Min barndoms vafler

Vaflene jeg vokste opp med og har lagd på samme måte siden barndommen.
Ferdig stekt vaffel løftes av vaffeljern med gaffel og skje
Ferdig stekt vaffel løftes av vaffeljern med gaffel og skje
Av

Nordmenn lurer veldig ofte på om jeg lager norsk mat, her jeg bor i Istanbul. Selv om jeg forstår spørsmålet, er det også litt pussig. Er det genuin nysgjerrighet på hvilke retter som blir med nordmenn som reiser ut i den store verden? Eller Ligger det en aldri så liten anklage bak?

Jeg har ingen grunn til å tro at det er det siste. Men om noen skulle tro det, er det bare å legge den ballen død. Du kan jo bare sjekke ut hva jeg lager til jul i Istanbul:

Vaffelrøra som har vært med meg siden barndommen

Retten jeg har med meg fra norsk matkultur jeg lager aller oftest er dog denne: Vafler.

Vaflene lager jeg mer eller mindre akkurat som jeg alltid har gjort, siden jeg fikk ansvaret for vaffelstekingen i barndomshjemmet som tenåring.

Den eneste endringen jeg har gjort siden den gang, er å bytte ut deler av melken med et syrnet melkeprodukter. Yoghurt, kefir, kulturmelk – alt funker. I praksis er det dog yoghurt jeg alltid har i kjøleskapet, og oftest bruker.

Jeg måler egentlig aldri opp, men lager den slik jeg lærte av min mor. 3 egg, en knapp liter melk og nok hvetemel til at du får en passende tykk røre. Så i med en kopp med smør.

Siden jeg ikke kan reise tilbake i tid, kan jeg ikke måle opp nøyaktig hvor mye vi brukte av det ene eller andre den gangen. Men jeg har målt opp nøyaktig mens jeg har lagd vaflene flere ganger. Oppskriften du får under er den som ble aller best, og minner meg mest om barndommens vafler.

Ikke noe dill-dall, bare gode vafler.

Dette – og mye mer om vafler – snakket for øvrig Maj-Britt Aagaard og jeg om i podkasten vår, som vi faktisk også kalte for Vaffel:

Noen tips på veien for å lage gode vafler

Har du lagd vaffelrøre mange ganger, kan du følge min mors tips og ta det på følelsen. Men det blir alltid aller best om du holder deg til en god oppskrift.

Jeg bruker som sagt en kombinasjon av melk og yoghurt eller kefir. Dette gir mykere og mer smaksrike vafler. Jeg bruker alltid h-melk og yoghurt med rundt 5% fettinnhold. Anbefaler ikke å bruke skummet melk eller fettredusert yoghurt.

Ikke dropp sukker og salt, heller. Dette er smaksforsterkere som er viktige selv om du skal servere vaflene med salt topping.

Om du, som meg, har syrnet melkeprodukt i røra, bør du bruke både bakepulver og natron som hevemiddel. Bruker du bare melk, kan du bruke bare bakepulver. Det er fordi de to typene hevemiddel reagerer forskjellig på syrlige tilstander i røra.

Til sist er det viktig å bruke godt med smør, ellers blir det ikke ordentlige vafler! For meg er det bare ekte smør som gjelder (ingen margarin).

Det er også viktig å la røra stå og svelle en halvtimes tid. Er du i ekstremt hastverk kan du redusere det til 10–15 minutter, men svelleperioden er viktig for at røra og smakene skal få «satt seg».

Et lite tips til selve stekingen: Jeg liker å helle røra over i et litermål med tut. Da er det mye lettere å helle røra rett på vaffeljernet!

Slik spiser vi vafler i Istanbul

Hos oss er vafler faktisk blitt et fast innslag til middag(!). Som regel når vi har spist en god og fin varm lunsj, og egentlig ikke føler for «ordentlig» middag på kvelden. Noen ganger er det også lunsj.

Vafler på trefat

Om vaflene er slik jeg husker dem fra barndommen, er ikke alle smakene vi legger oppå alltid slik.

Så lenge jeg har brunost fra siste Norgestur i kjøleskapet er det selvsagt obligatorisk. Har jeg hjemmelaget syltetøy, likeså.

Men noen typer «pålegg» er mer tyrkiske i inspirasjon og faktisk veldig, veldig godt! Her er noen kombinasjoner som er verdt å prøve neste gang du lager vafler:

God vaffelsteking!

Vafler på trefat

Min barndoms vaffelrøre

Klassisk norsk vaffelrøre slik jeg vokste opp med på 1980- og 90-tallet.
4,7 (25 stemmer).
Kake
Norge
1 time
15 -20 vafler
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 3 egg
  • 1 raus klype salt
  • 60 g sukker
  • 5 dl h-melk
  • 2,5 dl yoghurt, valgfri type uten smaksetting, ev. kefir, surmelk eller mer h-melk
  • 375 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 100 g smør, smeltet og avkjølt noe

Sånn gjør jeg det

  • Visp sammen egg, salt og sukker godt, gjerne til det blir luftig, men det trenger ikke være helt eggedosis. Visp så inn melk og yoghurt (eller kefir/surmelk/mer melk).
  • Bland sammen hvetemel, bakepulver og natron. Spe det tørre i det våte litt etter litt til du har en tykk og klumpfri røre. Rør tilslutt inn smøret. Dypp fingeren i og kjenn på om smak og konsistens er rett. La svelle i en halvtimes tid.
  • Stek vaflene gylne i vaffeljern. Pensle vaffeljernet med litt smør ved behov, jeg gjør det etter annenhver vaffel. Avkjøl vaflene hver for seg på rist. Ikke stable dem før de er helt avkjølte. Vaflene er sprø med det samme, men blir myke etterhvert.

Tips & noter

I min barndom brukte vi kun melk. For en helt mild vaffelsmak kan du bytte ut yoghurt/kefir/surmelk med mer h-melk. Da bruker du 2 ts bakepulver i stedet for 1 ts bakepulver + 1 ts natron.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 170+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille
4,68 from 25 votes (25 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.