Tørre kikerter / Et kjøkken i Istanbul

Det finnes veldig gode kikerter å få kjøpt både på boks og glass, og disse fungerer godt til de fleste formål. Men det er ikke til å stikke under stol at kikertene får enda bedre smak om du kjøper de tørre og koker de selv. Og skal du lage virkelig god hummus er det helt nødvendig å gjøre jobben selv.

Den gode nyheten er at det er veldig enkelt å koke kikerter. Faktisk er det ikke ulikt eltefritt brød. Det krever litt planlegging, for det tar litt tid. Men 99% av denne tiden passer kikertene seg helt selv. Kokte kikerter holder seg dessuten veldig bra i fryser, så det er bare å lage en stor porsjon og fryse ned i passe størrelser.

To måter å koke kikerter på

Jeg koker kikerter på to forskjellige måter, avhengig av hva jeg skal bruke de til. Det vil si: avhengig av om jeg skal bruke kikertene til å lage hummus eller ikke. Og skal jeg lage falafel koker jeg de ikke i det hele tatt, da holder det å sette de i vann. Tre måter å tilberede tørre kikerter på, altså.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!
Den allsidige kikerten: Historie, tilberedningstips og oppskrifter / Et kjøkken i Istanbul
Tre retter med kikerter tilberedt på tre forskjellige måter: Kikertsalat (med kikerter kokt til al dente), falafel (med bløtlagte men ikke kokte kikerter) og hummus (med kikerter kokt til de er helt myke).

Heldigvis er det veldig enkelt å bruke tørre kikerter. De er ganske takknemlige og det er ganske mye slingringsmonn med timingen. Det viktigste er å bruke lav varme, og å være tålmodig nok.

Hvor mye tørre kikerter tilsvarer en boks ferdigkokte kikerter?

Det eneste du må huske på er å planlegge litt, siden selve prosessen tar litt tid. Riktignok klarer kikertene seg utmerket på egen hånd i 99% av den tiden. Men det tar altså minst 5-6 timer fra start til slutt, gjerne et halvt døgn eller mer, alt etter hvor lenge du lar kikertene stå i vann før du koker de.

100 gram tørre kikerter gir ca. 250 gram ferdigkokte kikerter, som tilsvarer én boks ferdigkokte hermetiserte kikerter

Det kan være greit å ha noen forholdstall i hodet. 100 gram tørre kikerter gir ca. 250 gram ferdigkokte kikerter, som tilsvarer én boks ferdigkokte hermetiserte kikerter på 400 gram etter at du har helt ut laken.

Oppskriften nedenfor gir ca. 1,2 kg. ferdigkokte kikerter, eller tilsvarende fem bokser hermetiserte kikerter. Frys ned det du ikke bruker i en tett beholder.

Hvordan koke kikerter - enkel fremgangsmåte / Et kjøkken i Istanbul

Hvordan koke kikerter

Mengde: 1,2 kg

Enkel fremgangsmåte for å tilberede tørre kikerter.

Ingredienser

 • 500 g tørkede kikerter
 • vann
 • 1 ts natron (om du lager hummus)

Sånn gjør jeg det

 1. Ha de tørre kikertene i en stor kasserolle eller bolle. Fjern eventuelle brune eller stygge kikerter og ha i vann til det går minst dobbelt så langt oppover sidene på kasserollen som kikertene. De sveller ganske så mye. La stå i 8-12 timer, gjerne over natten. (Har du det travelt kan du korte ned svelletiden til 2-4 timer ved å helle i varmt vann fra vannkokeren, men du får best resultat av å la de stå lenger og i kaldt vann.) Planlegger du å lage falafel er kikertene nå klare til bruk.
 2. Skal du lage alt annet enn falafel, hell ut vannet og skyll kikertene raskt. Ha kikertene i en stor kasserolle og dekk med ferskt vann så du har noen centimeter klaring til kikertene. Skal du lage hummus, ha i natron (ikke nødvendig om du ikke skal lage hummus). Bruk en ekstra stor kasserolle, da vannet kan boble opp en god del. Ikke salt vannet ennå. Tilsetter du det til slutt har du bedre kontroll på saltnivået i for eksempel hummus.
 3. Kok opp og la putre på lav varme til kikertene er så myke som du vil ha de. Jeg bruker ikke lokk og har akkurat nok varme til at det er litt bevegelse i vannet, men det skal ikke boble ordentlig. Skum av underveis og ha eventuelt i mer vann om nødvendig. Sjekk hvordan det ligger an etter et kvarter, og deretter hvert femte minutt eller så etter dette. Når du har gjort det noen ganger får du raskt føling på hvor mye lenger kikertene trenger.
 4. Skal du bruke kikertene til alt annet enn hummus, kok til kikertene er al dente, eller så myke du vil ha de. Når de er akkurat passe, trekk kasserollen av varmen og ha i raust med salt – jeg har i et par teskjeer. La stå med lokket på til kasserollen har kommet til romtemperatur. Kikertene vil ikke mykne noe særlig mer etter du tar de av varmen, men ventetiden gjør at saltet får trengt litt inn og gitt kikertene mer smak. Hell av kokevæsken og bruk de kokte kikertene som anvist i oppskriften du følger.
 5. Skal du bruke kikertene til hummus, kok til kikertene er helt myke. Du skal enkelt kunne mose en kikert mellom to fingre. Trekk av varmen og bruk kikertene som anvist i oppskriften du følger. Ikke ha i salt og ta vare på kikertene – mange oppskrifter (inkludert min) bruker litt av kokevannet i hummusen. Hvorfor kan du lese om i 5 tips for perfekt hummusMin oppskrift på hummus finner du her.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Les også

Innlegget ble først publisert 16. november 2015 og substansielt oppdatert 15. januar 2017. Mindre korreksjoner i fremgangsmåte knyttet til bruk av natron og salt oppdatert 31. august 2017.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

19 kommentarer

 1. Den effekten av natronet ble litt voldsom. Gryta så jo ut som et kjemiforsøk fra skolen. Litt mye skum.

  1. Det kan bli litt skum ja. Det blir det for så vidt uansett, natron eller ei, selv om det kanskje blir litt mer med natron. Greit å bruke ei stor gryte og skumme av litt underveis 🙂 Men det pleier å roe seg etter de første minuttene – det er sjelden jeg skummer av mer etter 4-5 minutter. Håper likevel kikertene ble bra!

   1. De ble veldig myke, og som du sa det var bare de første 5 minuttene det ble litt voldsomt her :). Nå skal de skrelles og bli til hummus 🙂

 2. Jeg bor også i Istanbul, og lurer på en ting: Hva er Natron på tyrkisk, evt hva erstatter du med? Ellers takk for mange flotte tips og oppskrifter her!

  EBA.

  1. Tusen takk, så hyggelig å høre! Natron heter karbonat på tyrkisk, du finner det på de aller fleste supermarkeder.

   Hva driver du med i Istanbul? Send meg gjerne en mail (post@etkjokken.com), alltid moro å høre fra andre nordmenn i samme by 🙂

   1. Hei Vidar!
    Takk for gode og ryddige fremgangsmåter på bloggen din!
    Jeg skal prøve meg på hummus denne uken og tenker å følge instruksene dine. Bare et lite spm. Ser at Terje i kommentarfeltet skriver at «nå skal kikertene skrelles og bli til hummus». Så da er spørsmålet mitt: Skal de skrelles?

 3. Jeg har god erfaring med følgende koke metode: Legg kikerter i vann over natten. Når jeg spiser frokost koker jeg opp i nytt vann og lar koke i 10 min. Når jeg skal gå ca 30 min senere koker jeg opp nok en gang. Og så lar jeg stå mens jeg er på jobben hele dagen. Husk lokk hele tiden. Da er de perfekte når jeg kommer hjem. Og du har også spart en god del energi. 🙂

  1. Problemet med å bruke trykkoker er at kikertene kan trenge veldig forskjellig koketid. Med trykkoker er det vanskelig å smake seg frem til rett koketid. Samme tidsbruk og varme kan gi harde kikerter en gang, og nærmest en mos neste gang. Men bortsett fra det, ser jeg ingen grunn til at det ikke skulle gå bra å bruke trykkoker.

 4. God beskrivelse! Tusen takk!

  PS For ordens skyld: Det heter « å stikke under stol». Se starten på «Hvordan koke kikerter».
  Mvh

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Gresskar. Foto: Bahar Kitapcı.
  Ris med kylling og paprika
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?