Ferdig stekt vaffel løftes av vaffeljern med gaffel og skje

Vaffel E03: Min barndoms vafler

Ukas episode av podkasten Vaffel handler om retten som har gitt den navn – og jeg deler oppskriften på min barndoms vaffelrøre.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard!

Få ting sier norsk matkultur som vaffel. Men er den egentlig så erkenorsk som vi skal ha det til? Hva er det som har gjort den belgiske vaffelen verdenskjent? Og er det fremdeles sjømannskirken som har den beste oppskriften på norsk vaffel?

Jeg er veldig glad i vafler. Så glad, at da jeg flyttet til Istanbul, stod et nytt vaffeljern helt øverst på ønskelisten over innflytningsgaver da jeg fikk besøk fra gamlelandet.

Det skulle vise seg helt unødvendig. Tyrkerne har nemlig også vafler, dermed også vaffeljern. Og der belgiske og mange andre lands vafler har en ganske annen form eller konsistens enn den klassiske norske, likner den tyrkiske på alle måter på den norske. Bare ikke toppingen.

Episode 3: Vaffel

Denne ukas episode av mat-podkasten Vaffel handler om nettopp…vafler. Selvfølgelig! Sleng deg med for en halvtimes avslappet prat om våre første vaffelminner, vaffelens historie, å spise vafler hos Sjømannskirken – og hvordan vi selv lager og serverer vafler.

Og når du har hørt ferdig, finner du lenker til oppskriftene og bøkene vi snakket om i episoden lenger ned i dette innlegget. Og jammen finner du ikke min barndoms oppskrift på vafler, også! Hos oss gjorde vi det enkelt, og hadde for eksempel aldri kardemomme i røra. Helt nederst har jeg også gitt et tips med justeringen på oppskriften jeg som regel gjør i dag, ved å bytte ut noe av melken med yoghurt eller kefir.

Jeg vil gjerne også høre hvordan du lager dine vafler! Både Maj-Britt og jeg setter veldig pris på å få dine beste tips eller oppskrifter i kommentarfeltet under.

God lytt!

Listen on Spotify

Oppskrifter og annet omtalt i denne episoden

Oppskrifter

Bøker

Artikler og annet

Ferdig stekte vafler på hvit duk ved siden av syltetøy og smør
Mengde: 15-20 vafler

Min barndoms vaffelrøre

Klassisk norsk vaffelrøre slik jeg vokste opp med på 1980- og 90-tallet.

Ingredienser

 • 3 egg
 • 1 raus klype salt
 • 60 g sukker
 • 7,5 dl h-melk
 • 375 g hvetemel
 • 2 ts bakepulver
 • 100 g smør, smeltet og avkjølt noe

Sånn gjør jeg det

 1. Visp sammen egg, salt og sukker godt, gjerne til det blir luftig, men det trenger ikke være helt eggedosis. Visp så inn melken.
 2. Bland sammen hvetemel og bakepulver. Spe det tørre i det våte litt etter litt til du har en tykk og klumpfri røre. Rør tilslutt inn smøret. Dypp fingeren i og kjenn på om smak og konsistens er rett. La svelle i en halvtimes tid.
 3. Stek vaflene gylne i vaffeljern. Pensle vaffeljernet med litt smør ved behov, jeg gjør det etter annenhver vaffel. Avkjøl vaflene hver for seg på rist. Ikke stable dem før de er helt avkjølte. Vaflene er sprø med det samme, men blir myke etterhvert.

Tips

 • I dag bytter jeg gjerne ut 2,5 dl av melken med yoghurt, eller jeg bruker en 50/50 blanding av melk og kefir. Da bytter jeg også ut 1 ts av bakepulveret med natron, som er et bedre hevemiddel for syrnede produkter.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring