Annonse

Gulrotsuppe med røde linser

Enkel hverdagssuppe med smak av Nord-Afrika.
Gulrotsuppe med røde linser i bolle
Gulrotsuppe med røde linser i bolle
ANNONSE → Norli er min valgte samarbeidspartner for salg av bøker. Jeg lenker kun til egne bøker og anbefalte bøker jeg selv eier.
Av

Enkel suppe med smak av Nord-Afrika. Fargerik gulrotsuppe med røde linser er perfekt hverdagsmat på kalde og mørke dager.

Det er noe med vinterhalvåret og suppe. Kanskje er det mørket like mye som kulden. For selv om det ikke er så kaldt i Istanbul om dagen, er det likevel noe ekstra godt med en bolle suppe til middagen.

Hjemme hos meg er dog suppe sjelden middag i seg selv. I vinterhalvåret lager jeg en stor kasserolle suppe omtrent én gang i uka, så spiser vi den som en liten forrett, enten til lunsj eller middag, så lenge den varer.

Hverdagssupper

Det finnes gode anledninger til å lage ordentlig, langkokt suppe. Med god kraft og gjennomtenkt krydring.

Men for det meste lager jeg veldig enkle supper. Helst supper som kan lages med vann som væske. Ingen supper blir så gode som dem lagd med kraft, men det har jeg ikke alltid stående. Buljongterninger bruker jeg ikke lenger, jeg synes alt blir smakende det samme av det.

Gulrotsuppe med røde linser i bolle

På mitt kjøkken går det dermed mye i forskjellige varianter av linsesupper. Fra den røde linsesuppen fra bloggens tidlige dager til den tyrkiske linsesuppen Ezogelin, med bulgur og ris, i min første kokebok og en mer klassisk linsesuppe i spalten på Smak. Sistnevnte oppskrift er også med i min nye kokebok Aubergine & tahini, som kommer ut neste måned.

Røde linser har nemlig mye god egensmak, og tilfører suppen en dybde som gjør at du ikke trenger kraft. Tvert om kan kraft bli litt overkill i linsebasert supper.

Jeg har prøvd mange forskjellige varianter av gulrotsuppe, og tenker at de ofte trenger litt mer fylde. Svaret er, selvfølgelig, røde linser.

Trikset til god smak på gulrotsuppe

Gulrøtter og linser er robuste smaker som tåler – ja, nærmest krever! – litt røff behandling. Jeg har derfor kjørt på med både chili i forskjellige former, og en litt eksotisk krydderblanding. Og på toppen, en liten klatt yoghurt og friske urter.

Resultatet? En himmelsk gulrotsuppe du bare vil lage igjen og igjen!

Jeg bruker tyrkisk chilipuré (kjent som aci biber salcasi) og chiliflak (pul biber eller Aleppo pepper). Tyrkisk chili er mild, og gir suppen like mye smak som hete, og suppen er langt fra spicy. Har du dem ikke, anbefaler jeg å handle dem inn neste gang du er i nærheten av en butikk med godt utvalg av internasjonale varer. I mellomtiden kan du bruke den chilipuréen og chiliflakene du har for hånden. Den tyrkiske varianten er ganske mild, så da trenger du antakelig en del mindre enn det som står i oppskriften. Med mindre du liker det hot!

Gulrotsuppe med røde linser i bolle

Den nord-afrikanske krydderblandingen ras-el-hanouter likevel den viktigste smakstilsetningen her. Ras-el-hanout er utbredt i Marokko, Algerie og Tunisia, og finnes i utallige lokale varianter. Noen av dem skal inneholde inntil 50(!) forskjellige krydder.

Smaken kan derfor variere ganske mye. Slik jeg kjenner den, er den varmende og litt søtlig. Blant krydderne som typisk er med, og er gjenkjennbar i smaken, er spisskummen, kanel, ingefær, gurkemeie, paprika, nellik og bukkehornskløver.

Jeg har kjøpt krydderblandingen på kryddermarkedet i Istanbul. Du finner den helt sikkert også i Norge, i butikker med godt utvalg av internasjonale krydder. Får du ikke tak i ras-el-hanout, får du en veldig god gulrotsuppe også uten. Eller du kan bytte ut med 0,5 ts hver av spisskummen og gurkemeie, og en klype av de andre krydderne du har av dem jeg listet opp over. Gir 4 porsjoner.

Gulrotsuppe med røde linser i bolle

Gulrotsuppe med røde linser

4,7 (31 stemmer).
Forrett, Lunsj, Suppe
Midtøsten-inspirert
40 minutter
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 3 ss olivenolje
 • 1 løk, finhakket
 • 400 g gulrot, raspet
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 25 g (1 toppet ts) tomatpuré
 • 10 g (1 ts) tyrkisk chilipuré (acı biber salçası), eller annen chilipuré etter smak
 • 0,5 ts sukker
 • 125 g (1,5 dl) tørre røde linser
 • 1 ts ras el hanout, spisskummen eller et annet krydder du liker (kan sløyfes)
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper)
 • 0,5 ts isot biber (Urfa-pepper)
 • 1 l kraft, eller vann
 • 1 ss sitronsaft
 • 2-3 ss yoghurt, naturell, til servering
 • friske blader fra bladpersille, eller koriander, hakket, til servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Varm en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Ha i olivenolje og løk og fres til løken begynner å mykne, 5 minutter. Rør jevnlig så det ikke brenner seg.
 • Ha i gulrot og hvitløk. Fortsett å frese til gulroten begynner å bli ganske myk, 10-15 minutter. Rør jevnlig.
 • Lag en grop i midten, så gulrotblandingen er på sidene i kasserollen. Ha tomatpuré, chilipuré (om du bruker) og sukker i midten og fres noen sekunder. Ha i litt olivenolje om det er tørt. Bland så sammen med gulrotblandingen, samt linser, ras el hanout og chiliflak. Ha så i vann. Smak til med salt og pepper. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til linsene og gulrøttene er helt møre, rundt 15 minutter.
 • Kjør suppen fin med stavmikser, om du vil. Smak til med salt, pepper og 1 ss sitronsaft (eller mer, etter smak). Server toppet med yoghurt, et lite dryss friske urter og, om du vil, noen ekstra chiliflak.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

5 kommentarer

 1. Hvis jeg ønsker å servere denne suppen til langt flere. feks. 16 personer. Er det da bare å firedoble oppskriften?

 2. Lager denne nå. Isot biber og pul biber finner jeg ikke noe om i framgangsmåten — skal de bare brukes i serveringen, eller skal de i suppa på noe tidligere tidspunkt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.