Blomkål med krydder, krønsj og sitronyoghurt

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard!

Blomkål. Traustere og mer nord-europeisk blir det vel ikke? Vel, det er en sannhet med visse modifikasjoner.

Blomkålen er slettes ikke en nord-europeisk grønnsak i det hele tatt. De første blomkålene ble utviklet av araberne i middelalderen og selv om det kanskje ikke er den første grønnsaken vi forbinder med mat fra Midt-Østen, brukes den faktisk en god del. Og, skal jeg være helt ærlig, er de mye flinkere til å utnytte blomkålens iboende kvaliteter enn vi nordmenn ofte er. (Hvem liker egentlig kokt blomkål?)

For blomkål tåler ikke bare mye smak. Den trenger det. Og selv om man kommer langt med å ovnsbake i stedet for å koke den trenger den gjerne minst ett element til. Det betyr ikke at det trenger å gjøres så komplisert. Et dæsj krydder, noe krønsj, kanskje en frisk og god saus av noe slag. Eller hvorfor ikke alt på en gang?

Blomkål med krydder, krønsj og sitronyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Blomkål med krydder, krønsj og sitronyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Denne retten er inspirert av den egyptiske krydderblandingen dukkah, som har hatt en liten gjesteopptreden på bloggen før. Den består av ristede knuste nøtter og krydder og brukes til å drysse over hva det skulle være av middagsmat. Kjempegodt! Men i stedet for å lage en dukkahblanding og strø den over integrerte jeg smakene og teksturene i selve retten. Alt på et brett og rett i ovnen. Enkelt og greit. Og, ikke minst, utrolig godt!

Blomkål varierer veldig i størrelse, så vei gjerne blomkålbukettene etter du har delt de opp. Veier din blomkål veldig mye mer enn min, øk mengden krydder og nøtter tilsvarende. Jeg bruker også hele krydder her. Hele krydder holder bedre på smaken enn malte og her tilfører de dessuten en krønsj og en liten kryddereksplosjon i munnen når du tygger over de, så det er verdt å prøve å få tak i det. Får du kun tak i malte krydder der du bor går det også fint, men da ville jeg redusert mengden noe og ventet med å tilsette de til noen minutter før blomkålen er ferdig i ovnen. I stedet for mandler kan du fint bruke andre nøtter som hasselnøtter om det er det du har tilgjengelig. Sitronyoghurten bidrar med en fin syrlig kontrast og selv om blomkålen fint kan serveres uten løfter den i mine øyne blomkålen til noe ekstra når de serveres sammen. Gir to porsjoner med noe annet til.

Blomkål med krydder, krønsj og sitronyoghurt - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Blomkål med krydder, krønsj og sitronyoghurt

Ingredienser

 • 1 liten eller 0,5 stor blomkål, i buketter (ca. 400 g)
 • 3 ss olivenolje
 • 1,5 ts spisskummen (hele)
 • 1,5 ts korianderfrø (hele)
 • 1 ts pul biber (kan sløyfes)
 • 0,5 ts chiliflak, eller etter smak
 • 0,5 ts gurkemeie
 • 40 g mandler, grovhakkede
 • 150 g yoghurt
 • skallet fra 0,5 sitron, finrevet
 • 0,5 ss sitronsaft, eller etter smak
 • 1 ss finhakket bladpersille, til garnityr
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
 2. Bland sammen blomkål, olivenolje, spisskummen, korianderfrø, pul biber, chiliflak, gurkemeie, salt og pepper og fordel i en ildfast form eller langpanne. Får du ikke tak i hele spisskummen eller hele korianderfrø kan du bruke malt, men da er det best om du venter med å blande de inn til 5 minutter før blomkålen er ferdig så den ikke blir brent i ovnen. Bruk også litt mindre, f.eks. 1 ts av hver.
 3. Stek i ovnen til blomkålen er gjennomstekt, 15-30 minutter, avhengig av hvor store biter du delte blomkålen i.
 4. Samtidig, bland sammen yoghurt, sitronskall og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.
 5. Server blomkålen varm (men ikke glohet) eller lun med finhakket bladpersille drysset over og sitronyoghurt ved siden av.

Server sammen med

Flere oppskrifter med blomkål

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring