnevnte stekes på temperaturer langt over det en vanlig stekeovn klarer. Romersk pizza, derimot, blir best et sted mellom 250 og 300 grader. Absolutt oppnåelig i de fleste ovner.
Hvit pizza med italiensk og tyrkisk inspirasjon
Selv om pizzaen hos Princi er inspirasjonen her, er dette ingen autentisk romersk pizza. I stedet for å finne frem en klassisk, italiensk oppskrift, bruker jeg min grunnoppskrift på pide. Den har mange av de samme egenskapene jeg er på jakt etter: Luftig, saftig, mye smak.
Toppingen min har dessuten et avtrykk som er mer tyrkisk enn italiensk. Som med all italiensk mat, handler det om å holde seg i jernet og satse på noen få, delikate smaker.
I hvit pizza brukes gjerne creme fraiche eller andre fete fløtebaserte produkter som base. Jeg foretrekker labneh, en saltet og avrent yoghurt fra Midtøsten.
- Les også: Slik lager du enkelt labneh hjemme
Den gjør pizzaen mye lettere. Den lett syrlige smaken passer dessuten utrolig godt inn. Ikke minst står den godt til den tyrkiske geitebaserte osten jeg bruker (keçi beyaz peyniri). Du finner neppe den samme osten i Norge, men en blanding av en hvit geitost du liker og fetaost gir mye den samme smaken. Sammen med spinat og hasselnøtter gir dette en uimotståelig kombinasjon!
Tradisjonelt lages romersk pizza i store, rektangulære former, før de skjæres opp i porsjonsbiter. Jeg har i stedet valgt å lage flere minipizza. Med en god salat til (se tips under oppskriften), er én slik minipizza nok for de fleste. Men de mest sultne (og minst salat-ivrige) klarer neppe å motstå fristelsen om en til. Gir 8 hvite pizza, nok til 4-8 personer, avhengig av hva annet som serveres til.
Hvit pizza med spinat, geitost og hasselnøtter
Ingredienser
Pizzadeig (pidedeig)
- 550 g hvetemel
- 1 ts sukker
- 25 g fersk gjær, eller 6 g tørrgjær
- 350 g (3,5 dl) vann, kaldt eller romtemperert
- 10 g salt
- 1 ss olivenolje, (gjerne extra virgin)
Fyll
- 2 ss olivenolje, (gjerne extra virgin)
- 2 løk, skåret i to og så i tynne skiver
- 400 g spinat, grovhakket og uten tykke stilker
- 2 hvitløksfedd
- 400 g labneh, creme fraiche eller veldig tykk yoghurt
- 1 ts tørket oregano
- 125 g geitost
- 125 g fetaost
- 100 g hasselnøtter, (uten skall), lett knust i en morter
- extra virgin olivenolje, til å ringle over
Sånn gjør jeg det
Deig
- Bland sammen 350 g hvetemel, sukker, gjær og vann. Dekk til og la stå til det bobler godt og har hevet seg til dobbel størrelse, typisk 30-45 minutter.
- Ha i resten av melet, salt og olivenolje. Kna til deigen er myk og smidig. Jeg bruker en kjøkkenmaskin og kjører på middels hastighet til deigen består glutentesten. Det vil si at når du tar tak i en bit deig og strekker den ut, skal du klare å få den til å bli nesten gjennomsiktig før den sprekker. Klarer du ikke det, bør deigen eltes litt mer. Det tar 5-10 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Blir den varmere enn fingrene dine, sett den i kjøleskapet i noen minutter før du fortsetter. Dekk til og la heve til dobbel størrelse. Det tar 1-2 timer. Sett gjerne deigen i kjøleskapet i inntil 24 timer for ekstra smakfull deig.
- Forvarm ovnen til høyeste varme, bruk pizzafunksjon om du har. Sett inn en pizzasten eller bakesten, om du har.
- Del deigen i åtte biter og trill til boller. Bruk så lite mel som mulig. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la stå i 15-20 minutter.
- Bruk hendene til å strekke hvert emne til en sirkel. Jeg liker den tykk, og strekker dem til de er på størrelse med en CD-plate. Lag dem tynnere om du vil.
Fyll
- Samtidig, varm olivenolje i en tykkbunnet kasserolle eller stekepanne med høye kanter over medium varme. Fres løk til myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutte. Rør jevnlig.
- Ha i spinat og hvitløk. Vend stadig til spinaten har falt sammen og en del av væsken har kokt inn. Sett til side. Så snart blandingen er tilstrekkelig avkjølt, press ut mesteparten av vannet.
- Bland sammen labneh og oregano.
Minipizza
- Ha labneh på pizzaemnene. Topp med spinatblandingen, ost og knuste hasselnøtter. Ringle over litt extra virgin olivenolje.
- Stek minipizzaene til gjennomstekt. Jeg gjør det i to omganger. Hvor mange du får plass til i gangen, avhenger av hvor flate eller tykke pizzaer du lagde. Hvor lenge de trenger i ovnen, avhenger helt av hvor varm ovnen din er og hvorvidt du bruker bakesten/pizzafunksjon. Min ovn står på 300 grader med bakesten, og min pizza trenger 6-7 minutter. I en vanlig ovn på 250 grader, trenger du en god del lenger.
- Server varm eller lett avkjølt.
Serveringstips
- Linsesalat med rødbeter og fetaost
- Tomatsalat med rød basilikum
- Tomat- og granateplesalat med valnøtter
- Grillet salat med hjertesalat, squash, knutekål, fetaost og kapers
- Rødbetsalat
- Rødkålsalat med appelsin, granateple og hasselnøtter
- Blomkålsalat med hasselnøtter og granateple
- Salat med hvite bønner, tomat og avokado