Eltefrie halvgrove rundstykker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Lite smaker så godt til helgefrokosten som nybakte halvgrove rundstykker. Her får du trikset som gjør rundstykkene ekstra gode!

Jeg foretrekker brød foran rundstykker, og uansett eltefritt. Likevel er det sånn at brød krever litt lenger hevetid enn rundstykker, litt lenger tid i ovnen – og ganske mye lenger tid på å kjøle seg ned etter steking. Derfor er de ikke alltid et like godt alternativ om du vil ha fersk brødmat til helgefrokosten. Med mindre du planlegger en veldig sen frokost da…

Trikset som gjør rundstykkene ekstra gode

Eller, kanskje jeg skal rette litt på det. Jeg foretrakk brød foran rundstykker. For det siste året har jeg nemlig funnet ut av en teknikk som gjør at også rundstykkene får den fine kontrasten mellom sprø skorpe og myk innside som gjør ferskt brød så godt.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!
Eltefrie halvgrove rundstykker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Som med det meste av brødmat ligger den lille forskjellen i fremgangsmåten, ikke ingredienslisten. Og det er så enkelt som å lage rundstykkene litt større, og steke dem en god del lenger.

Før pleide jeg å ta dem ut etter 13-14 minutter, når innsiden var gjennomstekt og rundstykkene klare. Nå får rundstykkene stå i 20 minutter i stedet – i en glohet ovn. De er egentlig gjennomstekte på samme tidspunkt som før, men de ekstra 6-7 minuttene gjør hele forskjellen.

Jeg bruker bakesten, og det utgjør også en forskjell. Når du setter rundstykkene på en glohet bakesten eller pizzasten vil de heve seg litt bedre i ovnen, og blir luftigere. Dessuten blir undersiden like sprø og god som oversiden. Har du verken bakesten eller pizzasten kan selvfølgelig fint bruke en vanlig stekeplate. Gir 8 store rundstykker.

Eltefrie halvgrove rundstykker - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Eltefrie halvgrove rundstykker

Mengde: 8 store rundstykker

Få nybakte rundstykker til frokost med minimal innsats.

Ingredienser

 • 300 g siktet hvetemel
 • 225 g sammalt hvetemel, fint
 • 75 g sammalt rugmel, fint
 • 10 g salt
 • 5 g gjær eller 2 g tørrgjær
 • 460 ml vann

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen mel og salt. Smuldre gjær over og hell over vann. Bland godt sammen. Dekk til med tett lokk eller clingfilm og la heve til dobbel størrelse, 8-12 timer. Min deig står over natten.
 2. Sett stekeovnen på 260 grader (eller så høyt det går), over- og undervarme. Sett en langpanne du tåler at blir bulkete på laveste rille. Dersom du har bakesten eller pizzasten, sett inn denne like over. Sett av nok tid til at bakesteinen blir gjennomvarm.
 3. Ha deigen på umelet benk. Dryss litt mel over. Bruk en deigskrape eller slikkepott til å snu deigen. Brett hver langside inn mot midten. Rull deigemnet så skjøten kommer ned og trill lett rundt. La hvile under et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter.
 4. Strø litt mel på begge sider av deigen. Strekk den til et rektangel, men prøv å presse så lite luft som mulig ut av deigen. La heve i nye 10-15 minutter. Bruk en deigskrape eller kniv til å dele inn i 8 rundstykker. Jeg former de ikke, de blir fine likevel.
 5. Ha rundstykkene i ovnen, rett på bakestenen eller på et stekebrett midt i ovnen om du ikke har bakesten. Skvett 0,5 dl varmt vann i langpannen under og lukk døra så raskt du greier. Skru ned varmen til 230 grader.
 6. Bak rundstykkene i 12 minutter. Åpne ovnsdøra for å slippe ut damp og stek videre til skorpen er sprø og gyllen, 8 minutter eller mer, avhengig av ovnen (20 minutter eller mer totalt). Det kan ta lenger i din ovn Avkjøl på rist – om du klarer å vente, da.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

15 kommentarer

 1. Disse ble fantastisk gode! Kunne tenkt meg å teste resultatet uten kaldheving også – tror du de taper seg mye da? Hva må man i tilfellet gjøre? Doble gjærmengden?

  1. Hei Ida. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Mye av smaken kommer av nettopp den lange hevetiden. Både smak og konsistens blir annerledes om du gjør det på «vanlig» måte. Men godt blir det helt sikkert uansett! Øk gjærmengden til 12-15 gram om du vil prøve. Lykke til!

 2. Hei!
  Digger bloggen din og lager masse mat herfra. Hva har skjedd med denne oppskriften? Hele fremgangsmetoden har blitt borte.
  Hilsen Tuva

  1. De er veldig fine å fryse! Avkjøl dem helt før du fryser. Gi gjerne rundstykkene 2-3 minutter i en varm ovn ved opptining, så blir de som nystekte. Lykke til!

 3. Skal ovnsdøren stå på gløtt etter 12 minutter, eller skal man bare åpne for å slippe ut damp og så lukke igjen?

 4. Vidar. For noen rundstykker _ det er 2 pinsedag og regn i mitt vakre mandal – så nå har jeg bakt eltefrie og det blir ikke siste gang. Tusen takk for masse gode oppskrifter – jeg bruker minst en hver uke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Gresskar. Foto: Bahar Kitapcı.
  Ris med kylling og paprika
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?