Halvgrovt hyttebrød

Brødet jeg har spist hele sommeren gjennom.
Halvgrovt hyttebrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Halvgrovt hyttebrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Denne sommeren har jeg tilbrakt mye tid på hytta på Hitra. Der har jeg bakt dette brødet omtrent annenhver dag. Helt uten andre hjelpemidler enn det du finner på ei vanlig hytte. Slik lager du halvgrovt hyttebrød slik jeg gjør det – om du nå er på hytta eller bare har en hjemmesøndag.

Ekstra lang Norgesferie

I fjor kom jeg meg aldri hjem til Norge på sommeren. Et møte med tyrkisk UDI for å fornye oppholdstillatelsen kom i veien. Stadige innstramminger gjør at flere innkalles til møter, stadig nye dokumenter etterspørres. Det som for de fleste er mer eller mindre abstrakte innvandringspolemikker i media, har høyst reelle konsekvenser for oss som bor i et annet land enn vi er født i. Alt gikk i orden. Men sommerferien i Norge, den måtte avlyses.

Derfor var det deilig å være ekstra lenge i gamlelandet denne sommeren. Jeg har jobbet litt innimellom, men aller mest har det blitt ferie på hytta på Hitra. Det har vært godt å roe ned og fylle på med energi i noen uker. Jeg hadde egentlig planlagt ukentlige blogginnlegg som skulle komme i denne perioden, men jeg rakk ikke å ferdigstille tekster og redigere bilder før jeg reiste nordover. Da valgte jeg i stedet å prioritere andre ting denne sommeren.

Som å bake brød.

Halvgrovt hyttebrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Hyttebrød: Når jeg har god tid

På hytta har jeg bedre tid enn hjemme. Jeg har sjelden ærend. Da lager jeg brødene på en litt annen måte enn jeg gjør i hverdagen.

I stedet for å heve deigen over natten og bake ut om morgenen, gjør jeg motsatt. Jeg setter deigen på morgenen og baker ut på kvelden. Det gjør at jeg har mulighet til å vende litt på deigen innimellom.

Denne fremgangsmåten gjør brødene enda luftigere enn ved den helt eltefrie metoden.

Det krever ikke mange minuttene merarbeid. Men det fordrer at du er i nærheten av deigen det meste av dagen, siden resultatet blir best om du vender med jevne mellomrom.

Dermed passer den aller best å lage på hytta. Derav navnet hyttebrød.

Men du må selvfølgelig ikke være på hytta for å lage dette brødet. Det kan fint være en helt vanlig hjemmesøndag. Så har du deilig hjemmebakt brød til uka som kommer.

Når det er sagt, er det ingenting i veien for å lage halvgrovt hyttebrød med den vanlige eltefrie metoden, slik jeg lager mitt hverdagsbrød, om du ønsker å bake ut brødet på morgenen i stedet.

Halvgrovt hyttebrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Intet ekstrautstyr

Hevekurver og bakestein er luksus for en hytte, så her får du også gode tips til å lage brød uten noe som helst ekstrautstyr. Jeg improviserer hevekurver ved hjelp av kjøkkenhåndkle og elteboller eller brødform, avhengig av om brødene skal bli runde eller avlange. Til stekingen klarer jeg meg helt fint med et vanlig stekebrett.

Jeg elsker at brødet blir ferdig først utpå kvelden. Da lukter det godt i hele hytta.

Halvgrovt hyttebrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Jeg elsker at brødet blir ferdig først utpå kvelden. Da lukter det godt i hele hytta. Og, ikke minst, har jeg ferskt brød til kveldsmaten. Brødene holder seg godt, og er omtrent like fint både dagen etter og dagen etter det igjen. Jeg pleier å oppbevare de på skjærefjøla, uten noen form for innpakning. Det eneste jeg sørger for, er at kuttsiden er dekt til. Det kan du gjøre enten ved å la brødet stå på høykant med kuttsiden ned, eller ved å trekke plastfolie over kuttsiden. Slik beholder du den gode, sprø skorpa.

Halvgrovt hyttebrød kan fint fryses i tett plastfolie, men avkjøl brødene helt først. Brødene har 35% helkorn og klassifiseres som halvgrovt av brødkalkulatoren. Du kan fint bruke samme metode til å lage mine andre eltefrie brødGir to store brød.

Halvgrovt hyttebrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Halvgrovt hyttebrød

4 (1 stemme).
Brød
Internasjonal mat
6 timer
2 store brød
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 650 g hvetemel
 • 200 g sammalt hvetemel, fint
 • 75 g sammalt hvetemel, grovt
 • 75 g sammalt rugmel, grovt
 • 0,5 ts tørrgjær , ev. 5-6 g fersk gjær
 • 780 g (7,8 dl) vann
 • 18 g salt

Sånn gjør jeg det

 • Bland sammen de tørre ingrediensene. Ha i vann og bland godt sammen. Du trenger ikke elte. Jeg bruker vann ved rundt 20 grader. Kaldere vann fører til at hevingen tar lengre tid, varmere vann at det går raskere. Bruk aldri vann over 35 grader. Dekk til med plastfolie eller liknende. La stå i 45 minutter til en time.
 • Ha i salt og bland godt. Jeg gjør det ved å skvise deigen mellom fingrene gjentatte ganger til saltet er godt fordelt. Det tar meg 2-3 minutter. Dekk til med plastfolie eller liknende. La stå i 30-45 minutter.
 • Ta godt tak i en bit av deigen. Strekk den opp og inn mot midten. Snurr bollen litt og gjenta denne «brettingen» fra kantene og inn mot midten 4-5 ganger til du er kommet helt rundt. Det blir mindre kliss om du våter hendene først. Dekk til med plastfolie og la stå i nye 30-45 minutter. Gjenta denne prosessen (bretting + pause) til deigen føles luftig og henger godt sammen, typisk etter 4-5 runder (3-5 timer). Du vil også merke at hendene knapt blir klissete lenger. Det går helt fint om du forlater deigen lenger enn 45 minutter, men da kan det hende at du trenger et par ekstra runder med bretting når du kommer tilbake.
 • Når deigen føles spenstig, ha den over på en umelet kjøkkenbenk. Strø over litt hvetemel. Del i to emner. Snu emnene så melsiden ligger ned. Brett hver av kantene inn mot midten, omtrent som en konvolutt (se del 1 i video under). Snu og la heve under håndkle i 30 minutter.
 • For avlange brød: Form brødene som i del 2 av videoen under. Har du hevekurver, gjør som i videoen. Hvis ikke, legg to kjøkkenhåndklær i en brødform eller annen avlang form. Strø på godt med mel. Ha i det formede brødet. Jeg legger den fine siden ned, men det er ikke veldig viktig. Dekk til og la heve i 45 minutter til en time.
 • For runde brød: Snu emnene på hodet, så den melede siden kommer ned. Brett kantene inn mot midten flere ganger til du har en spenstig, rund form. Legg to kjøkkenhåndklær i hver sin runde bolle. Strø over godt med mel og legg over de formede brødene. Har du hevekurver, bruker du dem. Da strør du godt med mel i hevekurvene først, og du trenger ikke å bruke kjøkkenhåndklær. Dekk til og la heve i 45 minutter til en time.
 • Forvarm ovnen til 230 grader, over- og undervarme.
 • Strø litt mel på en stekeplate. Velv over brødene. Skjær et snitt i dem (se del 3 av videoen under). Stek midt i ovnen til brødene er gjennomstekte, ca. 30 minutter. Har du bakestein, bruker du den – husk i så fall at den må være gjennomvarm først. Du kan sjekke at brødene er gjennomstekte ved å banke på undersiden av dem. Får du en hul lyd, er de gjennomstekte. Du kan også bruke et steketermometer. Brødene er klare når temperaturen er minst 96 grader i hele brødet.
 • Avkjøl på rist. Brødene holder fint i 1-2 dager i romtemperatur.

Video

Tips & noter

Lag rundstykker

 • Du kan også lage rundstykker av denne deigen. Følg fremgangsmåten over til og med punkt 4. Del så inn i passe rundstykker. Hev i 20-30 minutter mens du forvarmer ovnen til 230 grader, over- og undervarme. Skjær et lite snitt på toppen av rundstykkene. Stek i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

Forming av brød

 • Se videoen under for eltefritt hverdagsbrød. Fremgangsmåten for dette brødet er litt annerledes, men noen av teknikkene er de samme.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

 1. Hei. Gratulerer med den fine mottakelsen boken din har fått.
  Som ferierende i Tyrkia 5-6 mndr. pr. år i ca 10 år, og interesse for mat og tyrkisk kultur, har jeg selvfølgelig kjøpt boken din, og ser fram til å lage endel av oppskriftene, med det store utvalg av frukt og grønnsaker etc., som er tilgjengelig på markedene i Alanya regionen, hvor jeg holder til.
  Din oppskrift på Hyttebrød høres interessant og godt ut, og kunne tenke meg å forsøke dette når jeg er i Tyrkia. Du kan selvfølgelig alle kornsortene som skal brukes i oppskriften på tyrkisk! Ville være fint om du legger ut en link til disse.
  Så slipper jeg å bruke de ferdige posene med «5 korns-, eller 7-korns brød», selv om de nok sikkert er gode, de også.

  Lykke til med arbeidet ditt.

  Med hilsen
  Erik

  1. Hei Erik,

   Tusen takk!

   Jeg jobber med et innlegg hvor en enkel norsk-tyrkisk «matordbok» er en viktig del, kommer antakelig i løpet av høsten.

   Vanlig hvetemel heter buğday unu og finnes overalt. Sammalt hvetemel heter tam buğday unu. Du finner det de fleste steder. Sammalt rugmel heter çavdar unu. Det er vanskeligere å finne, typisk lettere å finne i helsekost/økoklogiske butikker. I Tyrkia finner du sammalt mel kun i finmalt variant (den grove har de ikke).

   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.