Få ting sier norsk matkultur som vaffel. Men er den egentlig så erkenorsk som vi skal ha det til? Hva er det som har gjort den belgiske vaffelen verdenskjent? Og er det fremdeles sjømannskirken som har den beste oppskriften på norsk vaffel?
Jeg er veldig glad i vafler. Så glad, at da jeg flyttet til Istanbul, stod et nytt vaffeljern helt øverst på ønskelisten over innflytningsgaver da jeg fikk besøk fra gamlelandet.
Det skulle vise seg helt unødvendig. Tyrkerne har nemlig også vafler, dermed også vaffeljern. Og der belgiske og mange andre lands vafler har en ganske annen form eller konsistens enn den klassiske norske, likner den tyrkiske på alle måter på den norske. Bare ikke toppingen.
Episode 3: Vaffel og min barndoms vaffelrøre
Denne ukas episode av mat-podkasten Vaffel handler om nettopp…vafler. Selvfølgelig! Sleng deg med for en halvtimes avslappet prat om våre første vaffelminner, vaffelens historie, å spise vafler hos Sjømannskirken – og hvordan vi selv lager og serverer vafler.
Og når du har hørt ferdig, finner du lenker til oppskriftene og bøkene vi snakket om i episoden lenger ned i dette innlegget. Og jammen finner du ikke min barndoms oppskrift på vafler, også! Hos oss gjorde vi det enkelt, og hadde for eksempel aldri kardemomme i røra. Helt nederst har jeg også gitt et tips med justeringen på oppskriften jeg som regel gjør i dag, ved å bytte ut noe av melken med yoghurt eller kefir.
Jeg vil gjerne også høre hvordan du lager dine vafler! Både Maj-Britt og jeg setter veldig pris på å få dine beste tips eller oppskrifter i kommentarfeltet under.
God lytt!
Oppskrifter og annet omtalt i denne episoden
Oppskrifter
- Maj-Britts mammas sprø vafler
- Maj-Britts solvegg-vafler finner du i Kosekokeboka
- Min barndoms vaffelrøre (se under)
- Spinatvafler med røkelaks og dillkrem
- Hjemmelaget nugatti (oppskriften er også i Aubergine & tahini)
- Vafler fra Sjømannskirken i New York
- Vafler fra Sjømannskirken i København
- Vafler fra Sjømannskirken i London
- Maaemos vaffel med oksefett og fermentert bokhvete
Bøker
- Mat hjemmefra av Christopher Davidsen (anbefalt av Maj-Britt)
Artikler og annet
- Om Gladmatfestivalen og Christopher Davidsens vinner-vaffel
- Om Michelin-vaffel og Maj-Britts første besøk på Maaemo
- Alt du ønsket å vite om vafler men aldri turte spørre om (DN)
- Den Norske Turistforening
- Skiforeningen
Min barndoms vaffelrøre
Ingredienser
- 3 egg
- 1 raus klype salt
- 60 g sukker
- 7,5 dl h-melk
- 375 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 100 g smør, smeltet og avkjølt noe
Sånn gjør jeg det
- Visp sammen egg, salt og sukker godt, gjerne til det blir luftig, men det trenger ikke være helt eggedosis. Visp så inn melken.
- Bland sammen hvetemel og bakepulver. Spe det tørre i det våte litt etter litt til du har en tykk og klumpfri røre. Rør tilslutt inn smøret. Dypp fingeren i og kjenn på om smak og konsistens er rett. La svelle i en halvtimes tid.
- Stek vaflene gylne i vaffeljern. Pensle vaffeljernet med litt smør ved behov, jeg gjør det etter annenhver vaffel. Avkjøl vaflene hver for seg på rist. Ikke stable dem før de er helt avkjølte. Vaflene er sprø med det samme, men blir myke etterhvert.
Tips
- I dag bytter jeg gjerne ut 2,5 dl av melken med yoghurt, eller jeg bruker en 50/50 blanding av melk og kefir. Da bytter jeg også ut 1 ts av bakepulveret med natron, som er et bedre hevemiddel for syrnede produkter.