Imam bayildi – Tyrkiske fylte aubergine med tomat og løk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

İmam bayıldı – Tyrkisk fylt aubergine

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Fylte aubergine som er så gode at imamen som først fikk de servert besvimte av pur glede – eller skrekk.

İmam bayıldı er en av de aller mest kjente tyrkiske rettene, og selve kongen blant det tyrkerne kaller zeytinyağlı – småretter basert på grønnsaker som er dampet over lang tid i rause mengder god olivenolje. Retten stammer antakelig fra den tyrkiske Egeerhavskysten og er populær over mesteparten av det gamle osmanske riket. Og selv i kristne land har den fått beholde sitt fantastiske navn – imam bayıldı er tyrkisk for imamen besvimte.

Mange historier

Så hva er det med denne retten som sender imamer i gulvet?

Imamen satte sånn pris på en auberginerett med tomater og løk at han befalte at retten skulle på middagsbordet hver eneste dag.

Det finnes flere versjoner av historien. En velkjent versjon sier at imamen besvimte av pur ekstase over den deilige retten hans kone hadde lagd til han. En annen hevder at det ikke var smaken som gjorde imamen skjelven i beina, men tanken på hvor mye kostbar olivenolje som hadde gått med for å lage retten.

Den mest velkjente historien handler imidlertid om en imam som giftet seg med datteren til en olivenforhandler. En del av medgiften for giftermålet var 12 store flasker av den fineste olivenolje. Den første kvelden lagde hans hustru en auberginerett med tomater og løk som imamen satte sånn pris på at han befalte at retten skulle på middagsbordet hver eneste dag.

Som sagt så gjort, og de neste dagene stod den samme aubergineretten med tomater og løk på middagsbordet. Den trettende dagen var det imidlertid ingen aubergine på middagsbordet.

– Hvorfor er det ingen aubergine med tomat og løk til middag i dag? spurte imamen.

Kona måtte svare som sant var, at alle flaskene med eksklusiv olivenolje hadde gått med til å lage retten de 12 foregående dagene. Det var ikke mer igjen. Imamen fikk helt sjokk av at den dyrebare medgiften alt var oppbrukt og besvimte.

Imam bayildi – Tyrkiske fylte aubergine med tomat og løk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Imam bayildi – Tyrkiske fylte aubergine med tomat og løk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Slik lager du klassisk fylt aubergine på tyrkisk vis

Søker du på nett finner du veldig mange oppskrifter på imam bayildi. Ikke alle er like autentiske. En klassisk imam bayildi skiller seg fra andre ovnsbakte aubergineretter ved raus bruk av olivenolje, like mye løk som tomat i fyllet og fraværet av krydder.

Aller helst skal den lages av aubergine av den lange, smale typen, eller av babyaubergine. Får du bare tak i vanlig aubergine kan du dele auberginene i to i stedet for å snitte de som en baguette. Lag da et kryssmønster med en kniv på innsiden, slik jeg gjør med aubergine med grønn tahinisaus.

Det tar litt tid å lage imam bayildi på klassisk vis, men er du glad i aubergine lover jeg at det er verdt det. Det ser enkelt ut, men smaken er så tilfredsstillende at det er lett å forstå at man kan besvime av smaken på denne retten hvis man likevel først er lettbesvimt.

Server de fylte auberginene til lunsj med yoghurt og brød til, som forrett, som del av et mezebord eller med for eksempel krydrede kikerter ved siden av for en hel middag. Gir 2-6 porsjoner, avhengig av hvordan den serveres.

İmam bayıldı – Veganske fylt aubergine
Mengde: 2-6 porsjoner

İmam bayıldı – Veganske fylt aubergine

En av tyrkernes aller kjæreste retter.

Ingredienser

 • 2 aubergine, helst av den lange smale typen (eller 4-6 babyauberginer, om du får tak i det) (se tips under om du bruker vanlig, litt tykk aubergine)
 • 1 dl olivenolje
 • 1 ss tomatpuré
 • 1,5 dl kokende vann
 • 75 ml olivenolje
 • 25 g (1 raus ss) tomatpuré
 • 0,5 ts sukker
 • bladpersille, til garnityr
 • kokende vann
 • salt og pepper

Fyll

 • 2 ss olivenolje
 • 1 stor eller 2 medium løk, skrelt, delt i to og skjært i strimler
 • 4 hvitløksfedd, skrelt og skjært i tynne skiver
 • 1 stor eller 2 medium tomat, skrelt og skjært i båter
 • 10 g bladpersille, grovhakket
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skrell av halvparten av aubergineskallet i et zebramønster. Legg i godt saltet vann eller strø på godt med salt og la stå i 20-30 minutter.
 2. Mens auberginene trekker til seg salt, lag fyllet. Fres løk i 2 ss olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på medium/lav varme til myk men ikke brunet, 10-12 minutter. Rør jevnlig. Ha i hvitløk og surr videre i 1-2 minutter. Ha i tomat og tyrkiske chiliflak og fres videre til tomatene kollapser og væsken begynner å koke inn, 5-6 minutter. Ha i bladpersille og smak til med salt og pepper. Sett til side.
 3. Tørk auberginene godt (eller børst av saltet) og stek i 2-3 ss oliveolje i en tykkbunnet stekepanne på medium varme til auberginene begynner å mykne og utsiden er gyllen. Snu jevnlig. Sett til side.
 4. Lag et snitt i auberginene, omtrent som en baguett. Ha i fyllet og legg i en panne du har lokk til. Hell rundt 75 ml olivenolje. Bland sammen tomatpuré, kokende vann, sukker og litt salt og pepper. Hell rundt til væsken kommer ca. halvveis opp kanten på auberginene. Kok opp og la putre på lav varme med lokket på til auberginen er helt myk, 40-45 minutter. La komme til romtemperatur før servering. Topp med litt ekstra bladpersille ved servering.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Flere retter med fylte aubergine

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

5 kommentarer

 1. Fy, dette så utrolig spennende og godt ut! Denne bloggen skal jeg jammen følge med på fremover. Jeg er så dårlig på å finne på spennende retter i hverdagen, men etter å ha lest her har jeg tro på at ting kan endre seg 🙂 Har de fylte paprikaene dine i ovnen nå, og i morgen skal jeg teste ut denne 🙂 Tusen takk for supre oppskrifter og god inspirasjon!

 2. Heia! Tusen takk for Dina resepter som du så generøst deler med deg! Jeg kan nå lære meg lage tyrkisk mat siden jeg ikke har familien min i Norge, takk vare deg kan jeg nærme meg mine røtter 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring