Sjakkruter med en vri

Har du prøvd sjakkruter med tahini i deigen? Jeg vil i alle fall aldri gå tilbake til den klassiske varianten.
Treskål fylt med sjakkruter på hvit juleduk, sett fra øyenivå
Treskål fylt med sjakkruter på hvit juleduk, sett fra øyenivå
Av

Sjakkruter er superenkle julekjeks med herlig smak av sjokolade og vanilje. Enda bedre blir det med litt tahini i den hvite deigen og en nøtt på toppen. Slik lager jeg ekstra gode sjakkruter til jul!

Sjakkruter har vært en viktig del av julebaksten i vår familie så lenge jeg kan huske. Da jeg vokste opp var de min søsters ansvar, og hun har tatt dem med seg videre nå som hun har stiftet egen familie. Men også hos mamma og pappa er sjakkrutene fortsatt obligatorisk, på samme måte som også kolakakene og mammas lefser er til julekaffen.

Disse klassiske julekjeksene er enkle å lage og ser flotte ut. Mer barnevennlige julekjeks skal du vel lete lenge etter.

Nærbilde av stekte sjakkruter på bakepapir, sett ovenfra

Likevel kunne jeg ikke dy meg for å tenke at det ikke skal så mye til for å gjøre dem enda bedre også for oss voksne. Samtidig som de fortsatt er barnevennlige.

Den «hemmelige ingrediensen»

Svaret? Som alltid, holdt jeg på å si: Tahini.

Tahini er en saus lagd av ristede og malte sesamfrø. Den er mest kjent som ingrediensen som gir den rette smaken og konsistensen til hummus, men har langt flere bruksområder enn det, både salte og søte.

Faktisk fleipet jeg med fotograf Bahar Kitapci da vi tok bildene til min nye bok om at vi burde skrive en bok sammen med tittelen «Alt blir bedre med tahini». Jeg trenger kanskje ikke si at også hun, som de fleste som har stiftet bekjentskap med tahini, bruker denne ingrediensen mye.

Jeg simpelthen elsker kombinasjonen av tahini og sjokolade. Ikke bare til sjokoladekake eller babka, men også til julebaksten.

Ved å bytte ut noe av smøret i den hvite deigen med tahini, får sjakkrutene en ekstra smaksdybde. Det smaker ikke sterkt av verken tahini eller sesamfrø, men gjør at den hvite deigen står enda bedre til sjokoladerutene. Perfekt!

Jeg har ikke fått servert dem til barn ennå, men jeg ser ingen grunn til at tahinien skulle gjøre kjeksene noe mindre barnevennlige.

Treskål fylt med sjakkruter på hvit juleduk, sett ovenfra

Jeg har i tillegg på nøtter på toppen, etter inspirasjon fra semulekaken kjent som namoura eller basbousa i Midtøsten, hvor hver bit toppes med en skåldet mandel. Aller best blir det med hasselnøtter, men mandler ser vel så fint ut. Bruk derfor gjerne en kombinasjon. Du kan også fint la noen sjakkruter være nakne, om du ønsker det.

Et par tips når du lager sjakkruter med tahini

I motsetning til tradisjonelle sjakkruter, må du her lage de to deigene hver for seg. Siden det ikke er snakk om noe elting av betydning, gjør det ingenting. Jeg begynner med den hvite, og lager den mørke etterpå i samme bolle. Bryr meg ikke om å vaske verken bakebollen eller vispen imellom.

Animasjon som viser sjakkruter før og etter steking - sjakkrutene flyter ut litt men holder formen godt
Sjakkruter før og etter steking

Den største utfordringen er at deigen er litt smuldrete og kan være litt vanskelig å jobbe med. Det er nettopp dette, sammen med bruken av melis i stedet for sukker, som gir kjeksene den superfine smuldrete konsistensen som nærmest smelter i munnen.

Jeg er ingen stor baker, så hos meg faller deigen fort litt fra hverandre når jeg ruller ut pølser. Det gjør ingenting, for jeg bruker likevel fingrene til å presse det hele sammen til passende firkanter etterhvert. Det har ingenting å si for sluttresultatet!

Det hjelper å la deigen stå i kjøleskapet en liten time først. Ved romtemperatur synes i alle fall jeg at deigen har litt lett for å smuldre opp. Men, det har altså ikke så veldig mye å si – det er lett å rette opp underveis.

Oppskriften gir ca. 50 sjakkruter, og de holder seg lenge i en god kakeboks.

Treskål fylt med sjakkruter på hvit juleduk, sett fra øyenivå

Sjakkruter med en vri

Tradisjonell norsk julemat med en touch av Midtøsten.
5 (1 stemme).
Kjeks
Midtøsten-inspirert, Norge
1 time 45 minutter
50 sjakkruter
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • ca. 50 hele hasselnøtter, eller mandler

Hvit deig

  • 150 g hvetemel
  • 60 g melis
  • en klype salt
  • 80 g rompemperert smør
  • 80 g tahini
  • 1/4 ts vaniljeekstrakt, ev. 1/2 ts ekte vaniljesukker

Mørk deig

  • 150 g hvetemel
  • 60 g melis
  • 15 g kakao
  • en klype salt
  • 120 g romtemperert smør
  • 1/4 ts vaniljeekstrakt, ev. 1/2 ts ekte vaniljesukker

Sånn gjør jeg det

  • Forvarm ovnen til 175 grader, over- og undervarme. Kle to stekebrett med bakepapir.
  • Begynn med den hvite deigen. Sikt hvetemel og melis i bakebollen og ha i de øvrige ingrediensene. Husk å røre godt i tahinien før bruk, og har du glemt å ta ut smøret, skjær det i tynne skiver med en ostehøvel og la stå noen minutter til det er blitt mykt. Bland godt sammen, jeg bruker k-vispen på en kjøkkenmaskin på lav/medium hastighet. Deigen vil virke smuldrete til å begynne med, men kommer sammen etter hvert, det tar bare et minutt eller to. Ta den hvite deigen ut og legg på kjøkkenbenken mens du lager den mørke. Sett i kjøleskapet i 30-60 minutter.
  • Jeg bruker samme utstyr til mørk deig, og ser ingen grunn til å vaske bollen først så lenge du fikk ut det aller meste av deigen. Sikt i hvetemel, melis og kakao og ha i de øvrige ingrediensene. Bland godt sammen, jeg bruker k-vispen på en kjøkkenmaskin på lav/medium hastighet. Deigen er klar når den er jevn og fin, det tar bare et minutt eller to. Sett i kjøleskapet i 30-60 minutter.
  • Ta deigbitene ut av kjøleskapet og del hver av dem i to like store biter, så du har to lyse og to mørke deigbiter. Rull hver deigbit til tykke pølser, ca. 50 cm lange.
  • Legg en hvit og en mørk pølse ved siden av hverandre og klem dem forsiktig sammen til de blir nærmere firkantede enn runde. Legg så en hvit pølse oppå den mørke, og en mørk oppå den lyse, så du har sjakkmønster. Klem forsiktig sammen så det igjen blir nærmere firkantet enn rundt.
  • Skjær i ¾-1 cm tykke skiver og fordel på stekebrett. Press en nøtt forsiktig ned i midten på hver sjakkrute, om du ønsker.
  • Stek sjakkrutene til gjennomstekte men ikke gylne. Det tar alt fra 10-15 minutter, avhengig av hvor tykke du skjærte dem. Avkjøl helt.

Tips & noter

Du kan bruke vanlig bakekakao, men jeg synes det utgjør en forskjell å bruke kvalitetskakao. Jeg bruker Valrhona kakao (anbefaling, ikke reklame).
Jeg får en del spørsmål av hvilke varer jeg bruker til baking i Tyrkia (fortsatt anbefalinger, ikke reklame).
  • SEK rulo tereyagi er smøret jeg har funnet som er mest nøytralt i smaken og passer best til bakverk som dette. Det er usaltet.
  • Tyrkisk melis (pudra şekeri) er tilsatt vanillin, så du trenger ikke ha i ekstra vaniljeekstrakt eller vaniljesukker.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 170+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

4 Responses

  1. Jeg undret meg over forholdet tørrvarer og fett i lys og mørk deig. De ble da også en del forskjellige, og kunne kanskje vært lettere å sette sammen med likere konsistens?
    Men kakene ble gode, de!

    1. Hei, det er tahinien som gjør at forholdstallet blir forskjellig i de to deigene. Bytter du ut 1:1 med smør, blir den hvite deigen for tørr. Mulig konsistensen på deigene kan optimaliseres ytterligere, men for meg er sluttresultatet og smaken viktigst 😊

      1. Jeg synes den hvite delen ble himmelsk mør og god, mens den mørke er blitt litt hard. Må jeg bare prøve meg fram, eller kan du komme med et hint? Kunne kanskje bruke litt tahin i sjokoladedeigen også?

        1. Hei, hvis du vil ha deigene mer like, kan du bruke samme mengde smør og tahini som i den hvite deigen. Tahinismaken i kjeksen blir da (naturlig nok) mer fremtredende. Du kan også bare droppe å ha den mørke deigen i kjøleskapet. Lykke til!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.