Mer smak på ett fat skal du lete lenge etter.
Mye av det som ligger på bloggen er det mange vil kalle småretter. Fine til lunsj på egen hånd, men til middag må man gjerne ha noe mer til.
Selv har jeg ofter både tre og fire retter stående frem til middag, så får hver enkelt forsyne seg med så mye en vil ha av det en vil ha.
Det høres kanskje mye ut men det er jo faktisk det samme som en helt vanlig, tradisjonell norsk middag bestående av et stykke kjøtt eller fisk, poteter og en eller to typer grønt (til sammen fire retter).
Den største forskjellen på en middag som den jeg vokste opp med og måten jeg spiser på i dag er at hos meg ligger smakene i det mange kaller siderettene. Det som ofte er en ettertanke hos mange. Grønnsakene. Karbohydratene.
Kanskje ikke så rart at mange hevder å ikke like grønnsaker når den eneste assosiasjonen man har er en overkokt amerikansk grønnsaksblanding og en salat stort sett bestående av smakløst grønt med små biter grønnsaker som er så langt unna sesong som man kommer.
I så måte er dette en typisk middag hjemme hos oss. Smakene ligger mest i det mange kaller tilbehøret. I dette tilfellet er det linsene, som jeg har smaksatt med granateplesirup, hvitløk og en god bunt friske urter. Kyllingen, som ville fått mest oppmerksomhet slik jeg lagde mat før, er enkelt tilberedt: Saltet. Pepret. Stekt først i panne, så den får sprøtt skinn, og så inn i ovnen for å gjøre seg ferdig uten å bli tørr.
Til slutt, like før servering, gjør jeg et par enkle grep som gjør det hele litt mer spennende både for smaksløkene og øynene. Et par spiseskjeer labneh, for mer fylde til linsene (tykk yoghurt eller kremost funker også). Noen granateplekjerner og de friske urtene friskhet. Og et dryss za’atar gir enda mer god smak til kyllingen.
Jeg glemte helt av den til bildene, men mens kyllingen stod i ovnen og linsene stod og putret lagde jeg også en enkel rødkålsalat som jeg serverte ved siden av, siden jeg nå en gang hadde en rødkål liggende.
Servér en eller annen frisk salat ved siden av, om det nå er rødkålsalat eller noe annet. Og når jeg sier salat betyr ikke det at det må være grønt – en salat av hakkede eller raspa grønnsaker med en skvis sitronsaft og en (raus) dæsj extra virgin olivenolje er minst like godt.
Oppskriften gir to meget rause eller tre vanlige porsjoner med salat ved siden av.
Kylling med syriske linser, labneh og za’atar
Prøvd oppskriften? Legg til din vurdering
Ingredienser
- 1 porsjon syriske linser
- 3 kyllingbryst, med skinnet på (eller tilsvarende av et annet stykke kylling)
- 6-9 ss labneh, ev. veldig tykk yoghurt
- 1/2 granateple, kjernene
- 1-2 ts za’atar
- noen friske korianderblader, til garnityr
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme.
- Lag linsene og hold varme.
- Ha litt salt og olivenolje på skinnsiden av kyllingbrystet. Stek i en stekepanne på høy varme med skinnsiden ned til skinnet begynner å bli sprøtt og har fått litt farge, 2-3 minutter. Snu og stek ferdig i ovn til kjernetemperaturen er nådd 70 grader, alt fra 12-20 minutter etter hvor stor kyllingstykket er og temperaturen i det det går i ovnen. La stå i fem minutter før du skjærer kyllingen i skiver.
- Spre 2-3 ss labneh på hver tallerken. Ha linsene over og topp med granateplekjerner og noen blader koriander. Anrett kyllingen ved siden av og strø litt za’atar over.