Melk som koker for å lage yoghurt
Melk som koker for å lage yoghurt

Hvordan lage hjemmelaget yoghurt

Melk som koker for å lage yoghurt

Yoghurt er for tyrkere det melk, fløte og rømme er for oss nordmenn – til sammen. Det kan spises til alt. Hjemmelaget yoghurt har mye mer smak enn kommersielt produserte varianter. Heldigvis er det veldig enkelt! I dette innlegget forklarer jeg de fire enkle stegene du trenger for å lage deilig hjemmelagd yoghurt.

Dårlig tid? Klikk her for å gå rett til oppskriften

Inntil ganske nylig var det helt vanlig for tyrkiske barn å bli sendt over til naboen med en tom kopp. Oppdraget? Å be om noen spiseskjeer yoghurt.

Hjemmelaget yoghurt lages av to ingredienser

Alt du trenger for å lage hjemmelaget yoghurt, er nemlig melk og et par spiseskjeer yoghurt. Med rett fremgangsmåte, forvandler den lille yoghurtresten melken om til mer yoghurt. Hadde noen forsynt seg av siste rest av forrige ladning, var det ut til naboen for å få en kopp derfra.

Tidsklemma og aggressiv markedsføring gjør at de fleste nå kjøper yoghurt på super’n (gjerne i 5-kilos plastdunker). Men tyrkerne har ikke glemt hva de vokste opp med. Mange klager over hvor smakløs de fabrikkproduserte variantene er.

Mange steder får du også kjøpt hjemmelaget yoghurt. Den er typisk syrligere og har mer karakter enn den du får kjøpt i butikken.

Og tradisjonen med å lage den hjemme, er på langt nær borte.

Siling av melk for å lage yoghurt
Siling av melk for å lage yoghurt

Hvorfor lage yoghurt selv

I dag er det heldigvis enkelt å få tak i naturell yoghurt også i Norge. Så hvorfor lage den selv?

Hjemmelaget har den både mer og bedre smak. Den er som regel litt mer syrlig, og har dermed mer karakter.

Blir du vant til hjemmelaget yoghurt, vil det meste av masseprodusert yoghurt fremstå som tam og smakløs. 

Melk som koker for å lage yoghurt

Dette påvirker smaken av hjemmelaget yoghurt

Smaken vil likne yoghurten du bruker som starterkultur.

Noen kjøper startpakker på nett for å komme i gang, men du kan fint bruke en yoghurt du har kjøpt i butikken. Kjøp den beste yoghurten du vet om når du starter. Sjekk også datoen. Yoghurten bør være så fersk som mulig.

Du kan selv velge hvor mild eller syrlig den blir. Lar du den stå akkurat lenge nok til å sette seg, men ikke lenger, får du en mild og kremete smak. Jo lenger du lar den stå, desto syrligere blir yoghurten.

Hvordan lage yoghurt - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
For å lage yoghurt, er alt du trenger å gjøre å blande litt yoghurt inn i varm melk. Resten skjer av seg selv så lenge du holder den på rett temperatur.

Du kan bruke enten rå melk eller «vanlig» melk

I Tyrkia får du kjøpt rå melk, og det er denne jeg bruker til å lage yoghurt. Helt vanlig h-melk fra kjøledisken gjør imidlertid også jobben utmerket!

OBS! Ønsker du å bruke rå melk, er det viktig å sette seg inn i de potensielle helsefarene. Selv pasteuriserer jeg alltid melken så snart som mulig.

Bor du i Tyrkia, anbefaler jeg å bruke rå melk. Ikke bare for yoghurten sin del, men også fordi selve melken typisk smaker bedre enn den du får kjøpt ellers. Jeg kjøper rå melk i 3-liters dunker hos min lokale osteforhandler. Etter pasteurisering (se oppskriften under), heller jeg 1 liter over i en glassflaske og setter i kjøleskapet. Resten lager jeg yoghurt av.

I Norge er kommersiell omsetning av rå melk forbudt. Det er lov å kjøpe direkte fra bonde på eget initiativ, men bonden har ikke lov til å markedsføre det til deg. Kjenner du noen som driver med melkeproduksjon, kan du ta kontakt med dem direkte om du ønsker å kjøpe rå melk.

Men, som nevnt: Du trenger ikke rå melk. Vanlig h-melk fungerer også utmerket!

Bonus: Kaymak!

Når du varmer opp melken, stiger fettet sakte men sikkert til toppen av kasserollen. Dette er det tyrkerne kaller kaymak. Det smaker utrolig godt! Det er det samme som clotted cream, bortsett fra at kaymaken her kommer fra melk som har et mye lavere fettinnhold enn fløten som brukes for å lage clotted cream. Dermed blir det mye mindre av den.

Hvordan lage kaymak - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Hjemmelaget kaymak og pasteurisert melk

Noen liker at kaymaken ligger som et lag på toppen av yoghurten. Jeg pleier å ta den ut, og oppbevare i kjøleskapet. Det blir ikke så mye, men nok til et par dager med luksuriøs frokost. Den er nemlig utrolig god til frokost med litt honning! Bruker du homogenisert melk fra butikken, vil fettet oppføre seg noe annerledes og det er mulig at du ikke vil få like mye kaymak.

I Tyrkia er det vanlig å fryse denne kaymaken. Når de har samlet noen runder, tiner de den opp igjen og pisker til smør!

Min rutine for å lage yoghurt

Å lage yoghurt består av 4 steg:

 1. Varme opp melk
 2. Blande inn yoghurtstarter
 3. La yoghurten stå et lunt sted
 4. Avkjøling i kjøleskap

Jeg pleier å begynne å lage yoghurt på kvelden. Etter at jeg har blandet inn yoghurtstarteren, pakker jeg det hele inn i ullpledd og setter på badegulvet over natten. Da er den klar til å gå i kjøleskapet når jeg står opp morgenen etter.

Yoghurt godgjør seg på lunt sted
Yoghurt godgjør seg på lunt sted

Hvordan lage hjemmelaget yoghurt - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Du kan også lage den på morgenen eller formiddagen, og la den godgjøre seg i løpet av dagen.

Yoghurten blir ganske løs. Ønsker du den tykkere og mer kremet, la den renne av seg noen timer ved å ha den i et kaffefilter eller osteklede over en sil. Du kan også blande inn litt salt og la den stå et døgn, da får du labneh.

Slik kan du bruke yoghurt i hverdagsmaten

I Tyrkia og Midtøsten er yoghurt svært vanlig tilbehør til middagsmaten. Det brukes litt som vi bruker rømme, bare mye oftere.

Jeg har latt meg inspirere, og bruker antakelig yoghurt på flere måter enn mange tyrkere gjør. Her er noen av dem:

Og enda kunne jeg fortsatt litt til! Da skjønner du kanskje hvorfor det går med 2-3 liter i uka hjemme hos oss… Oppskriften under gir 2 liter hjemmelaget yoghurt. Den holder seg fint i kjøleskapet i 7-10 dager.

Hvordan lage hjemmelaget yoghurt - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Mengde: 2 liter yoghurt

Hvordan lage hjemmelaget yoghurt

Steg-for-steg oppskrift på hjemmelaget yoghurt

Ingredienser

 • 2 liter h-melk eller rå melk
 • 2-3 toppede ss yoghurt naturell (aktiv)

Sånn gjør jeg det

 1. Ha melken i en 3-liters tykkbunnet kasserolle du har lokk til. Bruker du rå melk, hell den gjennom et osteklede eller rent kjøkkenhåndkle for å fjerne eventuelle urenheter. Varm opp melken til det begynner å boble og truer med å vokse seg oppover i kasserollen. Da holder den omtrent 80 grader og er godt pasteurisert (viktig om du bruker rå melk). Noen liker å la melken koke en stund for å dampe av væske, det gir en tykkere yoghurt. Da får du også mer kaymak (se teksten over). Trekk kasserollen av varmen og avkjøl melken til temperaturen er blitt 44-45 grader. Ta av snerket som danner seg før du har i yoghurten og ta vare på det i en tett beholder. Dette er kaymak (se teksten over).
 2. Bland inn yoghurten (se tips i teksten over). Sett på lokket. Pakk så kasserollen inn i et ullteppe og sett på husets luneste sted. Hos meg står den på badet, hvor jeg har gulvvarme. Andre setter den i stekeovnen eller i skapet over kjøleskapet. Poenget er å holde temperaturen så nære 42-45 grader som mulig, så lenge som mulig. La yoghurten stå i 7-10 timer. Ikke rør yoghurten i denne tiden. Yoghurten er klar når konsistensen er fast og smaken er slik du vil ha den. Fra 6-7 timer kan du smake deg frem hver halvtime eller time med en teskje. Jo lenger den står, jo mer syrlig blir den.
 3. Når yoghurten er slik du vil ha den, sett kasserollen forsiktig i kjøleskapet. Der bør den stå i minst 12 timer før bruk. Yoghurten holder seg slik i 7-10 dager. Husk å sette av et par spiseskjeer til neste runde!

Tips

Bruker du pasteurisert melk, holder det å varme opp melken til 50 grader. La så melken avkjøle til 44-45 grader. Ikke la deg friste til å stoppe ved 45 grader mens du varmer opp melken, og ha i yoghurten med en gang. Siden kasserollen er varmere, vil melken fortsette å varmes opp etter at du trekker kasserollen av platen. Har du i yoghurten på dette tidspunktet, risikerer å drepe yoghurtbakteriene. Da vil ikke yoghurten sette seg. Vil du ha kaymak, må du koke opp melken som angitt i punkt 1, selv om melken er pasteurisert. Er melken homogenisert, kan du ikke regne med å få særlig til kaymak.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

7 kommentarer

 1. Hei! Er det mulig å lage dette med plantebasert melk? Eventuelt plantebasert melk med melkebasert yoghurt som starter?

  1. Hei! Jeg bruker for tiden ikke plantemelk i matlagingen, så jeg vil anbefale deg å se til noen andre for hvordan du lager yoghurt av plantebasert melk. Lykke til!

 2. Lagde i går med en liter skummet melk, med en fløteskvett i. Begge deler gått ut på dato. Temperatur var litt for høy når jeg tok i yoghurt, og ventet litt for kort før den måtte i kjøleskapet. Likevel ble den kjempegod! Og bittelitt kaymak på knekkebrødet til frokost. Takk for god oppskrift!

 3. Hei! Lagde denne og ble veldig fornøyd. Men laget alt for mye, nå har det stått i kjøleskapet i 2 uker. Bør jeg unngå å spise det? Smakte litt og smaker helt ok. Går det an å ta noen skjeer av denne for å lage ny eller er den for gammel? 🙁

 4. Jeg startet yoghurten nå etter jobb, og sover jo når det har gått 7 – 10 timer…
  Kan den settes i et kaldere rom for å forlenge «surningstiden»?

  1. Hei! I teorien burde det gå bra, men det avhenger jo også av hvor lenge den står totalt og hvor kaldt dette andre rommet er… Det er bare å prøve, tenker jeg. Det beste er som regel å starte på den på sen kveldstid heller enn etter jobb, og så sette den i kjøleskapet så snart du står opp. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring