Hummus slik du får den i Midtøsten

Hummus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
Foto: Bahar Kitapcı.

Jeg har rådført meg med mine venner fra Israel, Palestina og Jordan og saumfart hummusoppskriftene til Midtøstens beste kokker. Slik lage du hjemmelagd hummus som smaker akkurat som du får den i shabby bakgater i Jerusalem eller Beirut.

Hummus. Uten tvil den mest kjente matretten med opphav i Midtøsten. Og definitivt den som skaper mest debatt.

Antakelig finnes det like mange oppskrifter på perfekt hummus som det finnes hummuselskere. Alle har sine bestemte meninger om hvordan kikertene skal kokes, hvor mye tahini som skal tilsettes, om hvilke krydder som kan tilsettes…you name it.

Og like mye har folk en mening om hvilket land som først kom på å lage retten (mathistorikere er usikre på svaret), hvem som først tilsatte spisskummen, hvem som… Ja, sånn har du det gående om du setter et par-tre personer med opphav fra Midt-Østen rundt et bord med en skål med hummus i midten.

Hummus i skål

Ikke er det rart at de har et så nært forhold til hummus.

Den er like god på egen hånd som den løfter andre retter til en høyere enhet. Spis alene med ferskt pitabrød eller annet godt hvitt brød. Eller bruk det som dipp til grønnsaker eller tortillachips. Eller som fyll i en wrap sammen med sprø grønnsaker og falafel eller kjøtt. Eller som base for en hovedrett. Eller min favoritt: som del av et mezebord.

Mulighetene er uendelige!

Nøkkelen til knallgod hummus

Selve ordet hummus er fra arabisk og betyr rett og slett kikerter.

For best resultat, må du koke kikertene selv. Det er mye enklere og krever mye mindre av deg enn mange tror!

Kjøp tørre kikerter, legg de i bløtt over natten. Så bytter du vann og koker kikertene til de er helt myke. Da får du den silkemyke konsistensen en vellagd hummus skal ha. Det er dessverre vanskelig å få samme gode konsistens med kikerter fra boks. De vil heller ikke gi like delikat smak, da laken de ligger i vil ha smaksatt kikertene noe.

Når vi snakker om hummus mener vi som regel egentlig hummus tehina, kikerter med tahini. Den andre hovedingrediensen i hummus er altså tahini.

Tahini er et slags smør laget av ristede og bløtlagte sesamfrø. Det tilfører den herligste nøtteaktige smak og jeg bruker den mye på mitt kjøkken. For god hummus er den essensiell.

Velg alltid den lyse varianten (den mørke er verken særlig god eller har riktig konsistens) og se etter et arabisk merke om du har valgmuligheter, de holder jevnt over høyere kvalitet enn vestlige merker.

Jeg synes en god hummus skal være myk, lett og med gjenkjennelig smak av både kikerter og tahini.  Jeg bruker derfor en del mer tahini enn mange oppskrifter med mer vestlig opphav, men jeg anbefaler virkelig å prøve denne varianten: hummusen blir både luftigere og rundere i smaken. Og synes du tahinismaken blir for sterk er det jo bare å bruke (litt) mindre neste gang.

For neste gang blir det. Når du har laget hummus selv er det nesten ingen vei tilbake. Den er rett og slett altfor god til ikke å lages jevnlig. Og dessuten: når du mestrer grunnoppskriften, kan du leke nærmest ubegrenset med smaksetting og toppinger…

Oppskriften selv hummuskjennerne i Midtøsten gir tommelen opp for

Jeg skal ikke påstå at dette er noen endelig oppskrift på verdens beste hummus, til det har jeg altfor stor respekt for hummusens plass i kulturen til veldig mange. Men etter å ha smakt (og lagd) utallige varianter tør jeg påstå at fremgangsmåten nedenfor vil gi deg en veldig god hummus som selv hummuskjennerne i Midtøsten vil gi tommelen opp for.

Ikke ta mitt ord for det.

Oppskriften er den på hele bloggen som flest stadig kommer tilbake til. Jeg har fått utallige meldinger fra folk som har fått intet mindre enn et helt nytt syn på hummus(!) etter å ha prøvd denne oppskriften. Du kan også ta en titt på kommentarfeltet under. Eller høre på den veganske bloggen Pranava:

Sannsynligvis skal det godt gjøres å finne en bedre (norsk) oppskrift på hummus enn den som den flotte bloggen Et kjøkken i Istanbul serverer.

Topp med litt god extra virgin olivenolje, noen hele kikerter, litt bladpersille og, om du vil, et lite dryss med spisskummen eller paprikapulver. Og pitabrød, helst rykende ferskt. Oppskriften gir ca. 450 g hummus som holder til 3-4 porsjoner som en liten forrett, litt flere som del av et mezebord. Den kan med fordel dobles, overskuddet holder seg fint i en tett beholder i kjøleskapet i noen dager.

Hummus slik du får den i Midtøsten
Mengde: Ca. 5 dl

Hummus slik du får den i Midtøsten

Slik lager du hjemmelaget hummus som smaker akkurat som du får den i shabby bakgater i Jerusalem eller Beirut.

Ingredienser

 • 100 g tørre kikerter, bløtlagt og kokt
 • 100 g tahini
 • 1/2 sitron, saften
 • 2-3 hvitløksbåter, skrelt
 • 1/2 ts salt
 • 1/4-1/2 ts spisskummen (kan sløyfes)
 • kokevann fra kikertene
 • extra virgin olivenolje, til toppen
 • evt. litt spisskummen eller paprikapulver og grovhakket bladpersille

Sånn gjør jeg det

 1. Legg kikerterne i vann i 8-12 timer, gjerne over natten. Bytt vann. Kok kikertene til de er helt møre og ta vare på kokevannet. (se også: hvordan koke kikerter) Sett til side noen hele kikerter for garnityr.
 2. Mens alt fremdeles er varmt, ha kikertene, tahini, sitronsaft, hvitløk, 1 dl av kokevannet, spisskummen (om du bruker) og salt i en foodprosessor og kjør til massen er helt myk, typisk et par-tre minutter men av og til tar det litt lenger og det er mulig du må stoppe for å skrape ned sidene underveis. Smak til med mer salt, tahini eller sitronsaft, om nødvendig. Kjør videre i 3-4 minutter til hummusen er blitt god og fluffy. Hummusen vil være ganske løs, men vil sette seg etter hvert.
 3. Hell hummusen over i en bolle og dekk med clingfilm helt ned i overflaten så du ikke får snerk. La hummusen komme til romtemperatur (har du det travelt, sett den i kjøleskapet).
 4. Anrett på ett eller flere små fat og lag noen fordypninger i midten. Jeg pleier å bruke en spiseskje og snurre asjetten rundt for å få fine runde fordypninger. Fyll fordypningene med god extra virgin olivenolje og de hele kikertene. Strø over spisskummen eller paprikapulver og grovhakket bladpersille, om du vil.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Innlegget ble publisert 17. november 2015 og oppdatert med noen nye bilder og små justeringer i tekst og oppskrift 9. februar og 14. oktober 2016.

Artikkelens hovedfoto er tatt av Bahar Kitapcı.

18 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *